Kan gember helpen tegen misselijkheid en/of braken ? (met tips en recepten)

Standaard

Zou gember tegen misselijkheid en/of overgeven kunnen helpen ? Ja, sinds vele eeuwen wordt gember, onder andere, tegen misselijkheid gebruikt. Verschillende klinische onderzoeken bevestigen wat mensen, en zeker moeders, al eeuwen wisten. Gember is uitermate doeltreffend in de behandeling en voorkomen van misselijk. Welke oorzaak deze misselijkheid heeft, maakt niet zoveel uit. Het kan ochtend misselijkheid zijn, maar ook reisziekte. Ook helpt gember tegen braken en/of misselijkheid na een operatie. Wat is misselijkheid en waardoor kan het veroorzaakt worden ? Hier vindt u een goed en informatief artikel over gember.

Waardoor kan misselijkheid veroorzaakt worden ?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor misselijkheid. Je kunt iets verkeerds gegeten hebben. Of gedronken hebben. Dan is het

DGK verse gember

Verse gember wortel

een natuurlijke afweer van ons lichaam.

Als je misselijk wordt van een autorit of een boot, die erg schommelt, dan ligt de oorzaak meest in het evenwichts orgaan, die zitten in onze oren. Het evenwichtsorgaan veroorzaakt het misselijke gevoel. Ook kan, in het begin van een zwangerschap, hier de oorzaak liggen. Dan zijn de veranderende hormonen meestal de veroorzaker.

En ook wordt gember genoemd tegen de misselijkheid ná een operatie (3 , 4)

Kun je iets aan deze misselijkheid doen ?

 Er zijn een paar natuurlijke remedies te noemen.

 1. Gun je maag eerst een poosje rust, door niet te eten maar wél te drinken. Het liefste gewoon water op kamertemperatuur.
 2. Je kunt ook gember nemen, een klein beetje is (in de regel) wel voldoende. Voorkom reis ziekte en zee ziekte door ongeveer 30 minuten, voordat u vertrekt, 1 gram gedroogde gember in te nemen. Herhaal dit om de paar uren.
 3. Hetzelfde geldt bij misselijkheid na een operatie. Dit is beter dan een beker met thee. Maar overleg dit wel met uw specialist/chirurg. Gember kan wat bloedverdunnend werken. Zie ook ‘contra-indicaties’
 4. Gember kan ook helpen bij kinderen of ouderen. Let, bij overgeven, wel even op bij jonge kinderen en ouderen, wel op de vocht toevoer. Omdat uitdroging snel kan ontstaan. (1)

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Sinds, vele jaren geleden, het middel softenon werd ingezet tegen ochtend misselijk en braken van zwangere vrouwen, met alle gevolgen van dien, kan iedereen zich wel voorstellen dat zwangere vrouwen liever geen medicatie hiertegen meer nemen. Toch zouden de aanstaande moeders wel blij zijn om van de ochtend misselijkheid verlost te zijn.

We kunnen zeggen dat er al vele duizenden jaren een goed middel bestaat tegen misselijkheid ; Gember ! Het is volledig veilig op alle fronten, heeft bijna geen  bijwerkingen en is ook zeer doeltreffend. (2)

Gember werd in een aantal klinische onderzoeken vergeleken met andere geneesmiddelen en placebo’s, met indrukwekkende positieve resultaten . Gember werkte uitstekend tegen misselijkheid en braken.

Een dosering van 1 a 2 gram gedroogde gember per dag was al goed en effectief, ook tegen zwangerschaps braken. Gember werkt tegelijkertijd verwarmend. Heel af en toe veroorzaakt gember wat milde bijwerkingen, maar uit alle onderzoeken blijkt dat het geen negatief effect heeft op de baby.

Neem dit ook alleen bij een probleemloze zwangerschap, als het problemen veroorzaakt zoals wat brandend maagzuur en maagdarm klachten. In het geval van brandend maagzuur helpt hier een een flinke eetlepel droge havervlokken goed tegen.

Mocht de gemberthee te zwaar zijn, neem de gember dan in een andere vorm. Bij de drogisterijen is gember ook in capsules verkrijgbaar. Er zijn verschillende bewerkingen met gember mogelijk (5)

Hoe zet ik zelf gemberthee ?   

DGK gemberthee

Gemberthee is gemakkelijk zelf te zetten

 1. Gemberthee : In de regel werkt een eetlepel heel fijngesneden verse gember stukjes op een beker kokend water met een paar druppels citroensap al prima. Even 10 minuten laten trekken. U kunt dit 3 x per dag drinken.

Óf :

 1. Doe een 1/2 theelepel gemberpoeder in kokend water. Even 10 minuten laten trekken. Gember is ook te koop in tabletten of capsules bij een goede drogisterij.

Hoe maak ik zelf gember tinctuur ?

Ook dit kun je gemakkelijk zelf maken.  Het zelf maken van tincturen is wel bijzonder om te doen. Men kan overal een tinctuur van maken. Hier geef ik u een oud ayurvedisch recept op alcoholbasis. Gebruik altijd schone en geschilde verse gember. En werk op een schone plaats, met schone handen en een schone snijplank.

Bereiding 

 • Neem ca 100 gram verse, geschilde en fijngesneden stukjes gember.
 • Doe deze in een zeer schone afsluitbare glazen pot.
 • Voeg zuivere alcohol toe, ongeveer 200 ml. Wodka of gin is het beste en het zuiverste van minimaal 40 % alcohol of nog iets
  DGK gember tinctuur

  Gember tinctuur

  hoger. Hier lossen de werkzame stoffen goed in op, en worden deze prima geconserveerd.

 • Schroef het deksel op de pot en schudt de pot krachtig.
 • Bewaar de pot op een donkere en koele plaats ! Gedurende ca 10 a 14 dagen. Maar schud het wel elke dag even goed door. Twee maal per dag mag ook.
 • Na 14 dagen giet u de pot leeg in een fles, de pulp moet eruit gezeefd worden. Het beste gaat dit door een brandschone doek erbij te gebruiken. Leg bijvoorbeeld een zeer schone zakdoek in de zeef. U hebt nu ca 200 ml zuivere gembertinctuur.
 • Plak een etiket met datum op de fles. Uw tinctuur blijft ca 6 tot 12 maanden goed.
 • Het ligt eraan waar u het voor wilt gebruiken, maar met een goede pipet (te koop bij iedere drogist) kunt u precies vaststellen hoeveel druppels goed tegen uw klachten werken. Kijk voor een meer  informatie op het internet bij ‘gembertinctuur’. Sommige mensen doen, bijvoorbeeld ’s avonds,  een paar druppels door één borreltje.

Contra-indicaties

 • Kinderen ouder dan 4 jaren mogen een derde tot de helft van de dosis voor volwassenen nemen.
 • Gember heeft een licht bloedverdunnende werking. Neem het dus niet in combinatie met bloedverdunners en antistollings middelen. Tenzij uw arts het goed vindt. Vrouwen met een risico op bloedingen tijdens de zwangerschap, mogen gember alleen in het eten verwerkt nemen.
 • Het is ook niet zo verstandig om véél gember te nemen in de laatste dagen voor een operatie. In overleg met uw arts kan één dosis, net voor ingreep, de misselijkheid na de ingreep tegengaan.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32123413/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19250006/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10793599/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2205121/
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/08/15/alles-over-verschillende-bewerkingen-van-gember/ 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.