Vega mezze, tapas en antipasti.

Standaard

Een mezze is lekker, tapas zijn hot, fingerfood is echt ‘in’ . Toch krijgt men in veel tapas bars voornamelijk tapas van/met vlees en vis. Vegetarische tapas, mezze of antipasti zijn in opmars. Maar nog niet zo uitgebreid en gangbaar. Terwijl vegetarische tapas misschien nog wel beter smaken. En veelzijdiger van smaak kunnen zijn. Hier vindt U een leuk artikel over vegetarische tapas. Met veel bijzondere recepten. 

“..Het is achteraf een beetje druk…” zei de kok.

vegetarische-tapas

Heerlijke vegetarische tapas,…

Gisteren waren we door kennissen van ons uitgenodigd voor een hapje en een drankje in een tapasbar. Mijn man lust niet zo graag knoflook, maar dat was geen probleem had men ons verzekerd. .”..Dus vegetarische tapas zonder knoflook is geen probleem ?..”.. vroeg ik nog eens extra aan de telefoon. Het antwoord was dat het geen probleem was, de kok kon wel wat maken. De tapas op de kaart waren voor 80 % met vlees of vis. OK, wij gingen er dus voor, en er met een opgetogen gevoel naar toe.

Het was erg gezellig, maar gelukkig hadden we van tevoren al wel wat stamppot zuurkool gegeten. Dat hadden we gisteren gehad, en en ik wou er eigenlijk zuurkoolballetjes met sambal van maken en bakken. Maar nu was het al opgegeten.

Want wat er over bleef uit de te kiezen tapas was een gevulde kleine paprika met wat smeerkaas erin.

Het was het enige wat de kok kon bedenken. Want ..”..het is achteraf een beetje druk..”.. verontschuldigde de jonge serveerster zich nog.  Dat vraagt toch om andere ideeën ? Desnoods prik je een kleine tomaat aan een stokje, met een stippeltje sambal erbij. En een paar olijven-met-verse-koriander lijkt me niet te moeilijk om te bedenken. Ik heb de kok maar een visitekaartje van deze Foodlog gegeven. Misschien doet hij er wat mee. Want we moesten wel flink betalen voor de paprika !  Het is het dúúrste paprika’tje die we ooit hebben gehad.

Wat zijn tapas of wat is een mezze.

Het zijn kleine hapjes. Een mezze is misschien wel het beroemdste onderdeel van de Midden-Oosterse keuken.  Ik kook erg graag, het is mijn lust en mijn leven. En verzorg graag tapas en/of mezze’s, omdat het zo bijzonder en lekker is. En leuk om te doen. Wist u dat het woord mezze een verbastering van het Italiaanse woord mezzano is ?  En dat betekent “midden”. Van oorsprong komt de mezze uit de Libanese keuken. Waarschijnlijk is het overgenomen (of meegenomen) door Arabische specerijen handelaars uit Genua. In het Grieks heet het mezedes of mezethakia. In Turkije spreekt men van mezeler of  meze.

Zijn ze heet, of valt deze mee ?

Is deze pittig, of valt het mee ? Verrassende hapjes. 

En in Arabisch sprekende landen mezah , maza of mezze  . Letterlijk vertaald betekent het nu : hapje, stukje of mondvol. Het gebruik om lekkere kleine hapjes te serveren is eigenlijk bekend in iedere cultuur. De russen spreken van zakoeski, de Japanners van sushi,  de Amerikanen van fingerfood en wij , nederlanders, noemen het hapjes. Maar dat maakt niet uit, het is gewoon lekker !

In het midden van dit grote gebied ligt India, en dit enorme land heeft zijn culinaire invloed gehad tot in ons Middellandse zeegebied aan toe. Vooral in Iran is de grote invloed van de Indiase keuken tot vandaag de dag merkbaar. India heeft een hele oude culinaire traditie. De Indiase kleine gevulde samosa’s zijn ook een onderdeel van een mezze, of geschikt als tapas.

Mezze of  tapas, waar vind je deze ? 

Toen wij in Jordanië waren, hebben we heerlijkste mezze ’s gegeten. Ook tijdens ons bezoek aan Ankara, werden we verrast door uitgebreide vegetarische mezze’s. De heerlijkste hapjes zijn te koop in een gewoon koffiehuis/restaurant of langs de kant van de weg, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon thuis klaarmaken. Mezze’s hebben geen voorschriften. Ze kunnen variëren van geroosterde meloen- of pompoenzaden om op te knabbelen , tot schaaltjes met salades, peulvruchten, allerlei soorten eieren, dips met heel veel kruiden, groenten ( gevuld of ongevuld), kleine kebabs, stapels olijven ( van ieniemienie klein en zwart tot grote groene), gemarineerde olijven enz. Dus mezze’s zijn een grote variëteit aan kleuren, geuren en structuren. Mezze’s worden overal en altijd  gegeten, zelfs als hoofdmaaltijd ! . Ga je nu iets meer naar het Oosten, Irak bijvoorbeeld, daar kunnen ze mezze’s uitbreiden tot enorme heerlijke buffetten. Ook begint men vaak een maaltijd met een mezze.

Tafels vol, en een zo een simpel recept als een in dunne repen gesneden komkommer in een schaaltje ijskoud water met een paar druppels citroensap is dan een ware traktatie als het erg warm is. Als je dit vertaalt naar de Nederlandse keuken, is het een hele belevenis om een lekkere biologisch, vegetarische mezze te maken. Zoiets als mini-broodjes of kleine pitta broodjes zijn dan wel een makkelijk.

Een simpele salade met tomaat, ui en een paar druppels rode azijn , peper en zout. Heerlijk op een pitta broodje ! Je kunt een mezze ook op een grote schaal serveren. Dat ziet er altijd wel spectaculair uit, vind ik.

Mezze, de tapas van het Midden-Oosten.

De keuken van het Midden-Oosten is erg smaakvol en lekker. Er zijn variaties op ieder, ook bij ons, bekend gerecht. Bijvoorbeeld een hapje waarmee je de show steelt is een plak gemarineerde feta. Lekker met een klein stukje watermeloen op een prikker. Fris en exotisch van smaak. 

Recept ? Neem een afsluitbaar bakje. Doe daar de plak feta in. Mix nu :

 • een espressokopje oranjebloesem water
 • een espressokopje water
 • een flinke handvol gesnipperde verse koriander.

Giet dit over de plak feta kaas. Dekseltje erop. Laat het een nacht in de koelkast marineren. De volgende dag snij je de feta in kleinere blokjes en prik ze aan een tapas prikker met een stuk watermeloen. Of draai ze tot kleine kaasballetjes.  En garneer met een rucolablaadje erboven. Erg exotisch en lekker. (Oranjebloesemwater koop je bij de Turkse winkel)

Hier een paar ideeën voor een lekkere mezze, tapas, hapjes of hoe je het ook wilt noemen.

Recepten voor vegetarische tapas 

1.  KAAS CUPCAKES

2.  GEGRILDE FETA.

3.   VEGETARISCHE BALLETJES.

4.  RADIJS MET SINAASAPPEL GLAZUUR.                                                                                                Italiaanse antipasti

5.   GEVULDE ABRIKOOS.

6.   GESOUTEERDE PADDENSTOELEN.

7.  HUMMUS.

8.   GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER.

9.   GEMARINEERDE OLIJVEN.

10. DUKKAH’s

11. HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

12. HARDGEKOOKTE EIEREN MET KORIANDER EN SESAMOLIE

13. OOSTERSE WORTELSALADE

14. EEN HELEBOEL LEKKERE GRIEKSE MEZZE HAPJES.

 

Eet gezond smakelijk,

Met een hartelijke groet van Tieneke.

 

 

 

 

Volgende »

 1. Pingback: GRIEKSE HAPJES. | tienekescholtens

 2. Hoera voor de Hapjes!
  Ik ben gek op hummus en dit is toch weer een iets andere variant dan die van mij, lekker bij de vega-balletjes.

  Voor jou/jullie ook een vrolijk pasen!
  Groet,
  Karin

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.