Boerenkool is een typische wintergroente uit Nederland. Boerenkool zit vol met gezonde stoffen. Onder andere met erg veel Vitamine K, Vitamine A en Vitamine C. Ook bevat het veel mineralen zoals Koper en Mangaan. Zelfs ALA-omega 3 kun je er rijkelijk in terug vinden. Dit is een stof die ontstekingen helpt verminderen. Omdat ik graag kook en het leuk vind om te experimenteren met recepten heb ik gisteren een uniek recept samengesteld met boerenkool, kaneel en kurkuma. Het was het lekkerste boerenkool recept, wat ik ooit heb gegeten. Ik geef jullie het recept. Hier vind je een informatief artikel over boerenkool met het lekkerste boerenkool recept ooit !
Wat zit er allemaal in boerenkool ?
De vezels in boerenkool zijn goed voor de reiniging van je darmen. En helpen ook mee voor een goed cholesterol gehalte. Wist je dat, in een onderzoek naar boerenkool door wetenschappers, er 45 verschillende actieve plantenstoffen, in de vorm van flavonoïden, zijn ontdekt ? Vooral kaempferol en qeurcetine zijn goed voor ons.
Quercetine houdt de bloedvaten in goede conditie. De oxycholesterol-aanslag aan de wanden van de bloedvaten krijgt minder kans als men regelmatig voeding met dit gezonde fytonutriënt eet. Het bevordert de doorbloeding van het bloed en verlaagt de kans op hoge bloeddruk.
In 2011 publiceerde TNO een onderzoek waaruit bleek dat quercetine uit groenten goed is voor de gezondheid van het hart. Het voorkomt oxydatieve stress oftewel oxycholesterol-afzettingen aan de wanden van de bloedvaten, aderverkalking, waardoor ook hartziekten zoals hartfalen, hartinfarct en agina pectoris voorkomen zou kunnen worden.
Kaempferol is ook een antioxiadant, deze heeft waarschijnlijk het vermogen om ontstekingen te remmen en de kans op kanker te verminderen.
Er zitten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine in. Hiervan weten we dat deze stoffen de gezondheid van onze ogen kan verbeteren en oogziekten als maculadegeneratie en staar op een afstand kunnen houden.
Boerenkool verbetert de conditie van onze ogen, ons hart- en bloedvaten stelsel en ontgift ons lichaam. En het zorgt voor een vermindering van de kans op kanker, vermindert het ‘slechte’ cholesterol, vermindert ontstekingen, en vermindert de kans op oogziekten.
Boerenkool stamppot ?
Nee, deze keer eens niet. Want de meeste mensen kennen boerenkool alleen als stamppot, maar je kunt er nog véél meer mee doen. Hier komt een bijzonder recept voor boerenkool.
Boerenkool recept met kaneel en kurkuma :
Hier komt het absoluut héérlijke recept. Het is een ‘stapelrecept’ je kunt het ene na het andere ingrediënt gewoon, in de goede volgorde, in de braadpan doen. Simpel, gemakkelijk een onweerstaanbaar lekker !
Boerenkool recept voor 2 a 3 personen
Nodig :
- 150 gram verse gesneden biologische boerenkool
- Duimpje verse gember, in hele kleine dobbeltjes gesneden
- 5 champignons in plakjes gesneden
- 100 ml olijfolie
- 1 uitje, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 6 verse grotere tomaten, in stukjes gesneden
- 1 bouillon tabletje, verkruimeld
- Een paar krullen Parmezaanse kaas.
- Klein beetje rode wijn. (ca 4 eetlepels)
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel komijnzaadjes
- 1 afgestreken theelepel kurkuma poeder
- 4 eetlepels amandelschaafsel
- Klein mini blikje kikkererwten (60 gram)
- Klein mini blikje tomatenpuree
- Handjevol verse peterselie, bosje verse munt, bosje verse koriander (alles fijn geknipt, doe het bijv. in een kopje en knip het fijn)
- Zout en peper naar smaak
+ Spaghetti voor 2 a 3 personen
+ (vegetarische) rookworst
Bereiden :
Snij alles in stukjes en zet het op een rijtje alvast klaar. Je doet het een-na-het-andere in de pan. Behalve de boerenkool, die ga je eerst koken.
- Was de boerenkool en kook het in een gewone pan, ca 15 a 20 minuten
- Pak ondertussen een wat grotere braadpan, doe er de olie in en de gember, de ui, de knoflook en een verkruimeld bouillon tabletje. Even aanbraden.
- Doe er de fijn gesneden tomaten bij. En evt het kleine blikje tomatenpuree. Een klein scheutje rode wijn erbij maakt het ‘zachter’ (2 eetlepels)
- Even laten pruttelen, en doe er de kaneel, kurkuma , komijnzaad en gemalen komijn bij. En de gesneden champignons. En de vers gemalen peper.
- Doe er de kikkererwtjes, de amandelschaafsel en een handjevol gesneden munt bij.
- Even 3 minuutjes pruttelen.
- Doe er de verse koriander en peterselie bij.
- Kijk even of de boerenkool gaar is, giet het af en doe het bij het mengsel. Goed roeren.
- Laat de smaken van dit tomaten/boerenkool mengsel even aan elkaar wennen.
- Kook nu de spaghetti.
Dien het boerenkool mengsel op in een mooie schaal. En de spaghetti ook.
Meng het op je bord, met wat krullen Parmezaanse kaas erover . Met de (vegetarische) rookworst en evt mosterd of piccalilly.
Ik heb nog nooit zulke heerlijke boerenkool gegeten. Eet smakelijk en sla het recept op ! Hier komt de printversie :
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Nog een artikel over boerenkool met recepten :
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.
Inderdaad erg lekker. We hebben er een heerlijke soep van gemaakt met kokosmelk
Dank voor jullie reactie, dit is leuk om te ontvangen. Jullie hebben er soep van gemaakt ? Ja, idee. Dat kan natuurlijk óók. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂
Pingback: Alles over boerenkool, van gezondheid tot recepten | De Geneeskrachtige Keuken
Hi Tieneke! Je hebt HE-LE-MAAL gelijk! Het is het allerlekkerste boerenkool recept OOIT! (alleen voor ons zonder pasta)
Goedemorgen, Conny. Dank je wel voor jouw enthousiaste reactie. Fijn om te krijgen. Ja, soms zijn recepten echt BINGO !. Natuurlijk kan dit ook zonder de pasta. Aardappeltjes, rijst of iets anders,.. alles is lekker bij dit recept. Een hartelijke groet van Tieneke 🙂
Pingback: Waarom is boerenkool gezond ? | degeneeskrachtigekeuken