Koken met Kurkuma

Standaard

Eerst een beetje over de oude geschiedenis van kurkuma. Dit, ook wel als curcuma longa geschreven, is een lid van de gember familie. Deze specerij was zeer geliefd bij de Indo Europese mensen, de oude bewoners van Midden Europa. Dit was vanwege de  gouden kleur van kurkuma. De kleur lijkt op zonlicht. Deze cultuur, de Ariërs geheten, aanbaden de zon. Zonlicht was heilig, en als er een specerij was met de kleur van de zon, dan werden daar speciale en beschermende eigenschappen aan toe geschreven. Hier vindt u een leuk artikel over de geschiedenis deze bijzondere specerij met vele recepten.  Koken met kurkuma deed men al in de oudheid.

Over de oude geschiedenis van kurkuma.

In de oude Sanskriet geschriften had kurkuma wel 46 namen. Sanskriet  is de oudste taal ter wereld, en is de basis voor alle andere talen. Kurkuma heeft een rijke en erg oude geschiedenis in India. Namen als ‘Pita’, dit betekent Gouden Geel. Namen als ‘gauri’, dit betekent betekent als Briljant. En vele andere namen. Een van de namen voor deze specerij is “nacht”. Een vreemde naam voor deze specerij.

kurkuma op de markt

Kurkuma is geel. Dit is te zien op de markt,….

Deze verwijzing komt waarschijnlijk van een afgeleide voor getrouwde vrouwen. Want een oeroude traditie vereiste dat een getrouwde vrouw ’s avonds kurkuma pasta op haar wangen toepaste.  Dit in afwachting van de god Lakshmi.  Welvaart, licht, rijkdom, geluk en de vruchtbaarheid is waar deze oude Godin Lakshmi voor staat. Deze gewoonte, die nog steeds in sommige delen van India wordt toe gepast, is waarschijnlijk een duizenden jaren oud overblijfsel van deze  oude zon aanbiddingstraditie.

Daarom naaiden de mensen, bij een feest zoals een bruiloft etc, een klein stukje gedroogde kurkuma wortel in de zoom van hun feestelijke kleding. Een oude traditie om voorspoed en geluk te vragen aan de goden. Het was een heilig kruid. Trouwens, dit wordt nog steeds gedaan door de oudere mensen in India. Koken met kurkuma is in India normaal. In ons kikkerlandje vinden we het wel bijzonder, om een dergelijk recept te bereiden. Daarom zijn er onderaan dit artikel vele bijzondere recepten met kurkuma toegevoegd.

Over de smaak en toepassingen van kurkuma.

Kurkuma behoort tot een groep van aromatische specerijen. Kurkuma werd van bijzonder belang voor de mens, vanwege de ontdekking dat haar poederachtige rhizome (wortel) het voedsel goed bewaarde en vrijhield van bederf.  Men kookte graag recepten met kurkuma want dan bleef het voedsel langer goed. Dus werd het  in de oudheid oorspronkelijk gebruikt om voedingsmiddelen goed te kunnen bewaren.

In de hitte van dit land kon men niets, wat bederfelijk was, goed bewaren. Koelings systemen waren er niet. Ook werd deze specerij kurkuma gebruikt om curry mengsels goed te kunnen bewaren. En om de frisheid die dit bewaarde voedsel lang behield en de voedingswaarde. En, om niet in het laatst te noemen, de prachtige presentatie vanwege de gouden kleur.

Kurkuma werd veel gebruikt voor allerlei andere toepassingen, vanwege haar prachtige gouden kleur. Dit was  voornamelijk voor een commercieel gebruik, zoals het kleuren van stoffen voor kleding, zijde, papier,hout levensmiddelen en cosmetica.

Kurkuma in cosmetica.

Kurkuma werd door de vrouwen in vele soorten cosmetica gebruikt. Als crème, als zalf en als huidverbeteraar. Het geeft de huid een gouden zachte glans en gaat ontstekingen tegen. Dit gouden kruid gaf de vrouwen een mooie en gezonde huid. Men paste het overal toe. Het poetsen van de tanden, als het gemengd was met zacht tandkrijt.  Als gezichts crème en gezichtmasker Ook als zachte huidcreme bij verbrandingen en ontstekingen. Van moeder op dochter werden zulke cosmetische recepten door gegeven. Bijvoorbeeld een recept voor kurkuma zeep.

Men kleurde zelfs de haren ermee. Eigenlijk is het teveel op allemaal op te noemen.

Soms werden er versieringen op de huid aangebracht met kurkuma pasta. Op de handen en voeten. Later is dit ook met henna gedaan. In de oude tijden gebruikte men kurkuma voor veel dingen.

Kurkuma in de oude Ayurveda.

Ongeveer 5000 jaren geleden, tijdens het ontstaan van de oude Ayurvedische gezondheids leer, dit is een oeroude Natuurgeneeskundige kennis, werd de kurkuma “ontdekt” als een waardevol en goed geneeskrachtig medicijn. En zijn er de eerste beschrijvingen van de specerij kurkuma te vinden in de oude geschriften. Deze bewaarde geschriften zijn ca 5000 jaren oud.

Het is zo liefdevol en geweldig om te lezen welk een bewondering de oude bewoners hadden voor dit geneeskrachtige kruid. Daar is ook de naam “GAURI” voor wat wij nu kurkuma longa noemen, ontstaan. Zoals gezegd “GAURI” betekent briljant.  Men aanbad dit kruid als een geschenk van God.

Men had al in de oudheid ontdekt, dat het de gele stof (nu noemen we het curcumine) was die

Koken met kurkuma

Kurkuma noemt men ook wel “gauri”, dit betekent “briljant”.

kurkuma zijn werkzaamheid en werkzame kracht gaf. Om deze curcumine stof uit de kurkuma te halen had men een speciaal natuurkundig zuurstof procede.  Dus zonder gebruik te maken van chemicaliën en chemische ingrediënten.

De keren dat wij in India zijn geweest, is het opvallend hoeveel respect en bewondering men heeft voor deze specerij. Je vindt het ook overal terug, van kurkuma pleisters tot speciale geneeskundige preparaten. Bijvoorbeeld een ooglotion op kurkuma basis.  (1 ounce kurkuma poeder en 20 ounces koud water) . Het werd toe gepast bij brandende ogen.  In India kent men ‘landpijn ogen’ , vanwege het felle zonlicht en de hitte.

Vele honderden recepten voor kneuzingen, verstuikingen, snij- en schaafwonden. Voor besmette wonden en parasitaire huidinfecties. In ziekenhuizen en bij de ‘gewone’ en ayurvedische dokters praktijken staat kurkuma. Als olie, als specerij, als pillen en tincturen. Een van de meest bijzondere dingen die ik heb gezien was voor het afdrijven van teveel slijm. Daar verbrandde men de kurkuma volgens  een speciaal procedé, deze damp werd ingeademd.

Verkouden ? Melk, Jaggery en Kurkuma . Weefselzwelling ? Kurkuma met Borax. Etc. etc…

Het is zo mooi om dit te zien en zelf mee te maken. Als ik dan vertel dat ik al tientallen jaren ‘een passie heb’ voor kurkuma. En er een webshop in ben begonnen, dan word me vaak aangeboden om een poosje te komen leren.  Wat zou ik dan weer eens graag zou doen. Gelukkig hebben we een goed contact met een Nederlands Westers arts, maar hij is ook ayurvedisch natuurgeneeskundig arts. Ik leer elke dag weer meer over dit bijzondere product.

Kurkuma in onze tijd.

Al deze goede eigenschappen van kurkuma gelden ook voor onze moderne tijd. Waar men vroeger de Natuurlijke eigenschappen beschreef, naar werking en eigenschappen. Heeft men nu meer mogelijkheden om dieper wetenschappelijk onderzoek te doen. Op het internet staan duizenden en duizenden wetenschappelijke artikelen, voornamelijk gedaan door Indiase onderzoekers.

In het verloop van de tijden is men dit vergeten. Men heeft pas sinds de 19e eeuw “HERontdekt”  dat het de curcumine in kurkuma is wat werkt. De curcumine is de werkzame krachtige stof. Om deze stof uit de kurkuma te halen gebruikt men nu soms wel chemische stoffen. Vroeger niet. Er zijn weinig fabrikanten die dit nog op de “op de oude natuurkundige manier” doen. Zonder gebruik te maken van chemicaliën die niet 100 % zuiver zijn. Eigenlijk moet men in India zijn om een dergelijk zuiver curcumine product te kunnen vinden. Daarom zijn we blij met onze natuurzuiver verkregen curcumine c3.

Koken met kurkuma.

koken met kurkuma Ga eens naar India en vraag naar een lekker gerecht met kurkuma. Ze zullen je wat vreemd aankijken en zeggen dat ze er weinig hebben zonder kurkuma, want het zit overal in. Een vriendin van mij, uit het zuiden des lands, is van Indiase afkomst. Ze is hartspecialist in een gerenommeerd ziekenhuis en kan ontzettend lekker koken.  Ze heeft ontelbare traditionele recepten. Voor mij is dit ‘om van te smullen’. Koken met kurkuma is voor haar vanzelfsprekend.

Dus heb ik eens heerlijk liggen zeuren om een paar recepten uit haar indrukwekkende verzameling te mogen kopiëren. Gelukt !

Ik geef jullie een paar bijzondere recepten. Koken met kurkuma is heerlijk. Recepten van thee tot koffie. Van Curry’s tot Koekjes met kurkuma.

Koken met Kurkuma recepten

Dank voor het lezen en veel gezond eetgenoegen gewenst.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: 11 curry mengsels om zelf te maken, met recepten en achtergrond info | degeneeskrachtigekeuken

 2. Beste tineke,
  Inderdaad is kurkuma geweldig , maar ik heb je al eerder geschreven dat mensen met galsteenpoblemen hiervan erg last kunnen krijgen na het gebruik van kurkuma , ook na een evt.galblaasoperatie. Dat ik moest stoppen met kurkuma vond ik erg jammer want ik voelde mij er prima bij, echter ik vind dat je hier wel mensen op moet wijzen want het is niet eerlijk om alleen de voordelen aan te prijzen en niet op dit nadeel te wijzen waavan ik weet dat je hier wel degelijk van op de hoogte bent. Een galaanval wens je niemand toe en is zeer pijnlijk. Nogmaals voor een galblaasoperatie of na verwijdering van de galblaas maakt niets uit

  Verder wens ik je veel succes en vriendelijke groeten,
  Hans B.

  • Hallo, Dank voor jouw mail. Er is bij ons een andere procedure. Omdat we 3 soorten kurkuma hebben, laten we de mensen dit altijd GRATIS eerst even proberen. We sturen dan een paar proefpakketjes op, met een duidelijke instructie. Van de 4 mensen zijn er ca 2 die het niet kunnen verdragen, en 2 die er zonder enig probleem tegen kunnen. Wel moeten mensen even bellen van tevoren, en wordt dit met ze besproken. Maar ik had jouw mail al een paar maal geplaatst, Hans. Grtjs van Tieneke 🙂

 3. Dank je wel Tieneke om dit met ons te delen. Ik gebruik ook met regelmaat je kurkema longa pasta in allerlei recepten. Ik eet hoofdzakelijk rauw plantaardig voedsel. Maar ook heb ik vanuit het universum regelmatig creaties waar altijd: rode ui, gele ui, prei, knoflook, gember, verschillende soorten pepers (zowel aangaande kleur als sterkte), tomaat, komkommer, aubergine, bieten, cranberries, gele en blauwe rozijnen, walnoten, tijm, zwarte peper en kerrie + kurkumma pasta zijn toegevoegd. Ik doe alles vanuit mijn gevoel. Groetje’s Wim

 4. Ik gebruik regelmatig Kurkuma en vind het héérlijk.Vooral ook op een omelet is echt genieten en het maakt een salade ook veel smakelijker.

 5. Ik eet geen kurkuma en kerrie meer. Alleen de kurkuma capsules en gember, want van de andere twee producten krijg ik gele tanden.

 6. Dank je wel Tineke hier houd ik ook zo van goede recepten en kruiden om te genezen.verstuikte enkel moet ik dan boren nemen en kurkuma wikkel ofzo iets ? Groetjes marijke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.