Het bereiden en eten van zeewier vind ik nog steeds erg spannend om te doen. Vroeger, als klein kind, was spelen op het strand wel leuk, echter van zeewier moesten we altijd afblijven. Achteraf blijkt dat er veel algensoorten zijn die als reinigers van het zeewater werken, en er niets verkeerd aan is. Dus het werkt als een soort waterzuiverings station. En zoals de landplanten hun voeding uit de bodem halen, halen zeeplanten, zeewieren en algen hun voeding uit het water. Op deze manier zuiveren ze het water, ons meest levensbelangrijke bron van leven. Zeewieren zijn spannend, en toen ik eens zee bananen in een delicatessen zaak vond werd het súperspannend. Hier vind je een leuk en informatief artikel over het eten van zee bananen. Met recepten en tips.
Zoute zeegroenten kweken
Het kweken van zeewier brengt bijna geen enkele schade toe aan ons milieu. Er is geen kunstmest voor nodig en er hoeven geen gebieden voor worden ontgonnen. We hebben geen zware landbouw machines nodig en het is ook nog eens erg gezond. Mijn mening is dat zee groenten zonder meer het voedsel van de toekomst zijn. Het groeit snel en weelderig. Het is erg gezond omdat er veel eiwitten, jodium, mineralen en vitamines in zitten.
Moeten we minder groenten eten door de opwarming van de aarde ? Misschien kunnen daar wel zee groenten perfect voor in de plaats komen.
Zeewier wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. Bijvoorbeeld in de sushi. Maar ook Ierland en Zuid-Europa kennen hun gerechten met zeewier als groente. In Ierland is het zeewater zo schoon, dat er een bedrijf gevestigd is, waarbij de medewerkers de zee in gaan met grote emmers. En hun zeewieren vers uit de zee scheppen en direct verkopen. We hebben het, jaren geleden, eens gezien en geproefd. Het was heel erg bijzonder.
Ja, als wij vroeger met onze ouders, eens naar de Noordzee gingen, was dat een hele onderneming. Van Groningen naar Callantsoog. En nog wel met de auto over de Afsluitdijk. Het was spannend op het strand, en er waren veel bijzondere dingen te ontdekken als kind.
Bijvoorbeeld zeewier. Van die lange groene slierten met ietwat doorzichtig groene bolle vierkantjes ertussen. Het intrigeerde me als kind. Ze lagen zo maar op het strand. Dat je het zou kunnen eten, en dat het lekker en gezond is, kon je je toen niet eens indenken. We vonden het al spannend om het aan te pakken. Zeewier als groente eten ? Nou, dat leek ons niet lekker. Spinazie eten was al een hele onderneming, vonden wij als kind.
Zeewier om te eten
Toch is het gebruik om zeewier te eten niet nieuw. In Japan is het een doodgewone groente, en in Nederland zijn een wakame salade en nori-vellen ( om sushi mee te maken) ook niet meer iets om je over te verbazen.
Bovendien zitten er vaak zeewier-preparaten in doodgewone dingen. Zoals tandpasta, ijs en soep. Het wordt gebruikt als bindmiddel in sausjes, maar ook in de cosmetica. Vaak zie je daar de E-nummers serie 400-407 tussen staan. Dat is een afgeleide van zeewier. En agar-agar, gemaakt van zeewier, is een vervanger, als bindmiddel, voor de gelatine blaadjes.
Zeewier bestaat uit micro-algen. Het zijn grote algen die in de zee leven, maar op planten lijken. Zeewieren behoren tot de zgn “Protista”, een groep organismen die tussen planten en dieren instaat. Ze bevatten veel eiwitten, een soort als zeesla heeft tot maar liefst 25 % eiwitten.
In vergelijking tot land-planten bevat zeewier een, voor mensen, gunstiger mix van essentiële aminozuren. Dit zijn eiwitbouwstenen die we uit onze voeding moeten halen. Ook leveren zeewieren vitaminen, mineralen, jodium, anti-oxidanten en omega-3 vetzuren. Voor onze gewrichten zijn deze Omega-3 vetzuren van groot belang. Ons lichaam bestaat zelf ook voor een groot deel uit zout water. Zeker onze hersenen en traanvocht.
Zee banaan eten ?
Een poos geleden waren we in een delicatessen zaak. Daar lag ‘zeebanaan’ in het schap. Dat hebben we gekocht. Het is een sappige zeegroente die een beetje op een ijsplantje lijkt. Maar dan zonder die glinsterende buitenkant.
In het Engels heten ze ‘salty fingers’ of ‘karkalla’. Wij hebben de groene variant gekocht. Maar het schijnt dat ze ook in het vuurrood gekleurd te krijgen zijn. En je kunt alléén de blaadjes eten. De Latijnse naam was ‘carpobrotus rossii’, stond er op de verpakking. Ik vind de naam ‘zee banaantjes’ veel leuker.
De meneer van de winkel liet ons een dik blaadje proeven. Een ‘blaadje’ is een soort lang stengeltje. Gevuld met een zoutige vloeistof. Het stond wat onder spanning, dus het ‘blaadje’ barstte open in onze mond. Mmmmm,… lekker ! Nemen we wat van mee. OK, verkocht.
Het zijn maar piepkleine banaantjes, ongeveer zo groot als een klein vingerkootje.
Ze groeien niet in het water, maar op het strand. Aan de rand van de duinen en op zandige delen van de schorren aan de zee. Van oorsprong komen deze plantjes uit Australië. En ze worden al vele eeuwen gegeten door de Aboriginals, die dit een totale delicatesse vinden.
Hoe bereid en eet je deze zee-bananen ? (10 tips)
Je eet de stengels niet op. Dus je knipt voorzichtig de kleine dikke harde vlezige blaadjes van de stengels af.
- Het lekkerste is om het gewoon rauw te eten. Even goed afspoelen en klaar.
- Je kunt de zee banaan ook in een salade verwerken. Ieder hapje zee banaantje geeft een zoute ‘kick’. Echt lékker !
- Roerbakken gaat ook uitstekend. Doe ze, met een beetje boter in een klein pannetje. Peper eroverheen en 1 minuutje bakken. Klaar.
- Zee banaan past erg goed bij vis gerechten.
- Het is ideaal als bijgerechtje, maar niet geschikt als hoofdgerecht
- De combinatie van zee banaan en eieren is héérlijk !
- Je kunt ze ca 14 dagen goed houden in de koelkast
- Heb je vegetariërs en wil je mosselen eten ? Maak een paar minikleine schaaltjes klaar, gevuld met zeewieren en/of zeebanaantjes voor de vegetariërs.
- Zoals met zeebanaan en wakame en zee venkel etc,.. geef er een mix van sausjes bij, die niet zout zijn (mosterd, mayonaise en scotch whisky saus etc )
- De combinatie van een stukje zeebanaan en komkommer is erg lekker. Het zoute en het zachte van de komkommer
Verschillende recepten met zee banaan
1. Zeewier azijn
- 1 liter goede witte azijn.
- Verschillende soorten zeewier, onder andere zee banaan
- Doe alles wieren in een brandschone fles of pot. Giet er 1 liter goede azijn op.
- Laat het ca 2 a 3 weken afgesloten in een donkere ruimte staan.
- Daarna kun je het zeven en in een hoge fles doen. Of de zeewieren er gewoon laten zitten.
2. Omelet met zee banaan (2 pers)
- 4 eieren
- 25 gram zee banaan (of andere zeewier)
- 100 gram verse spinazie
- half stukje feta, 1/4 theelepel kerrie poeder en mespuntje gerookte paprika
- klontje boter
- Zorg dat de zee bananen eetbaar. De zeebanaan hoef je alleen even af te spoelen. Doe de feta in een klein koekenpannetje, peper erbij en een 1/4 theelepeltje kerriepoeder en een mespuntje gerookte paprika poeder. Bakken tot de feta zacht is. Druk het zachtjes plat met een vork. Dan een handjevol spinazie erbij. Laten slinken. Evt snel even een paar keer knippen.
- Bak nu de losgeklopte eieren in een grotere pan. Boter in de pan. Ei erin. Even bakken. Doe de inhoud van de spinazie en feta erover en doe de zee banaan er vers over. 1 minuutje bakken.
- Klap de omelet dicht en snij deze doormidden. En serveer. Mmmmm !
3. Tosti met zee banaan en geitenkaas en ham (2 pers.)
- 2 gewone tomaten, in 8 dunne plakjes
- 8 sneetjes brood
- 4 plakken geiten kaas
- 4 plakken gewone ham
- 25 gram zee banaan
- klontje boter
- Doe boter op het broodje
- Doe er de kaas en de ham op
- Strooi er de zee banaan overheen
- Leg de andere broodjes erop
- Gril of bak ze even tot ze gaar zijn.
4. Zeebanaan olie
Dit smaakt lekker bij kabeljauw, schol en zeetong. Maar ook over garnalen is het een delicatesse. Een klein beetje van deze olie voldoet.
- 1 bos peterselie
Een beetje zeewier- of zeebanaan olie over de garnalen. Mmmm,..
- 1 bos basilicum
- 1 handjevol verse spinazie
- 5 dl olijolie
- beetje peper
- 1 teentje knoflook
- 50 gram geweekte zeewier + 25 gram verse zeebanaan
- Doe alles (behalve de zee banaan) in een blender, en mix het goed
- Mix zo kort mogelijk, want als het te warm wordt dan verkleurt je olie
- Voeg evt een klein scheutje citroensap toe, tegen de verkleuring
- Dan pas doe je de schoongewassen zeebanaan erbij
5. Zeewier pesto met zee banaan
Dit smaakt uitstekend over gegrilde vis. Smeer een beetje over de vis vóór het grillen. Maar ook als dip voor garnalen is het een lekkere pesto. Ikzelf lust graag over doodgewone ‘puntaletta’ of andere pasta.
- 20 gram pijnboompitten (licht geroosterd)
- 2,5 dl olijolie
- 20 gram parmezaanse kaas
- peper en zout
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje basilicum
- handjevol rucola (goed gewassen)
- handjevol verse spinazie (goed gewassen)
- 10 gram zeesla en/of zeebanaan
- sap van een 1/2e citroen
- Mix de pijnboompitten, olijfolie, knoflook en de parmezaanse kaas in een blender
- Voeg dan pas het verse groen toe (basilicum, zeewier en spinazie) en het citroensap toe
- Deze pesto mag gerust wat dikker zijn, en is mooi groen
- Breng het op smaak met peper en (evt) zout
Met een hartelijke groet van Tieneke, en als je zee banaan ergens ziet liggen ? Meenemen !
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardigezuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Bronnen :
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2017/07/22/zeewier-eten-is-gezond/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/08/24/zeewier-zoute-groente/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2012/09/30/kun-je-zeewier-eten/
Dag Tieneke,
Leuk verhaal over zeebanaan. Jouw avonturen en daardoor mijn herinneringen aan ontdekkingen aan t strand van vroeger. Mooie start van een prachtige nieuwe dag!
Groetjes Sander