Ashwagandha en Magnesium (Versterken elkaars werking)

Standaard

Dat men wat minder goed slaapt tijdens tropische temperaturen buitenshuis, en sauna temperaturen in huis klinkt wel logisch. Maar nu het wat koeler is, zou slapen geen probleem mogen zijn. In de oude geschriften van de ayurveda staan een paar pijlers beschreven, die een goede hulp kunnen zijn bij het slapen en tegen stress en hulp bij het herstel na ziekte. Het heet ‘ashwagandha’. Ook magnesium kan een goede hulp zijn bij ontspanning. Samen vormen ze een goede combinatie. Hier vindt u een informatie artikel over de combinatie van ashwagandha en magnesium. 

ashwagandha-en-magnesium-combinatie

Ashwagandha en magnesium hebben een goed huwelijk.

Ashwagandha is een kruid uit de oudheid

Ashwagandha heeft een uitstekende staat van dienst. Het is een inheemse plant uit India en is een van de belangrijkste kruiden van de ayurvedische gezondheidsleer. De latijnse naam is ‘withania somnifera’. Het is een beetje familie van de cayenne peper.

Als herstellende en verjongende remedie staat het ook hoog in aanzien bij de Chinese gezondheidsleer, even hoog als de ginseng. “Ashwagandha schenkt kracht en vitaliteit”, staat hierover beschreven.

Aswagandha in onze moderne tijden van stress

Het is bij uitstek een kruid met goede eigenschappen voor  deze tijden. Dit is omdat het een uitzonderlijk zenuwtonicum is.  Ashwagandha is adaptogeen, dat betekent dat het zich kan aanpassen naar behoefte. “To adapt” in het Engels betekent “aanpassen” . Daar komt ons woord ‘adapter’ ook  vandaan.

Letterlijk staat in de oude ayurvedische  geschriften over ashwagandha geschreven :

met-ashwagandha-vitaal-ouder-worden

Ouder worden met behoud van vitaliteit

…”… Ashwagandha is adaptogeen omdat het de schadelijke effecten van stress op lichaam en geest ombuigt. Het schenkt helderheid  van geest, daarom werkt dit kruid uitstekend bij stress, onrust, depressieve gevoelens, overwerk, paniekaanvallen, zenuwuitputting en slapeloosheid.

In deze tijd zou het gebruik tegen een slechter wordend geheugen en concentratie vermogen goed kunnen werken. Zowel kurkuma longa als ook ashwagandha kunnen helpen tegen depressie (2). Ook ondersteunt het problemen die samenhangen met verslavingen. Het meest werd ashwagandha gebruikt bij problemen die geassocieerd worden met ouderdom, zoals het verlies van energie,  spierkracht en slapeloosheid…”.. (1). Ook hebben ouderen vaak een ernstig tekort aan magnesium. Dan vangt men twee vliegen in één klap ! Zie ons artikel over magnesium en sterke botten

Omdat kurkuma en/of curcumine een sterk reinigend karakter hebben, kunnen ze soms de werking van medicijnen en chemotherapie tegenwerken. Ashwagandha heeft dit sterk reinigende karakter niet, maar kan het lichaam zelfs ondersteunen bij chemotherapie en bestraling.

En hoe zit dat met die combinatie van ashwagandha en magnesium ?

lekker-slapen-met-ashwagandha-en-magnesium

Slapen is goed voor een mens

Het komt er in het kort op neer dat ashwagandha de geest ontspant en een goede hulp bij het slapen is. Magnesium werkt anders. Het is geen kruid maar een mineraal. De functie van het mineraal magnesium is dat het alle andere mineralen ondersteunt in hun functie.

Dit kunnen ca 350 verschillende functies zijn, dus dit is te veel-te-veel om deze hier allemaal te beschrijven. Het komt er in het kort op neer dat magnesium het lichaam ontspant. Deze beide samen vormen een uitstekend huwelijk. Men neemt ze samen, een uurtje voor het slapen gaan. Ashwagandha ontspant de geest en magnesium ontspant het lichaam. Dit is een goed huwelijk. Welterusten en slaap lekker !

Contra Indicaties.

Ashwagandha wordt over het algemeen goed verdragen door volwassenen met af en toe wat gastro-intestinale klachten. Maar het moet wel met voorzichtigheid worden gebruikt door patiënten met diabetes of een hoge bloeddruk.  Ashwagandha kan tijdens de borstvoeding, beter niet gebruikt worden, vooral niet tijdens het geven van borstvoeding aan een pasgeborene of een te vroeg geboren kind. En met medicatie tegen MS, SLE en RA is ashwagandha niet zo’n goed idee, omdat ashwagandha het immuunsysteem actiever maakt. Ook is de combinatie van ashwagandha met anti depressiva niet de beste. Dan zijn het twee middelen voor één kwaal.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29953014
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29575228

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Magnesium, een mineraal van levensbelang. | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: Magnesium, over brosse nagels en sterke botten. | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.