Kan het eten van kurkuma de huid geel kleuren ? (Met een duidelijke antwoord)

Standaard

Kurkuma. De wortels hebben een helder oranje kleur.  In de wortels zit een stof, die voor de prachtige oranje-gele kleur zorgt. Dit heten de curcuminoïden. Kurkuma heeft veel Vitamine A in zich. Als de huid ietwat geel kleurt, komt dit van deze  BetaCaroteen omzetting, naar Vitamine A. Bij de gemalen kurkuma worden deze wortels eerst gekookt en daarna gedroogd. Vervolgens worden ze gemalen. En dan zie je de helder gele kleur verschijnen.  Maar deze geel kleurende stof zit in heel veel verse groenten, vers fruit en ook in kaas en boter, Hoe kan het dat je huid soms een beetje geel kleurt ? Wat is de oorzaak ? Waar komt dit vandaan ? Hier vindt u een artikel van degeneeskrachtigekeuken over dit ‘kleurrijke’ onderwerp.

Een ingezonden brief met een vraag over een gele kleur in de handen

We mochten  de volgende vraag ontvangen :

..”.. Goedemorgen, Mevrouw Tieneke. Mogen we u wat vragen ? Mijn vrouw gebruikt al sinds lange tijd kurkuma. Weliswaar niet van jullie, maar jullie weten er meer van als die andere aanbieder. Daarom stellen we de vraag aan jullie. Ze heeft nu ontdekt dat sommige lichtknopjes een beetje geel zijn verkleurd. En ze heeft deze verkleuring ook op haar vingers. Ze maakt zich hier wat zorgen over. Omdat ze niet weet hoe dat kan. Kunnen jullie antwoord op onze vraag geven ? Hoe het kan dat haar vingers en tenen wat geel verkleurd zijn ? Met vriendelijke groet van de Fam. De V…”..

Gele kleuring van de huid, door kurkuma gebruik ? 

verse-kurkuma-wortel-met-het-BetaCaroteen

Verse kurkuma wortel is bijzonder rijk aan het oranje BetaCaroteen, je kunt het zien aan de oranje kleur

Dank voor uw vraag en vertrouwen omtrent uw mail over het verkleuren van de handen. Ja, dit kan. Het gebeurt niet vaak, want de ene mens is gevoeliger dan een ander. Dit fenomeen heet “hypercarotenemie”. Ook wel “carotenoderma” geheten. En is niet gevaarlijk. Het gebeurt vaker, en voornamelijk bij kinderen. Hoe kan dit ? En wat is de oorzaak ?

Wat is hyper carotenemie ?

Misschien hebt u het wel eens gelezen, als je een erg lichte huid hebt, kun je bruiner worden door veel worteltjes te eten. Dit verkleurt je huid naar een meer geel-bruine kleur en beschermt tegen je tegen de zon.

Deze kleurstof zit soms ook in ‘bruin zonder zon’ middelen voor de huid. Het is een stof die zorgt voor een lichte kleuring van de huid.

Hoe kan het dan dat je huid geel kleurt ?

Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn. We zijn eens voor u op zoek gegaan en hebben  3 duidelijke redenen gevonden. Het is in het geheel niet ernstig en verdwijnt vanzelf wel weer. Geen reden tot bezorgdheid.

Drie redenen voor een teveel aan BetaCaroteen in verse voeding en, eventueel, kurkuma gebruik.

  • 1. Kurkuma kan helpen om deze afvalstoffen uit de cellen los krijgen en veilig afvoeren. Daar door kunnen mensen, die gevoelig voor deze kleuring zijn, een lichte huidverkleuring krijgen.

Caroteen, de oranje kleurstof,  is een lipochroom dat normaal gesproken een gele kleur aan de huid toevoegt. Een lipochroom is een natuurlijk voorkomend vetoplosbaar geel pigment. Het heet : Lipofuscine, en is een product van vetafbraak in lysosomen. Het lysosoom is een blaasje dat zich in het in de cel bevindt en ook wel “de afvalberg van de cel” genoemd wordt. Lysosomale enzymen  in de lysosomen breken afvalstoffen van de cel af, zodat de afbraakproducten hergebruikt of veilig uitgescheiden kunnen worden.

Met het reinigen van iedere lichaamscel kan deze stof vrij komen, en via de huid (als afvalstof) het lichaam verlaten. Kurkuma heeft als werking  een natuurlijke reiniging van onze lichaams cellen. En vanuit deze reiniging komen er afvalstoffen vrij. Kurkuma is in de kern van de zaak een reinigingsmiddel. Het maakt je cellen op ieder niveau schóón. Door deze cellen reiniging, komen er afvalstoffen vrij. Deze afvalstof heet ‘lipofuscine’. Het lichaam heeft meerdere manieren om ons afval kwijt te raken. Het kwijtraken kan via de darmen gaan, via de nieren, via de lever, via de huid of via de longen. Als deze afvalstoffen het lichaam, door zweten, via de huid verlaten, kleurt je huid wat geel. En omdat onze handen en voeten méér zweten dan de rest van ons lichaam, kleuren ze gemakkelijker geel.

  • 2. Deze oranje kleurstof, BetaCaroteen geheten, zit in wortels, in pompoen, in kurkuma en in andere oranje groenten. Zoals zoete aardappelen. Deze ‘carotenemie’ is een lichamelijke uiting, waardoor je een lichte gele verkleuring van de huid (carotenoderma) kunt krijgen.
gele-handen-door-teveel-betacaroteen

Gele handen door ‘caroteno derma’, deze geelkleuring verdwijnt vanzelf wel weer en is onschadelijk

Met verhoogde BètaCaroteen waarden in het bloed, kun je een lichte verkleuring van de huid zien. . In de meeste gevallen volgt deze uiting door langdurige en overmatige consumptie van caroteen-rijk voedsel, zoals wortelen, pompoen en zoete aardappelen.  Overmatige en langdurige inname van caroteenrijk voedsel. Groenten en fruit rijk aan caroteen zijn bijvoorbeeld appel, sinaasappel, papaja, bonen, perzik, bessen, ananas, broccoli, spruitjes, kool, pompoen, wortel, spinazie, pompoen, komkommer, tomaat, sla en mango. Andere bronnen zijn boter, kaas, eigeel, vlees, melk, voedingssupplementen en palmolie En dus ook kurkuma. Zeker als jouw vrouw daarnaast ook veel verse groenten en fruit eet. Ook kan gevoeligheid hiervoor BetaCaroteen een rol mee spelen.

Met verhoogde bloedspiegels van caroteen, is de sterkte van deze vergeling verhoogd. Carotenemie kan met name duidelijk zijn wanneer het ‘stratum corneum’, ook wel ‘hoornlaag’  van de huid genoemd, (1) verdikt is of wanneer er veel onderhuids vet is. De uiting wordt gemakkelijker waar genomen bij mensen met een lichte huidskleur en kan vooral voorkomen als een gele verkleuring van de handpalmen en de zolen bij meer donker gepigmenteerde mensen. Deze kleurstof komt ook met het zweten vrij.

Carotenemie is een veel voorkomende uiting bij kinderen. De toestand van carotenemie is onschadelijk, maar het kan leiden tot een verkeerde diagnose van geelzucht (3).  Terwijl dit niet zo is. Bij geelzucht is de gehele huid gelig, bij carotenemie betreft het alléén handen en voeten. In het Engels heet dit “Orangeness” en het kan ook een belangrijke symbolische betekenis bezitten.

  • 3. Ook  heb ik verder gezocht voor jullie, en een artikel in de wereld “Wetenschappelijke Bibliotheek” voor jullie gevonden, wat uitlegt wáárom dit ook zou kunnen gebeuren. Een traag werkende schildklier, diabetes en anorexia nervosa kunnen ook een oorzaak zijn. 

De afdeling Geallieerde Gezondheidswetenschappen , Faculteit der Medische Wetenschappen, Universiteit van Sri Jayewardenepura, Gangodawila, te Sri Lanka, schrijft het volgende hierover ;

..”..Carotenoïden (2) zijn over het algemeen tetraterpenoïden die verantwoordelijk zijn voor de meeste gele, oranje en rode kleuren in de hele natuurlijke wereld. Pro-vitamine A-carotenoïden dienen als de voorlopers van vitamine A. Daarnaast vertonen carotenoïden een reeks belangrijke beschermende mechanismen in de menselijke gezondheid. Hypercarotenemie wordt gekenmerkt door carotenodermie resulterend in het geel worden van de huid, met name handen, handpalmen en voetzolen. Dit kan komen door het uit zweten van de oranje kleurstof ‘Beta Caroteen’.

Hypercarotenemie kan voorkomen bij personen die veel carotenoïdenrijk voedsel of BetaCaroteen -supplementen- consumeren gedurende een periode van maanden. Bijvoorbeeld door Vitamine A supplementen. Bovendien is het bekend dat mensen met hypothyreoïdie, dit is een traag werkende schildklier, en diabetes mellitus de neiging hebben om hypercarotenemie te ontwikkelen bij de normale inname van carotenoïden-rijk voedsel. Verder is hypercarotenemie gemeld bij anorexia nervosa. Het komt voor bij 2,1 promille van de mensen, en voornamelijk bij vrouwen…”..

Eindconclusie : 

Recent is echter aangetoond dat er geen belangrijke verband is tussen de inname van carotenoïden en hypercarotenemie, wat aangeeft dat er ook een genetische factor speelt bij de ontwikkeling van hypercarotenemie. Daarom lijken sommige mensen genetisch voorbestemd te zijn voor geel kleuring van de huid. Iedereen die te hoge concentraties betacaroteen binnen krijgt kan de oranje verkleuring van de huid ontwikkelen. Kinderen lopen hierbij iets meer risico dan volwassenen. Bekend zijn de gevallen van carotenoderma bij baby’s die potjes babyvoedsel met gemalen worteltjes nuttigden in iets te grote hoeveelheden. Volwassenen die aan de slanke lijn zijn en ‘sapkuren’ volgen met worteltjessap hebben ook een grote kans om een oranje huid te ontwikkelen.

Sommige patiënten met diabetes of met een traag werkende schildklier zijn minder goed in staat om het beta-caroteen uit de voeding om te zetten in vitamine A. Hierdoor staat een overschot aan beta-caroteen en kleurt de huid oranje. Patiënten met anorexia nervosa zouden ook in sommige gevallen een vertraagde omzetting van beta-caroteen naar vitamine A kunnen hebben.

Zoals jullie kunnen lezen, is dit geheel ongevaarlijk. Mevrouw reageert op de grotere hoeveelheid BetaCaroteen in de kurkuma. Dit is de gele kleurstof, deze zit ook in worteltjes, penen, pompoen en zoete aardappelen. Maar er zit véél Vitamine A en dus BetaCaroteen in kurkuma, en dat is goed als ondersteuning voor onze huid en ogen. Omdat kurkuma het lichaam reinigt van de afvalstoffen ondersteunt, kan het zijn dat deze afvalstoffen het lichaam via de huid verlaten.

Bij carotenoderma is er vooral sprake van oranje verkleuring van de huid op plekken met een dikkere eeltlaag, zoals de handpalmen en de voetzolen. Ook huidgebieden met relatief veel talgklieren (o.a. voorhoofd, neus) kunnen makkelijker oranje verkleuren. Het is in het geheel geen reden tot bezorgdheid en verdwijnt vanzelf wel weer. En de lichtknopjes krijgt u heel gemakkelijk weer schoon, door een druppeltje gele CIF op een doekje te doen. En de lichtknopjes even te poetsen.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Bronnen :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22705878
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29460797
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521299
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6758952/

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Saffraan, de praktische toepassingen in gerechten (met tips en recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.