Tips voor aankoop, schoonmaken en bereiden van groenten

Standaard

Groenten zitten vol met gezonde en bioactieve stoffen. Duizenden van deze stoffen worden nog wereldwijd onderzocht. Maar de wetenschappers zijn het er wel over eens dat in deze stoffen de ware krachtbronnen voor ons immuunsysteem zitten. Ook ons hart- en bloedvaten, bloedsomloop, spijsvertering en vele andere vitale lichaamsfuncties profiteren daarvan. De meeste van die gezondheidsstoffen zitten in groenten. Vele van die gezondheidsstoffen behoren tot de aroma’s, de geuren en de kleur van de groenten. Kies uw groenten dus met uw neus en uw ogen : hoe intensiever de kleur en de geur, hoe meer gezonde bioactieve stoffen. Hier vindt u een informatief artikel over het kopen, schoonmaken en bereiden van groenten en fruit

Welke groenten kiest men het beste ? 

schone-groenten-en-fruit

Schoon is nóg gezonder.

Koop de meeste groenten van het seizoen. Groenten die in een bepaald seizoen geoogst worden en dus vers op de markt komen, bezitten meer gezonde voedingsstoffen. En, natuurlijk, groenten die in ons land gekweekt worden, zijn dikwijls goedkoper. Ze hoeven geen lange weg als te leggen, en zijn derhalve milieu vriendelijker. Zo van het veld op het bord !

Als u niet precies weet welke groenten seizoens groenten zijn, vraag het gewoon aan de groenten boer. Ook zijn er op het internet heel veel overzichten te vinden, welke groente in welk seizoen groeit. Groenten die biologisch zijn geteeld, bevatten minder afbraakproducten van chemicaliën en meststoffen. Omdat biologisch geteelde groenten het milieu minder belasten, is het misschien ook een tip om hierop te letten.

Tips bij de aankoop en schoonmaken van groenten en fruit 

Een paar basis regels, in verband met de voedingsstoffen van groenten, zorgen ervoor dat er ook na de bereiding van uw eten nog genoeg gezonde stoffen overblijven :

1. Eet veel rauwkost. Tijdens het koken gaan veel voedingsstoffen verloren. Vooral waardevolle vitaminen moeten het ontgelden. Een frisse groenten smoothie of gewoon verse groentensoep of een koude gazpacho zijn hierbij een goed idee. Een vers gemaakte bodem van bloemkool , rijst met verse groenten, even in de oven met extra groenten erop. Jammie !

2. Was de groenten vóór het snijden, want als u ze in kleine stukjes koopt verliezen ze tijdens het wassen veel meer gezonde voedingsstoffen, dan in niet-gesneden toestand. Vaak staat er op een pakje gesneden groenten dat alle verse vitaminen er nog in zitten. Dat klopt, maar na het wassen ziet dat er anders uit.

3. Hoge temperaturen, om het snel te laten garen, zijn beter dan lang laten sudderen bij lage temperaturen. Want anders gooit u de vitaminen bij het afgieten weg. Wokken is perfect. Gewokte spinazie (of andere groenten) met kokos snippers en een beetje sambal is een traktatie !

4. Groenten kun je ook beter stoven en/of stomen dan in grote hoeveelheid in water koken. Tijdens het garen in grotere hoeveelheden water worden de vitamientjes en mineralen door het water opgezogen. Even stoven en dan voor één minuutje nabakken in wat boter met peper en zout is erg lekker. Eventueel een beetje kerriepoeder erbij. Makkelijker kan het niet.

5. Koop alleen superverse groenten. Door lange transport- en opslag periodes verliest groente veel voedingsstoffen. Neem anders liever diepvries producten, want die hebben vaak nog meer voedingsstoffen.

6. Iedereen wast zijn groenten en fruit, voor men het op eet. Even snel onder de kraan. Klaar en schoon. En een appeltje poets je mooi glanzend. Het is biologisch dus kan er niets verkeerds gebeuren. Ook ik dacht er zelf zo over. Een paar dagen geleden las ik een onderzoek over ‘schone groenten en fruit ‘. Het is niet zo, dat je groenten, fruit en/of kruiden goed krijgt met een beetje water. Soms ligt er zelfs een soort waslaagje op onze fruit en groenten, dan blijft het langer goed. Ja, sinds enige tijd ‘conserveert’ men ons fruit en groente, zodat het langer goed blijft. Dit doet men door er een soort “wax” overheen te spuiten . Dat beschermt tegen bacteriën en tegen rotting. En het is langer houdbaar, is het achterliggende idee. Ik denk dat men dit er beter niet bij op kan eten.

Toch, als je een beetje citroenschil of sinaasappelschil wilt raspen, dan is die biologische sinaasappel of citroen is echt niet zo schoon. En fruit en/of groenten, die ingevlogen is uit een ver land, is kwetsbaar en komt niet piekfijn aan. Hoe krijg je je voeding goed en snel schoon ? Met azijn, gewone ‘eet azijn’.  Het hoeft echt geen dure ‘aceito’  te zijn, gewone biologische azijn is goedkoop en prima werkend.

Tips voor het snel en superschoon krijgen van groenten en fruit :

Eenflinke-wasbeurt-is-echt-niet-overbodig,..

Een extra wasbeurt is écht niet overbodig,..

  1. Vul een bakje met lauw water, voeg een scheutje azijn toe en roer het.
  2. Doe al uw groenten en/of fruit in dit water en laat het ca 10 minuten staan.
  3. Daarna spoelt u het af met schoon water.
  4. U proeft absoluut geen azijn.
  5. Uw groente en fruit is superschoon, en zonder chemische resten of wax.
  6. Het water ziet er dan wat vies uit.
  7. Het fruit is dan ook aanzienlijk minder gevoelig voor rotting of schimmels.
  8. Dus langer houdbaar.

Dit is een gezonde, makkelijke en simpele methode om superschone groenten en fruit te krijgen.

Eet smakelijk en gezond,

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Alles over ‘vrije radicalen’ en ‘anti oxidanten’ (simpel en duidelijk uitgelegd) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Wat kun je lezen op die ‘PLU’ stickertjes van groenten en fruit ? | degeneeskrachtigekeuken

  3. Hallo Tieneke, mooi een blog met weetjes betreffende groenten en fruit.
    Wat mij wel opvalt is het advies Eet veel rauwkost!
    Als ik het goed heb stellen de kundigen in ayuvedische gezondheid dat rauwkost warmte (agni ? )
    uit het lichaam onttrekt. Beter zou zijn rauwkost even te blancheren.
    Wat is goed? Of is dat voor iedereen anders.

    Met dank en groet,
    Bert van Schie

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.