Suiker is niet ongezond, maar zeer ongezond

Standaard

Dat geraffineerde suiker erg ongezond is, dat weet je als kind eigenlijk al wel. Want alles wat lekker was, dat was ‘ongezond’. Maar “zoet” zijn betekent ook lief en rustig. Geef een klein kind iets met suiker erin, en het is rustig. Voor een poosje. Maar suiker is eigenlijk nog veel ongezonder dan we denken. Hier vindt u een informatief artikel over geraffineerde suiker.

suiker-is-vergif

Suiker is vergif voor het lichaam

Een paar maanden geleden hoorde ik een radioprogramma van een professor die onderzoek had gedaan naar verouderings processen bij mensen. Om een lang verhaal kort te houden. Veroudering was het versuikeren van een cel.

De lichaamscel maakt hele dunne bruine suikerdraadjes aan en spon zichzelf in. De cellen verloren hun veerkracht en hun zelf reparerende vermogen.

De cellen werden ‘moe’. En hoe meer van die suikerdraadjes, hoe ongezonder een mens was.  Hoe minder van die suikerdraadjes, hoe gezonder en fitter en minder klachten een mens heeft.

Vandaag was op het nieuws dat men in Nederland de suikerinname wil belasten, zo ongezond en slecht is het voor een mens. Een maximale suikerinname per persoon regelen vind ik een goed idee. Suiker is vergif en verslavend !

Slecht voedsel ? Dat is  al het eten wat gefrituurd, gebakken, zwart geblakerd, donker ge-BBQ-d , eigenlijk is het versuikerd, donker van het bereiden is,  dat versuikert je lichaam. Dat is wat men bedoelt met ‘versuikerd-eten. Het spint de cellen in kleine suikerdraadjes in. Bruine suikerspinseldraadjes. Daar kwam het eigenlijk op neer.  Het zag er uit alsof de cel  “verroest” was..

Waarom is suiker ongezond  ?

Omdat vele  vormen van suiker de activiteit van de witte cellen, die ziektekiemen verteren, remmen.  Dit kan wel tot 5 uren na het eten van een product dat suiker bevat. Je lichaam heeft dan een lage weerstand. Eet je vaak suikerproducten, dan heeft je lichaam op de lange duur geen weerstand meer. Bovendien zijn suikers gewoon dikmakers. Vet niet, suikers !

En, zoals boven staat, glucose moleculen hebben de neiging aan proteïnen ( eiwitten) in ons lichaam vast te plakken. En deze proteïnen plakken weer aan elkaar vast. Simpel uitgelegd betekent dit ons lichaam in zijn geheel “plakkerig” wordt aan  de binnenkant.  Spiercellen, maagcellen en huidcellen zijn allemaal proteïnen. Het weefsel wordt er “stijver” van,  net als in de keuken suiker ook plakt. Kijk maar eens naar een fles limonadesiroop (ranja) die al langere tijd in de kast staat. Vol en geheel versuikerd.

De collageen eiwitten in onze huid worden stijver, met andere woorden:  je krijgt er rimpels van, doordat je huid minder soepel is. Als je een langere tijd een laag-suiker dieet zou volgen knapt je huid daar enorm van op. Dit geldt voor alles, ook voor onze bloedvaten. Als de bloedvaten stijver worden, stijgt onze bloeddruk, een veel voorkomend verschijnsel bij het ouder worden. Laat alles waar suiker in zit eens een poos weg.  En kijk hoe je bloeddruk reageert ! Bovendien hebben stijvere bloedvaten sneller de neiging om te scheuren, wat een beroerte of bloeding kan veroorzaken. Suiker is vergif ! Dus alles wat gefrituurd, gebakken, voorbewerkt en uit pakjes/zakjes komt valt ook onder deze categorie.

Suikerverbindingen veroorzaken problemen in het hele lichaam, bijvoorbeeld het hoornvlies in de ogen. Als daar eiwitten gaan samen klitten heet het ‘staar’. Je kunt dat al vrij vroeg opmerken doordat je van die   “draadjes”  in je gezichtsveld ziet verschijnen, in je ogen zitten lange sliertjes. Je kunt ze vaak zien als je  ‘naar binnen  ‘kijkt.

Wat voor een ravage suiker in je lichaam kan aanrichten, valt duidelijk te zien bij mensen die diabetes hebben.

Hart, lever, maag en nierproblemen zijn bij diabetici in gevaar. Ook ernstige doorbloedingsstoornissen in de voeten, handen etc komen door het verstijven en verplakken van de lichaamscellen. En als  complicatie plakt de suiker graag aan de cholesterol partikels , die overal in ons lichaam zweven. En deze plakt weer aan de vaatwanden. Zo wordt je heel langzaam doodziek van al die suiker. Ons lichaam weet er niet mee om te gaan.

Om van overgewicht en tandbederf nog maar te zwijgen.

Bovendien zijn kankercellen helemaal dol op suiker, zo werkt een PET-scan ook. Een patient wordt ingespoten met suikermoleculen met een licht radio actieve merker. De scan volgt de suiker in het lichaam, en kan aangeven waar het naartoe gaat.  De weefsels die het meeste suiker verbruiken lichten op. Vaak is het dan helemaal mis. Suiker is puur vergif .

Verraderlijke suikers

Suiker is de grootste verstoorder van het proces van energieproductie in het menselijk lichaam. En het zit echt overal in verwerkt. Snoepjes, koek, frisdrank (1 glas sinas/cola etc bevat ca 8 suikerklontjes) , maar zit ook verborgen in producten als kant-en-klaar maaltijden, veel in sauzen, de meeste granen, brood en pizza. Suiker is overal. En of het nu rietsuiker, bietsuiker of bruine suiker of suikersiroop heet, dat maakt niet uit. Alles is even slecht.  Ook uit de reform-zaak.

Kijk maar eens op de verpakkingen. Je zult er echt van opkijken. Dan komt de vraag ..” waarom zit dat in dit product verwerkt..”.. want als je het thuis vers zou bereiden, zou je er geen suiker aan toevoegen . Het antwoord is vrij simpel, de producenten voegen suiker toe omdat het goedkoop is en de smaak versterkt. Terwijl het een compleet overbodige toevoeging is.

We eten de hele dag suiker

We hebben er vaak geen idee van hoeveel suiker we eten. Omdat het vaak voorkomt in producten waarin we het niet verwachten. Bekijk eens een doorsnee dag: van een ontbijt met een graanproduct, een sneetje brood en een kop koffie of thee zullen tenminste twee -misschien wel drie- onderdelen suiker bevatten. In ieder geval het brood en de ontbijtgranen. De lunch,  het “vieruurtje” en het avondeten met pasta met saus uit een potje of een kant-en-klaar maaltijd hebben allemaal een hoog suikergehalte.

Hoewel fruit zonder enige twijfel een goede bron van antioxidanten en vezels is, moet je het toch met mate eten, als je je suikerspiegel rustig wilt houden.

Wat zijn zoetstoffen ?

Vaak chemisch nagemaakte suiker :  Aspartaam ,Cyclamaat,  Sacharine, Tagatose, Sucralose, Isomalt , en Acesulfaam-K.

Cyclamaat en aspartaam zijn de meest omstreden. Alhoewel de industrie ons wil laten geloven dat de ADI (=Aanvaardbare Dagelijkse Inname) geen gevaar oplevert. Onzin ! Kinderen hebben een veel lager lichaamsgewicht als volwassenen, ze bereiken daarom ook veel sneller de ADI  voor een zoetstof. Bij de afbraak van aspartaam ontstaat fenylalanine : een aminozuur in het bloed dat bij te hoge concentraties door de lever wordt omgezet in een aantal giftige stoffen. Daarom staat op producten met aspartaam altijd de waarschuwing: ‘bevat een bron van fenylalanine . Vele jaren geleden, op een meditatie cursus van de ART OF LIVING,  heeft Guruji gewaarschuwd voor aspartaam…. … ‘Bad poison’…  ,  heeft hij ervan gezegd  ..”..don’t eat !”..  Dat zegt genoeg, levensgevaarlijk spul.

frisdrank-is-vloeibaar-snoep

Frisdrank is vloeibaar snoep, zóveel suiker zit erin

Cyclamaat kan worden omgezet in cyclohexamine; een stof die potentieel schadelijk is voor mannelijke geslachtsdelen. Dus als je mooie en gezonde kindjes wilt krijgen, eerst  even de ingrediënten op de verpakking checken. In Amerika is deze chemische suiker al verboden . Daar doen ze niet moeilijk over slechte voeding, maar cyclamaat is verboden . Dat geeft wel te denken.

Bovendien blijkt uit een onderzoek uit 2003 van de  Voedsel en Waren autoriteiten,dat er vrij veel cyclamaat verwerkt zit in limonade siropen. Bovendien consumeren onze kleintjes vaak verschillende producten met zoetstoffen.  Zoals frisdrank, limonadesiroop, melkproducten en peutertandpasta. Het voedingscentrum adviseert :

 • voor kinderen onder de 4 jaren niet meer dan 2 glazen te geven van een product waar cyclamaat in zit.
 • Voor kinderen van 4 – 8  : 3 glazen en
 • volwassen geldt een maximum van 7 glazen.

Ik denk dat het verstandiger zou zijn om er géén één van te consumeren. Lees hier eens wat je je eigen kind aandoet door ze door middel van kinder- en/of peutervoeding veel suiker te geven. Ja, onze kids eten het, want ze hebben geen keuze. Bovendien vinden ze het heerlijk. Maar wij, als ouders,  kunnen die keuze maken, voor onze kids.

Stevia, Honing, Zoethout, Melasse en Thaumatine

Altijd beter als de chemische zoetstoffen. Alleen moet je hier even aan wennen. Thaumatine is afkomstig uit een soort Afrikaanse bessen. Het heeft een dropachtige nasmaak. Stevia staat ook bij mij in de kast, het is een product dat geen suiker bevat, alleen zoet is van smaak. Het heeft een licht bittere nasmaak. Monosachariden zijn ook veel beter dan disachariden. In de AYURVEDA zijn 8 verschillende suikers te onderscheiden. Sommige gezond, andere vergif. Een van deze  ‘gezonde’ suikers heet ‘Sharkara’.  Als je iets wilt zoeten, of een klein hummeltje hebt, kun je dit het beste gebruiken. Afgezien van honing, dat is het allerbeste. Zacht en zoet en gezond. Maar honing kun je beter niet bij hele kleine kinderen gebruiken. Je kunt  “monosachariden” en “disachariden” onderscheiden, maar het zou een heel verhaal zijn om dat onderscheid op deze site uit te leggen. Kijk maar eens op het internet als het je interesseert.  “Disachariden” zijn de zgn ‘tafelsuikers’ . Gewoon puur vergif.

Maar melasse en honing zijn heerlijk en eerlijk. Maar het zijn en blijven suikers.. Honing mag je trouwens NOOIT verhitten. NOOIT VERHITTEN, want dat dan geeft  gif af. Honing alleen koud gebruiken.  Als laatste toevoeging.

Bedankt voor het lezen.

En tot de volgende BLOG:

BRONNEN:

1. “De voedselzandloper”  Kris Verburgh -over afvallen en langer jong blijven- Uitg Bert Bakker ISBN 978 90 351 3758 5

2. “The Fooddoctor”   V. Edgson&I.Marber -gezond eten voor lichaam en geest- Uitg Veltman ISBN 90 5920 233 3

3. “The Truth about Food”   J. Fullerton-Smith -eerlijk over eten- Uitg AW BRUNA-BV Utrecht ISBN 978 90 229 9322 4

Volgende »

  • Hoi, Dame,.. het ligt eraan welke ‘suiker’ je kiest. Bijvoorbeeld ‘honing’ is een heel ander verhaal. Honing in vergelijking met chemisch gemaakte zoetstoffen geeft een wereld van verschil. Stevia is een natuurlijke suiker, rozijnen en amandelpoeder ook. Agavenectar of kaneel zijn ook natuurlijke suikers. In fruit zitten veel natuurlijke suikers. Maar die suikers bedoelde ik niet in mijn BLOG. Druivensuiker is prima. Ik bedoelde niet de ‘monosacharide’, de enkelvoudige suikers. Maar de ‘disacharide’, de samengestelde suikers. Tafelsuiker ( of kristalsuiker) . Deze soorten zijn zodanig bewerkt dat we er ziek van kunnen worden. En de hoeveelheid die we binnenkrijgen door veel bewerkt voedsel te eten. Zonder suikers kunnen we niet leven, de wetenschappelijke naam voor suiker is ‘koolhydraten’. Onze hersenen functioneren erop. De AYURVEDA beschrijft 8 verschillende soorten suiker. Een van deze onbehandelde suikers heet
   “SHARKARA” . Kun je rustig gebruiken, zonder problemen. Ik hoop dat ik je vraag heb
   beantwoord, mag ik je een Fijn Weekend wensen en tot BLOG’s. Grtjs van TIENEKE 🙂 .
   (Trouwens, jij hebt ook een leuke BLOG,.. heb zonet ff-kes gekeken,. )

 1. Ik ben zelf ook anti-suiker, voor mij geen frisdranken of zo, maar lekker een glas water. Alleen als ik zelf bak, mag er suiker in 🙂

  • Ja,.. dat is zo !.. een fris en koud glas water met een schijfje citroen. Of met een paar stukjes selderij erin. Of met een uitgeperste sinaasappel.Of met geblenderde basilicum. Hahaha.. je hebt gelijk.. suiker is niet nodig om wat lekkers te verzinnen. GRTJS en een Fijne Avond gewenst ! Dank voor je reactie. LFS van Tien. 🙂 ..

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.