Kun je tomaten kweken op het balkon of terras ? En hoe pak je dat dan aan ? Tomaten zijn echt mediterraans lekker. Je kunt ze natuurlijk in de supermarkt kopen. Maar je kunt ze ook heel simpel zelf kweken op je terras of balkon. Tomaten hebben niet zoveel nodig, een beetje koeienmest en een heleboel water. En een grote hoge plantenbak. Daar kun je zelfs een paar planten tegelijk in kwijt. Het is leuk om te zien hoe ze groeien en bloeien. En als er weer een hele vlucht nieuwe tomaatjes te zien zijn, kun je daar echt blij van worden. Het is ook leuk om recepten zoeken voor verse tomatensaus. Hier vind je een leuk en informatief artikel over het kweken van tomaten op balkon of terras. En hoe je dat doet.
Een beetje info over de tomaat
Een tomaat is een vrucht en geen groente. Hoewel ze wel vaak tot de groenten gerekend worden. Het is familie van de ‘nachtschade planten’, net als de aardappelen. De plant kan zichzelf beschermen tegen insecten en parasieten, dit doet het door het produceren van een gifstof in stengels en bladeren. Die mag je dus nooit opeten. Maar in de tomaat vrucht zelf verdwijnt deze gifstof als de tomaat begint te rijpen. Tegen de tijd dat de tomaat mooi rijp, rood en rond is, is de gifstof allang verdwenen. Tomaten zijn gezond als je ze rauw eet, maar als ze warm bereid zijn, zijn ze nog veel gezonder. Op een broodje kaas, in een salade of als een verse tomatensaus, tomaten zijn zo lekker. Ze horen er bij ons echt bij. En dan kun je je ook niet meer voorstellen dat ze nog aan het begin van de 18e eeuw niet gegeten werden, omdat de tomaten als giftig beschouwd werden. Pas vanaf 1900 zijn we begonnen met het eten van deze lekkere rode vruchten.
Hoe begin je met het zelf kweken van tomaten ?

Heerlijk om te eten, leuk om te kweken
Wist je het gemakkelijker is om tomaten te kweken op je balkon of terras, dan in de volle grond. Het is wel zo dat het op je balkon of terras niet te koud mag zijn. Want tomaten houden van warmte, en kunnen niet zo goed tegen grote temperatuur schommelingen. Tussen de 20 a 25 grdn is prima, dan groeien ze het snelst. (Dus een winderig balkon op het noorden is niet zo’n goed idee.) Dit is ook leuk om samen met de (klein)kinderen te doen. Onze oudste kleindochter vindt het waanzinnig spannend. Het liefst zou ze de tomaten sneller uit de grond kijken. Omdat we haar wat te doen willen geven, heeft ze een eigen kwastje. En mag ze “de bij” spelen. Onze kleindochter helpt dan de tomaten doordat ze met een klein kwastje voorzichtig de bloemetjes ‘afveegt’, ..’..dan komen er weer nieuwe tomaatjes aan, weet ze te vertellen..’.
Je begint ook goed door enthousiast te zijn en je niet bij de eerste de beste bladluis uit het veld te laten slaan. Iedereen kan dit doen, en ja, soms gaat er ook wel eens iets fout. Mislukte oogst hoort erbij en dan begin je gewoon overnieuw. Begin gewoon rustig met 2 a 3 tomatenplanten. En neem dan tomaten die je zelf graag lust. Tomaten zijn grappig, lekker en supergezond brengen je wel wat geld in de spaarpot.

De eerste tomaten stekjes
Je kunt ze zelf gaan opkweken uit zaad, neem dan géén groot uitgroeiende soort. Er zijn tomaten rassen bij die 2 meter hoog kunnen uitgroeien. Die zijn niet geschikt. Het beste zijn klein blijvende struiktomaten of kerstomaatjes. Het is ook leuk om verschillende rassen te nemen. Smakelijke rassen zijn bijvoorbeeld “Tom Red ” of “Lemon Tree, ” Whipper Snapper ” of “Red Alert”. Er zijn er heel erg veel. Kijk wel van tevoren even op het zaadenvelopje hoe hoog ze kunnen opgroeien. Maar in de regel zijn deze rassen geschikt voor het terras/balkon. Je neemt een of twee grote bakken of potten. Kies je voor het opkweken vanuit zaad ? Zaai dan de zaadjes eerst binnen uit. Plaats ze op de vensterbank. Veel tuincentra, kwekerijen en zelfs op het internet kun je het zaad kopen.
Laat de kleine plantjes eerst een paar weken binnen in huis staan. Want nachtvorst kan in één nacht al je inspanning bevriezen. Zet daarom de plantjes niet eerder voor 16 mei ( =ijsheiligen )buiten. Doe dit niet in een keer, laat ze rustig een paar nachtjes binnen en overdag buiten staan. Daarna kun je ze uit kun “wiegje” halen en uitplanten in de bakken.
Ikzelf ben te ongeduldig om dit te doen, ik koop gewoon een hele tomatenplant bij een tuincentrum. Maar misschien vindt u het wel leuk om ze uit zaad op te kweken.
Tomaten kweken op je balkon, en nu ?
Het beste kun je een paar grote bakken op een paar bakstenen plaatsen. Leg onderin een laagje kapotte bloempot scherven, dan kan het overtollige water weg. Prik met een hete priem een paar gaten in de bodem van de plastic bak. Het beste is ca 15 centimeter boven de hoeken. Dan hebben de tomaten, bij heet weer, nog iets van waterreserve. Regent het voordurend? dan zet de bak ietsje schuin. Bijvoorbeeld door een stukje extra steen onder een hoek te leggen. Dan loopt het water makkelijkere weg .
Je kunt de tomaten planten ook achter in de bak plaatsten, dan hou je de voorkant over om wat kruiden te plaatsen. Eigenlijk heb je dan 2 niveau’s gemaakt. Of je zet de kerstomaatjes ervoor.
Tomaten bemesten.
Tomaten vergen veel van de grond, dus je moet ze wel regelmatig bemesten. En dan kun je het beste doen met speciale tomatenmest. Deze is rijk aan kalium, maar arm aan stikstof. Daar houden de tomaten van. En dit kun je gewoon aan het gietwater toevoegen. Geef de tomaten elke dag water, en als ze opgroeien kun je ze gaan opbinden.
Hang een paar open geklapte grote paperclips aan de muur en koop wat opbindlussen. Of een bolletje touw. En je tomaten gaan precies waar je ze wilt hebben. De meeste hebben niet zoveel steun nodig. Een bamboestok is in de regel voldoende. Van ca 50 cm hoog.
Zon en een beetje luwte is de ideale groeiplek voor je tomaten. Wat ook heel erg leuk is is de zogenaamde “Tasty Tumbler”, dat is een hangtomaat. Deze keer geen hang-geranium, maar een hang-tomaat. Hij geeft je bakken vol tomaten vanaf ca juli tot in het najaar. Ideaal !
Tomaten kweken.

Vers gemaakte tomatensap, van zelf gekweekte tomaten.
Als de takken te lang worden dan knip je ze gewoon af. En de nieuwe scheuten in de “oksel” van de blaadjes moet je er in de regel ook uithalen. Dat heet “dieven” . En dan hou je de boel gewoon goed in de gaten. Voel elke dag even met de handen in de aarde of het ook te droog of te nat is. Tomaten houden van vochtige grond, maar het mag niet zo nat zijn dat je pissebedden kevers onder de bak gaat vinden. Dan zijn ze te nat.
Bladluizen op tomaten (Aphidoidea) zijn een superfamilie van kleine plantenetende insecten. Ze komen over de hele wereld voor, maar hebben toch een voorkeur voor de wat gematigde zones. Bladluizen zijn een ernstige bedreiging voor tomaten, chilipepers en paprika’s. Deze insecten vermenigvuldigen zich zo snel dat ze binnen een dag een hele oogst kunnen verwoesten. Dat betekent ook dat, wanneer je de eerste bladluis over een plant ziet scharrelen, je direct stevig moet ingrijpen want uit zichzelf gaan ze nooit meer weg. Probeer eerst een meer natuurlijke oplossing te gebruiken. Het besproeien van de tomatenplanten met een mengsel van groene zeep, spiritus en water is vaak al een probaat middel gebleken. Zeker als je geen hele kas vol met tomaten hebt. Je kunt dit mengsel in een plantensproeier doen en over de plant sproeien.
Tomaten van eigen kweek.
Naast de tomaten is het ook een mogelijkheid om courgettes in een bak ernaast te zetten. Courgettes en tomaten gaan goed samen. Of komkommerplanten. Zet onderin de bak wat kruiden uit eigen kweek. Salie, rozemarijn of tijm zijn ideaal. Ook oregano is een dankbare bak-plant. Alhoewel deze behoorlijk groot kan uitgroeien als die het goed naar zijn zin heeft.
En dek dan de aarde af met cacao schillen, te koop bij de meeste grote tuincentra. Dat voorkomt ongedierte en uitdroging van de grond. Zet er een paar tomatenplanten in gewone bloempotten tussen en je hebt een geweldige groentetuin ! En het is zo leuk om te doen. Hip, trendy, lekker en biologisch gezond !
Een clip over het kweken van tomaten, van zaailing tot plant :
En als ze dan rijp zijn, maak er dan eens een gevaarlijk lekkere Franse tomatensalade mee.
Hoe je die maakt ?
- Neem 1 dikke rijpe tomaat, neem een ui. Snij ze in ringen. De tomaat wat dikker snijden dan de ui.
- Zout, peper en olijfolie erover. En 1 a 2 eetlepels goede rode wijnazijn erover.
- Doe het in een zomers mooie kom. Even doorroeren. Klaar.
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de beste. Loepzuivere kwaliteit voor de laagste prijs.
Pingback: Hoe kan ik zelf tomaten inmaken of wecken ? (2 simpele manieren) | De Geneeskrachtige Keuken