Ayurvedische oplossingen tegen voorhoofd- en/of bijholte ontstekingen (met tips en recepten)

Standaard

 Er zijn nu veel mensen die het ongemak van een voorhoofd- en/of  bijholte ontsteking hebben. Je loopt het gemakkelijk op, maar het is een probleem dat je moeilijk weer kwijt raakt. Het is niet besmettelijk, maar soms erg vervelend. Er zit dan veel vastzittend snot, slijm en vocht in je voorhoofd- en/of bijholten. Wat kun je er op natuurlijke wijze aan doen ?  Hier vind je een informatief artikel over natuurlijke remedies tegen herfst kwaaltjes, zoals hoesten en bijholte ontstekingen of overmatig slijm.

Wat is een voorhoofd en of bijholte ontsteking ?

Je hoofd, met al die holtes, zijn als een soort gangenstelsel waarvan de wanden bekleed zijn met een slijmvlies. Het begint met een

DGK griep

Met een flinke bijholte ontsteking voel je je écht ziek,..

bacterie of een virus, die zich vast zet in slijmvlies in het ‘gangenstelsel’ in je hoofd. Dan raakt het slijmvlies geïrriteerd, door bijvoorbeeld griep virussen, en wordt er extra vocht aangemaakt. Jouw lichaam wil dit kwijt raken, dus maakt het extra vocht aan om de indringers eruit te werken.

Dit vochtige slijm zorgt ervoor dat alle rommel en slijm, dat in dit stelsel belandt er weer uit druppelt. Maar soms wordt dit slijm en snot dikker en taaier, en komt het vast te zitten.

De ontsteking ontstaat nu omdat er teveel snot en slijm in je bijholtes of hoofdholtes blijft zitten. Deze extra aanmaak van slijm, snot en vocht kan soms weer leiden tot verstoppingen.

Deze verstoppingen zijn ideale broedplaatsen voor bacteriën en schimmels. Omdat het er lekker vochtig en warm. Ze vermenigvuldigen zich snel.

TIP : Snuit je neus niet te vaak, hiermee druk je het slijm ín de bijholtes. Een stoombad is een betere oplossing. Hier komen een paar recepten.

Wat kan de oorzaak zijn van een voorhoofd- en/of bijholte ontsteking ?

Het is niet de bacterie of virus die het probleem veroorzaakt. Het zijn deze verstoppingen die je de problemen geven. Omdat het slijm steeds taaier wordt, is het moeilijk kwijt te raken. Ze hebben zich vast gezet in de hoofdkanaaltjes. Hoe kun je dit weer kwijt raken ? De ayurveda geeft een paar goede adviezen.

Ingezonden mail over bijholte ontstekingen : 

“..Tien, jij hebt veel ayurvedische boeken, zei je. Ik heb, in de herfst, vaak eens last van voorhoofd- en bijholte ontstekingen. Ik kan nu al voelen dat er slijm vast zit. Weet jij hier misschien wat tegen ? Iets wat natuurlijk is ? M. Vr. Gr. van Natasja B….”..

Antwoord : 

Dank je wel voor je vertrouwen, Natasja. Ja, de ayurveda geeft tientallen adviezen over jouw vraag. Kurkuma is één van de remedies, die in de ayurveda genoemd wordt. Als je de ontstekingen eenmaal de baas bent, is het een goed idee om elke dag een beetje kurkuma te nemen, bijvoorbeeld één capsule per dag. En om te zorgen dat je altijd warme voeten hebt. ‘

Maar er zijn nog meer. Hier komen er paar. Deze tips zijn afkomstig van een goede Ayurvedische arts. Eén is een thee, één is een stoombad en één tip is een warm voetenbad. Want overal, in de ayurvedische richtlijnen, wordt geschreven dat warme voeten een ‘must’ zijn tegen bijholte ontstekingen. Koop je een paar warme wollen sokken, en/of een paar wollen pantoffels.

4 Remedies tegen bijholte ontstekingen en andere jaarlijkse kwaaltjes.

 • Stoombad voor je hoofd (recept) 

Zeer goed werkend en goed aanvoelend is een stoombad voor je hoofd. Kook het water wél. Doe de ingrediënten erin, en laat het afkoelen. Het water niet kokend heet gebruiken. Dat is niet goed voor je longen en je slijmvlies.

 • Neem een grote schaal en twee handdoekjes. Een grote, voor over je hoofd, en één kleintje voor in de nek.

  DGK slijm oplossen

  Een stoombad kan helpen

 • Doe heet water in de schaal. Voeg een paar druppeltjes (etherische) mint olie, een eetlepel tijm, een eetlepel lavendel, een eetlepel kamille bloemen (of een zakje kamille thee) en een paar druppeltjes (etherische) eucalyptus olie aan het water toe.
 • Een eetlepel Keltisch zeezout.
 • Laat het even afkoelen, zodat je niet met je hoofd boven het kokende water zit.

Doe de handdoek over je hoofd. En adem rustig de damp in. Voor ca 10 minuten. Ná die 10 minuten drenk je het kleine handdoekje in het warme water, en leg deze in je nek. Je zult direct een weldadige opening van de neus- voorhoofds- en bijholtes voelen.

Dit werkt ook door in de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Het maakt de luchtwegen en de holtes schoon, van het vastzittende slijm.

 • Een warm voetenbad (recept)

DGK wollen sokken

Zuiver wollen sokken,..

Een simpel warm voetenbad is een goede remedie tegen vast zittend slijm in je bijholtes. Neem dit voeten bad een maal per dag. Je hoeft er verder niets ín te doen. Deze warmte helpt de kanalen te openen, die in je buikholte zitten.

Koude voeten is in 75% van de gevallen een oorzaak voor dit soort ontstekingen

Vaak zijn het deze kanalen die een bijholte ontsteking kunnen veroorzaken. Zorg dus altijd voor warme voeten. Het beste kun je dus een paar dikke, zuiver wollen sokken kopen, een perfecte remedie tegen bijholte ontstekingen

 • Kruidenthee tegen bijholte- en voorhoofdsholte problemen. (recept)

Het volgende theemengsel kun je zelf maken. Het kan goed helpen tegen een acute ontsteking van de bijholtes.

Neem een beker kokend water:

 • Doe hier ca 5 kruidnageltjes in
 • Een theelepel anijszaad
 • Een stengel zoethout
 • Een theelepel fijn gesneden verse gember
 • Ca 5 kardamom zaden

Laat dit geheel ca 5 minuten trekken en drink een paar maal ( 2 x ) per dag een beker vol.

 • Hoest verminderend stoombad (recept)

Dit stoombad helpt op 3 manieren tegen het hoesten. De stoom maakt de ademhalings wegen weer vrijer en verdunt het vastzittende slijm. Zodat het gemakkelijker op te hoesten is. De tijm werkt tegen de kramp in de hoestbuien en de irritatie in de keel. De eucalyptus olie doodt de bacteriën, die de problemen veroorzaken, en vermindert de ontstekingen in de bronchiën. Het Keltische zeezout zorgt voor een verhoogde opname van magnesium in de longen.

 • 4 bekers water
 • 3 eetlepels gedroogde tijm
 • 5 druppels eucalyptus olie
 • 1 eetlepel Keltisch zeezout
 • Evt : 2 eetlepels kamille bloemen, als je die kunt krijgen.

  DGK stoombad

  Stoombad met kruiden

 • 1 handdoek

Bereiden :

 1. Verhit het water tot het kookt. Giet het in een hittebestendige schaal
 2. Doe de tijm, eucalyptus olie (en evt de kamille bloemen) en het zeezout erbij. Roer het even door
 3. Laat het geheel éven iets afkoelen
 4. Doe de handdoek over je hoofd, laat een stukje vrij om makkelijk te ademen.
 5. Buig (20 cm hoogte) over de schaal en adem rustig in-en-uit.
 6. Hou je ogen dicht en blijf ca 10 a 15 minuten zitten. Tot het water afkoelt.
 7. Laat het vrij komende slijm gewoon in de schaal druppelen, snuit je neus NIET !

Verder zijn er nog heel veel adviezen, het advies wat ik erg vaak heb gelezen is dat je op tijd naar bed moet gaan en goed moet slapen. Dat versterkt je immuunsysteem. En zorg ervoor dat je géén koude voeten hebt.

Met een hartelijke groet van Tieneke, en succes met de adviezen

Bron : Dr. V. Lad, “Ayurveda”

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma !

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Bron : Dr. V. Lad, “Ayurveda”

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.