De Geneeskrachtige Keuken (inleiding)

Standaard

Kookprogramma’s op de televisie. Wie het lekkerste kan koken.  Ook ziet men erg bekende koks met hun artikelen in kranten en tijdschriften staan.  De hoeveelheden gebakken voedsel en gebruikte room, boter, vlees en zout en suiker die gebruikt worden bij de bereiding van gerechten zijn overweldigend.  Of voedselcombinaties wel of niet bij elkaar passen schijnt van geen enkel belang te zijn. Daar wordt totaal niet naar gekeken. De geneeskrachtige keuken, is dat wel lekker ? 

Geen wonder dat u na het eten van zo’n maaltijd voor pampus op de bank ligt. Uw lichaam heeft er een dan ook hele klus aan om dat te verteren. Een aanslag op uw gehele spijsverterings systeem.

Er zijn zelfs koks die honing meekoken. Hier in onze Westerse keuken, is het alleen maar de vraag of het lekker is of niet.  Vet en zout, vet en suiker zijn koning in onze keuken.

Ik las laatst ergens …” .. dat hartpatiënten niet snel het advies  krijgen om uit eten te gaan…”…  van hun arts. Wij eten alleen graag wat lekker is, we zien ons voedsel niet als medicijn en dat het een uitwerking op ons lichaam heeft geloven we maar moeilijk.  En als je dan eens wat vragen hebt in een restaurant. Of geen zin hebt in bepaalde ingrediënten in het voedsel kijkt men je aan alsof je niet weet wat goed voor je is.  “…Mag u dit allemaal niet hebben ?…. ”  Ja, natuurlijk MAG ik hebben wat ik wil, maar ik WIL het niet .

Ooit heb ik er eens een artikel over geschreven .Vegetariër ? Gôh. zo ziet U er niet uit !

De Ayurvedische keuken zit totaal anders in elkaar, die gaat uit van voedsel wat goed en gezond is voor het lichaam van u. En dat kan per mens verschillend zijn.

De Geneeskrachtige keuken: De kracht van voeding.

Zonet las ik in de krant..”..  dat Britse artsen waarschuwen dat ze binnenkort bij dierentuinen aan moeten kloppen om gebruikt te maken van medische apparatuur die bedoeld is voor olifanten en nijlpaarden. ..”.  Patiënten worden steeds dikker en passen niet meer in de reguliere mri- en ct – scanners en de ziekenhuizen investeren te weinig om de patiënten te kunnen helpen.

Extra brede rolstoelen en verstevigde bedden ontbreken, zo concludeert een groep artsen uit Bristol. En in de VS maken ze het nog veel bonter: ..’het is heel gebruikelijk dat de ziekenhuizen de plaatselijke dierentuin opbelt als een gezonde olie is olijfoliegroot uitgevallen patiënt niet in de reguliere apparatuur past, waarna de patiënt , onder veel bekijks naar de dierentuin wordt gebracht. “.. de waardigheid van de patiënt gaat dan verloren..”  .  

Hoe hebben we het zover kunnen laten komen. En afvallen valt niet mee, als je al zover bent. Vaak is suiker de grote boosdoener. Daar heb ik een artikel over geschreven. Suiker is verslavend. Als men NU suiker zou uitvinden, zou het verboden worden.

De geneeskrachtige keuken, wat is het ?

In India, China en andere landen met een oude geneeskunde van 1000-den jaren achter zich, kijkt men anders tegen voeding aan. Vaak is er geen scheiding tussen voeding en medicijnen. Je voeding IS je medicijn. Voeding verzorgt en herstelt het lichaam.  Alles heeft zijn effect en uitwerking. Het zoete, het zure en zoute. Het bittere, scherpe of adstingerende deel in de voeding is belangrijk. De uitwerking van de smaak.

De geneeskrachtige keuken : en wat kinderen willen eten. 

We hebben onze kinderen geleerd dat eten altijd lekker moet zijn. Nu lusten ze gezond voedsel  niet meer. Vet en zout. Vet en zoet is vaak het enige wat kinderen graag eten.  Liever smullen dan brullen .. 

Dat voeding hun lichaam in topconditie houdt, weten ze niet. Wie had ze het moeten uitleggen? Nu voeden  ze zich met ongezonde dingen, dat vinden ze vaak lekkerder. De enige manier om dit probleem op te lossen is om met kinderen te gaan koken. Laat ze zelf de boontjes, worteltjes klaarmaken. Laat ze zelf koken en geef alleen gezonde dingen als keuze.

De geneeskrachtige keuken:  wat zijn goede en slechte voedsel combinaties.

Wil je afvallen? Gezond blijven? Vermijd de volgende ongezonde voedselcombinaties

 • Eiwit en zetmeel.  Geen aardappelen en vlees, geen eieren en brood, geen hamburger en friet, geen kaas en brood.  Eet eiwitten zoals vlees, vis eieren en    kaas gescheiden van brood, rijst of aardappelen. Eet dit bij salade of veel groente.
 • Eiwit en eiwit.  Verschillende soorten eiwitten verteren anders. Geen vlees en eieren  geen vlees en melk of melkprodukten, geen vis/vlees en kaas
 • Zetmeel en zuur. Geen vruchtensap en eieren, geen azijn en macaroni’s of  afgeleiden daarvan.
 • Eiwit en vet. Geen vlees en eieren, geen kaas en vlees, geen vlees en veel jus, geen   melk of yoghurtdrank bij de maaltijd. Eet veel rauwe groente en salade   om de belastende werking van eiwit en vet te neutraliseren.
 • Eiwit en suiker. Geen toetjes of gebak na een vlees of eiwitrijk gerecht, ook geen vers fruit! Eet vers fruit tussen de maaltijden in.
 • Eiwit Zit in sojabonen, vis, kaas, yoghurt, melk, noten, eieren en vlees/vis.
 • Zetmeel zit in aardappelen, brood, bonen, linzen, pasta’s, pompoen, granen, spliterwten.
 • Vet en olie zit in avocado, margarine, olie, boter, melk en room.

Goede combinaties  zijn zetmeel en vet/olie, vet/olie met groente, eiwit met groente, zetmeel en groente.

Als u zulke combinaties in de gaten houdt, zul je aanzienlijk minder last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en andere lichamelijke ongemakken na het eten.

Met dank voor het lezen.

Tieneke

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Ik kan je helaas niet helpen. Ga je via je website ook kruiden, boeken en dergelijke verkopen?
  Veel succes met het omzetten en ik blijf het natuurlijk allemaal volgen.

  • Hoi, Dame uit Enschede.. Mijn eerste belang is het uitzoeken van wat precies gezond voedsel is en hoe je het simpel, snel en lekker kunt bereiden. En goedkoop. Daarnaast heb ik al 3 webwinkels gestart.. nou.. ehh.. dat was niet zo’n succes. Op de een of andere manier krijg ik geen betaalsysteem erin. MAAR.. dat zal me nog wel s lukken ( met-‘n-beetje-hulp) . Dank voor je leuke reactie,.. en ik wens jouw en jullie thuis een FIJN WEEKEND ,’k Lees je BLOG graag.. tot de volgende BLOG.. 🙂 van TIEN.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.