Wilde groenten zijn gratis verse voorjaarsgroenten

Standaard

Iedereen verheugt zich op een beetje warme zon, al is het maar in een beschut hoekje in de tuin of op het balkon. Groeien doet er nog weinig, en onze vaste asperge leverancier heeft te weinig asperges, snelle vraag en langzaam groeiende asperges.  Mijn man zit met een jas aan buiten, die wil buiten zijn. Hier vind je een informatief artikel over het zelf zoeken van wilde voorjaarsgroenten. 

Eerst over brandneteltoppen, molsla en andere lekkere groente die je zelf kunt zoeken en bereiden. Lekker, gezond en voor niks. Daslook, kraailook, melde, zuring, molsla en brandnetel. En  de schrik van iedere tuinier, zevenblad, is prima eetbaar !   Vroeger aten we deze groenten, nu bespuiten we ze met zwaar vergif om ze kwijt te raken. Vrijwel alle stadsparken staan nu vol met daslook. Een heerlijk plantje, zelfs de wortels zijn lekker, het smaakt een beetje naar knoflook.  In de krant vond ik een heerlijk lenterecept met molsla

Wilde groente : brandnetels

brandnetel-als-groente

Brandnetel als groente helpt bij het reinigen lever en nieren

Vele tientallen jaren geleden was ik eens op vakantie in Frankrijk. Een paar vrienden van school kwamen in een oude eend  “even een paar dagen” langs. Een van hen was vegetariër. Dat vond ik maar raar, wie lustte er nou geen vlees. Nog geen kwartier na aankomst waaiden de weet-dampen al over de camping en stond Bram op de kop tussen de brandnetels, zijn avondeten bij elkaar te zoeken. Ik heb het toendertijd met verbazing aangezien. Wel herinner ik me nog de soep. Het was pittig en bijzonder van smaak. BRANDNETELTOPPEN SOEP,.. hoe verzin je het was mijn idee ! Achter de tent stonden de brandnetels een meter hoog, dus eten genoeg.  Mijn man knipte het gewoon uit de tuin en at het als een soort spinazie, vertelt hij me net. Bij brandnetels gebruik je alleen de toppen. Daar zitten geen “netels” in.  Daarmee bedoel ik de bovenste 4 blaadjes en de groeitop.

Daarvan zit het blad nog dicht. Neem een emmertje mee, een schaar en een paar latex handschoenen. je zult je verbazen hoeveel je moet plukken om een ca 250 gram bij elkaar te verzamelen. Volgens de kruidenleer zijn brandnetel toppen zeer gezond. Het zuivert de maag en werkt slijmoplossend.

brandnetel-thee-tegen-jicht

Brandnetelthee tegen jicht

Ook werkt het zeer zuiverend bij huiduitslag. Even een bos brandneteltoppen in een minipannetje kokend water leggen voor een minuut. Daarna laten afkoelen en een compress van maken. Bovendien gebruikten onze voorouders brandneteltoppen als medicijn bij jicht. Want als je veel brandnetel at zuiverde dat het lichaam van urinezuur. Dit is de veroorzaker van jicht en van reuma.

Om er zelf thee van te zetten kun je de toppen  eerst een paar dagen drogen en dan verpulveren en thee zetten. Ik doe er zelf wat munt doorheen, want ik vind brandnetel wat bitter. Je kunt het natuurlijk kopen bij reformwinkels. Maar zelf plukken is veel spannender. En wat een heerlijk recept  is  :  BRANDNETELTOPPEN STAMPPOT .

Groenten in het wild ; molsla

Het blad van de jonge paardenbloem. Toen wij het huisje in Alverna hadden gekocht hadden we binnen een week ruzie met de overbuurman. Er waaiden pluisjes van de paardenbloemen over de weg naar zijn grasveld. ja, het huis had een poos leeg gestaan en dan gebeuren zulke dingen in de tuin. maar jonge paarde bloembladeren zijn heerlijk om te eten.

Molsla-is-gratis-verse-voorjaarsgroente

Molsla is paardenbloem in het donker gekweekt

Vroeger zocht men in de lente in molshopen naar overdekte en dus gebleekte paardenbloem bladeren. Vandaar de naam MOLSLA. Je kunt het zelf heel makkelijk zoeken , ze zijn in de molshopen te vinden. Duw een molshoop omver en daar is je molsla. Er zijn vele soorten paardebloemen, maar ze zijn allemaal eetbaar. En de meest hardnekkige soort, die tussen de tegels door kruipt of je grasveld volgroeit zijn de lekkerste ! Het is zo jammer dat we het als groentesoort vergeten zijn.

Vol van vitaminen en gezond en lekker. Je moet een molshoop hebben die een paar dagen oud is. Bovendien moet de zon wel even geschenen hebben.. vanwege de warmte in de molshoop aarde.  EN DAN DOE JE HET VOLGENDE:  Je pakt de hele plant met wortels en al uit de grond. Zoek er een stuk of drie. Dat is genoeg voor een lekker maaltje. Thuis zet je ze in een pot met aarde. Ik heb daar een grote emmer met tuingrond voor, daar gaan later de tomaten weer in. Daar doe je een zwarte plastic vuilniszak overheen en laat het 3 dagen staan, of doe er een bloempot met een gaatje erin op de kop eroverheen.

Op je balkon, binnen of in een warm hoekje in de tuin. Maakt niet uit waar. En als je na 3 dagen die vuilniszak er af haalt heb je HEEL VEEL LEKKERE GROENTE!! MOLSLA SALADE . Ook erg bijzonder is Molsla uit de Provence . Verder heb ik op het internet gezien dat je ook in een klein hoekje van je tuin kunt beplanten met paardenbloemplanten. in het voorjaar zet je er gewoon een aarden bloempot met een gat in de bodem overheen. En elke dag verse groente uit eigen tuin.

Melde uit de vrije natuur

De Wikipedia heeft niet veel te melden over Melde. Alleen dat ze erg hoog kunnen worden, wel 1 a 2 meter hoog. De melde heeft vele soorten. De melde soorten zijn afkomstig uit Midden-Azië, en hebben zich over heel Europe verspreid. Wij zien ze vaak als lastig onkruid. Vroeger werd Melde gebruikt als een bijzonder soort spinazie. Maar nu hoort het bij “DE VERGETEN GROENTEN”.

Melde

Melde uit de vrije natuur

Ik heb een boek in de kast staan met vele soorten en bereidingswijzen van deze vergeten groenten. Sommige zijn echt bijzonder. Zoals schorseneren. Ook in hun bereidingswijze en aanpak. Melde werd veel gegeten. Het is net spinazie en zo bereid je het ook. Ze groeien razendsnel en bestaan in vele kleuren en variëteiten. Ik lust wel melde. Hier een bijzonder recept uit eigen keuken. MELDE MET TOMAAT EN GEMBER

Zo, Bloglezers,. ik hou het hierbij. Ik hoop dat jullie het een leuke BLOG hebben gevonden en wens jullie allemaal een fijn en gezellig weekend.

Ik heb,  zoals vaak gebeurt tijdens mijn surfsessies, weer eens een hele leuke site van een jongedame gevonden, zij is bezig met haar eigen moestuintje.

Het heet mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl. Kijk maar eens, ik vind het echt geweldig !! Ziet er zo vol enthousiasme en gezelligheid uit.

Zevenblad uit de natuur

En hier een link met veel andere lekkere recepten met zevenblad. 

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. ik eet nu graag brandneteltoppen in het voorjaar,dus niet meer na 21 juni, is beter, heb ik me laten vertellen.
    door een omelet, bij de roerbak enz zal ook eens soep maken, kijken of het lekker is! Elline.

  2. Pingback: Wilde groenten zijn gratis verse voorjaarsgroenten – leuke blog | Eetbaar IJsselstein

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.