Kan kurkuma helpen tegen een blaasontsteking ?

Standaard

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Soms wordt het veroorzaakt door darmbacteriën. Bacteriën die in de darm geen kwaad kunnen, maar als ze in de blaas terecht komen zou er een ontsteking kunnen ontstaan. Blaasontsteking komt het meest bij vrouwen voor. Wist u dat het vooral voorkomt bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, en bij vrouwen die boven de 60 jaren in leeftijd tellen. In de regel krijgt men er een antibiotica kuur voor. Maar omdat er veel vrouwen zijn die een regelmatig terugkerende blaasontsteking hebben, soms wel vijf maal per jaar, is er vraag naar alternatieve oplossingen. Hier vindt u een informatief artikel,  met onderaan veel duidelijke en ondersteunende wetenschappelijke artikelen, naar de werking van curcumine bij een blaasontsteking of urinewegontsteking. 

Zou kurkuma kunnen helpen tegen een blaasontsteking ? 

blaasontsteking“Zou kurkuma kunnen helpen tegen blaasontsteking” is een vraag die we vaak krijgen. En hoe werkt dat dan precies ? Nou, kurkuma helpt niet zoveel, kurkuma is in dit geval te zwak. Dan is de curcumine c3 ‘superieur’ een betere keuze. Deze is 25 maal sterker dan kurkuma.

Ons urine weg systeem bestaat uit verschillende delen ; nieren, urineleiders en blaas. In het kort gezegd is dit een systeem dat het vloeibare afval uit ons lichaam kan verwijderen. Als dit systeem verontreinigd wordt door schimmels, virussen en/of bacteriën kunnen we een urineweg infectie ontwikkelen, waarbij opgemerkt kan worden dat bacteriën de meest voorkomende oorzaak zijn.

De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door darmbacteriën, zoals de E. Coli bacterie. Er zijn ook andere bacteriën die de oorzaak kunnen zijn, zoals de Chlamydia en de Myoplasma bacterie. Deze bacteriën kunnen seksueel overgedragen worden en zodoende een infectie veroorzaken in de blaas.

Vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking dan mannen, dit vanwege de lengte van de urinebuis. Door de vrouwelijke kortere urinebuis kunnen bacteriën gemakkelijker in de urinewegen van vrouwen terecht komen. Je merkt dan een vaker een snellere aandrang om te plassen, een branderig gevoel bij het plassen, een kleinere hoeveelheid urine, buikpijn, koorts, een vieze geur en een donkere kleur van de urine.

Meestal is een blaasontsteking niet ernstig, maar als het een nierbekkenontsteking wordt (of de nieren bereikt) kan dit wel schadelijk zijn. Het kan leiden tot schade aan de nieren of een hoge bloeddruk. En dan komt de infectie in veel gevallen,  telkens weer terug.

Ook kun je opmerken dat het risico op een blaasontsteking vaker optreden bij nierstenen, diabetes en een zwak immuunsysteem. Ook is er vaker sprake van blaasontsteking bij vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken. In het ziekenhuis kan er vaker sprake van urineweginfecties zijn bij het inbrengen van een katheter, omdat deze soms bacteriën bevatten.

Ook lopen zwangere vrouwen, in de eerste maanden, een hoger risico op een urineweg infectie.

Hoe wordt een urineweg infectie nu behandeld ? 

Nu behandelt men een urineweginfectie vaak met antibiotica en antimicrobiële middelen. De duur van een dergelijke kuur hangt af van de ernst van de infectie. Meestal is een kuur 2 tot 8 dagen bij een normale infectie. Maar als de infectie telkens weer terug komt kan een kuur wel tot 6 maanden duren.

Een van de meest belangrijke dingen om het te bestrijden is het drinken van heel veel water, om het ‘door te spoelen’. Vaker gaan plassen en een goede hygiëne zijn ook belangrijk om een infectie te voorkomen en te bestrijden. En was jezelf dan niet met gewone zeep, maar met een zeeploos wastablet. Bijvoorbeeld SebaMed.

Omdat veel mensen min of meer resistent worden voor antibiotica, vanwege het veelvuldige gebruik in de vleesindustrie en omdat antibiotica nogal wat bijwerkingen kan geven zijn veel bedrijven op zoek naar een natuurlijk alternatief.

Kurkuma, en in deze de voorgenoemde curcumine, wordt vaak genoemd als zo’n natuurlijk alternatief, in de behandeling van urineweg infecties. De curcuminoïden, uit de kurkuma, bevatten veel bioactieve stoffen die aandacht hebben gekregen in onderzoeken met verschillende gezondheids problemen.

De biologische eigenschappen van curcumine, met name de anti microbiële werking van de curcuminoïden, zijn bekend als opmerkelijk gunstig in het geval van infecties.

 • Curcuminoïden hebben een ondersteunende antimicrobiële werking.

Bacteriën, met name de E. Coli bacterie, zijn de meest voorkomende oorzaak van een urineweg infectie. Deze microben groeien zo snel, dat ons immuunsysteem er moeite mee heeft ze te bestrijden. Maar ook andere bacteriën, zoals de staphylococcus soorten (1), pseudomonas aeruginosa enz. kunnen deze soort infecties veroorzaken.

Zuivere curcumine staat bekend om haar werking tegen bacteriën. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de groei van bacteriën als E. Coli en Staphylococcus remt. De bestanddelen van kurkuma, dus de curcumine en de kurkuma oliën zoals turmerone en curlone, bezitten (2) deze remmende activiteit. Deze curcumine verbindingen remmen de bacteriële groei door het celmembraam van dergelijke bacteriën te beschadigen, wat resulteert in de dood van de bacterie (3).

Ook bezit zuivere curcumine het vermogen om een eiwit, die is betrokken bij de bacteriële celdeling,  te remmen, hetgeen leidt (4) tot verminderd snelle bacteriegroei. Verschillende soorten virussen (adenovirus, cytomegalovirus) en schimmels zoals (candida, (5)  kunnen ook urineweg infecties veroorzaken (6). Curcumine bezit ook het vermogen om tegen deze soort ziekteverwekkers op te treden met stevige (7) antivirale en antischimmel activiteiten.

KORTOM : Dit zou kunnen betekenen dat zuivere curcumine de groei van ziekteverwekkers in de urinewegen zou kunnen voorkomen. De antimicrobiële activiteit van curcumine bezit een breed scala aan mogelijkheden om de groei van bacteriën, virussen en schimmels te beperken.

 • Helpt Curcumine tegen de groei van ziekteverwekkers in ons urologische systeem ?
quorum-sensing

“Quorum Sensing” is het klusteren van bacterie groepen, om daarna in het lichaam de aanval in te zetten en een infectie/ontsteking te veroorzaken

De rol van cel-tot-cel communicatie is een belangrijk onderdeel van de groei van bacteriële infecties. Dit hele proces heeft een naam : het wordt “quorum sensing” genoemd. Dit betekent dat de bacteriën pas tot actie overgaan, op hun gastheer/vrouw als er genoeg bacteriën bij elkaar geklusterd zijn, en ze samen tot een infectie aanval overgaan (8).

In het geval van urineweg ontstekingen  is de  klustering “quorum sensing” van bacteriën,  bij de infectie van Pseudomonas Aeruginosa,  betrokken. Dit omdat het het buitenste beschermlaagje van de bacterie (biofilm genaamd) verhard. E. Coli bacteriën maken ook een dergelijk hard biofilm laagje aan. (9).

Curcumine bezit een vermogen om deze klustering “quorum sensing” te verstoren. Dit doet het door het harde resistente laagje van de bacterie (biofilm) kapot te maken. (10). Daardoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en stopt de verdere verspreiding. Van curcumine is ook aangetoond dat het samenwerkt met de antibiotica om dit biofilm laagje kapot te maken (11). Neem antibiotica en curcumine alleen niet tegelijk in, laat er een paar uurtjes tijd tussen.

KORTOM : Dit zou kunnen betekenen dat het gebruik van zuivere curcumine het afweersysteem van het lichaam versterkt. De pure curcumine, uit de kurkuma,  kan de klustering en vorming van harde resistente biofilmlaagjes van de ziekteverwekkers  helpen voorkomen. Bovendien zou curcumine de werking van antibiotica kunnen ondersteunen bij het vernietigen van het biofilm laagje van de bacterie.

 • Helpt curcumine bij het onderdrukken van ontstekingen ?

Een urineweg infectie veroorzaakt vaak een ontsteking in de nieren of in de blaas, wat tot verdere pijn kan leiden.(12). Een blaasontsteking wordt daarom ook wel “cystitis” genoemd. En deze ontsteking van de blaas komt vaak voor bij een urineweginfectie (13). Curcumine kan een krachtig ontsteking remmend middel zijn. Het onderdrukt de ontsteking reacties door in te grijpen in veel stofwisselings processen die bij deze soort infecties wordt waargenomen (14).

Niet alleen bij urineweginfecties, maar dit geldt ook voor andere infectieziekten. En door onderzoek is gebleken dat de ontsteking bevorderende moleculen in de nieren worden aangepakt en verminderd (15). In de ayurveda is dit reeds lange eeuwen bekend.

KORTOM : Dat zou kunnen betekenen dat de inname van curcumine, uit de kurkuma, nuttig kan zijn bij een ondersteuning in het lichaam wat betreft ontsteking reacties. Dus ook bij het onderdrukken van urineweginfecties.

 • Curcumine helpt herhaling van urineweg infecties voorkomen.

Het is een feit dat een herhaling van urineweg infecties vaak voorkomen. De ontsteking is weg en een paar maanden begint het opnieuw. Dit percentage van herhaling is hoog, namelijk bij ca 25% van de vrouwen komt het terug. De oorzaak (16) voor deze terugval  kan de sterke overheersing zijn van de zgn virulentie factoren, Dit is een maat voor de hoeveelheid schade die een micro-organisme in zijn gastheer/vrouw heeft aangericht. Het is een begrip voor het ziekmakend vermogen van de bacteriën. Hiermee wordt bedoeld dat de biofilmlaag nog niet geheel zou zijn verstoord of de resistentie factor van de bacteriën.

Curcumine is beschreven als een middel dat in staat zou kunnen zijn om deze herhalingen te voorkomen. In een onderzoek bleek de curcumine effectief te zijn in het voorkomen van een terugval van urineweginfecties bij vrouwen ná de overgang, indien gebruikt met ook andere ondersteunende therapiën. Het verminderde de symptomen van een infectie drastisch (17).

KORTOM : Dit zou kunnen betekenen dat het gebruik van curcumine, uit de kurkuma, een effectieve maatregel zou kunnen zijn tegen een regelmatig terugkerende urineweg infectie. Het zou ook de effecten kunnen versterken van therapieën die worden ingezet om de terugkerende urineweginfecties te behandelen.

 • Kurkuma en ons algehele immuunsysteem

Ons algehele immuunsysteem is een stevige afweer tegen infecties. Dit systeem van ons helpt de buitenliggende factoren, zoals ziekteverwekkers in ons lichaam, af te weren.  Ook in het geval van een urineweginfectie is het verdedigingssysteem tegen ziekteverwekkers aangetast, daarom kon deze infectie ook ontstaan (18).

curcumine-tegen-blaasontsteking

Curcumine C3 ‘Superieur’ is zuivere curcumine

Een van de zegeningen van kurkuma is een eigenschap om het immuunsysteem te stimuleren, door de curcumine (uit de kurkuma) hiertoe aan te zetten. Dit doet het door een zo gezond mogelijke omgeving te creëren (19). Dit doet het door de slechte eigenschappen te onderdrukken en de goede eigenschappen van het immuunsysteem te activeren (20).

Urineweg infecties kunnen leiden tot een infectie in de nieren en kunnen zodoende schade in het weefsel veroorzaken. Deze schade kan invloed hebben op het functioneren van de nieren (21).

De urineweginfecties kunnen weer tot oxidatieve stress in het nierweefsel leiden, die ook een rol spelen bij de schade (22). Ook hier helpt kurkuma een stevig vuistje mee, doordat de curcumine een beschermende en herstellende werking op het weefsel zou kunnen hebben.

KORTOM : Dit zou betekenen dat het innemen van kurkuma werkzaam is in het stimuleren van ons immuunsysteem. Dit helpt mee om ontstekingen opwekkende factoren af te remmen en zodoende urineweg infecties te voorkomen.

PS : Naast de Curcumine C3 ‘Superieur’ zou regelmatig een grote beker kurkuma thee ondersteunend kunnen werken in de strijd tegen een blaasontsteking. Drink ook veel water en was je niet met zeep, maar met een zeeploos wastablet.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11338508
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552805
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25811596
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615583
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18519018
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24484575
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543102/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566162/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24262582
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4910474/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113627/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126088/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24072152
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466767
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27838537
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3800267/
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685767/
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17211725
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516244/
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526480/
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814973/

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.