Picknicken met een mand vol verse en lekkere dingen.

Standaard

Buiten eten is altijd leuk en spannend. En als de zon schijnt voegt het iets toe aan een mooie zomerse dag. Het klaarmaken van een pick nick mand met lekkere dingen erin is al voorpret. En zeker als het snel klaar is. Een grote plaid mee en op zoek naar een mooi plekje aan het water of in het bos. Graag geef ik hier een paar heerlijke en simpele recepten voor een heerlijke dag uit. Voor een snelle en verse pick nick. Daar hoef je geen bakjes vol met kant-en-klaar voor te kopen. 

Pick nick op de fietsWij zijn opgegroeid in een oud huis, met een mooie grote tuin. Voor ons woonden mijn oma en opa daar. Als klein kind herinner ik me om tussen de bessenstruiken door te kuieren. Die waren hoog en er hingen lekkere dingen  aan. Zoals kruisbessen en aalbessen, zwarte bessen enz. Vooral de kruisbessen waren spannend. Met hun dikke harige schil, en dat zoete, zachte,  beetje snotterige binnenvulling. En soms was er een geweldig feest… buiten eten.  Eigenlijk deed men dat vroeger niet zoveel. En van een BBQ ? Daar hadden mijn grootouders nog nooit van gehoord. Picknicken al helemaal niet.

Buiten eten op een flat.

Toen ik het huis uitging kwam ik op een flat te wonen. Dat was een hele overgang. Een poosje geleden waren we bij een kennis, die gewoon op een galerij-flat woonde. Maar haar balkon was een prachtige plek. Een groen “namaak-grastapijt” lag er over de hele breedte.  Een klaptafel met een nostalgisch bloemenkleed. Allemaal potjes en bloemen aan de muren, kaarsjes op de tafel en aan de muur. Een grote parasol en een heerlijk loungebank. Heel veel planten. Grote potten bamboe.  Het was prachtig, en om van het uitzicht nog maar te zwijgen. Echt mooi. Groot was het niet, maar met de weinige ruimte was er iets aantrekkelijks van gemaakt. We hebben heerlijk gebbq-ed. met een kleine electrische BBQ. Aan het balkon gehangen.

Buiten eten voor de tent.

Wat wij altijd graag doen, is eerst over de markt struinen. “‘..is er nog wat bijzonders te vinden om te bereiden..”. Mijn moeder komt graag bij ons. Ook in ons vakantiehuisje in het bos hebben we een tuin. Enorme eettafel midden op het grasveld, parasol erboven. Allemaal lekkere dingen erop. Feest ! Ik denk dat daarom mensen ook graag gaan kamperen, jaren heb ik vroeger gekampeerd in Frankrijk. Tentje met oude deken ervoor. Campinggas brander. Eerst even naar de speciale Franse supermarkt, om te halen wat lekker leek. Stokbroodje erbij. En vaak was de fles wijn al leeg voordat het eten klaar was. Picknicken was spannend en feestelijk.

Vroeger als kind een dagje uit.

Buiten eten, het gekke is dat het eten anders smaakt. Als je buiten in het zonnetje zit smaakt het anders als gewoon aan de keukentafel.. Dan geniet je er meer van, eigenlijk. Ik vroeg net aan mijn man,..  ” .. hoe kan dat eigenlijk”..   Hij zegt, omdat je eigen stemming anders is. Ja, zit wat in. Ook als kind waren de vakantiedagen anders. Wij gingen dan nooit ‘echt’ met vakantie. Dat was toen niet zo gewoon als nu. Maar wel altijd leuke daagjes uit. Bijvoorbeeld naar een grote zwemplas.

Broodjes mee, slaatje mee, lekkere dingen die mijn moeder had gemaakt. En daar herinner ik me de eerste keer dat we “chips” hebben gehad. Er zat een heel klein blauw pakje met zout in het zakje chips.. Het heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. In de schaduw, op het plaid. Luisteren naar de vogels en de stemmen. Picknicken, daar kan je van genieten. Heerlijk.

Riquewihr en Frankrijk .

Vorig jaar zomer waren op de een of andere malle, niet na te vertellen  manier in Riquewihr beland. We gingen weg voor een lang weekend werk. Toen we er waren ging de hele boel niet door. En waren we een paar totaal onverwachte dagen vrij. Naar Riquewihr. In plaats van ergernis, kunnen we met volle teugen genieten van zo’n paar dagen. Een reisje langs geurige witte wijnen, langs de bosbessen in de schaduw pick nick broodvan de oude bomen.

De stilte en de honderden vogels die zingen. Langs een huisje waarop een houtfornuis een stoofpot staat te pruttelen, wat heerlijk geurt naar rozemarijn. Lekker eten is iets vanzelfsprekends in de mediterrane landen. Op zondagochtend vroeg kwam uit deze keuken al een heerlijke geur. Dan kan ik me zo voorstellen dat er familie en vrienden langskomen. Grote lange tafel met een laken eroverheen onder de bomen. Veel stokbrood, veel lekker eten, lachen, sterke verhalen en gezelligheid. Zon, we houden van je.

Hier een paar speciale en simpele ideeën voor een heerlijke picknick. Deze picknick kan in een uurtje klaar zijn. Kies maar uit wat u lekker lijkt. 

Neem een paar wat diepere bakjes mee van huis en wat vorkjes.

Vergeet ook niet om een mesje mee te nemen .

Deze recepten zijn zoveel mogelijk suikervrij, vanwege de wespen. En voor 90 % allemaal vers.

  • Neem een bakje met zure bommen mee, deze grote augurken smaken altijd lekker.
  • Koop eens een heel bio-brood, snij het in de lengte door en vul het brood met een lekkere salade. Sla, feta, tomaat, beetje ui, komkommer, olijf, paprika. Doe het brood weer dicht met een touwtje erom.
  • Een koude simpele macaroni schotel salade doet het altijd goed. Eet een dag van tevoren macaroni, en bewaar wat er over is.
  • Stukjes watermeloen met feta en rucola sla en twee theelepeltjes oranjebloesem water in een bakje.
  • Stevige broodjes met mosterd en kaas en komkommer en verse tomaat en sla.
  • Een fles water met gesneden stukjes citroen- en sinaasappel schil is snel gemaakt. En suikerloos, dus wesp-vrij.
  • Een fles koud bronwater met twee zakjes thee erin gehangen, is calorie vrij en dorstlessend lekker. Kies thee met een ‘twist’.
  • Een paar bananen.
  • Een bakje met vers gesneden fruit.
  • Een doosje met een paar stukjes Franse kaas.
  • Kleine tomaatjes met basilicum en mozzarella stukjes en een theelepeltje olie/citroensap erover. Peper erover.
  • Neem pitta broodjes mee, deze zijn snel te vullen. Door ze half open te snijden.
  • Een potje bio-olijven, zwart of groen, smaken overal wel bij. Op de markt zijn ze in alle varianten wel te koop.
  • Een paar bio-groente balletjes zijn snel te bakken in een beetje olie. Doe er wat tamari en gerookte paprika poeder bij. Prikkertjes meenemen.
  • Kook eens een paar reepjes verse paprika in water met een theelepel zout en een scheut azijn. 10 Minuutjes koken. Afgieten en afkoelen. Heerlijk ! Beetje verse tijm erover. pick nick bakje
  • Een paar zilveruitjes smaken altijd goed.
  • Gebakken druiven zijn een smaak explosie. Of bak ze in de oven, beetje olie en 15 minuutjes in de ovenschaal.
  • Neem eens een paar gerookte amandelen mee.
  • Wat dacht u van een paar simpele gekookte eieren met zout.
  • Avocado met wat mosterd?
  • Radijsjes met zout en sesamzaadjes ?
  • Pickles ?

Picknicken kan zo simpel en leuk zijn. Veel plezier gewenst !

Met vriendelijke groeten van Tien.

Mag ik mee ? 🙂

En die kurkuma van jullie ? Kurkuma ? Oh,.. ja die hebben we ook nog. Dekurkumaspecialist is nummer één in kurkuma producten !

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s