VOEDING OP BASIS VAN SPIRITUALITEIT (DEEL 1)

Standaard

VOEDING OP BASIS VAN SPIRITUALITEIT ( deel 1 ) 

       WAT IS EIGENLIJK SPIRITUELE VOEDING OP BASIS VAN SPIRITUALITEIT ? IS DAT HETZELFDE ALS GEZONDE VOEDING? WAAARIN VERSCHILT  VOEDING OP BASIS VAN SPIRITUALTEIT VAN GEZONDE VOEDING ? HIER EEN ARTIKEL MET EEN PAAR ANTWOORDEN OP DEZE VRAAG.

Ik kook al 20 jaren volgens spirituele richtlijnen….  De meeste mensen denken dat “voeding op basis van spiritualiteit” betekent dat je eens over je voedsel nadenkt VOORDAT je het in je mond stopt. Dat is eigenlijk wat we verstaan onder “gezonde voeding” . Over gezonde voeding heb je nagedacht voordat je het op eet. Voeding op basis van spiritualiteit  is iets anders.

SPIRITUELE VOEDING IS :  DE UITWERKING VAN VOEDSEL BESEFFEN.

Wij vinden dat spirituele voeding datgene is, waar je over nadenkt NADAT je het in je mond hebt gestopt. Met andere woorden , dat je nadenkt over de UITWERKING van je voedsel. Alles wat je eet  heeft zijn uitwerking. De Duitse mensen zeggen “… MAN IST WAS MAN ISST…” Oftewel, je bent wat je eet, en je eet hoe je bent.. Schopenhauer zei al ooit eens. “….Zeg me wat U eet, en ik zeg U wie U bent…”

Welke mensen er spiritueel eten, of belangstelling hebben voor spirituele voeding kan ik eigenlijk  niet bepalen. Wel zijn er richtlijnen, de meeste mensen met een spirituele belangstelling zullen vegetariër zijn. Maar spirituele voeding is niet de enige weg naar verlichting.

Toch als iemand zijn spiritualiteit wil laten groeien dan helpt het wel om geen vlees/vis te eten. Alles wat je eet beïnvloedt je gedachten en denken. Soms vindt  “men” het maar compleet mal, dat wij weigeren uien en knoflook te eten… Uien en knoflook-soorten in voeding brengen onrust teweeg. Onrust in je denken. Het ‘prikkelt’je activiteit. Als je een heldere en zuivere gerichtheid op een probleem wilt hebben, eet dan geen uien en knoflook. Je denken wordt er anders van, met andere woorden; wat je eet beïnvloedt je gedachten..

En als je wilt “intunen” op het gehele universum, zul je dat met een gerichtheid op zuiver denken willen doen.    En wat je eet zal zijn uitwerking op je lichaam ook zonder meer hebben. Een verse en frisse salade heeft een andere uitwerking als een broodje kroket met een bord friet met  mayonaise.  Een bord stamppot heeft een andere uitwerking , als een zachte groenten  maaltijd.

GEZONDE VOEDING EN SPIRITUELE VOEDING ZIJN VERSCHILLEND.

Vaak wordt er gedacht dat gezonde voeding ongeveer hetzelfde is als spirituele voeding. Dat is absoluut niet zo ! Spirituele voeding heeft een oneindig veel diepere reikwijdte..

Om eens in de geschiedenis te duiken.. In het oude INDIA, want India is het zeer snel aan het veranderen, was de geestestoestand van de kok net zo belangrijk als het voedsel zelf. Als iemand moest  koken voor een hogere priester, was die persoon vaak een Brahmien kok. Door mis-interpretatie kun je nu zeggen dat zoiets allang is veranderd. Vroeger zou een priester NOOIT voedsel eten dat door een kasteloze was bereid. Maar nu kan een kasteloze kok soms zuiverder zijn als een Brahmien kok.

Kijk naar meditatie, roken, alcohol, vlees eten enz. enz…. Het is dus niet per definitie dat de Brahmien zuiverder zal zijn.. Verder is de toestand van de kok ook belangrijk. Bepalende factoren kunnen zijn hoe mooi de tafel is gedekt,.. Zijn er gezellige vrienden aan tafel. Waarover gaan de gesprekken. Moppen over grove sex, of totale ergernis over een politiek onderwerp….Hoe de geestestoestand van de kok was tijdens het koken. Eten dat gekookt is in woede, wekt woede op. Maar ook voedsel dat gedachtenloos voor de televisie naar binnen wordt gewerkt, zal anders uitwerken op je geestestoestand..

Iemand die het erg moeilijk heeft in zijn huidige momenten, daarom psychologische hulp heeft en elke avond naar de cafetaria vertrekt zal nooit verder komen.. Die blijft hangen in zijn problemen.

WAT IS DAN ZUIVER EN SPIRITUEEL VOEDSEL.

Bijvoorbeeld zongerijpt en waterrijk voedsel. Zoals biologisch fruit en groente. Honing en sinaasappelsap. Goede voedselcombinaties. Het liefst NIETS uit pakjes en zakjes. De kok moet met plezier gekookt hebben, en ook de tijd ervoor hebben genomen. Niet snel-snel.. Toen de ingrediënten werden gekocht, zal dat in de regel met zorgvuldigheid zijn uitgezocht.

WIE KOOKT HET EN HOE VOELT DE KOK ZICH..

Hoe de kok zich voelt en hoe hij/zij eruit ziet, is erg belangrijk. Is hij/zij erg zwaar en dik, of altijd  negatief? . Hoe eet de kok zelf, is het een junk-food eter? Voelt de kok zich vaak zelf erg slecht? etc.. Het zijn dingen waar we niet vaak over nadenken.

Sattvisch voedsel is voedsel wat  energierijk is. Voedsel wat je spiritualiteit omhoog brengt. Voedsel waar je je goed bij voelt, en wat je spirituele evolutie ondersteunt. Zodat de meditatie soepeler gaat, en je diepere ervaringen krijgt.

Voor vandaag hou ik het hierbij.

http://youtu.be/vI_O-1EDTcU  (SRI SRI is een spiritueel leraar, hij weet zoveel, ….  Hier een gesprek over leven en welzijn.)

Fijn Weekend gewenst, allemaal. En tot de volgende BLOG

GRTJS VAN TIENEKE…       🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Eén reactie »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.