Alles over smaakversterker MonoSodiumGlutamaat (MSG) oftewel E-621

Standaard

Als je zélf kunt koken, en het eten is ook echt lekker, mag je jezelf gelukkig prijzen. Als je dit niet kunt ben je aangewezen op voorverpakt, voor gefabriceerd halfproduct, diepvriesvoedsel, magnetronvoeding en fabrieksvoeding. Daar zitten een heleboel verborgen onduidelijke stoffen in. Hierover lopen de meningen erg uiteen. “Er zit niet méér in, dan de dagelijkse hoeveelheid die aanvaardbaar is”, wordt er dan gezegd. Maar iedere dag dit soort voedsel moeten eten ? Dat is waarschijnlijk niet goed voor onze gezondheid. Terwijl de voedings industrie dit hardnekkig ontkent, en het aanprijst. Als zijnde gezond, omdat er weinig zout, maar veel MSG in zit.  Want één van de toevoegingen, die er in ons eten zit, heet MonoSodiumGlutamaat. Oftewel MSG. Waar zit dit E-nummer in ? Wat doet het in ons lichaam ? Kun je er ziek van worden ? En hoe merk je dat ? Is het echt één van de oorzaken van onze obesitas crisis ? Hier vind je een duidelijk en breed informatief artikel over monosodiumglutamaat (ook wel MSG genoemd) 

Chinees eten en Ve-Tsin (oftewel E-621) en de uitwerking hiervan

Ve-Tsin-of-MSG

Ve Tsin (of MSG) is een smaakversterker, de originele onverwerkte MSG lijkt een beetje op rijst korrels

Een vroegere vriendin van mij was ook mijn collega op dezelfde school. We woonden in dezelfde buurt en bijna in dezelfde flat. We hadden dezelfde leeftijd en waren dikke vriendinnen. Uitgaan, school uitjes organiseren, overleg en vergaderingen plannen. Gieren van het lachen om stomme onzin. Winkelen, borrel drinken, zwemmen en/of sporten op maandag, het was leuk. Gewoon, het was mijn dikke vriendin. Alleen in de weekenden zagen we elkaar nauwelijks. Bijna ieder weekend werd ze overvallen door een niet uit te leggen zware migraine aanval. Doodziek lag ze in een donkere slaapkamer. Zó erg overgeven tot de gal eruit kwam. Zo ziek, ziek, ziek en ziek.

Ze kon geen licht verdragen. En zo ging het jarenlang. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Zware medicijnen. Niemand wist raad. Kwam van de stress etc,.. zeiden de artsen. Op het laatst, uit pure radeloosheid, heeft ze er over nagedacht om een paar zenuwen in haar nek ‘plat te laten leggen’. Een ernstige ingreep.

Toen verscheen er een artikel in een of ander blad. “Ve-Tsin en Migraine, Kwok’s Ziekte” of zoiets . Verhip !! Zo simpel kan het toch niet zijn ?? Op vrijdag gingen we, na schooltijd,  meestal even naar de plaatselijke chinees. Het weekend was begonnen en de chinees was niet duur. We aten bijna altijd hetzelfde en de migraine begon ook bijna altijd op hetzelfde tijdstip. Toen hebben we, na het lezen van het artikel, de Chinees ingeruild voor de Pizzeria.

En wat bleek, al na één dag ?  Ze was niet ziek. Het was inderdaad de Ve-Tsin (of de E-621) , die de migraine uitlokte. Want de Pizzeria gebruikte géén monosodiumglutamaat en/of Ve-Tsin. En de Chinees wél. Ze heeft nooit meer een migraine aanval gehad. Tenzij er verborgen Ve-tsin/MSG in het eten zat. Want dát bleek bij haar dus ‘de trigger’ te zijn.

E-621, monosodiumglutamaat of mononatriumglutamaat, en meer

E-621. Dit middel heeft heel veel verschillende namen. Het is een smaakversterker. En bijna ieder mens vindt het lekker. Daarom is het ook in veel fabrieksproducten verwerkt. De afkorting van deze smaakversterker is MSG. En het E-nummer is E-621. De verborgen namen zijn : MSG ;  mononatrium L-glutamaat monohydraat ; natriumglutamaat ; Chinees kruid ; Chinees zout ; RL-50 ; Accent ; Ajinomoto ; Glutacyl ; Glutavene ; Ve-Tsin ; Glutamaat ; Monosodiumglutamaat ; E620 L-glutaminezuur E621 Monosodiumglutamaat E622 Kaliumglutamaat E623 Calciumglutamaat E624 Ammoniumglutamaat E625 Magnesiumglutamaat E626 Guanylzuur E627 Natriumguanylaat E628 Kaliumguanylaat E629 Calciumguanylaat E630 Inosinezuur E631 Natriuminosinaat E632 Kaliuminosinaat E633 Calciuminosinaat E634 Calcium 5′-ribonucleotide E635 Natrium-5′-ribonucleotide E636 Maltol E637 Ethylmaltol en er zullen er nog wel meer zijn.

Waar komt deze smaakversterker vandaan ? En hoe ziet het eruit ?

msg-smaakversterker

MSG maakt de smaak lekker en zacht-afgerond. Dit lijkt op een vlees smaak.

In de kern van de zaak heeft deze chemische smaakversterker een natuurlijke oorsprong. Maar aangezien het erg lekker is, en was ook heel erg duur. Het is zó lekker, dat het verslavend kan werken. Daarom kopen we ook graag voedselproducten waar dit ín zit. Het oorspronkelijke product heette Ve-Tsin en komt uit bruin zeewier. Dit bruine zeewier heet zeetang of Kombu. (Laminaria Japonica). Veel mensen kennen het wel van de sushi. het originele Ve-Tsin werd uit bruinwier gewonnen. En werd in Japan gebruikt om soepen en sauzen te kruiden.

Maar nu wordt het chemisch nagemaakt, en kun je het voor een spotprijsje kopen. De smaak heeft een naam ;  “UMAMI”. Er bestaat naast zoet, zuur, scherp, zout, bitter en astringerend (samentrekkend) nóg een smaak. Umami. Dat is die lekkere hartig-zoute smaak. Chemisch wordt E-621 gemaakt uit acrylnitril en een mengsel van waterstofgas en koolzuurgas (synthesegas)

Het is een wit kristalachtig poeder. Je kunt een potje Ve-Tsin smaakversterker in de supermarkt kopen. Om over je eten te strooien. Het heeft een eiwitachtige geur en een vleesachtige smaak. Het lost goed op in water en lost goed op in een zure omgeving. En ook in eiwitrijke voeding met veel natriumchloride erin. Meestal beveelt men ‘een klein schepje’ over het voedsel aan. Dus ca een 0,5%. Als je er méér van gebruikt, krijgt het gerecht een te zoete smaak. Deze E-621 oftewel MSG werkt in op 2 soorten zenuwen in onze mond. Hierdoor wordt, op chemische wijze, een voller smaakgevoel verkregen. En dat vinden we lekker.

Het is een heftig middel. En het zit werkelijk overal in. In alles wat we lekker vinden . Het geeft een extra smaakbeleving.  Het geeft ons eten een volle, heerlijke en zacht-ronde smaak. En het vervangt het zout, je mist het zout niet. Vervolgens krijgt voedingsproduct van de fabrikant het etiket  “minder zout”, en wordt het product als zijnde ‘gezond’ aangeprezen. Maar of dat zo is ?

Bovendien is het ook niet zo goed als je een verminderde weerstand hebt. Een goede weerstand heb je nodig, zeker in deze tijden.

De bijwerkingen van deze E-621 of Ve-Tsin

De klachten die dit middel geeft zijn beschreven als het Chinees restaurant syndroom. Ook wel  “Kwok’s Ziekte” genaamd. E-621 (MSG) wordt in ons lichaam omgezet in zgn ‘gamma-amino boterzuur’. Trouwens, dit is ook één van de vele verborgen namen van E-621. Dit is een psycho actieve stof, die bepaalde zenuwknoppunten in de hersenen blokkeert. Meestal wordt dit langzaam weer in het lichaam afgebroken door een eiwit dat monoamine oxidase heet, waardoor er een evenwicht gehandhaafd blijft. Daarom verdwijnen de klachten ook weer na een paar dagen.

Maar ; door het gebruik van bepaalde medicijnen (mao-blokkers) of een overgevoeligheid voor glutamine zuur kunnen persoonlijkheids veranderingen ontstaan. Woedeaanvallen. schizofrenie en apathie. Dit middel werkt óók in op andere neurotransmitter stoffen en kan leiden tot andere symptomen, zoals hyperactiviteit.

De klachten kunnen zijn : hartkloppingen, nekkramp, aangezichtspijnen, roodhuid op de huid, duizeligheid, misselijkheid, overgeven, buikpijn, pijn in de borst, spierslapte in de bovenarmen, algehele zwakte, obesitas, dik worden, een branderig gevoel en migraine. De schadelijke bijwerkingen van MSG kunnen ook  hoofdpijn, obesitas, hartproblemen, groeistoornissen, gedragsstoornissen, hormonale verstoring, ADHD, leerproblemen oogproblemen, kanker, etc. zijn. Veel van deze gezondheidsproblemen ontstaan pas ná de puberteit, vanwege een slecht functionerend hormoonstelsel door blootstelling aan MSG gedurende de eerste levensjaren. Als men MSG blijft consumeren is afvallen haast onmogelijk. Naast de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en transvetten is MSG waarschijnlijk één van de hoofdoorzaken van de huidige obesitas crisis.

Je blijft maar dóór eten, als er MSG in het voedsel verwerkt is. 

E621 verbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein ‘vol’ krijgen en we blijven eten. Mononatriumglutamaat doet dus de eetlust toenemen, zonder dat het lichaam eigenlijk voedsel nodig heeft. Het vermoeden bestaat dat je er erg dik van kunt worden. Zeker als je dit vanaf je jeugd al eet. MSG verstoort het ‘ik heb genoeg gegeten’-gevoel in de hersenen. Je eet maar door.

Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is wat de voedingsindustrie graag wil. Meer honger is meer eten, en meer eten kopen betekent meer geld. En geld lijkt in veel gevallen het enige wat telt, er is bij veel voedingsproducenten geen moreel besef om voeding echt gezond te maken. Als ze dat wel zouden hebben, zouden ze op zijn minst E621, en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen en dan kan. Want in de biologische winkel kom je het niet, nja uiterst zelden, tegen

Het bijzondere is dat chemisch zuivere E-621 iets minder klachten geeft, als de (met zeewier) bewerkte Ve-Tsin. Ve-Tsin is dus nóg erger als E-621.

Waar zit deze E621 of MSG dan in ? 

Het zit in bijna al het fabrieks geproduceerde voedsel, dat wij kopen. In duizenden voedingsproducten. Omdat we het zo lekker vinden. Dus niet in verse voeding. Maar in voorbewerkte voeding. Uit gedroogde pakjes en zakjes. Uit de diepvries of als magnetron maaltijd. Even snel die lekker boerenkoolstamppot of zuurkoolstamppot. Terwijl je op het internet zoveel simpele lekkere recepten vindt, die je hooguit 25 minuten tijd kosten. Voor een E-nummer lage maaltijd.

  • Braadworst, leverworst, verse worst, theeworst, bloedworst, paté, knakworst, rookworst, kookworst, hamburger, slavink, bereid gehakt, vleeswaren, gehaktballetjes, groentesoepballetjes,
  • aardappelsalade, rösti,
  • andijvie, prei-a-la-créme-, rode bietjes met ui,
  • spijs- en soeparoma, strooiaroma, bouillonblokjes, bouillonkorrels, bouillonpasta, drinkbouillon, bouillonpoeder

    MSG zit in voorverpakt voedsel, onder verschillende namen verborgen

  • soepen, sauzen, fritessaus, ketchup, mayonaise, ketjap, satésaus,
  • salades, hongaarse salade, haringsalade, veel vóór bewerkte salades, chips, borrelnootjes zoutjes, kroepoek,
  • bamikruiden, nasikruiden, bamigroenten, nasigroenten, braad- en grillkruiden, gehaktkruiden, vleeskruiden, soepkruiden, Ve-Tsin, ajinomoto, adjinomoto, kruidenmixen, kruidenmix voor vis, vissticks, dieetzout,
  • bitterballen, kroketten, frikadellen, gehaktballetjes, champignons souffle’s, kaasschnitzels, loempia’s,
  • diverse soorten boemboe, babi-ketjapmix, katjang Shanghai, rendang, bami goreng, nasi goreng, foe yonghai, kerrierijst met kip, tjaptjoi met kip, mix voor babi pangang, bami, nasi, kerriesaus,
  • spaghetti- en macaroni sauzen, (boeren)omelet, bonenschotels, gehaktschotels, macaroni etc en macaroni schotels, kip- en saté saus
  • diepvriesmaaltijden, diepvriesstamppotten
  • chili con carne, bruine bonen schotels, kapucijner schotels, vlees- of visgelei (aspic), gelatine
  • kruidenboter, bak- en braadproducten, juskorrels, juspoeder, jusbinder, groentenbinders,
  • créme chocola, créme vanille, candy bars,
  • ragout, hazenbout in saus, hazenragout, kalkoen filet, saté ; saté ajam, saté babi, marinade’s, voorbewerkte noten,
  • stoofmix voor goulash, hachee, rundvlees, varkenslapjes,
  • diepvries pizza’s, borrelnootjes, worcester saus

Het lijkt me verstandig om hier maar te stoppen, want de lijst is eindeloos lang. Zoals deze opsomming aangeeft, zitten deze smaakversterkers het meest in fabrieks voedsel. Helemáál aan MSG ontkomen kun je toch niet. Ik ga ook niet elke keer mijn eigen mayonaise of ketchup staan maken. Soms wel, maar niet altijd.

Er staat áltijd wel iets in de keukenkast of ligt in de diepvries met dit E-nummer erin. Ikzelf heb dat ook allang geaccepteerd. Maar door me ervan bewust te zijn, kijk ik wél naar de etiketten. Voor ik iets koop. En zet het ook direct weer terug in het schap, als de ingrediëntenlijst de MGS (af andere naam) aan geeft. Bovendien gebruik ikzelf een natuurlijke detoxer, een middel dat zou kunnen meehelpen om chemische onreinheden uit het lichaam te verwijderen. Ikzelf neem de Curcumine C3 ‘Superieur’. Want is er niet een spreekwoord : “Voorkomen is beter, als genezen achteraf ?” Een oude wijsheid, in deze onzekere tijden.

Wat is MSG of E621

Hier een clip over MSG, weet wat je eet

Misschien wil je de rest ook zien ? Voor de geïnteresseerden zullen we de verschillende youtube documentaires hier toevoegen:

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

Volgende »

  1. Pingback: Een gezond recept van broodbeleg uit 1886 | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Hoi Tieneke,
    Ik heb zelf ook al jaren last van smaakversterkers. Ik krijg een opgefokt (soms branderig) gevoel en soms de dag erna dikke handen en ogen. Ik let dus wel op, ik kruid alles zo veel mogelijk zelf. Wat ik miste in de verborgen benamingen was de term gistextract. Dat is toch ook een smaakversterker? Je treft het in veel producten, marinades, chips (behalve naturel), vlees, sauzen, borrelnoten etc. Helaas ook in biologische producten soms. Of is gistextract toch net een andere stof dan ve tsin of E621? Misschien weet jij er iets over te zeggen.
    Er zijn in je opsomming van producten tegenwoordig ook veel varianten zonder smaakversterkers te vinden, zoals bouillon en andere dingen, zelfs diepvries. Lees de etiketten en dan kom je een heel eind! Bedankt voor deze post, graag gelezen (ik ga nu ook letten op de andere E6… varianten) en ik hoop dat veel mensen hier iets aan hebben. Groet, Wendy

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.