Tomaten, we vinden ze maar heel gewoon. Maar dat zijn ze eigenlijk niet, want een paar honderd jaren geleden kenden we geen tomaten, geen paprika, geen maïs en ook geen pompoen. Het was pas in de 15e eeuw dat Columbus ze mee nam vanuit het land dat we nu als ‘Zuid Amerika’ kennen. Achteraf gezien zijn tomaten zeer gezond, hij heeft iets bijzonders ontdekt, daar in Peru. Sindsdien hebben we er ook véél bijzondere gerechten mee uitgevonden. Hier vind je één van deze bijzondere gerechten. Een mix van Oost en West in één pan ! Hier vind je een leuk artikel over de achtergrond van de tomaat en over een héérlijke tomaten stoofpot.
Tomaten in Nederland

Tomaten zijn toch eigenlijk prachtig om te zien
Ik was eens bij mijn overbuurvrouw. Die heeft een kas, en daarin groeien komkommers, paprika, courgette en héél veel bijzondere soorten tomaten. Zelfs soorten Italiaanse tomaten, die je hier niet kunt krijgen.
Want in onze Hollandse supermarkt vind je niet veel bijzondere tomaten soorten. Als je geluk hebt liggen er gewone Hollandse tomaten, een paar kleine cherry tomaatjes en de grote ‘Coeur de Boeuf’. Maar dan heb je het wel gehad.
Dat is wel jammer, want in Italië op de markt ligt dit wel even anders. Tomaten met prachtige romantische namen zoals Parsifal, Lancelot, Arawak, Bubu, Camone, Marinda, Ikram, Maria Vittoria of Piccadilly. Je kunt zoveel méér met tomaten doen, dan alleen een saus voor de pasta mee maken. Ook blijken tomaten erg gezond te zijn.
De geschiedenis van de tomaat in het kort
Ook bij de tomaten is er een hele geschiedenis over te schrijven. En veel vergissingen. De tomaat werd in het huidige Peru ontdekt, en direct mee naar Europa genomen. In ca jaar 1500. En heeft bijna 300 jaren lang alléén maar als sierplant voor chique tuinen gekweekt. Omdat men geen idee had wat men ermee moest doen. Van de bladeren werd je ziek, en van de wortels ook. Dat je de mooie gele (want tomaten zijn van oorsprong geel) vruchten kon eten, dat hadden we nog niet ontdekt.
Wist je dat de naam ‘tomaat’ van de mexicaanse naam ‘tomatl’ komt ? En dat betekende ‘vieze geur en smaak’. Kort daarop heet de tomaat ‘liefdes appel’ (Pommo D’oro), omdat men dacht dat de tomaat lustopwekkend zou werken. De Kerk was het hier niet mee eens, en verbood de tomaat. En gaf haar de naam ‘Duivels Plant’, zodat mensen haar niet zouden opeten.
Zijn tomaten gezond ?
Ja, dat kun je wel zeggen ! Ze zitten vol vitamine C, A en E. Bijna geen andere groente of fruit heeft zoveel als de tomaat. Ook is de tomaat rijk aan Kalium, Magnesium IJzer en Calcium. Ze heeft zelfs Fosfor, Koper, en het uiterst zeldzame Kobalt, Zink en Nikkel in zich.
En omdat de tomaat natuurlijke hormonen bezit, etherische oliën en héél veel biostoffen en organische zuren is er een heel spectrum aan gezonde werkingen te noemen.

verse tomatensap
Er bestaat een Amerikaanse ‘Voedsel Almanak” waarin te lezen staat dat er ca 10.000 verschillende phyto stoffen in de tomaat aanwezig zijn. Om er een paar te nomen : Caroteen, Fenolzuren, Flavonen en Terpenen.
Twee heel bijzondere en heilzame stoffen zijn de P-cumarin zuren en de Chlorogeen zuren. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat er (bijvoorbeeld tijdens het grillen) géén kankerverwekkende nitrosaminen ontstaan.
Verder zijn tomaten kalorie arm, vochtafdrijvend, en verlagen de bloeddruk. Daarom kun je zeggen dat de tomaat gezond is voor ons hart en onze nieren.
Ook staat geschreven dat ze tegen reuma, tegen artritis en tegen jicht werkt. Een goed advies is, voor reuma patiënten, om elke dag een glas verse tomatensap te drinken. Dit is ook goed voor de prostaat.
Maar er zijn nog veel meer goede tomaat eigenschappen te noemen
- De mineralen in de tomaat zijn een belangrijke factor voor de opbouw van ons bloed. Maar werken ook goed tegen doorbloedings stoornissen. En de kalium is prima voor de bloeddruk en het regelen van ons vochtgehalte.
- Tomaten zorgen dat je zin in eten krijgt. Haar rijkdom aan organische zuren wekt spijsverterings sappen op. En haar vezels zorgen voor een goede voorstuwing in de darmen.
- Ze stimuleert de galstroom en helpt de lever bij haar reinigende activiteiten.
- De tomaat heeft ook als eigenschap dat ze, bijvoorbeeld bij bronchitis, het taaie slijm oplost en helpt, door haar Atropine gehalte, tegen krampen.
- De tomaat bezit erg veel kanker remmende vitaminen, vooral het caroteen lycopeen is belangrijk. In een “Harvard School of Public Health” studie heeft men 48.000 mannen veel tomaat laten eten. Het resultaat was dat het vermoedelijk de stof ‘lycopeen’ was die het risico op prostaatkanker met 50 % (!) liet dalen.
- Tomaten werken zelfs opwekkend, maken je monter en geven je een optimistisch gevoel. Ze zijn daarom erg goed in het ‘ont-stressen’ en herstel van je hele gevoel systeem. ’s Avonds een broodje met een paar dikke plakken tomaat erop ontspant je, bevordert de slaap en verlaagt bovendien het cholesterol gehalte
- Alleen als je nierstenen hebt, moet je niet al te veel tomaten eten, omdat er oxalaatzuren in zitten
- Omdat tomaten óók antiseptisch werken, zijn ze prima inzetbaar tegen ontgifting van de darmen. Ze poetsen je darmen weer schoon van bacteriën die er niet in thuis horen.
Tomaten smaken weliswaar een beetje zuur, maar ze werken basisch in het lichaam. Dat is goed om te veel zuren te neutraliseren. En werken herstellend op kleine maagzweren.
Bewaar- en Keukentips voor tomaten:
Nog een paar dingen over tomaten. Recepten met tomaten zijn er genoeg te vinden. Als soep, als omelet, over de pasta of als salade. Maar neem beter géén groene tomaten. Daar zit een gif in, dat heet Solanine. En als de tomaat rijpt en rood kleurt dan verdwijnt deze solanine vanzelf. Als ze bij de steeltjes nog een beetje groen zijn, leg ze dan een paar dagen op een schaal. De tomaat rijpt vanzelf ná.
Kleinere tomaatjes bevatten méér vitaminen,, dan de grotere tomaten
Bewaar tomaten nooit in de koelkast, tomaten horen op een schaal in de keuken. Heb je ze tóch in de koelkast gelegd ? Laat ze dan even 2 dagen op kamertemperatuur komen, voor je ze gaat eten.
Als tomaten lelijke plekken of schimmel vertonen : weggooien ! Niet eraf snijden, maar gooi de hele tomaat weg.
Tomaten uit blik bevatten vaak veel zout, dis is om de celwanden van de tomaat steviger te houden
Tomaten, gekookt mét hun velletje, laten de hele saus beter smaken. Vlak onder het vel zit een olie, die de smaak verbetert. Eventueel kun je ze door een zeef drukken, als je het velletje niet lust.
Printversie van de tomatenstoofschotel : Tomaten stoofschotel met kokosmelk en amandelen
Recept van de Tomaten stoofschotel met kokos en amandelen (superlekker, snel en simpel te maken)
We waren in een kleine Duitse Pizzeria. Daar heb ik een gerecht met tomaten in kokosmelk gegeten. Het was zó lekker ! Én bijzonder ! Ik geef jullie het recept. Gelukkig stonden de ingrediënten onder het gerecht, net als bij een pizza. Het is een stoofschotel, dus je doet gewoon het-een-na-het-ander in de pan. Deksel erop, even stoven en klaar ! Eet smakelijk.
Nodig voor 4 personen :
- Ongeveer 1 kilo kleine tomaatjes, of cherry tomaatjes mét schil
- 1 plukje saffraan
- 1/2e theelepel kerriepoeder
- 2 flinke eetlepels amandelschaafsel
Mooie mini tomaatjes in de zon
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 4 cm verse gemberwortel (in kleine dobbeltjes gesneden)
- Schepje sambal naar smaak
- 1 redelijke theelepel mosterd
- Scheut Olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde curryblaadjes (Toko)
- 1 theelepel gemalen fenegriek (zaad kan ook)
- 1 theelepel komijn
- 1 ui (fijn gesnipperd)
- 1 blik kokosmelk (ca 200 a 300 ml)
- 2 theelepels mangochutney
- ½ groenten bouillon tabletje
- Verse koriander (steeltjes even knippen, ongeveer 1 cm lang)
- 1 schijfje limoen
Er kan rijst bij, maar macaroni of andere pasta is ook lekker. En een frisse salade erbij is een goed idee.
Bereiden
- Neem de kleine tomaatjes en prik even een paar kleine gaatjes in de tomaten. Met een mesje of een prikker.
- Kook wat water en doe de saffraan draadjes met het hete water in een klein kommetje
- Zet een stevige pan op het vuur en doe er wat olijfolie in
- Zet het vuur middenhoog, en doe de gember erbij, even bakken
- Half bouillon tabletje verkruimelen en de schep mosterd erbij, roeren
Zachte romige puurverse tomatensaus
- Amandelen erbij doen, roeren
- Knoflook erbij en de fijngesneden ui erbij, roeren
- Curryblaadjes, fenegriek en komijn erbij en de kerrie poeder
- Schepje sambal naar smaak erdoor, roeren
- Ingeprikte tomaatjes erbij, en de koriander stelen (blaadjes bewaren als garnering)
- Even roeren
- Kokosmelk erbij en het gele saffraanwater (+ een paar saffraan draadjes)
- 2 theelepels mangochutney erbij doen, roeren.
- Laat het ca 15 a 20 minuten zachtjes pruttelen
- Kook na 10 minuten alvast de rijst of macaroni
Ná ca 20 minuten doe je het schijfje limoen ook in de pan.
Laat nog even 5 minuten pruttelen,..
Haal de rijst of pasta van het vuur. Doe de tomatenstoof in een mooie schaal. Snipper er de verse blaadjes koriander of peterselie erover. Salade in een schaal, en op de tafel zetten. Jammie, eet smakelijk gezond !
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Pingback: Hoe kan ik zelf tomaten inmaken of wecken ? (2 simpele manieren) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Aardappelen, tomaten en olijven recept voor ovenschotel (súperlekker en súpersimpel) | De Geneeskrachtige Keuken