Meloen, van gezondheid tot keukentips

Standaard

We kennen ze allemaal, de meloen. Er zijn er vele soorten van zoals :  watermeloen, gallia meloen, cantaloupe, netmeloen, honingmeloen en noem ze maar op. Eigenlijk is dit een soort fruit die we niet meer écht iets bijzonders vinden. Maar dat is het eigenlijk wél. Het zijn waterfabriekjes vól met gezonde stoffen en mineralen. Hier vind je een leuk en informatief artikel over de meloen.

Wat is een meloen ?

Wist je dat de één meloen half vrucht en half groente is ? Dat is de watermeloen. En alle andere meloenen

meloen netmeloen

Een prachtige net meloen, zoet en sappig

zijn vruchten, en directe familie van de komkommer. Eigenlijk zijn het een soort bessen. Van oorsprong komen ze uit India, en vandaar uit zijn vanaf de 1e eeuw naar het Middellandse zeegebied gekomen.

Maar ook in het tropische deel van Afrika en Azië werden meloenen verbouwd. Daar waren de mensen ook gek op deze zachte, zoete en verfrissende vruchten. De beste meloenen kwamen uit Tasjkent, in Oezbekistan.  

Door hun snelle groei en hun grootte waren de meloenen vroeger hét symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en luxe.

Er zijn 2 soorten meloenen :

 1. Zomer meloen, deze ruiken erg lekker maar bederven ook snel. Meestal hebben de zomer meloenen een wat ruwe schil. Zoals de canteloupe en de netmeloenen
 2. Winter meloenen, deze ruiken minder sterk en geurig en bederven ook minder snel. En deze soort meloenen hebben een gladde schil, of een gerimpelde schil. Honing-meloenen, suiker-meloenen of water-meloenen zijn hier voorbeelden van. Vroeger waren de watermeloenen iets minder populair, vanwege de vele zwarte pitjes.

Dit verschil komt door de rijping, en niet door het klimaat. Bij zomermeloenen zit er altijd nog een stukje steel aan de meloen. Dat betekent dat ze van de plant afgesneden zijn. Dus geoogst vóórdat ze rijp waren.

En bij de wintermeloenen zie je dit stukje steel niet, dus zijn ze rijp geoogst. En door dit proces bevatten deze meloenen ook een beetje een rijpe ‘grasgeur’. Dat is dezelfde geur die je ook bij komkommers ruikt.

Was de meloenschil áltijd goed, voor je de meloen gaat eten !

Als de meloen op het veld groeit kan deze gemakkelijk besmet raken met micro organismen. En derhalve voedselvergiftiging veroorzaken, als deze op de meloen terechtkomen bij het snijden. Daarom wordt er geadviseerd om een meloenschil grondig te wassen met heet zeepwater, voordat je ze aansnijdt.

Zijn meloenen ook gezond ? En waarom ?

NKK kurkuma foto snijplank mooi

Hoe donkerder de kleur, hoe méér beta-caroteen

Jazeker, en hoe méér oranje gekleurd ze zijn, hoe gezonder ze zijn. Want dit duidt op de ‘anti kanker vechtstof’ beta-caroteen. Kanker experts in de US hebben deze oranje beta-caroteen kleur op hun op hun gezonde aanbevelingslijst staan. Dit is dezelfde kleurstof die ook in kurkuma zit.

En de naam van deze “beta-caroteen kleur” uit kurkuma is curcumine.

En het zijn voornamelijk de watermeloenen die je gerust kunt eten, als je áf wilt vallen. Want deze meloenen bevatten slechts 12 calorieën per 100 gram watermeloen. In de honingmeloen zitten 22 calorieën per 100 gram. En dat is nog steeds erg weinig.

De gezonde apotheek : “meloen” genaamd

Men noemt een meloen ook wel de ‘mini mineraal fabriek’, omdat er 95% water in zit. En in dit meloenwater zitten erg veel mineralen zitten, zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

meloen oranje

Hoe donkerder oranje van kleur, hoe gezonder de meloen

Maar ook nikkel, fluor, jodium en bitterstoffen.

En hoe donkerder oranje de meloen is, hoe méér gezonde stoffen.

Alle meloenen werken vocht afdrijvend op de nieren. Ze spoelen de urinezuren eruit en reinigen de nieren en de nier werking. Daarom zijn het goede vruchten tegen reumatische klachten en tegen jicht.

Zijn er ook contra indicaties voor de meloenen ?

Ja, want de meloen werkt sterk op de galblaas. En daarom moet je niet teveel meloen in één keer opeten. Want dan kun je er dus maag- en darmklachten van krijgen. En een flinke diarree.

De gal wordt nogal ‘gestresst’ van meloen, zeker als het een groot stuk meloen is. In de ayurveda raadt men aan om nooit meloen sámen met andere vruchten te eten. Dat is beter voor de galblaas.

Ook moet je in de tropen uitkijken met een stuk meloen-in-de-schil. In die schil  kunnen bacteriën zitten die je beter niet binnen kunt krijgen. En je kunt er flink ziek van worden. Eigenlijk erg jammer, omdat er veel gezonde stoffen vlak onder de schil zitten zoals chlorophyl en enzymen.

Keukentips met meloen

meloen bolletjes

En dan een beetje Indiase rozensiroop erover. Erg bijzonder en lekker !

Een meloen is eigenlijk een vervanging voor frisdrank. Het is gezonder en bevat veel goede mineralen en weinig suiker. Het beste en kostelijk lekker is als je de meloen pureert. En zou je er wat wijn, sekt of sherry bij kunnen doen. Die zijn ook alcoholvrij te krijgen. Een ijsblokje erin, met een blaadje munt.

Meer tips met meloen ?

 • Gegrilde watermeloen en dan met zout, peper, olijfolie en tijm, zoiets lekkers proef je niet vaak !
 • Stukjes meloen aan een sate prikker uit een ‘rook oven’, Wow, héérlijk en dan met wat opgeklopte geitenkaas erover. 5 Sterren !
 • Druk met ‘koekjes vormpjes’ patronen uit een platte schijf meloen
 • Het klassieke recept is meloen met gerookte parmaham.
 • Maar meloen smaakt óók uitstekend in combinatie met anijs.
 • Meloenstukjes met port, zwartebessen likeur of champagne is een traktatie.
 • Meloen met aardbeien en wat honing en balsamico azijn zijn een lekkere combinatie (ayurvedisch niet 100%, maar voor één keertje)
 • Meloen en munt zijn dikke vriendjes. Snij de meloen doormidden, haal de helpt leeg en meng de in
  meloen cocktail

  Een meloen cocktail


  stukjes gesneden meloen met muntblaadjes. Vul de meloen er weer mee. Béétje champagne erover. Mmmm.
 • Meloen met geschaafde amandelen zijn ook een erg lekkere combinatie.
 • Meloenbolletjes met een beetje Indiase rozensiroop smaakt écht exotisch. In India heet dit “Gulab Jamun”.
 • Meloen met gember, ik vind het niet lekker, maar jullie misschien wel. Maak wat sterke gemberthee en giet het over de stukjes meloen.

Als je de meloen gaat vullen met soep, ijs  of salade of iets dergelijks. Was de meloenschil dan goed met heet zeepwater, je kunt er écht ziek van worden.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook ! 
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.