Haarbreuk en broos haar.

Standaard

Er zijn mensen die last hebben van haaruitval, daar krijg ik ook vaak vragen over.  Echter haarbreuk, dunne haren en broos haar kunnen een even groot probleem zijn. Zeker voor vrouwen met overgang klachten. In de ayurveda worden haren, nagels en ons botten stelsel als één geheel gezien. De ayurveda geeft veel en goede adviezen over onze haren en nagels. Hier vindt u een informatief artikel over onze haren en problemen zoals broos haar en haarbreuk. Gezien vanuit een ayurvedisch gezichtspunt. 

Een ingezonden brief over haar-problemen. 

Broze haren en haar breuk

Mooie en krachtige haren geven een goed gevoel. De ayurveda geeft veel duidelijke en goede adviezen voor behoud van onze haren. 

Een poosje geleden mochten we een ingezonden brief ontvangen. Over haarbreuk en broze haren.

…”…Dag, Mevrouw,

Heel graag zou ik advies van u hebben. Ik heb van nature fijn haar, dat breekt al sinds een aantal jaren af. Het wordt steeds beter zichtbaar. Ik heb al menig onderzoek gehad, maar de reguliere geneeskunde kan de vinger er niet opleggen wat het veroorzaakt.

Via-via ben ik bij jullie terecht gekomen. Het is echt haarbreuk, geen haaruitval. Natuurlijk hoor ik heel graag uw advies en wat ik dan, in uw mening, hiervoor het beste zou kunnen gebruiken.
Vriendelijke groeten, Mevr. Janna S…”…..

Ayurvedische inzichten over onze haren. 

In de ayurveda wordt het haar, samen met de nagels,  als een nevenproduct van botvorming beschouwd. Het weefsel dat verantwoordelijk is voor botvorming, doet ook het haar ontstaan. Dus is goede voeding voor de botten ook noodzakelijk voor een gezonde haargroei. Als calcium en magnesium bijvoorbeeld niet helemaal worden opgenomen, zal dat niet alleen schadelijk zijn voor je botten, maar kan ook het haar broos worden, gespleten punten krijgen, gemakkelijk breken en zelfs beginnen uit te vallen.

Het is belangrijk om te weten dat als het haar ongezond is, dat een aanwijzing kan zijn dat deze mineralen niet goed opgenomen kunnen worden. Dat kan er dus op duiden dat de gezondheid van de botten nadelig beïnvloedt kan worden. Of dat dit al gebeurt.

De gezondheid van de haren (en dus ook de nagels) is een goede indicator voor de gezondheid van de botten.
De ayurveda geeft hiervoor een paar geheimen voor gezonde haren prijs, die zouden kunnen helpen de natuurlijke kracht en glans van het haar te behouden.

Hoe kan de ayurveda helpen met adviezen bij haarproblemen ?

 • Juiste voeding
  Gezonde haren zijn in de eerste plaats afhankelijk van goede voeding. Dit zijn zuivelproducten zoals kaas, melk en verse yoghurt. Primaproducten voor haren en botten. Maar dit geldt ook voor daikon en witte radijs. Voor kokosnoot, gekookte appels en kool, heilzame producten voor haren en botten.Ook met een mineralen supplement kun je de conditie van de haren (en dus ook botten) versterken. Extra calcium, magnesium, zink, seleen en andere mineralen kunnen goed helpen. De ayurveda raadt een suppletie van 1200 mg calcium, 2 x 300 mg magnesium en 60 mg zink aan. Zeker voor mensen die graag een ‘glaasje lusten’. Bij een tekort aan magnesium kun je de conditie van de haren steeds meer achteruit zien gaan. Alcohol schept magnesium met grote hoeveelheden het lichaam uit. Met het verlies van je mooie haren erbij.
 • Sesamzaad
  Eet elke ochtend een handjevol wit sesamzaad. Een handjevol sesamzaad bevat ca 1200 mg calcium en magnesium en bevordert gezonde

  citroen-en-haren

  Leg een paar schijfjes limoen of citroen een paar uurtjes in water, en spoel even de haren ermee. Na het wassen en spoelen. Het haalt het grootste deel van de kalk uit de haren.

  haargroei.

 • Kokoswater
  Kokoswater voorziet in de calcium. Kokoswater (dus het ‘sap’ van de verse kokosnoot) drinken helpt ook om in de calcium behoefte van de haren te voorzien. U kunt een ½ kop per dag drinken. Kokosmelk, door het ‘vlees’ van de verse kokosnoot te raspen en met water te vermengen kan ook. Maar is een 2e keuze. Bedenk wel dat kokosnoten rijk zijn aan verzadigd vet, en bij een te hoog cholesterol gehalte is dit niet de beste keuze.
 • Kammen
  Stimuleer de haren door het te kammen. Als het haar voorzichtig een beetje tegen de richting in gekamd wordt, helpt dit de doorbloeding bij de haarwortels te verbeteren en maakt de haren gezonder. Echter het stevig borstelen wordt afgeraden.
 • Oliemassage
  De hoofdhuid met een beetje olie inwrijven is goed voor de haren. De ayurveda raadt amla-olie of brahmi-olie aan. Maar olijfolie en sesamolie kunnen ook prima. Het is niet de bedoeling om gearomatiseerde donkere sesamolie te gebruiken. Maar de goudgele sesamolie, die verkrijgbaar is in iedere natuurvoedings winkel. Deze werken verkoelend en zijn bevorderlijk voor een gezonde haargroei. Ook helpen ze de natuurlijke glans van het haar in stand houden.
 • Hard water. 
 • Wist je dat de hardheid en kalkgehalte van het water, waar je de haren mee wast, ook van belang kan zijn ? Voor de conditie van je haren ? Hier kan misschien ook een oorzaak voor haar breuk en broze haren liggen. Zie deze link .
 • Yoga
 • En, natuurlijk, raadt de ayurveda ook yoga oefeningen aan. Voor de yoga beoefenaars onder ons worden een aantal oefeningen met name genoemd om druk en spanning in de nek te verlichten, waardoor de bloedtoevoer naar de hoofdhuid verbetert. Daartoe behoren de kaars, de kameel, de cobra, de koe en de ruggengraatdraai als oefeningen.
 • Haarverzorgings geheimen
 • Neem een grote handdoek, om over het hoofdkussen te doen, want deze massages doet men ’s avonds en laat de olie een nacht lang inwerken. Wrijf, voordat je naar bed gaat, 2 theelepels olie over de hoofdhuid. Het is de bedoeling de je de olie op de hoofdhuid aanbrengt, niet in de haren ! Door de hoofdhuid licht te masseren, verbeter je de doorbloeding bij de haarwortels, waardoor de toevoer van voedende mineralen groter wordt. Giet de olie eerst op een schoteltje, beetje verwarmen kan prima , doop de vingertoppen in de olie en haal vervolgens de vingertoppen door de haren met de bedoeling om de olie op de hoofdhuid te krijgen en niet in de haren. Masseer dan voorzichtig vanuit de kruin naar de oren.Doe dit niet ruw of snel, dat is niet goed voor de haarwortels. Als het goed is ingemasseerd, laat je het een nacht inwerken. Morgenvroeg kun je de olie er gewoon rustig weer uitwassen.

Tot zover de ayurvedische richtlijnen tegen haar breuk en broze haren. Ook tegen haar uitval geeft de ayurveda veel en duidelijke richtlijnen en adviezen. Dit ga ik eerst eens helemaal uitzoeken. En zal er binnenkort een artikel over schrijven.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Ayurvedische tips voor je haren (met recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.