Glaucoom in de Ayurveda

Standaard

Glaucoom is een oogziekte, waarbij de druk in het oog steeds hoger zou kunnen worden. Onbehandeld kan dit leiden tot blindheid. Onze westerse geneeskunde heeft nog geen afdoende antwoord op de behandeling hiervan. De oude ayurveda heeft hiertegen al 5000 jaar een behandeling. Helpen kurkuma oogdruppels ? Hier vindt u een informatief artikel over glaucoom en de ayurvedische benadering.

Wat is glaucoom precies ?

Goede-ogen-zijn-een-kostbaar-bezit

Goede ogen zijn een kostbaar bezit

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren. De oorzaak is waarschijnlijk een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Hierdoor ontstaat er een te hoge druk binnen het oog. Het licht dat het oog binnenvalt, wordt door de lichtgevoelige cellen in het netvlies omgezet in elektrische signalen. Deze signalen gaan via de oogzenuw naar de hersenen waar ze worden omgezet in bewuste beelden. Bij de oogziekte glaucoom beschadigt de oogzenuw. Meestal komt dit door een verhoogde oogdruk  in de oogbol . Door het afknellen en afsterven van de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend beschadigd. Glaucoom komt meestal aan beide ogen voor.

Wat zegt de ayurveda over glaucoom, staar  en andere oogaandoeningen ?

Op het internet staat ergens een artikel te lezen waar kurkuma/curcumine aangeraden zou worden als behandeling tegen glaucoom. Deze glaucoombehandeling heeft in eerste instantie niets met kurkuma/curcumine te maken. Waar kurkuma een ontstekingen remmend voedingssupplement zou kunnen zijn, is dit (in de behandeling tegen glaucoom) in het geheel eerst niet van toepassing. Het is zelfs gevaarlijk om kurkuma olie onverdund in de ogen te gebruiken. Het zou het zicht van de ogen kunnen beschadigen. De traditionele ayurvedische behandeling is het afhalen van de druk van de oogbol op een zachte en natuurlijke manier ( zie video clip bijgevoegd). De naam van deze behandeling heet “Netra Tarpana”.

Dit is een oeroude behandeling van het oog, om het zicht weer te verbeteren of om de achteruitgang van de ogen te voorkomen. Netra Tarpana behandelingen worden heden ten dage eigenlijk alleen maar meer toegepast bij rode ogen, droge ogen, tranende of geprikkelde ogen en slecht zicht.

Maar deze behandelingen kunnen ook toegepast worden bij staar en glaucoom en andere oogproblemen.

Tijdens onze laatste ayurveda kuur was er een oogarts (!) die een dergelijke behandeling onderging. Het was een gerenommeerde Duitse vrouwelijke arts. Ze had last van glaucoom, en was (onder andere) daarom op die ayurvedische kuur. Je zag haar ogen meer helder worden. Ik moet, persoonlijk, zeggen dat het indrukwekkend was om te zien.

Maar in Nederland kun je deze behandelingen ook krijgen. Ik geef u straks meer informatie hieromtrent.

En hoe zit dat dan met die kurkuma oogdruppels bij glaucoom ?

Eigenlijk heeft kurkuma niet veel aan glaucoom toe te voegen. En zeker geen kurkuma druppels voor de ogen, op welke wijze dan ook. Tegen maculadegeneratie zou het innemen van zuivere curcumine c3 supplementen goed zijn voor de ogen, maar natuurlijk ook niet als druppels in de ogen. Voeding met veel kleur in zich, bevat veel beta caroteen. Wortels, rode paprika etc. Mijn moeder zei vroeger dat ik veel wortels moest eten, ..”..goed voor de ogen..”.. wist ze. Ze had gelijk. Beta caroteen is goed voor de ogen. Maar die kurkuma druppels, dat moet men op geen enkele manier proberen. Daarmee gebeuren ongelukken.

Wat gebeurt er tijdens een dergelijke ‘NETRA TARPANA’ behandeling ?

  • Glaucoom
oog-tekening

Bij de “Netra Tarpana” behandeling komen de belletjes vanuit de achterkant, vanuit de oogzenuw baan.

Iets bijzonders ! Glaucoom wordt gezien als een probleem van ‘teveel lucht element’ in het lichaam. Dit heet ‘vata’. Dit element ‘lucht’ is uit balans geraakt, en gaat men herstellen. Men legt een deegrolletje om het oog. Dit is deeg van volkorenmeel met water. Dan neemt men geklaarde zuivere boter (ghee) op lichaamstemperatuur. Als deze medicinale ghee zachtjes in het deeg-walletje rond de ogen is gegoten, maakt de cliënt knipperende bewegingen met de ogen. En draait zijn ogen rond. Dan komt het ‘teveel aan lucht druk’ uit de ogen in de vorm van kleine belletjes.

Meestal wacht men tot de belletjes ophouden met opstijgen. Deze behandeling moet een paar maal herhaald worden, zo eens per week/maand. Langzaam zal de druk in het oog afnemen.

De persoon die deze behandeling ondergaat ervaart de ghee als koel water in de ogen, en na de drukvermindering voelt het steeds wat warmer.

Voedingsadviezen : Voeding met veel beta-caroteen is goed. Daarbij zijn te noemen –Vitamine C en E. Zwavelhoudende aminozuren zoals knoflook, uien, bonen, spinazie selderij, gele en oranje groenten, groene bladgroenten, zeewier, appels en sinaasappels, en tomaten. Drink veel water en vermijd frisdranken met suiker, vermijd alcohol en cafeïne.

  • Staar

Staar wordt in de ayurveda gekend als zijnde een probleem van ‘kapha’, ofwel teveel aan het element ‘aarde’. De oorzaak van staar schaart de ayurveda onder een samenklontering van teveel eiwitten, diabetes, een te hoog medicijn gebruik of een verwonding aan de ogen.

De behandeling is hetzelfde, maar zodra de medicinale ghee op het oog is gegoten gebeurt er iets anders. De cliënt ervaart de ghee als koud, en het prikkelt een beetje als zand in de ogen. Het vreemde is dat er geen belletjes te zien zijn, maar de ghee wordt troebel tot vuil, binnen een paar minuten. De ghee wordt verwijdert en gevuld met nieuwe heldere ghee. Na een korte tijd wordt ook dit troebelig tot vuil. Dit wordt net zo lang herhaald tot de ghee helder blijft.

Na de behandeling voelen de ogen fris, koel en heel aangenaam helder aan.

Het is absoluut niet zo, dat na een paar behandelingen alle problemen zijn opgelost, men zal dit regelmatig eens moeten herhalen. Echter het positieve is dat de behandelingen niet onaangenaam zijn.

  • Andere oogproblemen.

Deze behandelingen zijn voor alle oogproblemen geschikt. Ook tegen ‘computer ogen’ , rode ogen en droge ogen etc.  Het zijn er teveel om op te noemen.

Een video clip over de Netra Tarpana oogbehandelingen.

We kunnen ons goed voorstellen dat u graag eerst een dergelijke oog behandeling wilt zien. Er zijn vele clips over een dergelijke behandeling te vinden. Ook clips die eerst het probleem volledig laten zien, en dan uitleggen wat er met een Netra Tarpana gebeurt. Wij hebben voor u een video clip uitgekozen die puur en alleen de behandeling laat zien.

 

.             .          

 

En hoe nu verder ?

Zoals al vaak eens gezegd, wij hebben een goed contact met een arts, die zowel Westers Universitair, alsook ayurvedisch natuurgeneeskundig is opgeleid. Hij heeft praktijk in het midden van het land, en u krijgt (bij aanvullende verzekering) een consult vergoed. Een dergelijke “Netra Tarpana” behandeling kunt u met hem bespreken, als u dit wilt.

Hebt u belangstelling ? Geheel belangeloos geef ik u gaarne zijn naam, praktijk en website. Het gaat tenslotte om onze ogen en zicht. Dit hoeft op geen enkele manier uw huidige behandeling tegen oogziekte te vervangen. Echter als het probleem langzaam verdwijnt, heeft u geen behandeling meer nodig. Maar, nogmaals gezegd, dit gaat niet in een paar Netra Tarpana behandelingen bij ernstige oog problemen.

Ook geeft de ayurveda een zacht recept voor het ondersteunen van een licht verminderde druk bij glaucoom. Als men dan iets zou willen doen, is het volgende recept van oogwater te gebruiken tegen het verminderen van de druk, en is beter dan kurkuma.

Recept oogwater van Triphala thee voor drukvermindering bij glaucoom

Om de spanning in het oog te verlichten, kunt u de oogbol met triphala thee spoelen, deze helpt de oogdruk te reguleren. Laat een 1/2e theelepel triphala thee twee minuten in 1 kop kokend water trekken. Zeef de thee grondig ( door een dubbelgevouwen kaasdoek of door een koffie filter) zodat er geen korreltje triphala in de thee achter blijft. Laat dit volledig afkoelen en spoel het oog ermee.

( Bron : Dr. Vasant Lad “De Ayurvedische Huisapotheek” , blz 220)

Ook zegt de ayurveda dat u met glaucoom niet zwaar mag tillen, geen zware inspanning mag doen en dat het probleem ook in een te hoge bloeddruk kan liggen. Bij de ayurvedische behandeling van glaucoom komen al deze punten ook aan de orde.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine,  kurkuma? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Beste Tineke, Ik heb dit artikel met veel belangstelling gelezen, want ik heb last van glaucoom (zit in de familie). Triphala is in veel soorten te krijgen op internet, ook in tabletten en capsules. Hoe maak ik een goede keuze? En is het slikken hiervan net zo werkzaam voor de ogen als het spoelen met thee? Tot slot: hoe doe je dat, je ogen spoelen?

    • Je zet thee van de triphala, zoals beschreven. Laat het afkoelen en doop een wattenschijfje in de lauwe thee. Leg deze op de gesloten ogen, gedurende 15 minuutjes. Rustig laten liggen en dan weer eraf halen. Meer vragen ? Stel ze me gerust. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.