Kun je zeewier eten ?

Standaard

Zeewier is bijzonder In de jaren negentig waren het meestal de vegetariërs die de zeewier ontdekten en aten. Dat begint te veranderen. Zeewier is een prima groente om gezond te blijven. Rijk aan mineralen, en zou prima kunnen helpen bij een te hoog cholesterol gehalte.  Zeewier al voeding.  Kun je het zelf zoeken ? Hoe moet je het dan klaarmaken om te eten ? Moet je het plukken of knippen ? Je vindt hier een leuk en informatief artikel over zelf zeewier zoeken, eten en bereiden. 

Zeewier als groente

zeewier-eten

Zeewier eten

Zeewier is lekker, voedzaam en veelzijdig. In Zuidoost Azië kent men het veel beter als wij. Toch komt ook langzaam hier het besef dat het wel eens “het gewas van de toekomst” zou kunnen zijn. Maar wij moeten wel even wennen aan de zilte smaak. En het is niet overal te koop.

Zeewier eten, wereldwijd.

In de Aziatische keukens is zeewier een gewoon ingrediënt. In Japan gebruikt men zeewiervellen (nori) voor sushi en als pittige smaakmaker voor rijstzoutjes. Agar-agar is ook een zeewierproduct, een Indonesisch vegetarisch alternatief voor gelatine.

Toch is hier in het Westen zeewier vrij onbekend om te eten. Alhoewel er wel er wel meer vraag naar komt. Het is lekker, voedzaam en veelzijdig. En je hebt er geen landbouwgrond voor nodig.

 

Zeewier is mineraalrijk en vetarm

Vers en rauw zeewier is qua voedingswaarde vergelijkbaar met andere groente. Zeewier bevat weinig eiwitten als het vers is, maar na droging gaat het eiwitgehalte omhoog. En omdat een deel van het zeewier door ons lichaam niet wordt afgebroken kun je het als voedingsvezel zien. Gezond voor onze darmen.

En zeewier bevat veel mineralen, jodium, calcium en sporenelementen. En afhankelijk van de soort zeewier. Er zijn ca160 soorten zijn eetbaar en worden ook gegeten !  bevat het ook vitamine C en E. In sommige wieren zit een stof die lijkt op vitamine B12, maar het niet is.

Drogen of vers ?

Zeewier koop je vers, gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten. Jammer, het is nog niet algemeen verkrijgbaar. Echter hierin komt langzaam verbetering. Zo verkoopt Albert Heijn tegenwoordig al verse zeewiersalade en zeekraal. Die is vegetarisch, maar ligt gek genoeg in het schap van de vis. Wij hebben het al een paar keer aangekaart bij onze AH in de buurt.

Waar je meer soorten kunt krijgen zijn vaak de natuurvoedingswinkels, toko’s en vishandelaren. Deze hebben vaak meerdere zeewieren in hun assortiment. Ook via het internet kun je zeewier  bestellen.

Zelf zeewier zoeken en oogsten

Als je het zelf wilt zoeken en oogsten, snijd de bladeren dan vlak boven het   ‘houvast voetje’ af. Dan kunnen ze namelijk weer aangroeien. EET NOOIT AANGESPOELD ZEEWIER. Want je hebt er geen idee van waar het vandaan komt en hoe lang het al heeft rondgedobberd. Was het zeewier voor je het gebruikt goed, spoel het meerdere keren.  Laat het even in schoon water staan, ongeveer een uurtje, en spoel het nog een keer grondig. Gedroogde wieren kun je gewoon weken in lauw water. Gooi het weekwater niet weg, maar giet het bij je planten; het zal de aarde verrijken. De planten zijn er blij mee.

Wist u dat : Ongebruikt wier kun je toevoegen aan je badwater. De natuurlijke oliën uit zeewier zijn helemaal perfect voor de huid. Hydratatie en souplesse.

Zelf zeewier zoeken : Clipje zien ?

 

 

Zeewier heeft een bijzondere smaak

Begin klein, om aan de smaak te wennen. Een klein schaaltje is voor de eerste keer genoeg om aan het mondgevoel van zeewier te wennen. Of doe het in de soep, of een eetlepel door je favoriete salade. Gedroogd en fijngemalen of als vlokken of korrels zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om je maaltijd op smaak te brengen.

Alle gekochte zeewier is eetbaar, maar de ene soort is  wel degelijk smakelijker als de andere.  Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn. Terwijl andere beter vers of licht gestoomd kunnen worden. Dat ligt er natuurlijk aan wat je het lekkerst vindt.

Wij waren afgelopen week op een beurs, daar hebben we ‘chips uit zee’ gekocht. Het was heerlijk. Meer smaakvol en bijzonder als aardappel chips. Als je het eens ergens ziet, koop het maar. Het is echt lekker.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? Neem capsules ? U vindt het allemaal bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

Volgende »

  1. Pingback: Zeebanaan, wat is het en hoe bereid je het ? (met 5 recepten en veel tips) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Wat ik me altijd afvraag bij zeewier is of je er geen schildklierkanker van krijgt. Japan heeft de hoogste zeewierconsumptie ter wereld en ook de meeste gevallen met schildklierkanker. Tegelijkertijd is zeewier zeer gezond…het komt misschien aan op de hoeveelheid. Zeer interessant wat je allemaal vertelt over zeewier overigens. Geroosterde zeewier komt ook voor in een recente blogpost van mezelf over gezond snacken:
    http://zilvervis.net/2012/11/21/wat-eten-voedseldeskundigen-als-ze-snacken/

    • Hoi, dank voor je reactie. Ja, over dat Japanse zeewier heb ik me zelf ook al afgevraagd of je dat NU nog kunt eten.. Meestal kijk ik even op de verpakking wat de datum is van “het bouwjaar” en “bouwonderneming” …. Trouwens,..ik heb jouw site ook even bekeken.. LEUK en INFORMATIEF, en helemaal supergoed…. ik voeg deze toe. LFS en GRTJS en tot de volgende BLOG 🙂 TIENEKE

    • Hoi, Yess.. lekker, he ? Ziltig, maar niet zo scherp zout-zout. Mijn man was al halverwege de chipszak.. gelukkig kreeg ik t NET in de gaten. 😦 . De rest was voor mij. YUMMIE.. Alles OK met jullie ? Grtjs van Tien. 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.