Saffraan, het is een bijzondere specerij. Trouwens het is ook bijzonder duur. En heel erg lekker. Maar wij, als Nederlanders, weten vaak niet zo goed hoe we met saffraan om moeten gaan. We kopen een klein flesje of zakje met een paar rode draadjes erin. En zetten het dan weg. Maar wat is saffraan eigenlijk ? Hoe gebruik je saffraan in de gerechten ? Welke gerechten zijn het lekkerste met saffraan ? Moet je gewoon een paar draadjes in het eten gooien ? Of zijn er nog ándere manieren om de werkzame stoffen uit de saffraan te halen ? Hoe bewaar je saffraan het beste ? Hier vind je een geweldig leuk artikel over de praktische toepassingen van saffraan.
Wat is saffraan
De naam komt van het Arabische woord “asfar”, en dit betekent “geel” of “draadje”. Saffraan werd

Saffraan draadjes uit de “Crocus Sativus”
meegenomen door de Moren vanuit Iran. Want saffraan komt van oorsprong uit Griekenland. Waarschijnlijk uit de bronstijd, want daar werd saffraan voor het eerst gekweekt. Nu komt er ook goede saffraan uit Iran, en ook Spanje en Sardinië produceren saffraan van zeer hoge kwaliteit.
Saffraan draadjes zijn de stamperdraadjes ín een bloem. De krokus. Maar alléén van één soort krokus, de ‘Crocus Sativa’. En de saffraan zijn die rode sprietjes in de bloem. Ze worden met de hand geoogst, een enorm tijdrovend karwij. Daarom is het ook zo duur. En dan hebben we het nog niet over het drogen, dat moet ook zeer zorgvuldig gebeuren. Soms in de zon, soms 30 minuten boven een vuurtje.
Welke recepten zijn het lekkerst met saffraan ?
Saffraan smaakt uitstekend in rijst gerechten. Hierin wordt het ook het meest verwerkt. De Iraniërs gebruiken de saffraan in hun rijstgerecht ‘polo’. De Spanjaarden in hun ‘paella’. Gôh, deze namen lijken een beetje op elkaar. De Fransen gebruiken saffraan in hun ‘bouillabaisse’. De Italianen in hun ‘risotto alla Milanese’. En de Indiërs in hun ‘biryani rijst’, maar ook in hun zoetigheden en toetjes op basis van melk.
Deze bovenstaande gerechten zijn wereld gerechten. En ik vind rijst inderdaad ook het lekkerste met een beetje saffraan. Maar ook over wit vlees is saffraan smaakvol, kip of ander gevogelte.
Wat smaakt er lekker met saffraan ?
Saffraan heeft een beetje een ‘hooi smaak’. Uitdagend, vreemd en iets bitter. Daarom combineert saffraan goed met brood, rijst, vis, witte bonen en aardappelen. Maar saffraan combineert, door het lichte bittertje in de smaak, ook prima met andere licht bittere smaken. Zoals citroenschil, amandelen en rozenknoppen of rozenwater.
Uitstekende smaakcombinaties met saffraan zijn :
- Saffraan en Aardappelen : Dit is een van de bijzonder lekkere combinaties. Een klein beetje saffraan
Gestoofde saffraan aardappeltjes. Een theelepel saffraan water en een paar draadjes extra. Peper en zout,.. yammie !
door de aardappelen, gebakken of gekookt. Zoals een Spaanse tortilla of Italiaanse gnocchi. Een paar druppetjes of draadjes door de gekookte aardappelen (voor een aardappel salade) maakt de hele salade bijzonder lekker. Evenals de smaakcombinatie van saffraan en avocado en/of ei.
- Saffraan en Bloemkool : Doe simpel een paar druppeltjes saffraanwater of draadjes bij de bloemkool, tijdens het koken. Subliem !
- Saffraan en Citroen : Denk maar aan die bijzondere smaak van paella, daar is de combi van saffraan en citroen volledig tot haar recht gekomen. Niet mee koken, maar vlak vóór het opdienen even eroverheen druppelen. De finishing touch.
- Saffraan en Rijst : Zie bovenstaand, een uniek lekkere combinatie
- Saffraan en Schorseneren : zie mijn recept : wat-doe-ik-met-schorseneren-recept-tips-en-achtergrond/
- Saffraan en Anijs : Zo, gewoon, als dressing vond ik het niet zo bijzonder, de smaken zijn allebei sterk. Maar over vis is dit een bijzondere lekkere combinatie. Denk aan vis en venkel
- Saffraan en Sinaasappel : Omdat de werkzame stoffen van saffraan goed oplossen in alcohol, én goed combineert met citrusvruchten, heb ik een paar draadjes saffraan in een mini flesje sinaasappel likeur gedaan. Dop erop en even laten staan. De volgende dag heb ik het dopje er weer áf gehaald, en even geroken. Wow !! Geweldige geur. En die kleur en smaak. Nou nog even bedenken welk recept ik deze combi kan gaan maken. Ik weet dat er in Marokkaanse tajines citroen en saffraan gebruikt wordt, dus dat zal (samen met olijven en aardappelen) vást bijzonder smaken.
- Saffraan en Rozenknoppen : of rozenwater kan ook. Vandaag ga ik eens een paar draadjes saffraan met rozenwater combineren. Het schijnt een veel gebruikte combinatie in de Midden-Oosterse keuken te zijn. Vooral met ijs is dit érg lekker, want er zijn veel recepten van een soort bevroren slagroom, met saffraan en rozenwater.
- Saffraan en Rabarber : Ik zeg niets,.. probeer het volgende eens : Doe rabarber met een theelepel verse gember en een paar draadjes saffraan in een pan. Met iets zoets, rabarber is zuur. Koken en dan proeven. Wow !
De kleur en de smaak van saffraan
De heldere en felle kleur van saffraan komt van een paar pigmenten, die heten ‘carotenoïden’ (zie 2) en zitten dus in die saffraan draadjes. Een van de meest voorkomende pigmenten heet ‘crocine’. Een enorm sterke kleurstof, die al op 1 deeltje per miljoen deeltjes een prachtige kleur afgeeft. Dit een soort suikermolecuul. Daarom kun je saffraan óók oplossen in water. En het gemakkelijkst in warm water. Hier komen we direct op terug.
De smaak van saffraan is iets bitters in de smaak met een beetje een hooiachtige geur. Deze typische geur heeft de saffraan nodig om insecten en andere rovers af te schrikken. Maar als het gedroogd is verdwijnt die sterke bitterheid en geeft dan de echte saffraan geur af. Daarom ruikt en smaakt het zo lekker.
Het nadeel van saffraan is dat de kleur- en smaak moleculen heel gemakkelijk door licht en warmte aangetast worden. Bewaar het dus altijd in het donker, en zo luchtdicht mogelijk.
Eigenlijk is luchtdicht invriezen het beste.
Hoe haal je de werkzame stoffen en de kleur het beste uit de saffraan ?
Een poos geleden heb ik een erg leuk artikel over saffraan geschreven. Over alle aspecten ervan, over de uitwerking op ons lichaam en wat er maar te weten valt. Misschien vind je het leuk om te lezen. Wist je dat, als je vroeger saffraan vervalste, dat ze je dan opsloten ? En sommige bedriegers werden levend begraven, tussen de krokus bollen. Ja, er stonden vreselijk strenge straffen op het vervalsen van saffraan. (zie 1)
Er zijn verschillende manieren om de werkzame carotenoïden uit de saffraan draadjes te halen. Je gebruikt saffraan altijd in kleine hoeveelheden, omdat het in grote hoeveelheden giftig is. De werkzame stoffen kun je er met water uithalen. Maar ook met vet en alcohol.
We hebben een goede Nederlandse kennis in Zuid Spanje, we kopen ieder jaar een behoorlijke hoeveelheid van hun saffraan. Top klasse saffraan. Daarom heb ik genoeg saffraan in voorraad om jullie de toepassingen even te laten zien.
Hier komen een paar manieren waarop je de saffraan in je keuken kunt gebruiken :
- Saffraan oplossen in warm water.

Saffraan in warm water opgelost.
Neem een brandschoon klein flesje of potje. Doe er een kleine theelepel vol met saffraan draadjes in. Eerst een beetje koud water (ca 3 eetlepels vol) en giet het voorzichtig verder vol met heet water (dus niet kokend). Deksel of dop erop. Zet het maar ergens weg. Zo heb je alle goede werkzame stoffen uit de saffraan gebruikt
En als het afgekoeld is, dan gaat het in de koelkast. Maak niet teveel, het blijft ca 7 dagen goed. En de kleur is práchtig dieprood. De carotenoïden zijn opgelost. Theelepeltje (is genoeg) over de rijst. Over de gebakken aardappelen, over van alles. Yammie ! En die kleur,…. De kleur wordt spectaculair. En de geur en smaak óók !
Tip : bewaar het in het donker, in de koelkast bijvoorbeeld.
- Saffraan oplossen in olie
Neem een brandschoon klein flesje of potje. Doe er een kleine theelepel vol met saffraan draadjes in. En

Saffraan in olijfolie opgelost
giet het verder vol met licht warme olie. Omdat suiker niet oplost in olie, is er géén rood kleuring. Maar de werkzame stoffen lossen wel op in de olie. Dus je hebt gezonde saffraan-olie, maar geen rood kleuring. De smaak ervan is verfijnd en subliem lekker. Doe de pasta saus is het erg bijzonder. Een theelepel vol is genoeg. Zeer smakelijk en lang houdbaar.
Tip : Bewaar het in het donker, in de koelkast bijvoorbeeld.
- Saffraan oplossen in alcohol

Een beetje saffraan draadjes opgelost in sinaasappel likeur.
Neem een brandschoon klein flesje of potje. Doe er een kleine theelepel vol met saffraan draadjes in. Doe er hoog procentige alcolhol bij. Sluit het af. Je ziet de verkleuring wel, maar niet zo sterk als bij de water oplossing. Daarentegen is het wel maanden houdbaar. Bijv sinaasappel likeur met een plukje saffraan erin voor (namaak)kip. Je wrijft het ermee in. Of druppelt het erover. Dan even bakken of braden of in de römertopf. Hier heb ik een paar saffraan draadjes opgelost in sinaasappel likeur. Geur, smaak en de combinatie zijn echt BINGO
Tip : Bewaar het in het donker, in de koelkast bijvoorbeeld
- Saffraan invriezen
Dit is de beste en de gemakkelijkste manier. Doe een klein plukje saffraan draadjes in hele kleine minizakjes of bijv in de hoek van een diepvrieszakje. Knoopje erin en in een bakje in de diepvries bewaren. Als je er een hele pluk in gooit, haal je er tevéél weer uit. De saffraan draadjes breken.
Recepten ?
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/04/26/alles-over-saffraan-met-veel-verrassende-recepten/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/10/23/kan-het-eten-van-kurkuma-de-huid-geel-kleuren-met-een-duidelijk-antwoord/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2022/03/27/wat-doe-ik-met-schorseneren-recept-tips-en-achtergrond/
- Saffraan kardemom rijst recept
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak !
Leuk en leerzaam artikel.