Goed slapen kun je eten ! (met tips en recepten)

Standaard

Er zijn heel veel mensen die slecht kunnen slapen. Mensen die soms halve nachten wakker liggen, of niet in slaap kunnen komen. Het is een probleem die in onze moderne wereld vaak voorkomt. In de ayurveda schrijft men dat slapeloosheid vaker voorkomt door rusteloosheid in de geest of in het zenuwstelsel. Slecht slapen kan een heleboel oorzaken hebben, we gaan er in dit artikel eens dieper op in Dit omdat een slaapprobleem meestal niet op zichzelf staat. Er zijn in de ayurveda veel simpele recepten en eenvoudige tips te vinden, om iets aan slapeloosheid te doen. Hier vind je een informatief artikel over slapeloosheid, en de achtergrond van slaap problemen.

Wat is slapeloosheid ?

DGK slaap wolken

Goed slapen kun je eten !

Een derde van de Nederlandse bevolking heeft wel eens slaapproblemen. Voor ongeveer 15% van de bevolking vormt slapeloosheid een ernstig chronisch probleem. Vrouwen hebben twee maal méér last van slaapstoornissen dan mannen. Ook veel ouderen hebben problemen met slapen.

Slecht slapen of slapeloosheid kan zijn : slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden.

Je spreekt van slapeloosheid wanneer je meer dan 2 keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder goed functioneert.

Slecht kunnen slapen wordt in de oude ayurveda vaak geclassificeerd als een probleem van de dosha ‘vata’.

In de ayurveda schrijft men dat slapeloosheid een oorzaak van of een complicerende factor is bij vele ándere problemen. Het kan bijvoorbeeld met constipatie samenhangen. Het kan een gevolg zijn van stress of oververmoeidheid. Deze oververmoeidheid kan weer tot grotere stress leiden. Maar het kan ook een symptoom van depressiviteit zijn.

Maar ook een teveel aan alcohol kan een oorzaak zijn van het probleem. Onze lever reinigt zich, ’s nachts. En dan kun je tegen 1.00 a 2.00 uur wakker worden en uren wakker liggen. Tot de zaak zich weer heeft bestendigd.

Kun je iets aan slapeloosheid doen ? Een paar praktische tips

Ja, je zou eerst eens kunnen kijken naar de externe factoren. Zoals chronisch koude voeten.

 • Koude voeten ? Hierbij kan het helpen om een warme wollen deken óp je matras en ónder het laken te leggen. Dan houdt je
  DGK wollen deken

  Wol ademt beter dan synthetisch of dons en houdt je bed lekker warm en droog

  bed goed droog. Koude voeten komen vaak van vocht.

 • Is de slaapkamer niet te warm ? Of te koud ? Ideaal is een temperatuur ronde 19 graden.
 • Zweet je erg ’s nachts ? Kijk eens naar het dekbed. Een synthetisch dekbed kan de oorzaak zijn. En er zijn ook mensen waarbij het donzen dekbed een hoge warmte vast houdt. Een dunner wollen dekbed zou kunnen helpen. Wol ademt beter.
 • Slaaptabletten kunnen goed werken, maar soms heb je er een steeds hogere dosis van nodig
 • Joggen om moe te worden ? Dit werkt meestal averechts, want joggen wekt endorfine op. En krijg je dus méér energie.
 • Voeding die je ’s nachts wakker houdt bestaat óók. Als voeding tyramine produceert, dan is dat een stimulans voor de hersenen. Voorbeelden zijn spekjes, gerookte producten, zuurkool, soorten kaas, chocolade, aubergine en spinazie. Erg vette of zoute voeding kun je beter ’s avonds óók niet eten.

Zijn er ayurvedische tips voor een betere slaap ?

DGK buddha

‘SO HAM’ betekent ‘ik ben’

Een van de meest eenvoudige en doeltreffendste methoden om in slaap te komen is om je voetzolen met een beetje sesamolie in te smeren. En er een paar wollen sokken overheen te doen. Bovendien is het mengen van ghee en gemalen nootmuskaat er ook eentje. Maak een klein theelepeltje met pasta van ghee (geklaarde boter) die gemengd is met gemalen nootmuskaat. Smeer een beetje op je voorhoofd en wat stippeltjes rond de ogen.

Een warm bad of warme douche worden ook aangeraden. Omdat het de onrust in het lichaam vermindert.

Een ademhalings oefening kan ook goed helpen om de ‘malende gedachten’ tot rust te brengen. Ga op je rug liggen, breng de aandacht naar ‘het derde oog’. Tussen de wenkbrauwen. Adem rustig in, (denk ‘SÓ’) hou even je adem vast en adem rustig uit (denk ‘HAM’), hou even je adem vast. SO-HAM betekent ‘ik ben’.

Is er voeding die een goede slaap opwekt ?

Ja, erg veel zelfs. Je hebt waarschijnlijk nooit gedacht dat het drinken van een glas tomatensap tegen slapeloosheid zou kunnen werken. Neem 1 glaasje tomatensap, doe er 2 theelepels ongeraffineerde suiker doorheen en 2 snufjes nootmuskaat. Goer roeren en tegen 16.00 uur en 17.00 uur opdrinken. Eet tussen 18.00 uur en 19.00 uur.

Maar er zijn nog veel meer :

 1. Groene bladsalade bevat bijzondere opiaat achtige stoffen. Deze werken rustgevend op het zogenaamde vegetatieve zenuwstelsel. Veldsla is zo’n groene bladsalade die van huis uit een rustgever is. (Het gewas Baldriaan) Doe er een beetje gewone koudgeperste olijfolie bij, deze combi lokt de slaapstoffen naar je toe
 2. Tryptofaan is een ‘slaap stof’. Als je dit als avondeten kiest, helpt je dat prima om lekker te slapen. Het zit in spaghetti met tomatensaus, boter, geraspte kaas, uien, paddenstoelen, artisjokharten en daarbij : een groot bord vol groene bladsalade met olijfolie !
 3. Alle B- vitaminen, en vooral B6, foliumzuur en pantotheenzuur, werken rustgevend. Maar kalium en calcium ook. Dit vind
  DGK groene salade

  Groene salade met olijfolie, een flinke ‘slaap booster’

  je in een goede normale avondmaaltijd met aardappelen, kwark, tomatensoep, kruiden, volkorenbrood of volkoren muësli, zonnebloem pitten etc,..

 4. Avocado is een avondvrucht, een puur medicijn tegen nervositeit en slapeloosheid.
 5. Tegen de stress ? Dan helpen rode bietjes, struikselderij, erwten, tomaten en dadels. En ook uitstekend ‘slaapeten’ zijn hüttenkaas, warme melk, noten en granen.
 6. Bananen zijn een complete verzameling van rustgevende stoffen. Banaantje vóór het slapengaan ? Goed idee !
 7. Lauwwarme melk met honing !
 8. Een goede slaapverwekker en kalmerings middel is ook een glas warme melk met 3 opgeloste calcium tabletten (apotheek). Goed roeren en opdrinken.

Wist je dat eiwitrijke maaltijden, zoals vlees of een flinke ‘uitsmijter’ je juist geestelijk fit en monter maken. Dit is voor de ochtend of tussen de middag prima, maar niet ’s avonds.

Het is ook belangrijk om koolhydraatrijke maaltijden te eten, want dit heeft een kalmerende werking op ons gehele lichamelijke systeem. Daarbij moeten we wel opmerken dat het niet de bedoeling is om dit te eten vlak voor het slapengaan. Reken er een uur of drie a vier voor, tot het is verteerd.

En tot slot is het ook zo, dat je met een buik vol eten nooit goed kunt slapen. Want slapen en dóórslapen met een lege maag lukt veel beter !

Met een hartelijke groet van Tieneke enneh,.. alvast welterusten en slaap lekker 😉

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product kurkuma. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.