Hoe maak ik mijn eigen yoghurt ? (met 2 snelle recepten)

Standaard

Hoe maak ik mijn eigen yoghurt ?  (met 2 snelle recepten). Op het internet zag ik dat je speciale ‘yoghurt machines’ kon kopen. Maar vroeger maakte men yoghurt zelf. Met een yoghurt plantje. Hier vind je een leuk artikel over het zelf maken van yoghurt. Met 2 snelle en eenvoudige ‘zelf maak’ yoghurt recepten. 

Vroeger,..

yoghurt-zelf-maken

Maak je eigen yoghurt, en wist je dat kersen steeltjes goed zijn voor je benen (zie onderaan TIP 2)

Vroeger stond er bij mijn oma een ‘yoghurt plantje’ in de kast. Een klein potje vol met leven. Ze kreeg het van een kennis van haar. En mijn zus en ik konden er geen genoeg van krijgen om te kijken. Niet dat er veel te zien was, maar het was wel héél speciaal, vonden wij.

De inhoud van het potje was gewoon wit, en het leek een beetje op een bloemkooltje. En als je er een stukje vanaf haalde en mengde met gekookte melk, dan kreeg je yoghurt. De inhoud van dat bijzondere potje was een yoghurtcultuur. Een fascinerend en bijzonder klompje melkzuur bacteriën. Dat melk kon omtoveren tot yoghurt. Wij kenden yoghurt alleen maar uit in pak uit de winkel.

Yoghurt is eigenlijk gewoon gefermenteerde melk.

Indiaas eten en yoghurt

Wij kennen redelijk veel mensen, die van oorsprong uit India komen. Via de Art-of-Living. En bij het koken van echte indische maaltijden is yoghurt een van de kern ingrediënten. Het gaat overal op, over of doorheen gemengd worden.

En de meeste Indiërs hebben een dergelijke “yoghurt cultuur”. Meestal overgeleverd vanuit moeders en oma’s. Want een van onze kennissen vertelde me dat hun ‘yoghurt cultuur’ nog van haar overgrootmoeder (en verder terug in de familie) stamde.

Vooral de curry’s smaken uitstekend met een flinke scheut yoghurt erdoor. Melkproducten halen de ‘brand’ van de sterke pepers weg, en zorgen voor een goede vertering van vleesgerechten.

De oeroude yoghurtplant

Een echte levende yoghurt cultuur (het is vergelijkbaar met kefir) heeft het eeuwige leven. Maar dan moet je haar wel goed verzorgen. Het organisme leeft van de lucht en groeit rustig door, als ze onder hygiënische omstandigheden wordt bewaard. En eigenlijk heb je maar een klein beetje nodig om een grote hoeveelheid nieuwe yoghurt zelf te maken.

De vraag is niet of het werkt, maar hoe je aan zo’n plantje komt.

Waarom zou ik zelf yoghurt gaan maken ?

Daar kunnen 2 redenen voor zijn :

 1. Omdat je dan een écht zuiver yoghurt product hebt. Er zijn veel soorten yoghurt in de winkel die eigenlijk geen yoghurt is. Maar bevat  ingedikte melk. Dat is iets anders dan yoghurt. Echte yoghurt is van de melkzuur bacterie. En echte yoghurt is derhalve het beste verkrijgbaar bij een natuurvoedings winkel.
 2. Omdat het heel erg leuk is om dit zelf te doen. Je kunt dan kiezen of je echte dikke yoghurt wilt gebruiken, of dunne yoghurt. Wil je de yoghurt wat zuurder, of juist mild van smaak. Dit kun je allemaal zelf regelen als je het zelf maakt.

Hoe moet ik nu beginnen ?

Om aan een dergelijke ‘yoghurt start cultuur plantje’ te komen, zul je Indische kennissen moeten hebben. Ikzelf heb een dergelijk plantje nog niet gevonden. Want het is ook veel gemakkelijker om naar een natuurvoedingswinkel te gaan en daar een startcultuur in gedroogde poedervorm te kopen. Deze is weliswaar in gevriesdroogde vorm, en je kunt die ook maar een paar keren gebruiken.

En nóg gemakkelijker is om deze startcultuur zelf  op te kweken uit een scheut echte yoghurt. Daarin zitten die melkzuur bacteriën immers ook al.

Een yoghurtmaak machine kopen ?

Een yoghurt maak machine is dus echt niet nodig. Want een beetje melk, een zakje startcultuur en een thermometer zijn eigenlijk al voldoende. En het is fascinerend om te zien hoe het magische verbond tussen de melkzuur bacterie en de melk zich vormt.

2 Recepten om zelf yoghurt te maken :

 1. Met gevriesdroogde kefir korrels uit de natuurvoedings winkel

Gebruiksaanwijzing :

Je mengt de korrels met 1 liter steriele (gepasteuriseerde) melk in een weckfles. Laat het vervolgens 24 uren op kamertemperaturr staan. Na deze 24 uren neem je 3 eetlepels kefir yoghurt en mengt deze opnieuw met melk. Je kweekt dus eigenlijk steeds opnieuw je iegen yoghurt met het kleine witte ‘bloemkool plantje’ van de kefir. Na 1 a 2 maanden moet je deze vervangen en opnieuw beginnen met een zakje korrels. Zorg en dan wel voor dat je ook weer een brandschone weckfles en schenkfles voor de kefir yoghurt hebt.

 1. Recept voor je eigen verse yoghurt (dus niet gevriesdroogd) :

Wat heb je nodig ?

 • Neem een brandschone thermoskan
 • Je hebt ook ca 1 liter verse rauwe melk nodig (van de natuurvoedings winkel of van de boer)
 • En ca 100 ml échte yoghurt mét melkzuurbacteriën (natuurvoedings winkel)
maak-je-eigen-yoghurt

Maak je eigen yoghurt.

 • Deze yoghurt moet op kamertemperatuur zijn.

En dan ?

 • Neem een thermoskan waar dit allemaal wél in past.
 1. Maak de melk warm, tot het net niet kookt. (80 a 90 grdn C)
 2. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen tot 32 grdn
 3. Doe de yoghurt nu onderin de thermoskan
 4. En giet de melk erover.
 5. Roer het wel even goed door en sluit de thermoskan af met het deksel af
 6. Laat het ca 18 uren fermenteren, en dan heb je een mooie lekker en lichtzure zelf gemaakte yoghurt.
 7. Roer de yoghurt even goed door, en je kunt het, eventueel, overschenken in een grote fles. Afsluiten. En een nacht in de koelkast zetten, dan wordt de yoghurt nog wat dikker.
 8. Als je het telkens goed afsluit en schóón hebt gewerkt, dan blijft jouw zelfgemaakte yoghurt ca 10 dagen goed.

Heel veel succes, het is leuk om dit zelf eens te proberen !

TIP 1 : Wist je dat dit ook een geweldig recept is voor je huid ? Yoghurt helpt mee aan een zuivere huid. Meng het met wat avocado.

TIP 2 : Wist je dat kersen steeltjes prima kunnen helpen tegen dikke benen ? Spaar ze en droog ze. (Zie bericht van 21 juni 2020) Hier vind je het  op de http://www.facebook.com/degeneeskrachtigekeuken  Het:   ‘kersen steeltjes thee recept’.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.