Het wordt weer winter, tijd voor boerenkool. Mmm,.. lekker stamppot boerenkool. Maar wist je dat de boerenkool heeft ook een heel chique zusje, ze heet ‘Palmkool’ of ‘Cavolo Nero’. Dit betekent ‘zwarte kool’. De meeste Cavolo Nero komt uit Italië. Maar je kunt het ook gemakkelijk in je eigen tuin kweken. Het is eigenlijk een heerlijke wintergroente. Palmkool en ook boerenkool heeft veel gezonde voedingsstoffen. De meeste natuurvoedingswinkels of marktkramen hebben deze soort kool wel te koop. Maar je kunt ook gewone boerenkool gebruiken voor deze héérlijke Portugese “Caldo Verde” soep ! Hier vind je een leuk artikel over de Portugese “Caldo Verde” koolsoep.
Waar koop je deze ‘Cavolo Nero’ kool soort ?
Toen we de vorige week op de markt liepen, naar onze vaste biologische kraam, lag er een hele bak met

“Cavolo Nero” of “Palmkool”. Cavolo Nero betekent ‘zwarte kool’
Cavolo Nero bladeren. Een paar kopen !! Daar maak ik soep van. We hebben direct een pond gekocht, dat was een flink zak vol. Ik vind het altijd spannend om iets bijzonders in huis te hebben. Het is weer koud, ’s nachts, dus kan de cavolo nero buiten, in de afgesloten emmer, liggen. Als de koolbladeren een beetje bevriezen, dan wordt het alleen maar lekkerder.
Soms vind je deze groente bij AH of de JUMBO. Maar de meeste kans heb je bij een natuurvoedingswinkel. Koop gerust een paar bladeren, ze zijn erg gezond en je kunt er spannende gerechten mee maken.
Waar groeit deze ‘Cavolo Nero’ ?
In Italië. Om precies te zijn uit Toscane. Uit het Middellandse zee gebied. Het is een prachtige plant, en lijkt een beetje op een kleine palmboom. Vandaar de naam. De koolbladeren groeien, net als bij een palmboom, een beetje van de stengel áf. De kleur is mooi héél donkergroen. Vandaar ook de naam ‘Cavolo Nero’ of zwarte kool.
Het is veel gladder dan de boerenkool. En daarom ook minder ‘zanderig’. Een nadeel van de verse boerenkool is het gekrulde blad. Daar zit vaak veel zand tussen. En rupsen lusten ook graag boerenkool, dus zitten ze er ook regelmatig tussen. Evenals slakken. Met Cavolo Nero heb je dit niet zo snel, het blad is kleiner en gladder.
Naar Portugal
We zijn ooit eens op vakantie naar Portugal gegaan. De eerste dag gingen we uit eten in een klein restaurantje. Daar heb ik “Caldo Verde” soep besteld. Het was uitmuntend, zó lekker ! Maar de kokkin sprak geen woord Engels en ik geen Portugees. Jammer, want nu kon ik dat recept niet kon opschrijven. Dat ben ik nooit vergeten. Want het was erg lekker en vast wel een ‘thuis eet recept’.
Nu, vele jaren later, zag ik een recept in een oud kookboek. Het was “Caldo Verde” soep, uit een kookboek uit de 60-er jaren. Ik heb het gemaakt, en het was direct BINGO ! Dit was de smaak die ik zocht ! Het was niet alléén de boerenkool. Maar ook de venkel en de gerookte paprika poeder en de saffraan.
Is ‘cavolo nero’ en/of boerenkool gezond ? En waarom ?
Vitaminen in Cavolo Nero en Boerenkool
Wist je dat Cavolo Nero en ook boerenkool erg veel Foliumzuur en Vitamine K in zich hebben ? Foliumzuur speelt een grote rol bij het vernieuwen van al onze biljoenen lichaamscellen. En Vitamine K is belangrijk voor het genezen van wondjes. Voor een goede wondheling is dit een belangrijke vitamine.
Ook de vitaminen A en C zijn ruim vertegenwoordigd in deze twee soorten kool. Vitamine A beschermt onze slijmvliezen tegen bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. Dus zou je misschien niet zo snel verkouden worden.
En Vitamine C is één van de belangrijkste basis vitaminen in de natuur. De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken en daarom zijn we voor onze Vitamine C helemaal afhankelijk van onze voeding. En voor het aanmaken van collageen is Vitamine C belangrijk. Want vitamine C helpt de bloedvaten gezond en elastisch te houden.
Mineralen in Cavolo Nero en Boerenkool ?
Ja, vooral koper en mangaan zijn er rijkelijk in aanwezig. Mangaan regelt het gehele chemische gebeuren in ons lichaam. Koper speelt een rol bij het aanmaken van bindweefsel, botten en pigment. Daarnaast is het belangrijk voor een goede afweer, energie, bloedstolling en zuurstoftransport door het lichaam.
ALA omega-3 zit er ook veel in. Goed tegen het bestrijden van ontstekingen. En het erg hoge vezelgehalte is goed voor onze darmen en ons cholesterol gehalte. Bovendien zijn er in cavolo nero en in de boerenkool 45 actieve plantenstoffen aanwezig. Waaronder de quercitine. Quercitine is een sterke anti oxidant die helpt om veroudering tegen te gaan. (1) Dát hebben we nodig, nietwaar ?
En zo zijn er vele gezonde stoffen in deze beide soorten kool. Onder andere carotenoïden, luteïne en zeaxanthine. Volgens onderzoek zouden deze stoffen leeftijds gerelateerde maculadegeneratie en staar helpen voorkomen. (2 , 3)
Recept : Portugese “Caldo Verde” soep
“Portugese Caldo Verde soep” van Cavolo Nero (of Boerenkool) met venkel en gerookte paprika
Dit is soep om ‘verslaafd’ aan te raken. Zó lekker. Het is erg gemakkelijk om het te maken, en je hebt een
soep waar je beslist mee voor de dag kunt komen. Het is, van oorsprong, een Portugese soep. In Portugal noemt men het ‘Caldo Verde’. Dat betekent ‘warm groen’.
Nodig voor ca 4 borden vol :
-Glutenvrij en Vegan-
- 800 ml groentenbouillon
- 200 gram Cavolo Nero (of boerenkool), gewassen en in héle dunne reepjes gesneden. (Cavolo Nero zonder nerf)
- 1 middelgrote aardappel
- 1 middelgrote knol venkel (in kleine stukjes gesneden, zonder hart en steeltjes)
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 ml kokosmelk
- Duimpje gember in mini kleine dobbeltjes gesneden
Portugese ‘Caldo Verde’ soep met kokosroom
- 10 draadjes saffraan
- 1 eetlepel limoensap
- 1 theelepel limoenrasp
- 1/2e theelepel gerookte paprika poeder
- 1 flinke eetlepel amandelsnippers, éven geroosterd
- Extra peper en zout
Bereiden :
- Was de grote bladeren. Snij de nerf uit de Cavolo Nero, door ze langs het midden eruit te snijden.
- Rol daarna de Cavolo Nero bladeren óp, en snij ze in kleine reepjes. (of neem een zak gesneden boerenkool)
- Doe de olie in een pan met een stevige bodem en bak de stukjes venkel ca 7 a 8 minuten. Mét de gember snippertjes.
- Voeg dan de stukjes aardappel toe en de Cavolo Nero reepjes toe (of de boerenkool)
- Bak dit ca 12 minuten op een zacht vuurtje.
- Schenk dan de hete bouillon erbij, en laat het geheel ca 15 a 20 minuten zachtjes koken.
- Tot de aardappelstukjes gaar zijn.
- Laat het iets afkoelen en schep er een béétje kool uit. (als garnering)
- Pureer de rest tot een grove soep.
- Roer er de kokosmelk doorheen, en roer er de eetlepel limoensoep en de gerookte paprika poeder ook doorheen.
- Schep de soep in een mooie schaal, garneer met de geroosterde amandelen en de limoenrasp. Druppel er wat kokosroom overheen
- Zorg dat je als éérste opschept, het is echt héérlijk !
- Neem er wat grof boerenbrood bij.
Printversie van deze Portugese “Caldo Verde” soep :
Bronnen :
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20619334/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16723441/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12766044/
Eet smakelijk en gezond, met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen
. De nummer één in kurkuma !
klinkt erg lekker
Hey, Karin. Ja dat is het ook. Die venkel erin maakt het zo bijzonder ! Grtjs van Tieneke