Hebben deze recepten goede voedsel combinaties ? (koken met een ayurvedische achtergrond)

Standaard

yoghurt en fruit

Regelmatig ontvangen wij ingezonden brieven. Soms met vragen over recepten, soms met vragen over gewone dagelijkse dingen. En wat er allemaal maar voorbij komt. Ook deze keer was er iemand die een leuke vraag heeft gesteld. Deze  blog ‘degeneeskrachtigekeuken’ is straks 12,5 jaren onderhouden. En nadert de 500 artikelen, allemaal van mijn hand geschreven. Bijna iedere week ééntje. De tijd is veranderd, het internet is enorm uitgebreid. Je ziet veel kookworkshops op tv, op youtube, in kranten en tijdschriften. Maar is deze tv voeding altijd gezond en goed voor ons ? En waarom wél of waarom niet ?  Waar ligt de middenweg ? Hier vindt je een leuk artikel met als aanleiding een ingezonden brief.

Ingezonden Brief over voedselcombinaties

“….Tieneke, Ik heb een vraag over voedselcombinaties. Zijn ál jouw recepten met de goede combinaties geschreven ? Groeten  X….”….

Goedemorgen X. Dank voor je mail en je vertrouwen. Ik heb een duidelijk vermoeden wie me deze vraag heeft gestuurd. Maar dat is voor het antwoord niet belangrijk. Ja, leuke vraag. Dit artikel van mij, waarop jij hebt gereageerd, is van 2013. Dus 10 jaren oud. En, ja, ik heb in deze jaren veel méér over ayurvedische voeding geleerd. Het is op zichzelf geen slecht artikel. (onderaan bijgevoegd “degeneeskrachtigekeuken inleiding”).  Mijn bedoeling was om te laten zien dat er veel mensen zijn die ‘voorbeeld’ koken. Op tv, op youtube en in kranten of boeken. Maar dat er niet altijd sprake is dat dit per definitie ‘gezonde voeding’ is. Of regels waar je je beter aan kunt houden.

En dát werd er met die combinaties bedoeld. Ik kook vanaf mijn 6e levensjaar. En ben nu 66 jaren jong. Ayurvedisch koken doe ik vanaf mijn 32e. Ik sta al 60 jaren lang in de keuken. Bij mij zit het koken niet in mijn hoofd, maar in mijn handen. Het is mijn meditatief moment van de dag. Ik denk er niet meer bij ná wat goede en/of slechte combinaties zijn. Het gaat automatisch. 

Mijn bedoeling met deze Foodlog is, om dit uit te dragen. Want met voeding bouw je je eigen lichaam op. Iedere hap die je neemt is een gezond of ongezond bouwsteentje. De Geneeskrachtige Keuken voeding als basis voor je gezondheid.

Koken met een bewuste achtergrond en ayurvedische richtlijnen

Ja, ik heb vele ayurvedische opleidingen en seminars over ayurvedisch koken en gezonde voeding gevolgd en leer nog steeds. Nu ben ik met een gevorderden cursus bezig. Dus het is niet zo dat ik uit gramnietigheid even een “flinke opdonder” uit wilde delen, door te stellen dat “gegrilde varkenskarbonade overgoten met honing” een ramp recept is voor diegene die het gaat eten. 

Het is wél een feit dat er veel ‘gezondheids guru’s’ zijn die zelfs de meest elementaire regels van goede voeding niet kennen. Een paar ayurvedische boeken lezen of cursussen volgen kan veel onwetendheid oplossen. Zoals ?

  1. In ayurveda merkt men op dat je 2 gezonde voedings middelen ápart kunt eten. Maar,.. als je ze tegelijk samen eet worden ze toxisch voor je vertering. Voorbeeld? Yoghurt en vers fruit. Of melk met banaan. De supermarkten liggen ermee vol, de voedings deskundigen jubelen erover. En het is super ongezond om ze sámen te eten. Zo zijn er vele combinaties. 
  2. Er zijn veel mensen die hun moeilijke toiletgang toeschrijven aan bepaalde voeding. Maar het is vaker de combinatie van voeding die problemen veroorzaken. Zoals huiduitslag, erg vaak verkouden of spijsverterings problemen als winderigheid, een opgeblazen gevoel. Of misselijkheid na het eten van vet. Of als je je ontlasting niet meer kwijt kunt raken, je zit gewoon verstopt. 
  3. Daarom geven een gratis E-boek over goede/slechte voedings combinaties bij een inschrijving op deze blog. Dat kost je niets. Kijk maar eens rechts bovenaan de home-page van deze BLOG.  “Hoe stel ik een volwaardige gezonde maaltijd samen ?”

Iedereen ontvangt een “gezondheids paspoort” op de seconde van haar/zijn conceptie. 

Met dit genoemde artikel doe ik een poging om te laten inzien dat iedereen geboren wordt met een ‘gezondheids paspoort‘. Op het moment van je conceptie heb je dit paspoort gekregen. Maar er zijn weinig mensen die dit weten. Of er naar op zoek gaan.

In de ayurveda noemen ze dit ‘gezondheids paspoort’ een “dosha”. Voorbeeld ?  Mensen met een Vata-paspoort (oftewel Vata dosha) zijn in de regel wat langer en slanker. En, om maar één van de 100 dingen te noemen die bij Vata horen, ze kunnen wat moeilijker naar de wc. Voeding als yoghurt ‘droogt in de darmen’ stelt de ayurveda. Dat moet je niet eten, als je moeilijk naar de wc kunt. Dan gaat het hélemaal niet meer.

En wat doe je als je telkens gezegd wordt dat yoghurt met vers fruit hartstikke gezond is vanwege de vezels? babyEn de calcium ? Opeten natuurlijk. Waarom zou je niet ? Terwijl dit een van de slechtste combinaties is voor de spijsvertering. Ik heb geleerd dat er nog één is die nóg slechter is. Melk combineren met bananen.

En, mailschrijfster, kijk naar jezelf, je had nóóit gereageerd als er niets iets was geweest wat jou heeft ‘getriggerd’. Mijn idee is dat jijzelf óók uit deze groep gezondheids-kokers komt. Prima, leuk.

Maar er is méér voor nodig om gezond te koken als alleen een (televisie) en/of youtube-kanaal. Je hebt een voorbeeld functie, mensen geloven je en volgen je. Raad ze dan ook het-beste-van-het-beste áán. Dat geeft een goed gevoel. 

Zijn ál mijn recepten met de juiste voedselcombinaties ? 

En, om antwoord te geven op jouw vraag : Ja, ik kook voor 98% ‘sattvisch’ maar er zal best eens een ‘rajas’ recept tussen al mijn recepten staan.  Die controleer ik niet iedere maand. Het zijn er honderden. Ook hele oude. Op zich is dat ook niet slecht, ‘een beetje peper in de kont’ (rajas) spoort mensen aan tot activiteit. Maar het is de sattva waar je je uiteindelijke geluksgevoel en rust in vindt. En daarom ben ik deze blog begonnen, inzicht en informatie over voeding, maar dan niet volgens de gangbare regels. Ik ben al 34 jaren ‘ayurveda-fan’. 

Mag ik je iets aanraden ? Het Boek “De Ayurveda Keuken” van Anne Heigham (ISBN 978 90 8989 902 6) . Een prachtig boek met uitleg over het feit dat voeding geschikt moet zijn voor lichaam én geest. Goed verteerd moet worden, zodat er geen ‘onverbrand afval’ in je lichaam achterblijft. Daar word je langzaam ziek van. “Lekker” is geen goede basis voor gezondheid. Snel en gemakkelijk ook niet.

Het was dus mijn bedoeling om mensen die op TV “koken met een voorbeeld functie” te laten inzien dat “lekker” niet altijd en voor iedereen geschikt is. “Lekker” is geen goede basis voor gezondheid. Het lijkt me verstandig dat ik het hier bij houdt, want anders wordt het antwoord te lang.

Dank je wel voor je vraag. Met een hartelijke groet van Tieneke en ik wens je een fijne dag toe.

Meer artikelen over dit onderwerp lezen ? 

 

 

 

 

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.