MEZZE, TAPA’S EN ANTIPASTI.

Standaard

Een mezze is lekker, tapas zijn hot, fingerfood is echt ‘in’ . Toch krijgt men in veel tapas bars voornamelijk tapas van/met vlees en vis. Terwijl vegetarische tapas misschien nog wel veel beter smaken. Ook gisteren was dit het probleem, een gevulde kleine paprika met wat smeerkaas erin was het enige wat de kok kon bedenken. Dat vraagt toch om andere ideeën , hier vindt U een leuk artikel over vega tapas. 

Wat  is een mezze ?

Een mezze is misschien wel het beroemdste onderdeel van de Midden-Oosterse keuken.  Ik verzorg graag mezze’s, omdat het zo bijzonder en lekker is. Het woord mezze is een verbastering van het Italiaanse woord “mezzano” . En dat betekent “midden”. Van oorsprong komt de mezze uit de Libanese keuken.

Waarschijnlijk overgenomen (of meegenomen) door Arabische specerijen handelaars uit Genua. In het Grieks heet het “mezedes” of “mezethakia”. In Turkije spreekt men van”mezeler” of  “meze”.

En in Arabisch sprekende landen “mezah” , “maza” of “mezze”  . Letterlijk vertaald betekent het nu : hapje, stukje of mondvol. Het gebruik om lekkere kleine hapjes te serveren is eigenlijk bekend in iedere cultuur. De russen spreken van ZAKOESKI, de Japanners van SUSHI,  de amerikanen van FINGERFOOD en wij , nederlanders, noemen het HAPJES. Maar dat maakt niet uit, het is gewoon lekker !

In het midden van dit grote gebied ligt India, en dit enorme land heeft zijn culinaire invloed gehad tot in ons Middellandse zeegebied aan toe. Vooral in Iran is de grote invloed van de Indiase keuken tot vandaag de dag merkbaar. India heeft een hele oude culinaire traditie.

Mezze of  tapas, waar vind je deze ? 

Toen wij in Jordanië waren, hebben we heerlijkste mezze gegeten die je kunt voorstellen. Ook tijdens ons bezoek aan Ankara, werden we verrast door uitgebreide vegetarische mezze’s. De heerlijkste hapjes zijn te koop in een gewoon koffiehuis/restaurant of langs de kant van de weg, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon thuis klaarmaken. Mezze’s hebben geen voorschriften. Ze kunnen variëren van geroosterde meloen- of pompoenzaden om op te knabbelen , tot schaaltjes met salades, peulvruchten, allerlei soorten eieren, dips met heel veel kruiden, groenten ( gevuld of ongevuld), kleine kebabs, stapels olijven ( van ieniemienie klein en zwart tot grote groene), gemarineerde olijven enz. Dus mezze’s zijn een grote variëteit aan kleuren, geuren en structuren. Mezze’s worden overal en altijd  gegeten, zelfs als hoofdmaaltijd ! . Ga je nu iets meer naar het Oosten, Irak bijvoorbeeld, daar kunnen ze mezze’s uitbreiden tot enorme heerlijke buffetten. Ook begint men vaak een maaltijd met een mezze.

Tafels vol, en een zo een simpel recept als een in dunne repen gesneden komkommer in een schaaltje ijskoud water met een paar druppels citroensap is dan een ware tractatie als het erg warm is. Als je dit vertaalt naar de Nederlandse keuken, is het een hele belevenis om een lekkere biologisch, vegetarische mezze te maken. Zoiets als mini-broodjes of kleine pitta broodjes zijn dan wel een vereiste. Een simpele salade met tomaat, ui en een paar druppels rode azijn , peper en zout. HEERLIJK op een pitta broodje ! Je kunt een mezze ook op EEN schaal serveren. Het is even lekker !

Mezze, de tapas van het Midden-Oosten.

De keuken van het Midden-Oosten is erg smaakvol en lekker. Er zijn variaties op ieder, ook bij ons, bekend gerecht. Bijvoorbeeld een hapje waarmee je de show steelt is :

een plak feta laten marineren in een espressokopje oranjebloesem water+een espressokopje water+flinke handvol gesnipperde verse koriander. Een nacht. Volgende dag snij je de feta in kleinere blokjes en prik ze aan een tapas prikker met een stuk watermeloen !! En garneer met een rucolablaadje erboven. Erg exotisch en lekker. (Oranjebloesemwater koop je bij de Turkse winkel)

Hier een paar ideeën voor een lekkere mezze, tapas of hoe je het ook wilt noemen. Misschien een idee voor de paasdagen?  Gezond, lekker en bijzonder exotisch !

DE RECEPTEN:

1.  KAAS CUPCAKES

2.  GEGRILDE FETA.

3.   VEGETARISCHE BALLETJES.

4.  RADIJS MET SINAASAPPEL GLAZUUR.

5.   GEVULDE ABRIKOOS.

6.   GESOUTEERDE PADDENSTOELEN.

7.  HUMMUS.

8.   GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER.

9.   GEMARINEERDE OLIJVEN.

10. DUKKAH’s

11. HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

12. HARDGEKOOKTE EIEREN MET KORIANDER EN SESAMOLIE

13. OOSTERSE WORTELSALADE

14. EEN HELEBOEL LEKKERE GRIEKSE MEZZE HAPJES.

 

Dank voor het lezen , en voor iedereen een fijn weekend gewenst.

 

 

 

 

»

  1. Pingback: GRIEKSE HAPJES. | tienekescholtens

  2. Hoera voor de Hapjes!
    Ik ben gek op hummus en dit is toch weer een iets andere variant dan die van mij, lekker bij de vega-balletjes.

    Voor jou/jullie ook een vrolijk pasen!
    Groet,
    Karin

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.