Olijven en olijfolie, een oude ‘volks apotheek’ (met veel bijzondere tips)

Standaard

Olijven, die mooie groene of zwarte vruchten. De een lust ze graag, de ander lust ze niet. Zijn olijven eigenlijk gezond om te eten ? Of kun je er beter maar wat voorzichtig mee zijn. Moet je olijven voor koken of juist ná het koken toevoegen. Zijn er verschillende soorten olijven ? En waarom is olijfolie zo gezond ? Waar kun je olijfolie voor gebruiken ? Is olijfolie ook als cosmetica te gebruiken ?  Hier vind je een leuk en informatief artikel over olijven, olijfolie en wat je er allemaal mee kunt doen.

De geschiedenis van olijven

Waarschijnlijk werd er 4000 jaren geleden al olijfolie gemaakt. Uit Egyptische bronnen van meer dan 4000 jaren geleden weten we dat het gebruik van olijfolie alléén voorbehouden was aan de rijke mensen. Toen  werd de olijfboom vereerd als een geschenk van de God Osiris aan de mensen. Het ‘gewone volk’ gebruikte varkensvet om in te bakken.

olijfblog olijven als ontbijt

Olijven bij het ontbijt

Deze olijvenbomen groeiden in het oude Midden Oosten. Het oude Perzië en Mesopotamië. En de olijven lagen letterlijk voor het oprapen.

Omdat het persen van olie uit de olijven een heel karwei was, werd het in eerste instantie alléén gebruikt voor religieuze riten en voor lichaamsverzorging.

En pas later werd de olijfolie gebruikt als olie voor in een lamp en om te gebruiken bij het koken en in het eten.

In de vroege Middeleeuwen was Bagdad een welvarende stad, waar mensen uit alle windstreken elkaar troffen en je op de markt rijk gevulde kramen met etenswaren kon vinden. In de kookboeken uit die tijd staan veel recepten met olijven en met olijfolie.

De Griekse arts Hippocrates had grote belangstelling voor het verband tussen voeding en gezondheid. Olijfolie zag hij als een belangrijk middel ter voorkoming van kwalen.

Olijfolie en onze gezondheid, de olijfboom als “mini apotheek”

Men beschouwt olijfolie als een van de gezondste soorten olie. Rond de Middellandse zee hebben mensen veel minder last van hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk is de combinatie van ‘goede’ olie, verse groenten, fruit en weinig dierlijke producten met een dagelijks glaasje rode wijn een prima combinatie. Een goed Mediterraan dieet voor een lang en gezond leven?

Dat olijfbladeren bloeddruk verlagende substanties bevatten is wel algemeen bekend. Volgens de nieuwste onderzoeken bevat olijfolie, naast de zo geroemde enkelvoudig onverzadigde vetzuren, ook een

olijfblog brood met olie

Olijfbrood met olie

heleboel ándere substanties. Onder andere bevat het stoffen die ons slechte cholesterol gehalte laat dalen. (LDL) .

Maar ook bevat het stoffen zoals Vitamine A, B1, B2, B6 en Pantotheenzuren (Vitamine B5) Foliumzuren en Vitamine C. Maar ook mineralen als folium, kalium en magnesium zitten in de olijven en de olie. Evenals calcium, fosfor, zwavel, ijzer en chloor.

En een beetje glycoside en oleoside vindt men er ook in. Dit zijn stoffen die de lever en de gal beschermen. En véél Vitamine E, goed voor de huid

Olijfolie als een volks medicijn ?

Maar wist je dat olijfolie óók een volksmedicijn is ? In Italië hebben bijna alle huismoeders een fles met ½ olijfolie en ½ wijn in de kast staan. Men noemt het  “Samariter balsem”. En dit wordt gebruikt tegen brandwonden in de huid. Ook bij brandwonden, veroorzaakt door een hete vloeistof. Ongelukje gebeurt ? De vrouwen  schudden het éérst flink en gieten het direct op de getroffen plek. Dit mengsel zou ook tegen littekens helpen.

olijfblog oeroude pers

Een oeroude olijven pers. Zo kreeg men de olie uit de olijven, een heel karwij

Olijfolie geldt in alle landen, waar men olijfboomgaarden heeft, als genezend voor de lever en de galblaas. Omdat het de galblaas aanzet om gal áán te maken. En dit helpt voor een goede spijsvertering. Zelfs voor het ‘afvoeren’ van galstenen wordt olijfolie gebruikt bij natuurartsen. Het is de beroemde ‘olie kuur’. Zelfs bij een galkoliek kun je direct  (nog voor de dokter komt) elk uur 3 eetlepels pure olijfolie nemen.

Bij huid problemen zoals karbonkels, abcessen, zenuwpijn en verstuikingen kan een “wikkel” of “omslag” met knoflook en olijfolie een waar wonder bewerkstelligen. Het stinkt misschien een beetje, maar het is uitermate werkzaam. Het is de hoge  hoeveelheid Vitamine E in de olijfolie, die goed is voor onze huid en het herstel van onze huid.

Hoe maak ik een olijfolie wikkel

  • Druk 2 a 3 teentjes knoflook plat of druk ze door een knoflookpers. Giet wat olijfolie in een klein kopje, roer de knoflook erdoor. Giet het op een oude handdoek en wikkel het om de verstuiking of ontstoken plek in de huid. Doe er een droge doek extra overheen tegen het ; door lekken’. Laat het geheel, afhankelijk van de pijn en diepe van de plek, ca 15 a 20 minuten tot een uur inwerken. En maak het daarna schoon met een katoenen doek. Dit kun je een a twee maal per dag herhalen.

Nog meer cosmetische toepassingen met olijfolie ?

  • Voor onze kleine baby’s : Moeders, rode babybilletjes zijn ook heel goed schoon te maken met olijfolie. In plaats van gekochte Daar zit van alles in wat niet zo goed is voor de babyhuid.
  • Droge gezichtshuid ? Een jade roller en een paar druppeltjes olijfolie doen wonderen

    olijfblog olie

    Zachte en warme olijfolie, goede voor de huid

  • Droge handen en gesprongen huid ? Smeer je handen in met olijfolie en doe een paar handschoenen aan. Bijvoorbeeld ’s avonds. En laat het een paar uren zo inwerken.
  • Last van cellulitis ? Smeer je benen in met olijfolie met een schepje gember poeder, dit stimuleert de bloedsomloop
  • En tegen droge voeten en droge hakken helpt een warm (dus niet héét) badje met wat water, een paar eetlepels olijfolie en honing.
  • Droog en pluizig haar ? Smeer een beetje olijfolie in het haar, en laat het een paar uren intrekken. Daarna wassen met zachte shampoo.

Keukentips met olijven en olijfolie ?

olijfblog zwarte olijven

Glanzend van de olijfolie

Wist je dat groene olijven onrijpe olijven zijn ? Zwarte olijven zijn rijpe olijven. En, als je olijfolie koopt, koop het dan beter niet in een doorzichtige glazen fles, maar in een donkere fles. De goede stoffen verdwijnen onder invloed van licht. En het zijn juist deze ‘carotenoïden’ die de olijfolie haar gezonde werking geven.

Kijk eventueel ook even naar de toevoeging “extra virgine”. En koop geen ‘geraffineerde olijfolie’.

Wist je dat koudgeperste olijfolie ook wel ‘levende olijfolie’ genoemd wordt ? Het wordt beter ons lichaam opgenomen en maakt de spijsverterings organen actiever.

Hoe bewaar ik olijfolie het beste ?

De beste soorten olijfolie zijn de niet geraffineerde  soorten. Het is natuurlijk prachtig om te zien, als je een fles mooie groene olijfolie in je keuken hebt staan. Maar het chlorofyl, dat deze groene kleur geeft, is vatbaar voor licht en zuurstof. Dat breekt het chlorofyl áf. Dit heet ‘foto oxidatie’. Kurkuma, als het in een doorzichtig glazen potje zit, heeft dit proces óók.

De werking vermindert en bij de olijfolie ontstaat een verschaalde en wrange smaak. Om dit te voorkomen kun je de olijfolie het beste in het donker bewaren. En op een koele plaats. Zo worden alle chemische processen vertraagd.

Tips : wat je met olijven kunt doen ?

  1. Knip verse korianderblaadjes fijn, meng het met wat peper en olijfolie. En schep het door een schaaltje olijven. Dit kun je ook met verse basilicumblaadjes doen. Of dille. Tijm of oregano smaken ook uitstekend bij olijven.
  2. Verwerk ze in een salade of op een koude schotel
  3. In de tomatensaus voeg je de olijven (meestal) pas op het einde van de kooktijd toe.

    Olijfblog gedroogde tomaatjes

    Gedroogde tomaatjes met olijfolie en een teentje knoflook

  4. Dan is je saus niet zo bitter.
  5. Gebakken Aubergine met tomaat en olijven is een goede combinatie
  6. Olijven en kaas aan een spiesje is ook een goede combinatie
  7. Vul eens grote zwarte olijven met amandelen of zilveruitjes
  8. Venkel met sinaasappel en olijven is een lekkere mix.
  9. Olijven zijn basische voedsel
  10. Zet eens een schaaltje met augurk en olijven op tafel, in plaats van chips
  11. ’s Zomers smaakt een beetje olijfolie óver een ijsje hémels !
  12. Gedroogde tomaatjes met basilicum en een teentje knoflook in een pot
  13. Olijvenbrood met olijfolie en zout
  14. Sardientjes met olijfolie en zwarte olijven en stokbrood

Dank je wel voor het lezen en een fijne zondag gewenst van Tieneke

Meer artikelen over olijven of olijfolie ?

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Hun producten zijn vrij van zware metalen zoals lood chromaat, vrij van genetische manipulatie, ethyleen oxide vrij . Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en kurkuma producten.  Met zorg uitgekozen supplementen. Zó kan het ook ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.