Kan het eten van paddenstoelen helpen tegen kanker ? Zo ja, hóe dan ?

Standaard

Een aantal jaren geleden was er een arts,  die na vergaand onderzoek,  tot de conclusie kwam dat gewone voeding een enorme invloed op onze gezondheid heeft. Het eten van verse groenten en fruit is goed voor ons. En het eten van paddenstoelen had een goede invloed op onze algehele immuunsysteem. Dit zijn interessante gegevens. Indertijd keek men er nogal kritisch naar.  Klopte zoiets ?  Welke invloed kan het eten van paddenstoelen op onze gezondheid hebben ? Beschermen paddenstoelen je écht tegen ernstige ziekte ? Of was deze prima gezondheids tip té gemakkelijk ? En hoe werkt zoiets ?  Hier vind je een duidelijk artikel.  

Het is 10 jaren geleden

Ja, het was in 2012 dat er een boek, over de uitwerking van “gewone voeding” in ons lichaam, op de

pad blog supermooi

Een paddenstoel is een klein wonder van de natuur

markt kwam. Nederland had net een Europees verdrag ondertekend, waarbij het leggen van gezondheidsclaims op gewone voeding en supplementen strikt verboden werd. En daar kon iedereen het mee doen. Geen discussie mogelijk, en gevraagd werden we óók niets. De ‘man in de straat’ wist hier zelfs  niets van.

In ditzelfde jaar kwam er een boek uit. “De Voedselzandloper” van Dr. K. Verburgh.

Één van zijn stellingen ging over het eten van paddenstoelen en de uitwerking ervan. Hij beweerde dat het eten van 1 grote champignon (ca 18 gram) per dag de kans op kanker met ca 45% kon verlagen. En dat het eten van zwarte cacao zonder suiker goed voor hart en bloedvaten was. Het was revolutionair.

Tijdens de corona epidemie werd duidelijk dat een slecht voedings patroon méér kans op corona kon geven, dan een goed voedings patroon. Omdat goede voeding één van de belangrijke krachten achter een stevig immuunsysteem bleek te zijn. We keken er van op.

En ook had men ondertussen in Nederland ontdekt dat het eten van paddenstoelen zeer gezond was, en de kans op kanker met 45% kon verlagen. En het maakt niet uit welke soort paddenstoel men at. Ze hebben allemaal een vergelijkbaar beschermend effect. (1). Je zou dus kunnen zeggen dat doodgewone paddenstoelen écht superfood is. Ze bevatten veel ergothioneïne, een krachtige antioxidant die tegen kanker beschermt. Paddenstoelen zijn de rijkste bron voor dit stofje. Mensen die dagelijks paddenstoelen aten waren het beste beschermd door dit stofje. Een interessant gegeven.

Waaróm zijn paddenstoelen zo gezond ? en hoe kunnen ze je beschermen ?

Omdat paddenstoelen wonderlijke dingen zijn. Het zijn eigenlijk geen planten, maar het zijn ook geen dieren. Ze hebben hun eigen unieke classificatie, ze heten ‘funghi’.

 1. Om mee te beginnen hebben paddenstoelen een kanker werende werking. Dit is omdat
  pad blog 7 koningsoesterzwam de gezondste

  Maii-take (eikhaas) en de (konings) oester zwammen gelden als de gezondste

  paddenstoelen opgebouwd zijn lange ketens van vreemde polysachariden die ons immuunsysteem prikkelen.

 2. Ze werken een beetje als ‘alarm signaal’ voor ons immuunsysteem.
 3. Hierdoor wordt het immuunsysteem alerter en kan het sneller kankercellen ontdekken
 4. En per direct uitschakelen.
 5. Zo simpel kan iets zijn.

In Japan worden extracten van paddenstoelen in ziekenhuizen gebruikt als ondersteunende behandeling bij kanker (2) (3).

Paddenstoelen worden ook preventief tegen kanker gebruikt. Personen die dagelijks paddenstoelen eten, hebben maar liefst de helft minder kans op maagkanker (4).

Hoe zitten die gezondheids effecten van het eten van paddenstoelen dan in elkaar ? En wat kun je combineren ?

Een ander onderzoek, dat verscheen in het International Journal of Cancer, en waaraan meer dan 1000 vrouwen deelnamen, toonde aan dat vrouwen, die dagelijks 10 gram Paddenstoelen aten,  64% (!!!!) minder kans op borstkanker hadden, vergeleken met vrouwen die geen paddenstoelen aten.

pad padd gr thee en kk

Een super combinatie !

En omdat groene thee de kans op borstkanker óók nog eens flink kan verlagen,  hebben vrouwen die paddenstoelen aten én dagelijks 1 a 2 koppen groene thee dronken 89% (!!!)  minder kans op borstkanker. (5) (6).

Waarom wéten vrouwen zoiets niet ? Dit is toch superbelangrijke informatie ?

Hiervan zou je kunnen zeggen dat het combineren van meerdere gezonde voeding de gezondheid beïnvloedt. Het een is gezond, het ander is gezond, sámen is het supergezond.

Neem bijvoorbeeld eens paddenstoelen met kurkuma. En een glas groene thee ná.

Dat is een pas een supergoede combinatie !

Omdat paddenstoelen biologisch zo bijzonder en vreemd zijn, hebben ze een speciale smaak waardoor ze als een uiterst geschikte aanvulling op onze maaltijden gebruikt kunnen worden. Als een alternatief voor de aardappel. Maar mét aardappelen smaken ze ook heerlijk. Bijvoorbeeld deze saus met gnocchi ! Mmmm,.. en verse basilicum erbij

En het maakte niet eens zo veel uit welke paddenstoelen je kiest. Er zijn er zoveel. Van kastanje champignons tot gewone champignons. Oesterzwammen, shii-take, portbello, maii-take, enoki-take. Vooral oesterzwammen staan bekend om hun anti-kanker effect. En koningsoesterzwammen. Ook eikhaas is een zeer gezonde soort. (Heet ook wel maii-take).

Bovendien zijn paddenstoelen goed voor je humeur. En kunnen helpen tegen een depressie. Bovendien staan paddenstoelen er óók om bekend dat het je voor een plotselinge vroegtijdige dood zou kunnen behoeden.

Paddenstoelen zoeken in Polen

Soms gaan we naar een meditatie cursus, en het meest aangename vinden we een  “10 daagse stilte” meditatie cursus. Als er héél langzaam en geleidelijk stilte in je hoofd komt, en het razen van alle gedachten verstomt. Als je de zon weer vol kunt zien schijnen en alles weer lekker ruikt en er opeens tijd genoeg is.

Die doen we soms in Polen. De laatste keer hadden de vrouwen een stoofschotel van pastinaak gemaakt.

pad blog mandvol2

In Polen is paddenstoelen zoeken in het bos een graag gedane bezigheid

Werkelijk héérlijk. (Herfststoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen)

In deze stilte ben ik eens een paar uurtjes met één van de kokkinnen het bos in gegaan. Het was een stille herfstmiddag in 2021, de zon scheen. We gingen paddenstoelen zoeken. Onze lange stilte was geen probleem, we spraken niet dezelfde taal, dus we verstonden elkaar zo-wie-zo niet.

We hebben een hele mand vol met paddenstoelen gevonden. Dobroshe kende ze allemaal bij hun Poolse naam. Ik mocht helpen, toen ze ze ging bereiden, en heb goed gekeken. Het was een simpel en eenvoudig recept. Natuurlijk volgens ayurvedische richtlijnen. Met kurkuma !

Maar toen het op de tafel stond, en ik er één hapje van nam, toen gingen me de haren overeind staan. En sprongen me de tranen in de ogen. Zó Lekker !!! Nou reageer ik erg sterk op smaken, maar dit was subliem. Subliem !!

Hier komt het recept van :

Poolse paddenstoelensaus met kurkuma uit Taraska  

Poolse paddenstoelensaus uit Taraska met kurkuma en dille (PRINTVERSIE) 

Dit is een wonder recept. En het is makkelijk te maken. Je hele keuken ruikt mysterieus naar paddenstoelen. Als je je neus boven de pan houdt, dan loopt het water je in de mond. En als je de schaal met de saus op de tafel zet, dan wordt het stil. Zó lekker ruikt het.

Nodig voor 2 a 3  personen

 1. Ca 250 gram paddenstoelen (beetje meer mag altijd)                        pad blog saus
 2. Klontje boter of ghee of olie
 3. Ca 100 ml kookroom of sojaroom
 4. Zout, (erg weinig, het heeft een zoute smaak van zichzelf)
 5. Peper (mag wel wat in)
 6. Vers geknipte dille (ca 1 flinke eetlepel)
 7. 1 redelijk middelgroot laurierblad
 8. Klein scheutje sojasaus (ca 1 eetlepel)
 9. Klein beetje kurkuma poeder (ca 1 afgestreken theelepel)

Bereiden :

 • Neem ca 250 gram paddenstoelen (meer mag ook)
 • Snij de paddenstoelen eerst in ca 4 plakjes en dan nog eens in 3 plakjes. Dus eerst in de lengte en dan in de breedte
 • Doe een beetje boter of olie in een kleine braadpan
 • Zet het vuur laag, je gaat ze niet bakken, maar zachtjes smoren.
 • Doe de paddenstoelen erbij, en een scheutje room/soja saus en 1 blaadje laurierpad blog 4 alleen champignons mooi
 • NIET ROEREN, het vocht moet er vanzelf uit komen. De saus wordt nu grijzer van kleur. Dan is het goed, de paddenstoelen stukjes moeten kleiner worden.
 • Laat het even ca 5 minuten smoren, tot het vocht uit de paddenstoelen komt.
 • Doe dan de geknipte dille, de sojasaus en de kurkuma erbij
 • Nu mag je het voorzichtig gaan roeren.
 • Laat de saus gewoon op laag vuur staan, af en toe even roeren.
 • Deksel erop, en laat deze een béétje open staan.
 • Laat maar pruttelen. Te dik ? Béétje water erbij doen. Ca 25 a 30 minuten
 • Opééns ‘flipt’ de geur eruit. De paddenstoelen saus begint heel erg lekker te ruiken
 • Dan is je Poolse paddenstoelen saus klaar
 • Als je de saus dikker wilt hebben, dan is een 1/2 theelepeltje maizena-met-water een ideale manier

Je eet dit zoals je wilt. Met rijst of met kleine pasta. Op een gebakken ei. Met aardappel puree. Of doe een geklutst ei in de pan, daaróp leg je een wrap. En daarop de paddenstoelen saus. Éven bakken en sla de ei/wrap dubbel. En toen was het stil,…

En lekker ! Lekker !! Wow !

Met een hartelijke groet van Tieneke, eet smakelijk gezond !

Méér informatie over paddenstoelen ? 

 1. Stoofschotel-met-paddenstoelen-en-kokos-super-lekker-snel-klaar-en-sprankelend/
 2. Alles-over-paddenstoelen-met-11-heerlijke-paddenstoelen-recepten/
 3. Paddenstoelen-curry-met-kokos-en-kurkuma-erg-lekker-simpel-en-snel-recept/
 4. Paddenstoelen-en-groene-thee-met-recepten/
 5. Herfst-stoofschotel-met-pastinaak-paddenstoelen-tijm-en-wortel-uit-polen/

Bronnen :

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? En een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak ! 

.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

 1. Dit is een heel interessant boek, dat gaat over de behandeling van kanker! Met vriendelijke groeten Margriet Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.