Hoe hou ik wespen uit mijn buurt ? (veel tips tegen wespen en natuurlijke wespenbestrijding )

Standaard

De eerste wespen vliegen al weer om ons huis. Het zijn nog kleintjes. Het zijn mijn favoriete dieren niet. We eten graag buiten, en dan willen de wespen ook iets mee eten. En die kunnen zeer vervelend zijn. De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit, om eten te verzamelen. Dit doen ze als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en ook muggen. En spinnen. Hier vind je een informatief artikel met als onderwerp ‘hoe hou je wespen uit je buurt’. 

Over wespen en wat te doen na een wespensteek

wespen-nest

Een gewoon wespen nest is een beetje grijs-achtig van kleur. Het vlieggat zit onderin.

Omdat wij een paar groenten en ook wat fruit in de tuin wel leuk vinden, en we een heel klein tuintje hebben, hadden we ook een kleine druif geplant.  In een hele grote bloembak. Er zaten al druifjes aan, en die waren dus ontdekt door een serie wespen. Er kwamen steeds méér en méér. Ik wil ze toch beter niet dood maken, dus heeft mijn man de druiven er maar af geknipt. En ben ik direct daarna geprikt. Ze hadden geen druiven meer te eten meer, dus werden ze boos. Op mij.

Als de wesp je eenmaal heeft gestoken, kun je het gif er niet meer uitzuigen. Is de angel toch achtergebleven in je huid? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Deze kan namelijk nog gif afgeven. Gebruik hiervoor je nagels of een pincet. Na een paar uurtjes is de pijn meestal wel weer weg.

Moet je naar de dokter ?

Als de zwelling enorm groot gaat worden, wanneer als je in je mond, keel of hals bent gestoken, dan zou ik toch met de dokter, of hulppost 112 bellen.

En zeker bij meerdere wespensteken tegelijk. Sommige mensen vertonen een allergische reactie op een wespensteek.

Hoe kan dat, dat wespen steken ?

Wanneer wespen zich aangevallen of bedreigd voelen, kunnen ze gaan steken. En omdat de angel van een wesp geen weerhaakjes heeft, blijft deze niet achter in je huid. Zo kan dezelfde wesp je een paar keer te pakken nemen. De vraag is : wat kun je het beste doen na een wespensteek ?

Deze tips zullen je helpen en ervoor zorgen dat de pijn snel een stuk minder wordt

 • Vermijd krabben of wrijven

Waarom ? Je kunt het gif nog dieper in de huid wrijven. Verwijder eventueel de angel met je vingernagels, een pinpasje of een pincet. Meestal zit er geen angel in, omdat een wespen angel geen ‘weerhaakjes’ heeft. Een bijenangel heeft deze wel. Daarom sterft een bij zelf ook na een steek. Een wesp niet, een wesp kan meerdere keren steken. De angel van een wesp is glad. 

 • Koel de gestoken huid met een natte, koude doek

Je kunt ook een koud kompres of een ijsblokje (even in een washandje doen) gebruiken. Of een koud flesje drinken. En smeer een kalmerende zalf tegen huidirritatie rondom de steek. Kurkuma zalf, bijvoorbeeld.

 •  Tandpasta

Smeer een dikke laag koude tandpasta met menthol op de plek van de wespensteek. Bewaar deze speciaal-voor-dit-doel tandpasta dus in de koelkast. Ik heb in het onderwijs gewerkt, en soms werden kinderen gestoken. Tandpasta is écht een wondermiddel.  De pijn verdwijnt en er zal geen zwelling optreden. Koude tandpasta met menthol !

 • Ui

Een stukje rauwe ui kun je ook gebruiken om de pijn te verplichten. Hou het even tegen de gestoken plaats aan. Je zult zien dat de pijn weg trekt  en de zwelling minder wordt.

 • As of een beetje shag

Dit klinkt misschien raar, maar is er toevallig iemand in de buurt die rookt? Pak een beetje shag van diegene en maak het vochtig. Plaats het hierna op de pijnlijke plek, en je zult zien dat de pijn zal verminderen. Geen roker in de buurt, maar wel een asbak? Ook kun je een beetje as op je huid te smeren.

Een Gouden Tip : Maak een “namaak-wespen nest”. Natuurlijke wespen bestrijding !

Dit is absoluut natuurlijke wespenbestrijding. Wespen hebben een groot respect voor elkaar’s territorium. Ze komen niet in ‘ander wesps gebied’. Dus kun je het beste ‘een wespennest’ nabootsen. En ze blijven gegarandeerd uit de buurt.

Dit kun je doen door een stuk kranten papier te gebruiken. Een wespen nest is grijsachtig van kleur. Rol het op tot een redelijk grote prop, of doe er wat ander papier in. Ik doe er een beetje touw om. Teken een zgn ‘wespen uitvlieggat’ aan de onderkant. Dat maak je niet open, dan kunnen de wespen erin kruipen. Maar teken het erop met een stift. Wespen bestrijd je dus met wespen !

Wij hangen zo’n namaak nest vaak onder de parasol, als we buiten eten. Aan een touwtje. De wespen schrikken ervan en vliegen direct weg. Ze denken dat ze iets belangrijks over het hoofd hebben gezien. Het helpt goed.

Zie de foto van het wespennest. (links bovenin)

Hoe voorkom ik een wespensteek ?

Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe verminder je de kans dat je gestoken wordt? Nou, in ieder geval moet je ze niet van je af gaan slaan. Een paar tips ?

 • Vermijd de omgeving van wespennesten.
 • Sla niet naar wespen die in je buurt komen. Dit activeert een stof, waarvan de wespen agressief worden
 • Drink geen zoete drankjes of blikjes frisdrank buiten.
 • Neem je toch een drankje mee? Drink dan door een rietje en dek je glas of blikje af met cellofaan en stop er een rietje in.

  hoornaar-nest

  Hoornaars zijn enorm grote wespen, hun nest ziet er ook anders uit. Dit is een hoornaar nest.

 • Ruim de picknicktafel en eventuele afval van etenswaren zo snel mogelijk op.
 • Maak de handjes en snoetjes van kinderen goed schoon na het eten van zoetigheid. Wespen prikken direct, als je ze van hun ‘zoet’ af haalt.
 • Draag geen felle kleuren of bloemenprintjes.
 • Gebruik geen zoet parfum of een sterk ruikende deodorant.
 • Serveer de limonade voor kinderen in een afgedekt jampotglas.
 • Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen.
 • Doe van tevoren azijn over de eet tafel, neem het gewoon af met een doek. Wespen houden niet van azijnlucht.
 • Gebruik anti-insectenproducten, zoals een anti insecten spray (er zijn ook ‘anti wespen’ rollers te koop)
 • Zet planten in je tuin waar wespen niet van houden, zoals munt, citronella, alsem, eucalyptus en kruidnagel.
 • Wespennest in de buurt? Laat het nest dan altijd op een veilige manier verwijderen door een professionele ongediertebestrijder.Je wilt niet weten wat er gebeurt, als je een hele vlucht woedende wespen achter je aan krijgt !
 • Ga niet in de buurt van fruitbomen zitten,  een appelboom, pruimenboom of een perenboom zijn plaatsen waar het vaak erg druk met wespen is. Die zijn gek op dat zoete fruit.

Met een hartelijke groet van Tieneke, en een wespenvrije zomer gewenst !

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.