Curcumine en haar werking

Standaard

Er wordt veel over kurkuma geschreven, maar aanzienlijk minder over curcumine. Terwijl het juist de curcuminoïden zijn, die de kurkuma haar werking geven. U kunt de curcuminoïden in de kurkuma zien en herkennen. Het is die gele kleurstof. En het is juist deze gele kleurstof die zo wordt geroemd. De belangrijkste werkzame stof van kurkuma heet dus curcumine. En daarmee worden de curcuminoïden bedoeld.  Deze gele bioactieve stoffen uit de kurkuma  werd in 1973 ontdekt. Hier vindt u een uitgebreid informatief artikel over curcumine en haar werking, opname en toepassingen.

Wat doen deze curcuminoïden ?

curcuminoïden

Curcuminoïden zijn de gele kleurstoffen in de kurkuma

We noemen het curcumine, maar het bestaat eigenlijk uit vele verschillende curcuminoïden, deze curcuminoïden  werden voor het eerst onderzocht  in 1973 en sindsdien zijn er veel meer inzichten over deze curcuminoïden bestudeerd en gepubliceerd. Er zijn er vele verschillende soorten curcuminoïden.

Drie van deze curcuminoïden hebben een goede invloed op ons lichaam,  de C3, die we later tot in detail aan u zullen gaan uitleggen.  Curcumine kent verschillende vormen met een invloed  op de biologische beschikbaarheid. Hiermee wordt het potentieel van een actief ingrediënt bedoeld om daadwerkelijk door ons organisme te worden opgenomen, zodat het werkzaam kan worden.

Dat betekent concreet; hoe hoger de biologische beschikbaarheid, hoe gemakkelijker het is voor de actieve stoffen om een resultaat te geven, en hoe minder u ervan hoeft te nemen voor de juiste opname. Voor curcumine kunnen nu de volgende gegevens over biologische beschikbaarheid worden weergegeven.

De opname van curcumine 

 1. Het is oplosbaar in alcohol. Preparaten in alcoholische dranken kunnen daarom als goed effectief worden beschouwd.
 2. Het is oplosbaar in vet. In één studie vertoonde een curcumine c3 complex 29 keer betere biologische beschikbaarheid dan conventionele ‘gewone’ curcumine. Olieachtige preparaten moeten daarom als bijzonder effectief worden beschouwd. Een goede curcumine met de 3 actieve curcuminoïden heeft een hoge bioactieve opname. En zeker als ze ook in een juiste verhouding zijn. De curcumine c3 ‘superieur’.
 3. Curcumine als voedingssupplement zijn er vele. Het beste curcumine voedingssupplement zijn die met bioperine peper.  Dit zijn eigenlijk de beste curcumine capsules, omdat ze goed werkzaam zijn op natuurlijke wijze. Er zijn vele merken, soorten en sommige werken  zijn beter dan andere. Er zijn merken met onduidelijke chemische toepassingen. En er zijn merken met een geweldige marketing. Echter de beste werking is die van van de natuurlijke kracht van curcumine op natuurlijke wijze zelf. Mijn mening is dat we weinig aan de kracht van de natuur hoeven sleutelen. Zie meer onder ‘curcumine houdt van peper’.
 4. Het is moeilijk op te lossen in water. Wetenschappers discussiëren over wat dit specifiek betekent voor de toepassing. Dus, natuurlijk, zou u eerst moeten aannemen dat deze waterbereidingen zoals thee en/of een aftreksel een lager effect hebben. Zuivere curcuminoïden gebruikt men niet als thee. Kurkuma wel. De actieve ingrediënten van kurkuma worden echter altijd verwarmd in deze preparaten, wat het lichamelijk effect wel iets verbetert. Warme vloeistoffen zijn effectiever dan koude.

In hoeverre dit opweegt tegen de moeilijke wateroplosbaarheid, kan men echter niet in exacte aantallen uitdrukken. Aan de Johns Hopkins University in Baltimore is het probleem “opgelost” door curcumine in te kapselen in ongeveer 50 nanometer brede, gezondheidsveilige polymeerparels, die een hydrofiel (dwz waterabsorberend) oppervlak hebben.

De curcumine is daarom nog steeds niet in water oplosbaar, maar is verpakt in een waterafhankelijke huls, die vervolgens als een actief ingrediënt wordt gebruikt wanneer ze zelf door het lichaam worden opgenomen. (14) (Dit artikeltje staat op de 5e plaats van onderen gerekend).
Dit opent zeker mogelijkheden voor het therapeutisch effect in de geneeskunde, maar de toepassing in het huishouden is op geen enkele wijze van belang. Het is nou eenmaal niet oplosbaar in water.

Curcumine houdt van peper !

bioperine-peper

Bioperine zit in felle peper

Indiase wetenschappers hebben de biobeschikbaarheid van curcumine met  2000% kunnen verhogen door het te combineren met bioperine, het scherpe ingrediënt van peper. De reden? Deze bioperine remt de zogenaamde ‘glucuronidatie’ (5). Dit zijn biochemische processen die curcumine normaal binden aan glucuronzuur en het via de lever en de nieren verwijderen.  Het feit dat dit tot van het ene tot het andere leidt (naast het probleem dat het niet in wateroplosbaar is)  vermindert de biologische beschikbaarheid van ‘gewone’ curcumine .

Maar met de hulp van bioperine is dit proces uitgeschakeld. Het resultaat is dat de  opname tijd enorm verlengd wordt, doordat curcumine nu langer de tijd krijgt in ons  spijsverteringskanaal. Met als resultaat dat het lichaam meer tijd krijgt om de werkzame stoffen eruit op te nemen. Het is dus geen kwestie van ‘beter opname’, maar van een ‘langere opname tijd’ (15) .

Dit heeft op zijn beurt niet alleen een betekenis voor het onderzoeks studies, maar ook voor de toepassing thuis omdat het geen probleem hoeft te zijn om peper en kurkuma te combineren, bijvoorbeeld in een maaltijd.

Wat curcumine allemaal zou kunnen doen  

 • Ontstekingsremmend 

Curcumine toonde al in de onderzoeken uit de jaren zeventig zijn remmende effecten,  in het lichaam op acute en chronische ontstekingen,  in het laboratorium. Het remt verschillende enzymen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen. Zoals COX-2, LOX, TNF, Interleukine prostaglandine E2. Vanwege deze eigenschappen wordt curcumine van nature een mogelijkheid  bij de behandeling van vrijwel alle ontstekingsziekten, variërend van artritis tot colitis (16)

 • Antioxidant, vrije radicalen vanger

Veel lichamelijke processen zoals aderverkalking en kanker worden getriggerd of versneld door “oxidatieve stress”(4). Dit proces kan het best worden vergeleken met het ‘roesten’ van een fiets , als deze lange tijd onbeschermd buiten staat in regen en weer-en-wind.  Van de fiets blijft, na verloop van tijd, weinig meer over.

In principe zit er bij ons hetzelfde proces achter, namelijk dat iets wordt aangevallen en beschadigd door agressieve zuurstofverbindingen, alleen dat de roest hier in de fiets zit, en je er niet meer mee kunt fietsen. Terwijl in ons lichaam de cellen en organische verbindingen, en vooral de vetzuren, worden aangetast.  Maar gelukkig kan men deze agressieve stoffen, ook wel vrije radicalen genoemd, in het lichaam onschadelijk maken door antioxidanten of radicale wegvangers (17), en dit omvat ook curcumine c3 ‘superieur’.  Natuurlijk is goede voeding daarbij ook erg belangrijk.  Echter de curcumine liet zelfs in een Indiase studie zien dat het de gevoelige vetzuren beter kan beschermen tegen oxidatie dan de bekende vitamine E.

Een ander, bijkomend, effect van curcumine c3 ‘superieur’ is dat het de antioxidante mogelijkheden van het lichaam ondersteunt. Het valt de vrije radicalen niet alleen direct aan, maar ook indirect via activering van de eigen antioxidante vaardigheden van ons eigen lichaam.

 • Bacteriën vernietiger

Curcumine heeft tal van antibacteriële eigenschappen, en heeft ook een groot potentieel om deze  bacteriën te vernietigen. De lijst met bacteriën die zij zou kunnen bestrijden omvat namen zoals helicobacter pylori, staphylococcus albus, staphylococcus aureus, escherichia coli, bacillus cereus en bacillus typhosus, die een rol kunnen spelen bij maagzweren, myocardiale ontstekingen, ontstekingen, voedselvergiftiging en tyfus. (18)

In een studie van de Queen Mary University van Londen bleek de combinatie van curcumine en de groene thee substantie “epigallocatechegallaat” (3) een effectief wapen tegen de acinetobacter baumannii (1) te zijn. Deze laatste is een van de grootste ziektekiemen in ziekenhuizen en is betrokken bij verschillende gevaarlijke ziekten. Van hartspier- en longontstekingen tot hardnekkige urineweginfecties en wondinfecties (2),  deze bacterie is bijzonder moeilijk  te bestrijden omdat deze bacterie bijna nooit reageert op gangbare antibiotica.

 • Schimmel vernietiger

schimmel-infectie

Schimmels kunnen zeer hardnekkig zijn

Curcumine is een zeer effectief tegen schimmels. Het is werkzaam en effectief doordat het de schimmels van hun ergosterol, dit is een bepaalde vetsoort die een rol speelt bij de vorming van celmembranen, in celwanden berooft. Het maakt deze celwanden als het ware kapot. U kunt dit een beetje vergelijken met een muur. Curcumine c3 ‘superieur’ haalt dan “elke keer een steen uit de muur van het huis”. Vroeger of later stort de boel in.

Van curcumine is aangetoond dat het de groei van veel voorkomende lichamelijk werkzame schimmels, zoals candida albicans, belemmert. En dat het de schimmelinfectie remt in de slijmvliezen, te noemen zijn daarbij de candida tropicalis,(6), wat resulteert in tien procent van alle schimmelinfecties. En trichophyton rubrum, die de voetnagel kan infecteren. Het  farmaceutisch onderzoek ziet in kurkuma  een van de grote perspectieven in de strijd tegen schadelijke schimmels.  ·

 • Een halt aan virussen

Er bestaat antibiotica tegen bacteriën en als schimmeldodend middel, maar virussen hebben geen stofwisseling en dit maakt hun behandeling met medicamenten moeilijker.  Er zijn alleen virostatics, dit zijn medicijnen die de vermenigvuldiging van deze virusziekteverwekker kunnen beteugelen, bijvoorbeeld door te voorkomen dat het zich weer met de moedercel verbindt, maar deze medicijnen kunnen de virussen niet vernietigen.

virus-infectie

Een virus heeft geen stofwisseling, en kan zich overal verstoppen

Bovendien mogen deze geneesmiddelen niet te vroeg en niet te breed worden gebruikt. Sommigen van hen hebben enorme bijwerkingen en de virussen ontwikkelen snel resistentie tegen deze virostatics.

Curcumine heeft al deze problemen in het geheel niet. (7) Het wordt goed verdragen en werkt toch sterk en snel genoeg tegen virussen,  zonder dat deze een weerstand tegen het natuurlijke werkzame ingrediënt in curcumine kan opbouwen.

Normalerwijze kunnen virussen zich ‘verstoppen’ voor de werking medicijnen, en zijn derhalve moeilijk te bestrijden. Met curcumine lukt dit verstoppen niet, en valt de curcumine de celwand van het virus aan. Als deze kapot gaat, vermeerdert het virus zich niet meer.
Dus blijkbaar grijpt curcumine in op meerdere werkingsmechanismen in het  vermenigvuldigingscyclus van de virussen. In het laboratorium remt curcumine bijvoorbeeld de groei van herpes,- (8) griep- en hepatitisvirussen.

 • Slijm- en hoest oplosser

Curcumine werkt als een sterke slijmverdunner in de luchtwegen. Kurkuma is daarom geschikt voor de behandeling van vastzittende hoest, zoals het voor kan komen, bijvoorbeeld in geval van verkoudheid.

Maar dat is niet alles.  Een YALE UNIVERSITY-onderzoeksteam in NEW HAVEN CONNECTICUT ontdekte kurkuma als “hoop voor de bestrijding van cystische fibrose, oftewel taaislijmziekte. (10) (11) ” Bij deze erfelijke ziekte verdikken, door een gendefect,  de klierafscheidingen zich, zodat ze niet meer kunnen wegstromen en de lichamelijke afvoerkanalen kunnen verstoppen.

Dit heeft onder meer tot gevolg dat het slijm in de luchtwegen steeds taaier en harder wordt. Een paar jaren geleden stond er een artikel in de krant over een jongen met deze taaislijmziekte en de invloed van kurkuma hierop.(9)  Het is nu bewezen in laboratoria dat curcumine het slijm in de luchtwegen vloeibaarder maakt, en, ook typisch is voor taaislijmziekte, zijn darmproblemen. Curcumine zou het  darmprobleem bij mucoviscose kunnen verminderen. Vooral de diarree.

In dit laatste effect is het echter, naast de vermindering van de diarree, ook belangrijk dat curcumine de overmatige immuunreacties corrigeert. ·

 • Ons immuunsysteem

De afweer van ons immuunsysteem werkt mogelijk niet altijd op volle kracht tegen indringers of uitheemse stoffen. Het is belangrijk dat deze afweerkracht goed verdeeld wordt.  Niet alleen om het lichaam niet uit te putten. Maar ook tegen het  voorkomen  van overreacties van ons immuunsysteem. Zoals allergieën (hooikoorts en dermatitis) en fout gerichte lichamelijke reacties , zoals auto-immuunziekten (artritis en psoriasis).

Op het einde reageert ons immuunsysteem precies verkeerd om, en kan ons lichaam derhalve zelfs schaden. Curcumine kan hier een waardevolle ondersteuning zijn. Omdat het ons lichaam met de zgn ‘eiwit verbindingen interleukines’ helpt. Deze kunnen ontstekingen aanjagen.

Als mechanisme wordt een interventie in de regulering van de zogenaamde interleukines verondersteld. Deze eiwitverbindingen kunnen zonder meer ‘verminderaars van het immuunsysteem’ worden genoemd. En omdat curcumine de ontstekingsreacties in de gaten houden, bepalen ze ook hoe stressvol deze interleukines zijn voor het hele organisme. (12)

Bovendien zorgen deze ‘curcumine collega’s’ voor een goede communicatie tussen de verschillende immuunafweercellen, en worden op de hoogte worden gehouden waar de interleukines zich bevinden (13) Daarnaast zorgen deze ‘curcumine collega’s’ ook voor een goede communicatie tussen de immuuncellen, omdat ze de kracht en locatie van de interleukines  kennen.

 • Kanker en de werking van curcumine hierop

Curcumine remt de groei van tumoren door de transcriptiefactor NK-kappa B te onderdrukken. Deze factor kan worden beschreven als een soort schakelaar die belangrijke beschermende genen uitschakelt.

Zoals de genen die verantwoordelijk zijn voor  zogenaamde apoptose, dit zijn cellen die beschadigt ofkurkuma ontspoort als zijn,  in een ‘zelfmoordprogramma’  in zelfvernietiging drijft. En daarmee een groot probleem zou kunnen  voorkomen.

Door NF-kappa-B wordt dit programma uitgeschakeld, zodat de groei van tumorcellen niet langer wordt aangeboden. Maar curcumine, dat op zijn beurt NF-kappa-B blokkeert, brengt dit programma weer tot leven. Het kurkuma-supplement kan daarom, net als het knoflookgeneesmiddel allicine, worden gezien als een effectieve rem voor de groei van kanker.

Op de wereld ranglijst van de meest gezonde voedingsmiddelen staat kurkuma op de derde plaats. De eerste plaats is voor broccoli, de tweede plaats is voor groene thee, en de derde plaats voor kurkuma. Hoe kan het ook anders……

Contra indicaties

 • Als u galstenen hebt, kunt u dit product beter overslaan.
 • Als u geen galblaas meer hebt, is het geen probleem.
 • Bij diepgaande medicatie gebruikt, zou curcumine de werking van de geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. Niet altijd, maar het is mogelijk.
 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.
 • Stop altijd ca 10 dagen met kurkuma en/of curcumine VÓÓR een operatie. Dit vanwege de bloedverdunnende werking.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30038318
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27295561
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24969489
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25892662
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29241692
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30108820
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29976394
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18191976
 9. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/kan-voedsel-kanker-genezen-~b410a9fe/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15105504
 11. https://medicine.yale.edu/bbs/people/marie_egan-2.profile
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29127008
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443863
 14. http://pages.jh.edu/jhumag/0208web/ideas.html
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17276891
 17. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/08/20/vrije-radicalen-en-antioxidanten-wat-zijn-het-en-hoe-werken-ze/
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26973412
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30116377

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.