Is koffie voor iedereen goed ? (een ayurvedische kijk op het drinken van koffie)

Standaard

Koffie drinken, we doen het meestal graag en het idee klinkt gezellig. Maar is koffie gezond ? De ene verdraagt het beter als een ander. Hoe kan dat ? Je leest er veel tegenstrijdige berichten over.  Sommige berichten melden dat koffie goed voor je hart is, andere vermelden juist het tegendeel. Wat klopt er allemaal van de berichten over koffie, en wat zegt de ayurveda over het drinken van koffie. Is het goed of slecht ? Is het gezond of niet ? Hier vind je een informatief, leuk en duidelijk artikel over het drinken van koffie

Zullen we een keertje samen koffie drinken ?

Of  : ..”..kom je een keertje koffie drinken..?”.. Eigenlijk bedoelen we dat het misschien een leuk idee zou

koffie molen oud

Een oude koffiemolen,..

zijn om eens af te spreken. En elkaar weer te zien, omdat we de ander graag mogen. Maar zo benoemen we het niet. Het gekke is dat iemand die totáál geen koffie lust  (zoals ik) ook zegt  :..”.. Ja, gezellig..”.. Terwijl ik geen koffie drink. Ik word er eigenlijk ziek van. 

Het is niet dat de geur van koffie me tégen staat, het ruikt héérlijk. Als mijn man zich ergens even een kop koffie haalt, en het in de auto opdrinkt, dan geniet ik van de geur. Zó lekker ruikt koffie. Die zachte aromatische geur van vers gezette koffie ruikt naar warmte, ruikt naar lachen en gezelligheid.

Bij ons thuis, vroeger, hing zo’n Douwe Egberts koffie molentje aan de muur. En als er visite kwam, want we hadden een enorme familie met allemaal oom’s en tante’s en-weet-ik-veel wie het allemaal waren, dan werd er koffie gezet. En op zaterdag en zondag kwam er ná de koffie een borrel op de tafel. Dan werden er bakjes met sigaretten op de tafel gezet en kon het feest beginnen. Van de grapjes begreep ik niets, maar dat ze allemaal dikke pret hadden, dat was écht leuk. 

De geschiedenis van koffie

Ons woord “koffie” komt van het oude Arabische woord “Qahwah”. De oudste manier van koffie zetten is de Arabische manier. Zo zet men in het Midden Oosten, Turkije en Griekenland nog steeds koffie. Zo rond 1600 maalde men de koffiebonen, en deed je bij de bonen water en een schep suiker. Doe dit mengsel in een kannetje en kook het. Afkoelen en opnieuw koken en dat doe je dan 2 a 3 maal achter elkaar. En daarna giet je het in hele kleine kopjes. Zo kwam de koffie in Europa terecht. Je moest het wel meteen opdrinken, want het was al erg bitter, en hoe langer het stond, hoe bitterder het werd.

koffie blog filterkoffie

Het waren de Fransozen die de filterkoffie hebben bedacht

Het waren de Fransozen die het zetten van koffie verfijnden. Ongeveer rond 1700. Ze deden de gemalen koffie met linnen zakje en al in een kan. Dan lag en geen bezinksel meer in de koffiekan.

En rond 1750 vond men de filterkoffie uit. Men goot water óp de gemalen bonen met een stukje filter (linnen of katoen) ertussen. Zo bleef de temperatuur lager, en het duurde niet zo lang om koffie te zetten.

 

De koffie was minder wrang en bitter en kreeg haar aromatische geur. De Europeanen vonden het lekker. En dat is nog steeds zo.

En zo rond de 19e eeuw kwamen er percolatorkannen, cafétiéres, en het nieuwste-van-het-nieuwste was op de Parijse tentoonstelling een Italiaans apparaatje. Je kon er één kop koffie mee zetten, het was een espresso machine ! En de koffie smaakte zijdezacht.

Nu wordt er over de hele wereld koffie gedronken, en is er voor iedereen wel wat wils bij. Van Latte Macchiato tot Turkse Mocca.

Is koffie goed of slecht ?

De ayurveda verdeelt eigenlijk nooit iets in “goed” of “slecht”. Maar eerder in “nuttig voor ons lichaam” of “ongezond voor ons lichaam”. Dus ligt het eraan wie het drinkt, maar daar komen we straks op terug. Teveel koffie is niet zo gezond.

De ayurveda beschrijft dat koffie altijd met mate gedronken moet worden. En nooit als je het druk hebt en rond rent. Koffie drink je rustig zittend en met een kalm gevoel in je lichaam. Waarom ? Omdat koffie in ons lichaam een stressreactie oproept. Ook al is er helemaal geen oorzaak voor de stress aanwezig.

  1. Wat schrijft de ayurveda over koffie drinken, wát doet koffie in ons lichaam

 Als je teveel koffie drinkt, dan beschouwt de oude ayurveda de cafeïne als een (giftige)  alkaloïde. Deze cafeïne stof doet het volgende :

  • Ze stimuleert de bijnieren om adrenaline áán te maken.                     
  • Cafeïne laat de hartslag en de ademhaling versnellen
  • Cafeïne verhoogt de bloeddruk
  • Het verhoogt onze alertheid
  • Cafeïne beïnvloedt de bloedsuikerspiegel nadelig
  • En cafeïne irriteert de maag en de darmen
  • Bovendien stimuleert cafeïne het zenuwstelsel
  • En vermindert de toevoer van de kalmerende neuro transmitter “serotonine”

In ons lichaam ontstaat nu een roep om ‘stress en noodhulp’. Terwijl we gewoon zonet achter de computer zaten en even willen pauzeren. Met een kop koffie.

  1. Westerse wetenschap : Nadelige of juist positieve effecten ?

Er zijn onderzoeken die weerleggen dat er helemáál geen nadelige effecten van koffie op het cholesterol gehalte, op de bloeddruk en op osteoporose zijn. Het is een touwtrekkerij tussen koffie producenten en de wetenschap. Waar natuurlijk veel geld op het spel staat. Deze studies vermelden dat koffie :

  • Het risico op darmkanker bij vrouwen zou kunnen verminderen
  • De kans op levercirrose zou verminderen
  • Dat koffie zou beschermen tegen huidkanker
  • Dat je minder neurodegeneratieve ziekte zou krijgen (Alzheimer, Parkinson)
  • Dat je geheugen en leerfuncties zouden verbeteren
  • Dat je een gevoel van welzijn en geluk krijgt door de neurotransmitter “dopamine”

Ayurveda over het drinken van koffie

De ayurveda gaat uit van de smaak van iets, en bepaalt aan de hand van de smaak of iets nuttig en ongezond voor ons is. Koffie smaakt vooral bitter en hoort daarom bij de elementen : lucht en ruimte.  Dat betekent dat de eigenschappen in ons lichaam licht, uitdrogend en verwarmend zijn.

  1. Licht

Het drinken van koffie geeft een licht en goed gevoel. Dat het een afhankelijkheid kan veroorzaken hebben we vaak niet in de gaten. Probeer eens 5 dagen lang geen druppel koffie te drinken, dan zie je of je ontwennings verschijnselen krijgt. Zoals hoofdpijn, sufheid, niet naar de wc kunnen of je voelt je oververmoeid. En je begint slecht te slapen.

  1. Uitdrogend                                                   
    koffie blog water

    In dit geval géén “water-bij-de-wijn” maar “water-bij-de-koffie”

Daarom drinkt men in het Oosten van onze wereld ook een glas water bij de koffie. Vanwege het drogende effect. Het remt een hormoon. (ADH). Je krijgt nu, door het koude water en de verdunning van de koffie,  een betere balans. En hoewel koffie in eerste instantie (door de warmte) een stimulerend effect op de stoelgang heeft, en je gemakkelijker naar de wc kunt, heeft het ook een keerzijde op het verwarmende effect. Namelijk op lange termijn veroorzaakt dit uitdrogende effect constipatie in de darmen.

  1. Verwarmend

De verwarmende kwaliteiten komen van het brandproces. Zowel in de koffiebranderij (met hitte van ca 200 tot 260 grdn)  maar ook in de hitte van het koken. Koffie stimuleert dus het vuur in je lichaam. En stimuleert derhalve de bloedsomloop.

Koffie en onze dosha’s. :

ayurveda doshaDosha’s zijn het menselijk gestel. Het is echt eens leuk en goed om uit te vinden wát jouw “dosha” eigenlijk is. Er zijn 3 dosha’s  : Vata, Pitta en Kapha. En meestal is er één dominant, en de andere 2 zijn wat minder  aanwezig. Je kunt hier een vragenlijst downloaden, vul deze eens rustig ín. En je weet welke dosha bij jou dominant is. De online test is sneller te doen. En je krijgt direct het eindresultaat én een uitleg van je eigen dominante dosha. Ook van je minder dominante dosha’s. Is interessant. 

1 : ONLINE DOSHA TEST : 

https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/welk-dosha-type-bent-u/dosha-test/

2 :  UIT TE PRINTEN DOSHA TEST : 

Dosha vragenlijst PDF

  1. Vata type : (meestal wat dunner en wat langer van gestalte) Deze mensen verdragen koffie slecht. En wordt er aangeraden zo min mogelijk koffie te drinken. Omdat dit te sterk stimulerend is op het lichaam. Áls je dan koffie wilt drinken, raadt de ayurveda deze mensen aan om maximaal 1 kopje per dag te nemen. En niet meer. Bij voorkeur ’s ochtends tot 12.00 uur. En doe er warme melk en/of room in en sharkara suiker. Bijvoorbeeld Latte Macchiato is de beste keuze.
  2. Pitta type (Meestal normaal van lengte en gestalte) Deze mensen verdragen ook slecht koffie, en wordt aangeraden het met mate te consumeren. Omdat het sterk stimuleert. Z worden aangeraden maximaal 2 kopjes per dag te nemen, en dat tussen 11.00 en 13.00 uur. Ook veel warme melk of room is goed en sharkara suiker. Bijvoorbeeld Cappucino is dan de beste keuze.
  3. Kapha type (meestal wat steviger en midden tot lang van gestalte) . Deze mensen verdragen koffie goed, en het is ook positief voor hun gestel. Omdat het een gerichte stimulans voor een ‘kapha-type’ is. Het vermindert hun zin in eten. Ze kunnen de hele dag koffie drinken, tot ca 16.00 uur ’s middags. En 3 koppen per dag worden goed verdragen. Vooral zwarte koffie, zonder suiker en met een beetje kruiden erin bekomt deze mensen goed. Bijvoorbeeld de klassieke espresso.

Hoe zet ik échte Arabische (specerijen) koffie ? 

Dank je wel voor het lezen, met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma em kurkuma producten.  Met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

  1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/09/15/de-invloed-van-de-6-smaken-op-onze-gezondheid/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3277336/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3277336/ 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.