Hart- en bloedvaten en vitamine K2

Standaard
Na onderzoek blijkt dat vitamine k2 een goed effect heeft op ons hart- en bloedvaten. Vitamine k2 zit, onder andere, in zuivere roomboter. En hiervan werd jarenlang beweerd dat het ongezond en slecht voor ons zou zijn. Een kort informatief artikel over dit onderwerp voor u. 

Is roomboter ongezond ? 

boter-en-vitamine-k2

Roomboter is niet slecht voor ons hart en onze bloedvaten

Afgelopen winter waren we op cursus. Daar krijgen we regelmatig lezingen over voeding. En dan gezien vanuit een ayurvedisch gezichtspunt. De discussie ging opeens over roomboter. Is het goed of is het slecht. Roomboter heeft een flinke duw gehad, doordat het als ‘slecht’ werd afgeschilderd. Ten opzichte van de ‘goede’ margarine.

Onze leraar stuurde iemand naar de keuken, die kwam met een bord ‘……’ terug. Onze leraar nam een klontje boter van het bord. En hield het in de hand. Stak zijn hand vooruit en hield het bord eronder. Bijna direct drupte de boter uit zijn vuist, terug op het bord.

..”..Wat zien jullie..”.. ? Was toen de vraag.

En de discussie was ten einde en de les begon. Hoe kun je denken dat pure roomboter slecht voor je is ? Het smelt op de lichaamstemperatuur. Dus zal het nooit in je aderen plakken. In boter zit vitamine K2, dit is een belangrijke vitamine. Het houdt de aderen soepel.

Vitamine K2 zit ook in roomboter, en blijkt zeer gezond te zijn. 

Vitamine K2 wordt, in tegenstelling tot vitamine K1, ingebouwd in de LDL deeltjes die van de lever naar andere organen gaan. Dit betekent dat de LDL-deeltjes de vitamine K2 meenemen naar de vaatwand. Het wordt in de vaatwand opgenomen en doet daar zijn versoepelende werk. Het is dus de vitamine K2 die een gezond effect op de bloedvaten heeft. Het houdt de aderwand soepel en verlaagt daarmee de bloeddruk.

Er zijn erg veel mensen met een ernstig tekort aan deze Vitamine K2. Van de ouderen en mensen met

natto-en-vitamine-k2

“Natto” is gefermenteerde sojabonen. Het ruikt een beetje bijzonder en het smaakt het ook een beetje bijzonder.

een hoge bloeddruk, diabetes, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten had ongeveer de helft een tekort aan Vitamine K2. En een tekort aan deze vitamine blijkt een groot deel van alle hart- en vaatproblemen en sterfte te verklaren. Nog veel meer dan de bloeddruk en het cholesterol gehalte.

Vitamine K2 zit in zuivere roomboter, in ghee, en ook in gefermenteerde sojabonen. Dit heet “natto”. Maar er zitten ook kleine beetjes Vitamine k2 in vlees en eieren. En in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en kwark. Als men goed eet wordt Vitamine K2 ook in de darmen aangemaakt.
Hiermee willen we niet beweren dat u rustig een half pakje boter per dag kun eten. Maar een, in een stukje boter gebakken, eitje ? Op een broodje met volvette kaas ? Dat is helemaal niet zo’n slecht idee.
Een goed weekend gewenst, en een vriendelijke groet van Tieneke .
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Ook blijkt dat kurkuma een gunstig effect heet op het cholesterol gehalte, zo blijkt uit mijn laatste bloedonderzoek, de statines die ik hiervoor kreeg gaven erg veel nare bijwerkingen en ben daar inmiddels mee gestopt, in overleg met mijn huisarts.
    Over 3 maanden weer opnieuw voor een bloed onderzoek.

    Overigens gebruik ik mijn eigengemaakte kurkuma goedje, dure capsules heb ik ook ooit eens geprobeerd maar gaven niet zo een goed effect als mijn eigen goedje.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.