Valentijnsdag, over het oude verhaal van Sint Valentijn, romantiek en lustopwekkend eten

Standaard

Valentijnsdag. Ja, ik wou graag een blog artikel schrijven over Valentijns dag. En over eten. Eten op Valentijnsdag. En daar ben ik nu al wéken over aan het nadenken. Wat ís Valentijnsdag eigenlijk ? Bestaat er eten wat je op Valentijnsdag graag eet ? Is er eigenlijk ook lustopwekkend voedsel ? En hoe zat dit vroeger in elkaar ? Waar komt Valentijnsdag vandaan ? Het intrigeert mij om daar eens wat meer over op te zoeken. Hier vind je een leuk artikel over voeding, lust en romantische liefde en de geschiedenis van Valentijns dag. Een artikel over Valentijnsdag door-de-eeuwen-heen. 

Waar komt ‘Valentijnsdag’ eigenlijk vandaan ? 

Valentijnsdag-in-oude-tijden

De mannen brachten de vrouwen een Valentijnskaart en kregen in ruil daarvoor iets lekkers, de jonge vrouwen keken toe. Sint Valentijn was een hele gebeurtenis, in oude dagen,…..

Een ding is me direct opgevallen. Het woordje ‘Sint’ is verdwenen. Net als Sint Nicolaas en Sint Maarten, had we het ook Sint Valentijn moeten noemen. Dat past in de traditie van de Heiligen Dagen.

Valentijnsdag ? Dit komt dus óók uit het oude katholieke geloof. Het is de legende van Sint Valentijn, die hieraan ten grondslag ligt. Sint Valentijn was een martelaar uit de 1e eeuw. Toen Sint Valentijn in de gevangenis werd gebracht, bad hij tot God, zeggende: ..”..Heer Jesu Christus mijne God, die erg licht is, beschrijf deze gevangenis op zo’n manier dat zij die erin wonen, kunnen weten dat u werkelijk God bent..”..  En de bewaker hoorde dit en zei: ..”..Ik verbaas me dat je zegt dat jouw God heel licht is.  Zou hij ook mijn dochter weer kunnen laten zien, die lange tijd blind is geweest ? En haar weer laten horen ? Dan zal ik alles doen wat je mij gebiedt, en geloof ik in uw God.

De heilige Valentijn nam hem vervolgens mee in de gebeden. Maar Keizer Claudius 2e verbood het ‘nieuwe geloof’. Omdat de Sint Valentijn niet toe gaf en het ‘nieuwe’ geloof niet afzwoor, liet de Keizer hem onthoofden. De avond vóór zijn executie schreef hij een kaart naar de dochter van de cipier. “Van jouw Valentijn” schijnt erop te hebben gestaan. En door deze kaart kreeg de dochter van de bewaker haar gezichtsvermogen en gehoor  weer terug, en daarna wilden alle gevangenen en cipiers van de gevangenis zich bekeren. Dit gebeurde in het jaar van 280 ná Chr.

Wat heeft zo’n gruwel verhaal dan met de Valentijns romantiek van nú te maken ?

Lupercalia

‘Lupercalia’ was één groot ongelimiteerd feest, in de oude Romeinse tijd. 

Er is nóg een versie. In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude “Lupercalia” te vervangen. Het is een Romeins vruchtbaarheids feest, en wellicht nog ouder, vruchtbaarheidsfeest te vervangen. “Lupercalia” werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk.  Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk en heftig feest.

Volgens de legende werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote schaal verzameld. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam er uit trekken. Tijdens dit feest van 1 nacht waren de twee jonge mensen aan elkaar gekoppeld en werden elkaars partner. Voor één nacht ! In 496 ná Chr. verbood Paus Gelasius dit ongebreidelde heidense sexy feest. Dit was de verbinding tussen de afschaffing van de “Lupercalia” feest en het ontstaan van de Valentijnsdag

Dit zijn oude verhalen en legenden, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Sir Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht ‘Parliament of Fowls’ (1380-1382) deze volgende versregels schreef:

For this was on seynt Volantynys day   (‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag)
Whan euery byrd comyth there to chese his make  (Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’) 

Valentijnsdag en romantische liefde ?

Vroeger geloofde men er absoluut in dat ‘eten’ soms lustopwekkend zou kunnen werken. Ook in schilderijen en gedichten werden ‘verborgen’ toespelingen en kwinkslagen over de liefde gemaakt. Men was wat romantischer in de liefde en verleiding als in de tegenwoordige tijd. Het doel was hetzelfde, alleen ‘de weg ernaartoe’ was stukken romantischer. In oude schilderijen en oude gedichten. Dat doen we nu niet meer, die tijden zijn vervlogen. En de taal is veranderd.

Ik ben een boeken mens. Ik bezit nog een zéér oud gedichten boekje, 1e druk uit 1889,  in mijn bezit. Die is van mijn Betovergroot moeder geweest. Er zitten nog kleine gedroogde bloempjes in, en veertjes. De hele oude gedichten, die erin staan, komen uit een totaal andere tijd.  Onder andere : “Het Minnelied”. Deze tijd kunnen we ons niet meer voorstellen.

De Grieken, de Egytenaren en de oude Indiërs en afrodicia

1. De oude Grieken 

Een-valentijnskaart-uit-1883

Een Valentijnskaart uit 1883, van het merk ‘Sprangs’

Sexueel gedrag is wel degelijk met voeding en/of specerijen te beïnvloeden. Voor sommigen van ons is het een moeilijk onderwerp om echt serieus te bespreken. En er gaan al eeuwen de wildste verhalen over. Als u verder in de geschiedenis rondkijkt, bijvoorbeeld naar de Griekse godin “Aphrodite”, de uit zeeschuim geboren godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid, dan ziet u dat haar naam hier ook voor is gebruikt. Afrodisiacum betekent “lustopwekkende voedingsstof “. Hieruit blijkt dat ook in de tijd van de oude Grieken mensen al druk op zoek waren om lustopwekkende voeding, kruiden en/of specerijen te vinden.

Aphrodite wordt vaak op de antieke beelden en ook in de kunst regelmatig afgebeeld met citrusvruchten. Toch zijn citrusvruchten, qua chemische samenstelling, niet echt lustopwekkend.  Ze hadden wat dat betreft Aphrodite beter af kunnen beelden met een krop sla, selderij, of een ui.

2. De oude Egyptenaren

Al ten tijde van de oude Egyptenaren werd er al gebruik gemaakt van lustopwekkende middelen. En verschillende middelen schijnen inderdaad deze werking te hebben. In het verleden is er voortdurend gezocht naar effectieve afrodisiaca. Vanuit de folklore zijn in meerdere culturen diverse natuurlijke substanties gebruikt voor het verbeteren van het seksueel functioneren, zeer weinig daarvan zijn ook farmacologisch onderzocht. Een aantal middelen die gebruikt worden voor het verbeteren van de seksuele prestaties heeft een stimulerend effect op de stofwisseling van dopamine, (nor-)adrenaline of serotonine.

3. De oude Indiërs 

Ook mensen uit het oude India, met hun ayurveda, waren op zoek naar lustopwekkende middelen. Ze hadden het gevonden in het natuurlijke middel “ashwagandha“. Een  lustopwekkend middel. Het is een wortel van de ashwagandha plant. De kurkuma specialist heeft deze ayurvedische en volledig natuurlijke ashwagandha. En het werkt nog steeds goed.

Afrodisiaca kunnen op verschillende manieren op het seksueel functioneren ;

 • op de geslachtsdrift inwerken
 • op het sexueel plezier inwerken

Een kwestie van chemie

Welke soorten groenten en/of fruit wekken lustgevoelens op ? Dit is een kwestie van vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld Vitamine A, D en E . Ook vitamine K en het B-complex zijn libido verhogend. Wat de mineralen in ons voedsel betreft werken  calcium, zink, fosfor, ijzer en jodium ook libido verhogend. En de “alkaloïde- familie”. De Wikipedia zegt hierover :

..”..Een afrodisiacum (meervoud: afrodisiaca) is een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Veel stoffen waaraan een dergelijke werking wordt toegeschreven zijn van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong…”..

Lustopwekkend voedsel ? Wat moet je je daar bij voorstellen ?                              

Wist u dat doperwten ook echte  “sexbommetjes” zijn ? Met hun hoge gehalte aan Vitamine A, K en fosfor. Per 100 gram zit er 80 gram fosfor in. Onderschat deze ‘groene sexbommetjes’ dus niet. Ze wekken lustgevoelens op. Deze vitaminen en mineralen zitten eveneens in uien en knoflook, in asperges en komkommer, wortelen en pastinaak. 

Van oesters wordt ook gezegd dat het libido verhogend werkt. Het is een van de bekendste zinnenprikkelende voedingsmiddelen. Oesters, en ook mosselen, zouden verleidelijk zijn omdat ze vaak lijken op het vrouwelijke geslachtsdeel. Maar eigenlijk zijn ze erg rijk aan zink, proteïnen, vetten, calcium en fosfor. Bovendien bevatten ze, net als chocola, flavonoïden. Deze stimuleren onze voortplantings organen.

Voeding en groenten die lustopwekkend zou kunnen werken

 • Selderij, werkt vaatverwijdend.
 • Chocolade, als sinds oude tijden lust verhogend.
 • Asperges, qua vorm hebben we er niet veel over uit te leggen, en asperges bevatten een stof die vermoeidheid bestrijdt.valentijnsdag-rode-rozen
 • Tomaten, rood is de kleur van de liefde, daarom werden tomaten vroeger ook wel “liefdesappels” genoemd.
 • Artisjok, In Parijs werd vroeger beweerd dat het stimulerend werkt omdat het “de edele delen” verwarmt.
 • Bonen, deze zijn in ieder geval zeer opwindend voor de darmen.
 • Avocado, in het ‘azteeks’ betekent  avocado ‘testikel’ .
 • Knoflook, bevat veel selenium, hetgeen de kwaliteit van sperma verhoogt.
 • Aardappelen, werden vroeger als lustopwekkend gezien. Maar of dit klopt.
 • Paprika en rode peper, bevat veel vitamine C hetgeen de bloedcirculatie bevordert.
 • Kreeft en kalkoen en andere magere vleessoorten zijn rijk aan zink en stimuleren de bloedcirculatie.

 

Kruiden en specerijen kunnen óók als afrodicium werken

 • Zoethout, omdat het hormoonstoffen bevat die de ‘vrouwelijk zin in’ stimuleert.
 • Saffraan, stimuleert de erogene zones.
 • Nootmuskaat, werkt potentie verhogend.
 • Pompoenpitten, omdat ze een erg hoog gehalte aan zink bevatten.
 • Kruidnagel, bevat een stof die zowel lichamelijk  en geestelijke vermoeidheid bestrijdt.                        Specerijen-die-lust-opwekken
 • En bevat verschillende stoffen die werkzaam kunnen zijn tegen impotentie.
 • Kardamon, is enorm sexdrift verhogend. De oliën prikkelen het hart en vergroten de concentratie.
 • Anijs: Anijs heeft een rustgevende en ontspannende werking en zal hierdoor, volgens het Griekse bijgeloof, de zin in seks doen vergroten.
 • Basilicum: Volgens de hindoes heeft het eten van dit kruid een positief effect op het liefdesleven.
 • Gember: Gember versnelt de doorbloeding.
 • Ginseng: Ginseng heeft effect op de bloedsomloop. Het wordt door de chinezen gezien als ‘levenselixer’
 • Mierikswortel: Stimuleert de doorbloeding.
 • Peterselie: Peterselie werd in de tijd van de gladiatoren gegeten om hun moed en kracht te vergoten. Werkzame stoffen zorgen voor een goede doorbloeding.
 • Peper: Peper kan de slijmhuid van de geslachtsdelen stimuleren. Daarom was het vroeger ook terug te vinden in de zgn ‘spaanse vlieg’
 • Kaneel, al in zeer oude Chinese geschriften wordt kaneel al beschreven als liefdes-, erotiserend en sex stimulerend middel. In Aziatische landen wordt kaneel nog steeds geneeskundig toegepast. In bepaalde streken is het een onderdeel van een traditionele bruiloftsceremonie dat de bruid een drankje drinkt met hierin vruchten van de cassia met als doel haar seksuele activiteiten in de huwelijksnacht te verhogen.
 • Kurkuma,  blijkt een positieve werking te hebben op het libido en de geslachtsdrift.  In de keuken wordt het vooral gebruikt als ingrediënt van kerriepoeder en om spijzen hun karakteristieke kleur te geven.

Vruchtbaarheids vitaminen

Sex en voeding

Versleutelde’  berichten uit oude tijden

Een van de bekendste is Vitamine E. Deze vindt u in tarwekiemen en in veel volkoren producten. Vermijd het gebruik van geraffineerde koolhydraten en vooral suikerhoudende drankjes, zeker als u zwanger wilt worden. Of vader wilt worden.

Langzame, dus vezelrijke koolhydraten zoals volle granen, groenten, vers, ongeperst fruit en peulvruchten verbeteren de bloedsuiker- en insulinespiegels, en kunnen daardoor de vruchtbaarheid verhogen.

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en plantaardige producten, zoals granen. noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten zijn relatief arm aan Vitamine E.

Zin in sex en lekker eten

Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vroeger, in de Middeleeuwen, werden er op markten ook leuzen geroepen over sex en eten. Om hun groenten en fruit te verkopen. Dat was toen normaal. Wat een bijzondere tijd.

Tegenwoordig mag je niet eens meer zeggen dat een appel goed voor de darmen is. Dat is verboden door een Europese wet. Stapelgek.

Bijvoorbeeld over Truffels, daarvan werden veel sexy dingen beweerd.  Casanova, George Sand, Markies de Sade, Napoleon en Mme. de Pompadour zijn slechts enkele van de vele beroemde persoonlijkheden die de kracht van de truffel als afrodisiacum hebben geprezen. Van de truffel is zelfs een oud Frans gezegde bekend, dit gezegde waarschuwt voor de werking van de truffel en luidt als volgt: “Zij die een deugdzaam leven willen leiden, kunnen zich beter onthouden van truffels”.  Dit maakt de truffel wel érg spannend. Nietwaar ?

Een leuke “Sint Valentijn” gewenst voor jullie allemaal, met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Niet in plastic verpakt ? Maar wél in bijzonder Miron glas. Of in een papieren brievenbus verpakking ?  Met een absoluut minimum aan plastic in de verpakkingen ?  Een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Niet voor anderen, maar voor jou. Dank voor je prachtige, ja, hoe moet ik het noemen: artikelen, geschriften, ontdekkingen, bijdragen, oprecht bedoelde hulp aan de mensheid? Dus: eenvoudig dank.

  • Oh, ik zit hier te glinsteren. Wat een fijn compliment van jou. Dank je wel. Ja, deze blog is al vrij oud, ca 15 jaren geleden ben ik ermee begonnen uit enthousiasme voor eten, voeding, ayurveda en gezondheid. Het is mijn hobby. Ik doe er veel moeite voor en ben er eigenlijk altijd mee bezig. Liefs van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.