Cupcakes maken, hartig en vegetarisch.

Standaard

Cupcakes zijn lekker, maar vaak zit er veel suiker in. Het zijn dan kleine gebakjes geworden. Hartige cupcakes zijn nog veel lekkerder. U kunt ervoor kiezen om deze zoutloos zelf te maken. Wij zijn voor u aan de slag gegaan, en de resultaten waren uitstekend en lekker. Hier vindt u een artikel over het zelf maken van hartige, en eventueel zoutloze en suikerloze, cupcakes. Met heerlijke recepten toegevoegd.  

Over vegetarische cupcakes. 

Een week of wat geleden zagen we een cupcake bakmachine voor 12  cupcakes. Daar hoeven geen plastic vormpjes in. Die hebben we voor u  meegenomen, en het leek ons wel leuk om dit eens te proberen. We hebben gekozen voor suikerloze en zoutarme hartige cupcakes.  We dachten dat we gewoon het vlees of vis weg konden laten, maar daarmee trek je het recept uit elkaar. En is hety minder lekker. We zijn voor u aan de slag gegaan.

Wat kun je het beste kopen voor deze cupcakes ?    hartige-cupcakes-zelf-maken                                                        

  1. Cupcake vormpjes of een cupcake bakmachine.
  2. Een groot vormblik, om de kleintjes in te zetten.
  3. Zelfrijzend bakmeel,  het liefst biologische.
  4. Bakpoeder.
  5. Ingrediënten, voor cupcakes die u lekker zou kunnen vinden.

Hoe begint u met cupcakes bakken ?

We hebben het snel en simpel gehouden. U kunt het beste ermee beginnen om zelf een ‘basis mengsel’ te maken.

Basis mengsel voor 12 hartige cupcakes. 

  • 250  gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 eetlepel bakpoeder, daar worden ze luchtiger van
  • 2 eieren
  • 7 a 8  eetlepels olijfolie of zonnebloemolie.
  • 250 ml melk (of karnemelk of sojamelk )
  • beetje zout/peper, naar smaak

Deze ingrediënten doet u in een beslagkom, pak een garde en roer het flink door. Tot het beslag zacht en zonder klontjes is. Nu hebt u een basismengsel, en van hieruit kunt u de andere ingrediënten toevoegen.

En dan ? 

Als u geen kleine vormpjes gebruikt, maar direct in de grote bakvorm bakt, dan moet je de vorm invetten. Wij hebben alle vormpjes, waar het beslag in gaat,  zo-wie-zo licht ingevet. Met wat zoutloze boter, maar olie kan ook. Dan kunt u de verschillende ingrediënten naar keuze toevoegen.  Kies geen erg natte ingrediënten (spinazie bijvoorbeeld), dan wordt de boel klef. Hier een paar voorbeelden:

Basismengsel maken

  • Ca 3 stuks heel fijn geknipte gedroogde tomaten,
  • Klein schepje oregano,
  • 5 grote verse basilicum bladeren ( fijn geknipt),
  • 2 theelepels willekeurige tapenade.
  • 2 eetlepels pijnboompitten.
  • 6 eetlepels vers geraspte parmezaanse kaas.

En dit roert u dan door het beslag. Behalve de parmezaanse kaas, die gaat er overheen.  Dit beslag verdeelt u gelijkmatig over de 12 vormpjes.  Vul de vormpjes tot de helft, de cupcakes rijzen nog flink.

Doe nu de parmezaanse kaas erover, en zet het in een voorverwarmde oven van 200 grdn. Gedurende ca 25 minuten.

Haal het eruit en laat minimaal even 5 a 10 minuten afkoelen.

Een paar ideetjes voor hartige cupcakes.

  • BASISMENGSEL + 170 gram havermout + 80 gram gele rozijnen + paar druppels vanille aroma + pijnboompitten als garnering.
  • BASISMENGSEL + 2 bananen die door de melk zijn geprakt + 50 gram pompoenpitten als garnering.
  • BASISMENGSEL +  200 gram ongezoete muesli + ca 10 fijngedrukte walnoten + karnemelk i.p.v. melk .
  • BASISMENGSEL + 200 gram pindakaas met stukjes noot . En als garnering ‘op het dak’ stukjes pinda ( ongezouten) .
  • BASISMENGSEL + 1/2  citroen, zonder schil in HELE KLEINE stukjes gesneden +1  1/2 theelepel RAS -EL-HANOET + 10 blaadjes fijngesneden verse munt. Citroenrasp bovenop de cupcake, en in de oven.
  • BASISMENGSEL + een borrelglas van uw favoriete likeur + 50 a 75 gram van dezelfde vrucht vers en in hele kleine stukjes gesneden erdoor mengen. ( bijv sinaasappel likeur en verse sinaasappel ) . En de schil als garnering  erbovenop.

Recepten voor hartige cupcakes

HARTIGE CUPCAKE

HARTIGE CUPCAKE

SPECERIJEN CUPCAKES

WALNOTEN CUPCAKES

HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

KAAS CUPCAKES

Hartige vegetarische cupcakes

We geven u ook een clip over het maken van cupcakes, van onze zuiderburen uit België.  Het is erg leuk om de clip eens te bekijken. En deze zijn dan niet vegetarisch, maar ook niet iedereen is vegetariër.

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.