Biologische voeding

Standaard

BIOLOGISCHE VOEDING.

BIO is LOGISCH.

BIO is LOGISCH.

Deze BLOG zou ik graag willen schrijven over gezond, biologisch voedsel.  Lange tijd hebben vele mensen het idee gehad dat biologisch-dynamisch of macrobiotisch eten niet echt lekker zou zijn. Een paar BLOG’s geleden kreeg ik van een lezer een nogal boze reactie, omdat ik had geschreven over “ongezonde voeding”, over veel chemische toevoegingen in ons eten. Hij was in zijn ziel geraakt.

Ooit eens hebben we in Antwerpen lang gezocht naar een macrobiotisch restaurant. We hadden er zeer goede recensies over gelezen. Na lang zoeken hadden we het gevonden. Maar ze waren eigenlijk iets te ver doorgeschoten naar de “macrobio-kant”.

We kregen “in putwater gekookte spruiten” en de wc was achter een gordijn naast de keuken. Het gebruikte putwater in de keuken was hetzelfde water,  als het water waar men het toilet mee doorspoelde. En het zag er wat donker uit.  Het werd steeds gekker gedurende de maaltijd.. Halverwege de maaltijd zijn we vertrokken, lachend om de ervaring….Dit is al heel wat  jaren geleden gebeurd, maar men denkt nog steeds niet echt positief over dit soort restaurants. Dit idee hebben nog steeds veel mensen over vegetarische, biologische restaurants. Terwijl de tijden drastisch zijn veranderd.

HET VERSCHIL TUSSEN BIOLOGISCHE EN NIET-BIOLOGISCHE VOEDING.

In de krant stond, een paar weken geleden, een onderzoek naar het verschil tussen “BIOLOGISCHE VOEDING” en ” NIET-BIOLOGISCHE VOEDING”. Natuurlijk was de uitkomst van het onderzoek dat er nauwelijks verschil in zou zitten. De “gewone” groenten worden d.m.v. snelle kweek en kunstmestgebruik veel eerder verkocht. In vele onderzoeken is ook te vinden dat de energiewaarden, vitamines en mineralen in BIOLOGISCHE GROENTEN veel hoger liggen. Maar met twist dan over de smaak. Dat is de discussie verleggen.

Mensen kunnen niet volledig op vitamine pillen leven, planten kunnen ook niet volledig van kunstmest leven . Dit is niet natuurlijk.

De BIOLOGISCHE voeding laat de natuur zijn gang gaan, hetgeen veel beter is voor de aarde. De niet-biologische voeding put de aarde meer uit. Vergelijk maar de verhoudingen in de vleesindustrie. Het verschil tussen een scharrelvarken of een uit de vlees-industrie .

Tegenwoordig eten wij ook voor 80 %  biologisch , net als de Obama’s en Prins Albert, en vele andere Nederlanders met ons vallen ook voor puur en onbespoten. Zelfs lady Michelle Obama heeft sinds maart een moestuin bij Het Witte Huis. En Prins Albert van Monaco at bij zijn huwelijk,  radicaal organisch !

Vele life-style bladen berichten van de rijken der aarde die de verfijndheid ontdekken van groente, wijn, fruit en olijfolie van eigen

GEZOND EN GOED,..

GEZOND EN GOED,..

grond!

En nog een belangrijk punt is dat ALLE groenten, die IN de grond groeien,  zoals aardappelen, wortelen, bieten, radijs etc, behalve hun eigen voedingsstoffen ook de ontsmettingsmiddelen, en de gifstoffen die gebruikt worden om onkruid te verdelgen erbij opnemen.  De gier , die in de bodem wordt gespoten, maakt de grond ziek. Ook de gewassen die erin groeien. We eten het zo elke dag op. Vele jaren lang. BIOLOGISCH is dus een betere keuze.

Natuurlijk is niet alles waar BIOLOGISCH op staat gezond. Koekjes en chips etc blijven net zo ongezond.

BIOLOGISCHE ETEN EN SUPERMARKTEN.

En het valt ons op dat er in etend Nederland zich langzamerhand een tweedeling voltrekt. Aan de ene kant de makkelijke eters,. dat is de grote massa. Boodschappen doen in een voordelige supermarkt en je karretje vullen met makkelijk en niet te duur eten.  En vooral niet te veel  (denk)werk in de keuken. Zoals ik ooit al een zei,.makkelijk fabriekseten. Ook zal het er gedeeltelijk aan liggen dat veel jongelui niet meer volledig zelf koken kunnen. Het is ze nooit geleerd.

En mensen die eten zien als maagvulling en een handvol goedkope sperciebonen bij een snel-snel-klaar pakje als “lekker makkelijk en gezond” . Makkelijk is het zeker,   maar of gezond hier de juiste term is ?

Aan de andere kant; een grote groeiende groep die ook veel in de supermarkt komt, maar steeds vaker bewust voor biologisch bioblog bioletterskiest. Die regelmatig eens in de “groene speciaalzaak” komt, de biologische supermarkt. Die op zoek gaat naar een ecologisch winkeltje, streekproducten zoekt en eet of zelfs regelmatig bij een “boerderij-winkel” komt, net buiten de stad. Dit zijn de mensen die over hun eten hebben nagedacht !. Deze groep is sterk in opkomst, dat blijkt uit het feit dat de biologische voedingsconsumptie de afgelopen  jaren de economische crisis glansrijk heeft overleefd. Terwijl deze producten toch duurder zijn. Duurder eten in een tijd van bezuinigingen. Daar moet je dan toch gericht voor kiezen, denk ik.

DE BEGINTIJD VAN BIOLOGISCHE VOEDING.

De meeste mensen van mijn leeftijd herinneren zich de tijd nog van de linksige pioniersfase. De tijd dat biologische voeding er een was van verlepte bietjes en slappe spinazie bij de reform winkel.. De radicale macrobiotische voedingsideeën, voorkeur voor “natuurlijk ” eten.

:) :) :) :)

SAMEN,..

Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest, geen chemische toevoegingen. Voor de echte principieëlen ook geen vlees, geen tabak, geen alcohol. Geen kruisraketten en voor zuurdesembrood.

Een poosje geleden waren we eens verzeild geraakt in Pieterburen, daar is deze vorm levensprincipes nog goed te zien. Ik kan me ook herinneren dat de producten die daar vroeger in de winkel lagen er niet heel jofel uitzagen. Het was pionieren in die tijd. De meeste mensen waren toen betere ideologen als boeren. De producten in de “natuurwinkels” waren anders als in de gangbare supermarkt.

Maar dat was nou juist de romantiek van het geheel. De beurse appels-met-wormgaatjes. De slappe  spinazie met rupsen. De bruine wijduitstaande bloemkool met bruine plekken gaven je het idee dat je echt goed en bewust bezig was !! Het geheel had een wat schimmige en zure reputatie. De bewuste eters hoorden bij een “maatschappijkritiese” zuil.

ZELFGEMAAKTE KAASFONDUE..

ZELFGEMAAKTE KAASFONDUE..

Waar de Volkskrant comme-il-faut was en je in de Renault of Eend naar Frankrijk reed om te gaan kamperen. Gezellig kritisch kamperen met andere Volkskrantlezers !! Nu zijn dit herinneringen uit de oude doos. De dia’s zijn allang op de harde schijf gezet en

IN DE TUIN..

IN DE TUIN..

het vleesfondue-stel ligt op de rommelmarkt. De caquelon, voor de bijzondere zelfgemaakte kaasfondue,  is in de tuin beland met een plant erin.

Maar steeds meer “echte”boeren bekeerden zich tot de biologische landbouw. De kwaliteit van groente, fruit, kaas en andere dingen ontwikkelen zich razendsnel tot prima verkoopbare producten. Het aantal boeren neemt af, maar in de biologische tuinderij zit een flinke groei. Complete supermarkt ketens ontwikkelen zich in de verkoop biologische producten. Zoals de  de Udea/Ekoplaza. In sommige vind je dan ’s winters wel aardbeien en in de nadere niet.

BIOLOGISCHE VOEDING  IS HIP EN TRENDY.

Maar over het concept is duidelijk nagedacht. Het is duidelijk een hippe trend. En ook de biologische winkel heeft steeds minder dat “medische reform-sfeertje” en steeds meer de sfeer van een “groente-delicatesse zaak” . VERS is tegenwoordig een goed toverwoord ! Verse groente, vers brood, verse kaas. En in een goede reformzaak rukt het tegenwoordig naar versgebakken brood. Bijvoorbeeld Spelt is een soort oertarwe, het is makkelijk te verteren en vooral voor mensen met darmklachten een gewild product.

Zelfs bij onze bekendste grootgrutter Albert Heyn kun je tegenwoordig al verschillende soorten biologische wijnen kopen, en vele andere biologische producten. En soms hebben ze zelf een bakkerij in de winkel. Eigenlijk zijn er van de meeste groenten wel een biologische versie te koop. Ik vind dit een zeer goede zaak. Het “geitewollensokken” -imago is eigenlijk al grotendeels verdwenen.

JAMMIE,..

JAMMIE,..

Toch zie je nog in veel gezinnen het “idee” dat biologisch niet lekker zou zijn. Als er biologisch op de verpakking staat hoeven sommige mensen het al niet meer. Wij hebben zo’n kennis. Alleen het woord  ‘biologisch’  geeft al een vies gezicht tot gevolg. “..dat groene koeievoer”   lust hij niet !  Maar heeft het ook nog nooit geprobeerd. Ikzelf denk dat de ‘doorsnee-nederlander’  die mening heeft. ZIJ wil het best eens proberen, maar HIJ hoeft die laffe rommel niet. Zit geen smaak-of-kraak aan, is dan het idee !

Nou zijn streekproducten niet altijd biologisch, en zijn biologische producten niet altijd streekproducten, dat is zo. Maar in beide gevallen zit de “natuurlijke”‘ eet trend in de lift. Maar wat er nu precies biologisch is aan een biologische pizza, is mij ook een raadsel.

BIOLOGISCHE VLEES EN DE VLEES INDUSTRIE.

Toch volg ik soms eetprogramma’s op de tv, bijvoorbeeld Herman Den Blijker, die pleit voor “echt vlees” van de boer. Wat een goede, degelijke en eerlijke smaak zou hebben. Kortom, iets wat beter verkoopt. Alhoewel wij vega eten, ben ik het wel met deze stelling eens. Afgelopen week reden met de auto en rook ik een geur van angst. Ik keek en zag op nog geen 50 meter afstand een vrachtwagen vol varkens, op weg naar de slachterij. EEN van de dieren keek mij recht in de ogen , vanuit zijn benarde positie. In zijn ogen was een kreet om hulp te lezen. Zo zielig, ik ben absoluut een “zieligheids vegetariër” . Als je dan toch vlees eet, kies voor biologisch. Lijkt me toch beter. En wat vinden jullie daarvan ?

BIOLOGISCHE VOEDING.

Mensen willen het wel hebben/eten. En zo zie je stap-voor-stap, en laagje-voor-laagje het eetpatroon van mensen veranderen. Of er werkelijk veel verschil in smaak zit, daar valt over te twisten.. Maar het grote verschil in het  toepassen van bestrijdingsmiddelen zal de hele aarde goed doen. IK BEN 100% VOOR !!!

Laat maar lekker groeien, die hele bedrijfstak.  Net als de groente, pompoenen en  kruiden in mijn eigen minituintje. Wat kan een mens een plezier hebben aan het eten van zelf gekweekt vers voedsel !

Ik bedank jullie voor het lezen, en zou een reactie op de BLOG zeer kunnen waarderen.

NAAR PIETERBUREN.

NAAR PIETERBUREN.

OK,..NU NOG  EEN ABSOLUUT UNIEK RECEPT uit een Spaans kookboek uit 1967.

VANWEGE DE WARMTE HIER IN ONS KIKKERLAND.

ORIGINELE SPAANSE GAZPACHO

BIOLOGISCHE VOEDING.

MET WARME GROETEN UIT GRONINGEN VAN TIEN.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.