Helpt kurkuma tegen diabetes ?

Standaard

Helpt kurkuma tegen Diabetes type 2.  En hoe ondersteunt het deze aandoening.  Het is niet alleen de kurkuma wat helpt bij een diabetes probleem. De curcumine helpt ook. . Het beschermt het zenuwstelsel, en de organen tegen schade van DIABETES TYPE 2 . Het is mogelijk om een nieuwe benadering te volgen. Om hiermee te voorkomen dat men diabetes type 2 ontwikkelt.  De curcumine ondersteunt de remmende werking bij ontstekingen en bezit neuroprotectieve eigenschappen. Ook kan kurkuma/curcumine helpen om de bloeddruk te verlagen. In dit informatieve artikel wordt ingegaan op het hoe en waarom van curcumine bij diabetes type 2.

Wat is diabetes type 2 ?  

kurkuma-en-diabetes

Kan kurkuma helpen tegen diabetes ?

Als iemand diabetes type 2 heeft, heeft dit vaak als oorzaak een te hoog lichaamsgewicht. Door teveel vet te ontwikkelen saboteert ons lichaamsvet het hormoon insuline. Hoe dit precies kan is nog niet geheel duidelijk. Dit insuline hebben we nodig om de glucose uit het bloed op te nemen, en naar de cellen te transporteren. In de wetenschap heet dit  ‘insuline-resistentie’. Onze cellen hebben deze glucose nodig als energiebron, maar dit systeem werkt dan niet meer goed. Men krijgt vage klachten, men heeft dorst en moet vaker plassen. Het is zonder meer erg ongezond om lange tijd met een te hoog glucose gehalte in  Uw bloed rond te lopen.

Dus proberen onze nieren deze overmaat aan glucose kwijt te raken, vandaar de dorst en het veelvuldige toiletbezoek.  Dit hoge glucose gehalte verlaagt de zuurgraad in ons bloed, hierdoor werkt het immuunsysteem niet meer naar behoren. Hierdoor krijgen infecties meer kans en genezen wondjes minder snel. Dit veroorzaakt ook nog een ander probleem, want onze cellen hebben energie nodig, en krijgen deze dus niet. Met vermoeidheid tot gevolg.

Deze overtollige glucose verandert in een giftige stof, die weefsels en het verfijnde zenuwstelsel aantast. De ooglens wordt minder helder, en het tast het zenuwstelsel, nieren en vaatwand aan. Er bestaat geen geneesmiddel tegen diabetes type 2. Maar een bijkomend probleem is de hoge bloeddruk. De farmaceutische industrie voorziet in goede medicatie om de glucosespiegel laag te houden en ook het lichaam weer gevoeliger voor insuline te maken. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat kurkuma-longa en curcumine C3 ook goed zouden kunnen helpen.

Kun je diabetes type 2 voorkomen ? 

suiker-en-diabetes

Suiker en diabetes

Ja, U kunt zelf ook veel doen.  We betalen eigenlijk een hoge prijs voor onze ‘moderne levensstijl’ . Teveel zitten, teveel en verkeerd eten, en te weinig bewegen zijn ook oorzaken van het ontwikkelen dan diabetes type 2. Frisdrank, zoete vruchtensap, snoepgoed en gebak. Als U vaak snel opneembare koolhydraten eet, is dit voor Uw lichaam moeilijk om hiermee om te gaan.  Want Uw lichaam moet de glucose uit het bloed halen en in de lichaamscellen transporteren. Als men te dik is, wordt het opslaan van glucose moeilijker.

Daarnaast is het zo, dat als je flink beweegt, Uw lichaamscellen makkelijker glucose uit het bloed opneemt zonder dat ze hiervoor extra insuline nodig hebben. Eigenlijk zou er veel meer aandacht moeten zijn voor een niet-medicinale aanpak van diabetes type 2. Met een gezondere levensstijl. Gezonder eten en een dag vasten per week laat Uw lichaam zijn cellen repareren. Ook zorgt het voor een ‘grote schoonmaak’ van ons lichaam. Veel minder uren per dag iets eten, helpt ook goed.

Er is een goed onderzoek, vermeld in het vakblad “DIABETES CARE” . In Nederland staat dit onderzoek online bij het diabetesfonds. (zie onder) Waar men onderzoek heeft gedaan om te zien of er middelen zijn die diabetes type 2 kunnen voorkomen. Ook voor pre-diabetes patienten.

…”….Er werden 240 mensen bestudeerd met pre-diabetes. Dat betekent dat zij geen diabetes hadden, maar wel een verhoogde bloedsuiker spiegel. Iets dat de kans op het ontwikkelen van diabetes verhoogt. De helft van de proefpersonen kregen capsules met curcumine, de andere helft een nep-pil. Na 3, 6  en 9 maanden werd onderzocht wie van de deelnemers diabetes had ontwikkeld. Van de groep met de nep-pil had 16 % diabetes na 9 maanden. Maar in de curcumine-groep had niemand diabetes ontwikkeld. De beta-cellen en de insuline gevoeligheid lieten zien dat hun pre-diabetes er beter op was geworden…..”….

Hoe ondersteunt kurkuma/curcumine bij diabetes type 2 ? 

kurkuma-en-diabetes

Kurkuma in de strijd tegen diabetes ?

In de eerste plaats gaat curcumine de insuline resistentie, door vetrijk eten, tegen. Kurkuma is een enorme “vetopzuiger” , vandaar dat het ook een natuurlijke cholesterol verlager is. Ook remt curcumine de aanmaak gluconeogenese in de lever en (bij)nieren. Volgens de wikipedia zou dit op natuurlijke wijze de glucosespiegel kunnen verlagen. Verder is het een probleem bij diabetes type 2 dat het de hartspiercellen vergroot. Dit heet hypertrofie. Het blijkt uit verschillende studies dat curcumine dit proces tegen gaat.

In de tweede plaats heeft curcumine sterke ontstekingwerende eigenschappen. Kurkuma zorgt voor een sterker immuunsysteem, hierdoor krijgen infecties minder kans. De curcumine is de bioactieve stof in de kurkuma die ontsteking remmend werkt. In kurkuma zit ca 4 % curcumine. En in de curcumine zijn het 3 curcuminoïden die goed werk leveren.

Ze heten *

 • bisdemethoxy
 • demethoxy
 • curcumine longa

Oftewel curcumine longaHet zijn ontgifters voor ons lichaam. Vandaar dat een combinatie van beide kurkuma-longa en curcumine-longa C3 goed werk levert.

Ook zijn er bewijzen, na goed onderzoek, dat curcumine C3 het bloedvat- en zenuwstelsel kan beschermen tegen de zg. aldose reductase. Schade aan bloedvat en zenuwstelsel. ( zie onderstaand ‘ AYURVEDISCHE KIJK OP DIABETES’ ) . Verder is er een van de bijwerkingen bij diabetes type 2, dat het de ooglens vertroebeld. Curcumine schijnt dit tegen te gaan. Het lijkt erop te duiden dat curcumine-longa de bijwerkingen bij de diabetes type 2 afremt. Ook zijn er onderzoeken dat curcuminen de klonteringsneiging van rode bloedcellen afremt.

In de ayurvedische gezondheidsleer zijn er verschillende artikelen te vinden over kurkuma en diabetes. Onderstaand vindt U verschillende linken.

En als laatste is er onderzoek gedaan naar de cholesterol waarden in het bloed, oftwel het lipidenprofiel. Ook hier wordt   de curcumine C3  als gunstig beschreven. Bij de diabetische neuropatische (= zenuw) problemen wordt wederom curcumine genoemd als beschermende factor.

Wat is goede voeding bij diabetes type 2 ? 

goede-voeding-tegen-diabetes

Wat is goede voeding tegen diabetes

1. Het is beter om het eten te stomen, te koken of te stoven. En niet te bakken. Dat scheelt in de insuline waarden.

2. Het ontbijt mag niet teveel koolhydraten ( brood) bevatten. Beter zijn gezonde vetten en veel eiwitten , deze verlagen de bloeddruk. En houden de bloedsuikerwaarden beter onder controle.

3. Neem eventueel vitamine B1 als voedingssupplement, veel diabetici hebben hier een tekort aan. Uw huisarts kan U daarop controleren.

4. Kaneel tijdens, of in de maaltijd, verlaagt de bloedsuikerspiegel. En vermijdt geraffineerde industriële producten.

5. Omega3 vetzuren ( in vette vis te vinden: makreel, zalm, sardines, haring) kan het netvlies beschermen. Als de bloedvaatjes in het netvlies doorlekken, krijgt men vlekken in het oog. En verminderd het zicht. Dit heet ‘retinopathie’ . Curcumine C3 helpt dit ook voor komen.

6. Curcumine C3 geeft goede resultaten bij nierproblemen van diabetes type 2. Dit heet nefropathie.

7. Broccoli, Amandelen, Blauwe bessen, Appels, Moerbei bessen, Koolsoorten, Kamille thee, Kaneel, Kruidnagel, Resveratrol, Astaxanthine, Zuur fruit, Verse Groenten, Vette vis, Bittere kruiden, en natuurlijk is er heel veel informatie te vinden op het diabetesfonds.nl

8. Vermijd koffie, zwarte thee, rood vlees, alcohol, roken, witte suiker, ijs en koude/gekoelde dranken.

9. Vermijd ook ; oude kaas, zure room, yoghurt, ghee, ijs, zoute kaas, vette kaas ( camembert, brie cheddar).

10. En vermijd ook verkeerde voedings combinaties.

Wat meldt de Ayurveda over diabetes type 2 ? 

Dr. V. LAD heeft in de “AYURVEDISCHE HUISAPOTHEEK” het volgende geschreven over diabetes :

* …”… Diabetes is een stofwisselings ziekte van het Kapha type. Waarbij een verminderde werking van het spijsverteringsvuur tot een te hoog bloedsuikergehalte leidt…… Een andere eenvoudige en doeltreffende natuurlijke manier om het bloedsuikergehalte in toom te houden is het slikken van kurkuma-longa. Neem dagelijks de capsules VOOR de maaltijd. U kunt hier een maand mee doorgaan en daarna Uw ziekte opnieuw laten beoordelen. Klinische observatie geeft aan dat iemand  , die van insuline afhankelijk is,  er dan veel minder van nodig heeft. Zo kan de diabetes vaak onder controle worden gebracht.

* Verder raadt deze arts aan om niet teveel zoetigheid, koolhydraten en zuivel te gebruiken. Een Kapha verzachtend dieet te nemen en verse groenten en bittere kruiden te nemen.

* Ook geeft deze arts een tip om Uw bloedsuikergehalte te helpen reguleren, U zou het volgende eens kunnen proberen  ;  Meng een 1/2  theelepel kurkuma-longa met 1/2 theelepel gemalen laurierpoeder en 1 eetlepel aloë-vera gel. Neem het middel 2 maal daags, VOOR de lunch en VOOR de avondmaaltijd.  En zijn laatste tip is het drinken van koperwater. Doe ’s avonds een kop water in een koperen pot, en drink het ’s morgens VOOR het ontbijt …………….”…

LINK :

1. AYURVEDISCHE KIJK OP DIABETES. 

2. ALLES OVER CURCUMA.

3. VOORKOMEN VAN DIABETES TYPE2.

BRONNEN :

* Dr. V. LAD                ; “DE AYURVEDISCHE HUISAPOTHEEK”

* Dr. D. FRAWLEY     ; “DE YOGA DER KRUIDEN”

* Dr. A. K. MEHTA     ; “AYURVEDISCHE VOEDINGSLEER IN DE PRAKTIJK”

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: Kurkuma en pre diabetes – Gezondheid, voeding, vitaliteit.

  • Goedemorgen,.. Jazeker weet ik recepten, U krijgt bij een bestelling van 200 gram zuivere kurkuma-longa poeder van biologische kwaliteit GRATIS een kurkuma receptenboek. Het heet “VAN KOEKJES TOT CURRY’S”. in de webshop http://dekurkumaspecialist.nl .
   En de verzending van de biologische kurkuma-longa is ook gratis. Fijne dag gewenst, en dank voor Uw vraag. Tien 🙂

 2. Lieve Tieneke, Op de eerste plaats zou ik je willen attenderen op het krantenbericht van de volkskrant van zaterdag….kan eten ons nou genezen of niet…. Artikel over taaislijmziekte en curcuma enz. Super!!!!

  Ten tweede mijn ervaring: Omdat ik super gevoelig ben en op alles direct reageer heb ik gemerkt wat curcuma voor mij doet!!

  Omdat mijn suikerspiegel al reageert op de zoete smaak van producten met alle gevolgen van dien, heb ik destijds met de voor mij zo heilzame b12 moeten stoppen, nu gebruik ik eerst curcuma met zwarte peper en …… mijn probleem is opgelost zodat mijn leven 180 graden gedraaid is. Ook kan ik nu de heilzame ananas gebruiken.

  Curcuma is voor mij het GOUD wat ieder mens nodig heeft!!!!

  Dank je wel. Groet Eliza.

  • Hallo Eliza Over je tweede ervaring kan ik meespreken. Ik mag van de diabeet verpleegkundige niet meer zoveel fruit eten (4 a 5 stuks per dag) Inderdaad reageert mijn lichaam wel sterk op fruit. Ik zou graag willen weten hoeveel curcuma met zwarte peper je gebruikt. Ik gebruik al veel curcuma in mijn eten maar dat is meer een beetje met het kruidenpotje er over heen gaan.
   Met vriendelijke groet
   Merel

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.