Verse en zelfgemaakte soep is een traktatie. In ieder land en iedere cultuur zijn de heerlijkste soepen te vinden. Na een mooie herfstwandeling thuiskomen en dan een heerlijke pan verse soep hebben staan en genieten van het opeten. Soep is een traktatie. Ieder land en landstreek heeft zijn eigen lekkere soep recepten. Hier vind je een leuk artikel over soep, met soep recepten, verzameld uit de hele wereld.
Vroeger at men soep, en nu ? Nu eet men chips ?
Als ik aan soep denk, dan zie ik zo’n grote ketel aan een 3-poot voor mijn geestesoog verschijnen. Op Kasteel Loevesteyn hebben ze in de middeleeuwse keuken zo’n ding nog aan het plafond hangen. Enorme haak in het plafond, een ketting eraan die nu voor het uit tillen van een automotor gebruikt zou worden. Met gigantische ijzeren ketel eraan en dikke stukken hout eronder. We zijn daar eens geweest, om het Kasteel te zien.
Ik heb er een hele tijd naar staan kijken en kon me het middeleeuwse tafereel wel goed voorstellen. Daar werd van alles in gegooid. Hele kippen, konijnen, varkenspoten en handenvol kruiden. Lekker lang laten koken, en met een groot grof stuk brood zal het zeker in koude tijden een ware traktatie zijn geweest. Soep is van alle tijden. Hier vindt je een oud bouillon recept van vele honderden jaren oud (1)
Ik ben eens een beetje in de geschiedenis van het “het koken van soep” gaan grasduinen. Er is niet zo heel veel over te vinden. Alleen dat ze vanaf de oudste oudheid al soep maken. Dat lijkt me logisch. Wat is er nu makkelijker als soep maken.
Bij mijn oma stond vroeger in het schuurtje vaak een petroleum stel met een grote pan soep erop te pruttelen. En bij mijn andere oma hadden ze een heel groot gezin. Daar stond ook altijd een pan lange tijd op het vuur te pruttelen. Soep hoorde erbij. Waar wij nu chips eten, nam men vroeger een lekkere kom soep.
Maar het allerlekkerste was de simpele Groninger boerengroentesoep van mijn moeder. Zo’n simpele soep met runderbouillon, prei, wortel en gehaktballetjes. De gehaktballetjes werden gekruid en met de hand gedraaid, ik mocht dan vaak meehelpen van mijn moeder. Mijn zus en ik aten dan die kleine rauwe gehaktballetjes op. Héérlijk vonden we het. De voorloper van Filet Americain. Maar of dit wel zo gezond was ? Achteraf bezien ?
De geschiedenis van soep
Zonet heb ik een site gevonden over de geschiedenis van voedsel, waaronder natuurlijk ook soep. Ik zal de site aan het einde bijvoegen, daar staan zo enorm interessante dingen op. Kijk maar zelf eens. Het is haast niet mogelijk om oude recepten uit de middeleeuwen te vinden waar geen vlees/vis of gevogelte bouillon bij gebruikt worden. Hier komt een Brabants recept van Paling soep uit oude tijden (6).
“….. Een voorjaarssoep met jonge bladgroenten, met een frische smaak….” . Stond in een kookboek uit de negentiende eeuw, maar dergelijke soepen werden natuurlijk altijd al gemaakt. Zo vind je bijvoorbeeld in “Le cuisinier” van Pierre de Lune uit 1656 een ‘potage de santé’ met zuring, postelein, kervel en tuinkruiden, en ongetwijfeld zijn er nog andere soepen te vinden. In dit kookboek staan zelfs recepten uit het jaar 1500 .
Soep van over de hele wereld
In een bar in Korea nemen de studenten net zo makkelijk een dunne zeewier soep, als Amerikanen naar een schaaltje pinda’s reiken. In Japan eten veel mensen ten minste één keer per dag miso shiro , dat is een soep van gefermenteerde bonenpasta. En in China kun je tijdens de opera een dunne, zoete soep van gepureerde mungbonen krijgen. Met honing.
O , als je dat liever eet, Koude amandelsoep, een origineel Moors gerecht. (2) eveneens zoet, om een mooie huidskleur te krijgen. Stond er in het boek bij. Deze verrukkelijke amandelsoepen werden door de Arabieren naar Spanje en India gebracht, terwijl in de Kaukasus de oorsprong ligt van een verfrissende soep op basis van verdunde yoghurt. Bijvoorbeeld met kikkererwten . Een dergelijk oud en traditioneel recept is koude yoghurtsoep in Zuid Indiase stijl. (3)
Italianen verwerken groente en peulvruchten in, vaak stevige, Italiaanse bonensoep (4) . Die moeten meestal lang koken, en vervolgens worden ze op een stuk brood geschept. Maar de traditionele Toscaanse bonensoep is ook heerlijk ! Hier vind je een origineel recept (7)
En in Trinidad hebben ze een absolute kampioen. het heet “Kallaloo” heet het en het is een uniek origineel creools recept (5). Een soep als een hete soort ‘gumbo’. Ik geef hierbij een paar soorten soep..
Zijn er basisregels voor het zelf soep maken ?
Ja, die zijn er. Soep koken blijft erg gemakkelijk. Neem een grote pan, doe er water in. Als je een vis- of vleessoep wilt maken kun je per liter :
- vlees : 250 – 500 gram per liter
- vis : 300 gram per liter
- botten : min 250 gram per liter
- kip : ca 500 gram per liter
- groente : ca 400 gram per liter
- bouillon tabletten : ca 2 tabletten per liter
- Je kunt dit per liter nemen, en voeg daarbij wat groenten toe (als je kip, vlees of vis gebruikt).
- Verse kruiden voor door de soep zijn : ui, wortel, peterselie, bieslook, prei, tomaat, tijm, basilicum, rozemarijn, munt en koriander. Je kunt het mee koken of áán fruiten.
- Specerijen voor door de soep : foelie, peperkorrels, laurierbad, kerrie, paprikapoeder, kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, nootmuskaat en kummel. Je kunt het even bakken of direct in de soep mee koken.
Laat vlees of kip eerst een poos koken. Kip (en ook vlees) mag je gerust anderhalf uur koken. Dan haal je het uit de soep, het vel eraf halen en de botjes eruit halen. Daarna doe je het, in stukjes vlees, weer terug in de soep.
Groenten soep is nog gemakkelijker. Kook het water, snij de groenten en doe het erbij. Stukje foelie erbij en groenten bouillon. Vermicelli toevoegen ca 15 minuten voor de soep klaar is.
Je kunt er mijn schoonzus voor wakker maken ! En mijn moeder ook. En als ze op visite komen hebben ze liever soep als thee of koffie. Als het aan mij lag, stond er ook een hele lekkere pan soep de hele dag op het vuur te pruttelen. Flink veel verse kruiden en groente bouillon erin. Geweldig lekker!
TIP: Venkelsoep ? Neem 2 flinke venkelknollen, snij ze in kleine stukjes. Met een liter water en groenten bouillon in de pan. Koken tot het zacht is. Ik gooi er dan ook nog vaak een borrelglas Pernod of Pastis bij, in de pan. Pureren, en klaar is je soep. Helemaal 100 % genieten.
Bijzondere soeprecepten uit de hele wereld
- https://coquinaria.nl/bouillon-de-basis/
- Koude amandelsoep (origineel moors gerecht)
- Koude yoghurtsoep in Zuid Indiase stijl
- Italiaanse bonensoep.
- Kallaloo, uniek origineel creools
- Paling soep uit Brabant
- Toscaanse-bonensoep
- Romige-koolraap-soep
- Libanese-kippensoep-met-Saffraan-en-Vermicelli
- En de Japanse Miso soep ? Zie de onderstaande clip
Op mijn zoektocht over het internet ben ik een paar erg leuke soep-sites tegengekomen:
- http://www.pietpaaltjens.nl/desoepen.htm (van grappige gedichten tot oude recepten).
- http://www.coquinaria.nl (een hele oude geschiedenis site over koken. Met recepten en allerlei originele wetenswaardigheden. )
Japanse Misosoep zelf maken ?
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor de kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn goed, wat betreft kurkuma producten.
De NUMMER 1 in kurkuma !
Pingback: Eten in je ééntje (met goede tips) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Wat is eigenlijk gezond eten ? (8 tips om gezonder te gaan eten) | De Geneeskrachtige Keuken
Hallo Tineke veel dank voor de super prijs + mooie pen dank je wel erg leuk . Ook erg leuk om de Gronings gebruiken te lezen .een deel wist ik maar nog niet alles . Wij wonen nu 7 en een half jaar in groningen naar volle tevreden Heid . Dank en succes in het nieuwe jaar . Met vooral gezondheid .
Oh, wat een leuke mail van je. Een fijne zondag gewenst en tot de volgende keer ? Met een hartelijke groet van Tieneke.