Wat is gezonder ? Witte rijst of bruine rijst ?
Bruine rijst bevat veel meer goede voedingsstoffen dan witte rijst. Meer vitaminen, mineralen en sporen elementen. Bruine rijst is ook goede voeding voor onze haren, tanden, nagels, spieren en botten. Het bestaat voor bijna 70 procent uit rijstzetmeel. Rijstmeel bestaat uit fijne granen.
Ook is rijst een verzachtende en slijmvormende stof; Daarom werkt het zo goed bij diverse spijsverteringsstoornissen, als geneeskrachtige voeding bij darmziekten en als borstvoedings vervanger. Rijst wordt zelfs erg veel in onze ‘moderne cosmetica’ gebruikt. Bruine rijst bevat veel meer vitaminen en mineralen als witte ‘geslepen’ rijst.
Hoe krijg ik mooie droge rijst op tafel ?
Alhoewel ik al vanaf mijn 6e jaar kook, kan ik vreselijk zitten te knoeien met rijst. Ik lust wel graag rijst, bijvoorbeeld met verse tijm en citroenschil. Of met een paar draadjes saffraan. Er zijn honderden recepten te bedenken. Daar ligt het probleem niet. En dat is ook erg lekker, behalve als de rijst te nat en te plakkerig is. Maar wat je daar aan kunt doen ?
Hoe kan dat zo plakkerig blijven ?
Weet je, ik heb géén idee. Een paar jaren geleden had ik al een speciale rijstkoker gekocht bij Kruidvat. Superhandig, dat wel. Maar mijn rijst ís en blijft te plakkerig. Ik kook het niet te lang. Gebruik gewoon heet water. Lees het recept goed. Nja,.. eigenlijk had ik het al geaccepteerd dat ik niet zo goed rijst kon koken. Of zo.
Er is bij ons een goede kennis uit India, en ze kookt net zo graag al ik. Maar ze praat wel veel méér als ik. Dus die heb ik eens gebeld. Lakhsmi praat nogal veel, dus wat zei ze na een half uur ? Ze had een perfecte oplossing tegen plakkerige rijst. Én een goed recept met kokos en rozijnen.
En die perfecte oplossing is ?
Doe gewoon één of twéé eetlepels verse citroensap in de pan met kokende rijst. Dus gewoon in het kookwater gooien. Niet teveel, een klein beetje. Probleem opgelost. Hoe het kan ? Geen idee, maar het werkt wel. En daar ben ik blij mee. En de rest van het gesprek was gewoon gezellig.
Nu eten we al 5 dagen achter elkaar rijst. Rode rijst, Basmati rijst, biologische zwarte rijst enz. Mijn man begint al een beetje Oosters te praten, door de vele kommen vol met perfect mooie rijst.
Hij vroeg me trouwens wél : ..”..Wat eten we vanavond ? En wanneer krijgen we weer gewóón gebakken aardappelen..”.. Ok, morgenavond. Want vanavond proberen we Lakhsmi haar kokosrijst met rozijnen uit. Lijkt me héérlijk !
Kokosrijst met Kardemom, Kaneel en Rozijnen
-Nodig voor 3 a 4 personen-
- 250 Gram basmati rijst (dit is de minst vervuilde en beste soort rijst)
- 1 Grote ui
- 3 Groene kardemom peulen (of een klein schepje gemalen kardemom)
- 2 Eetlepels plantaardige olie
- 1 Kaneelstokje
- Miniklein schepje kruidnagelpoeder (met achterkant van een theelepeltje)
- Schepje sambal naar smaak
- 8 Eetlepels cashewnoten
- 3 Eetlepels in heet water gewelde rozijnen
- 1/4e Theelepel kurkuma poeder
- 350 ml Kokosmelk
- 1/2 Groenten bouillon tabletje
- 2 Eetlepels citroensap
- Ca 150 ml water
+ Braadpan om in te bakken en het rijstmengsel te koken
Bereiden :
- Week de rijst een kwartiertje in koud water. giet het af en laat het uitlekken.
- Doe alvast de rozijnen in een kopje met heet water
- Pel de ui en snipper deze
- Maak de kardemonpeulen open, haal de zaadjes eruit en kneus deze (of neem een schepje gemalen kardemom)
- Doe de olie in een braadpan, bak de kardemon, kaneelstokje, kruidnagel, peper, bouillontabletje en de ui. Tot het mooi zacht bruin van kleur is. En alles heerlijk ruikt.
- Roer dan de cashewnoten én de rozijnen er ook doorheen.
- Bak alles even zachtjes voor ca 3 minuten.
- NU : doe je de kurkuma, de (ongekookte) uitgelekte rijst erbij en bak het ca 2 minuten.
- Kokosmelk, water én de citroensap erbij doen in de braad pan
- Zet het vuur laag en laat de rijst-met-mengsel in ongeveer 20 minuten gaar pruttelen (zie bereidingswijze van de rijst)
- Af en toe blijven roeren
- Haal de pan van het fornuis, laat alles gewoon 5 minuten rusten met het deksel op een kiertje
- Meng en roer het geheel door elkaar en serveer het op een mooie schaal.
Met deze tip heb je nu heerlijke droge losse rijst !
En heb je een beetje rijst óver ?
Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂