Shilajit, een geheel natuurlijk ayurvedisch mineralen complex

Standaard

shil blog himalaya header

Shilajit is een puur natuurlijk gevormd mineralen complex uit de Himalaya. Het is een van de oudste ayurvedische middelen. In de ayurveda noemen ze het een ‘rasayana’. Het is een natuurlijk middel dat ontstaat onder invloed van de zonnewarmte in de rotsgebergten van de Himalaya. Shilajit bestaat uit oeroude ooit eens gevormde mossen en micro organismen. Het gebeurde eens, vele duizenden jaren geleden,  dat men opmerkte dat er veel dieren waren die likten aan een zwart-bruine plakkerige stroom uit de rotsspleten. Iedere keer kwamen er andere dieren. Zoiets bijzonders sprak zich rond, in oude tijden. Dit was de eerste keer dat de mens ‘Shilajit’ heeft opgemerkt. Hier vind je een informatief artikel over een ayurvedisch natuurlijk mineralen complex, het heet Shilajit

De oude geschiedenis van Shilajit

Volgens de Tibetaanse folklore viel het de lokale bevolking op dat dieren, (voornamelijk apen) als zij zich

shilajit in houten kommetje mooi

zwak voelden of gewond waren, aan de zwarte of geelbruine substantie die op de rotsen zat likten en daar blijkbaar baat bij hadden. Het was een zwart/bruine kleverige pasta die uit de bergkloven kwam sijpelen onder invloed van de zonnewarmte. De mensen gingen het zelf ook proberen en de resultaten maakten indruk.

De lokale Tibetaanse bevolking ontdekte Brag-Shun (zoals Mumijo of Shilajit) ter plaatse wordt genoemd toen ze deze apen observeerden.

Aangezien het observeren en interpreteren van dieren en hun gedrag een belangrijk onderdeel van de  heelkunde was in die tijd,  legden de dorpelingen algauw een verband tussen de kracht en vitaliteit van de apen en de Shilajit. Ze begonnen het zelf te gebruiken en maakten melding van een opvallende verbetering van hun gezondheid en uithoudings vermogen. Men kreeg meer vitaliteit en er was een afname van problemen zoals spijsverterings aandoeningen en impotentie.

Shilajit is een zuiver natuurlijk ayurvedisch mineralen complex (zie foto)

Een ingezonden brief over een tekort aan mineralen

“.. Mevrouw Tieneke, Zou ik je wat mogen vragen. Ik mis een groot stuk van mijn dikke darm. Daar ben ik erg ziek van geweest. Niet van die darm, maar van de gevolgen ervan. Met vreselijk kramp, slecht slapen en een nogal slecht  humeur. De dokter wist het niet, en ik heb medicijnen gekregen. Maar die hielpen niet zoveel. Achteraf beschouwd was het een tekort aan mineralen, voornamelijk kalium. Toen ik die nam, knapte het weer op. Ik denk dat ik meer tekorten heb. Maar er zijn zóveel mineralen, die kan ik toch niet allemaal gaan kopen en slikken. Weet jij misschien een oplossing ? Ik wacht op jouw antwoord. Met een vriendelijke groet van Dhr. C.v.W…”..

Wat is Shilajit ? 

Dank voor je mail, Chris. Je kunt natuurlijk een goed mineralen-complex nemen. Een die bestaat uit geheel zuiver en natuurlijk mineralen- en spoor elementen complex. Er is er ééntje uit de oude ayurvedische traditie, het heet “Shilajit”. Het is een droog planten extract in een capsule. Het komt, als afscheiding,  vanuit de Himalaya gesteenten naar beneden. En is zeer rijk aan mineralen en spoor- elementen.

shilajit poeder op hout

Shilajit poeder

Deze geheel natuurlijke Shilajit  ‘Vedic’ komt uit de ayurvedische traditie.  Dat is ánders. Want de meeste mineralen complexen zijn op commerciële basis gemaakt. Shilajit is door de natuur gemaakt. Een enorm verschil.

Er zijn waarschijnlijk véél mensen met een tekort aan mineralen. Onze eigen gezondheid en de gezondheid van onze aarde zijn volledig met elkaar verbonden, is mijn mening.

Daarom is het wel een bijzonder gebruik, om éérst naar de winkel te gaan om ons voedsel te kopen. En daarna nog even langs de drogist, om de voedingsstoffen (die in het fruit en de groente horen aanwezig horen te zijn) er los bij te kopen. En we vinden dit helemaal normaal. Omdat we hebben geaccepteerd dat onze grond en daardoor ons voedsel arm aan mineralen is geworden (1)

We hebben deze mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Chronische vermoeidheid, bloedarmoede, vruchtbaarheid, urinewegen, gezondheid van ons immuunsysteem, hersengezondheid, vertraging van onze veroudering, het gebruik van medicijnen zijn allemaal van invloed.

Maar de mineralen complexen die we kopen zijn óók niet altijd  natuur zuiver

Shilajit ‘Vedic’ bevat zuiver natuurlijke mineralen

Shilajit is een zuiver natuurlijk mineralen complex uit de oude ayurvedisch traditie. Dus van 100% natuurlijke oorsprong. Meer dan 3000 jaar oude Ayurvedische  geschriften maken al melding van deze

shil blog aristoteles

‘vernietiger der zwakheid’. Aristoteles  schreef in de 4e eeuw vóór Christus al over de helende werking van Shilajit.

Het ziet er, als het gevonden is, uit als een ietwat plakkerige bruin-zwarte substantie en bestaat uit oeroude ooit eens gevormde mossen en micro organismen. De originele ‘Shilajit’ heeft zich gevormd in de loop van duizenden jaren in het oude Himalaya gebergte.

En als je een capsule openmaakt, dan ruikt en proeft de goede Shilajit een beetje naar teer en/of olie. Je ruikt het direct.

Aristoteles, een van de grondleggers van de moderne geneeskunde (zie foto)

Shilajit is ontstaan onder invloed van zonnewarmte. Dat is gegaan door een langzame afbraak van deze oude micro-organismen en humus. Deze Shilajit-laag vormde zich op de warme steenlaag van de Himalaya rotsen. Daarom heet het ook wel ‘bergzweet’ of ‘rotszweet’. Vanuit de optiek van de medische wetenschap zijn de belangrijkste actieve componenten benzoëzuur en verwante elementen zoals humuszuur  en fulvinezuur die ontstaan door het vergaan van planten.

De functie van deze zuren voor de mens is het bevorderen van de opname van voedingstoffen. De heilzame werking van bijvoorbeeld een modderbad berust onder meer op de aanwezigheid van deze zuren.  Deze rotsplantjes zijn nooit in aanraking gekomen met bestrijdings middelen of pesticiden.

En de kurkuma specialist  heeft ervoor gezorgd dat er géén toevoegingen, géén vulmiddelen en géén chemicaliën zijn gebruikt in de fabricage van hun Shilajit capsules. Een soort  ‘Shilajit’ van uitstekende ayurvedische kwaliteit.  Goede mineralen complexen zijn met een lichtje te zoeken.

De naam van deze kleine micro-organismen en plantjes heette in de oude ayurveda ‘asphaltum’. Hetgeen ‘bedekking’ betekende.

De oude namen van Shilajit zijn bijna ontelbaar.

Shilajit is zó oud, dat het heel veel verschillende namen heeft. Want in China hadden ze we andere namen voor, dan in India. Ook in Tibet en Bhutan wordt deze substantie gevonden. Daar noemt men het Brag-Shun.

shil blog ayurveda

De ayurveda is ca 10.000 jaren jong, en nog even functioneel ,..

Mumijo, Shilajit, Shilajeet, Bergzweet, Rotszweet, en zo zijn er vele tientallen, misschien wel honderden,  namen. Shilajit heeft een lange gebruiksgeschiedenis als alternatief supplement en staat in de Ayurvedische geneeskunde in hoog aanzien als een remedie tegen allerlei kwalen, de meeste waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan mineralen- en spoor elementen.

Wat deze Shilajit ‘Vedic’  zo uniek maakt, is dat er in iedere capsule méér dan 75 verschillende natuurlijke mineralen en spoorelementen te vinden zijn. En deze zijn gezocht in de ‘oer-plaats van de Ayurveda”, de Himalaya. Dat maakt deze Shilajit ‘Vedic’ zo bijzonder.

Mineralen- en spoor elementen zoals :  mangaan, koper, zilver, calcium, chloor, fosfor, kalium,    magnesium, goud, seleen, zink, seleen, ijzer, natrium, jodium, tin, borium, chloride, chroom, fosfor, kiezelzuur, molybdeen, strontium, vanadium, silicium, zwavel en nog velen en velen méér.

Deze Shilajit ‘Vedic’ heeft door haar bijzondere natuurlijke inhoudsstoffen en spoorelementen dus veel invloed op verschillende functies in het lichaam en elk mineraal of spoorelement heeft zijn eigen uitwerking. Shilajit is rijk aan ijzer.

Een paar voorbeelden :

 • Een goede botaanmaak (calcium, fosfor, magnesium, mangaan, zink)
 • Helpt bij de vorming van hormonen (borium)
 • Het behoud van soepele spieren (calcium, kalium, magnesium)
 • Een goede weerstand (ijzer, koper, seleen, zink)
 • Energie vrijmaken uit de voeding (calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan)
 • Goede overdracht van prikkels tussen zenuwcellen (calcium, kalium, koper, magnesium)
 • Het beschermen van gezonde cellen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht (koper, mangaan, seleen, zink)
 • Opbouw en behoud van sterke tanden (calcium, fluoride, fosfor, magnesium)
 • Onderdeel van ons maagzuur (chloride)
 • Vertering van eiwitten (molybdeen)

De WIKIPEDIA beschrijft Shilajit ook uitgebreid :

NB57In de Wikipedia staat een lange rij met goede effecten van shilajit beschreven. (De Wikipedia gebruikt de naam : mumijo).  Zoals nieraandoeningen, chronische bronchitis, bloedarmoede en astma, galstenen, dyspepsie, een vergrote lever en milt, algemene spijsverteringsstoornissen, prostatitis, zenuwzwakte,  impotentie, algemene wondheling, verkoudheid, als vitaliteit verhogend en als anti-verouderingsmiddel. Er staat heel veel over te lezen.

Goede natuurlijke én zuivere mineralen complexen zijn met een lampje te zoeken. De kleur van Shilajit kan variëren van geel-bruin tot bruin-zwart, afhankelijk van de samenstelling. Voor lichamelijke toepassingen wordt aan de bruin-zwarte variant de voorkeur gegeven, deze is het meest krachtig.

Wat is een ‘rasayana’? 

Een rasayana is een middel of specerijen of kruiden complex die een mens jong, fit en mooi houdt. Tot op hoge leeftijd.

Rasayana, of verjonging, is een traditionele Ayurvedische therapie die de vitaliteit van het lichaam tot het

amla

De medicijnen groeien in India  gewoon in de tuin. Deze besjes (amla geheten)  zijn extreem rijk aan vitamine c en goed voor de darmen.

uiterste herstelt. Vanuit het Sanskriet vertaalt het naar Pad (āyana) van essentie (rasa). Rasa, of sap, is de vitale vloeistof die we halen uit het voedsel dat we eten. Het brengt voeding, het voert gifstoffen af ​​en het versterkt onze immuniteit; Het lijkt veel op wat de moderne fysiologie lymfe en plasma noemt.

Dus Rasayana is de manier om de vloeistoffen, de sappigheid in ons lichaam te herstellen en te behouden. Het herstelt onze gezondheid en vitaliteit, en op die manier onze jeugd. In de praktijk is Rasayana in wezen elk kruid, voedsel of elke activiteit waardoor je je energiek voelt en verbetert: huidconditie, slaapkwaliteit, geheugen, concentratie, kracht en de capaciteiten van de zintuigen – ogen, neus, tong, oren en geslachtsorganen.

Dienovereenkomstig kan Rasayana-therapie de voortdurende beoefening zijn van het volgen van een Ayurvedische levensstijl en/of op retraite gaan om speciale behandelingen met oliën, kruiden en voedsel te ontvangen. Hoe dan ook, het gaat erom tijd te besteden aan genezing en verjonging van de lichaam-geest. Een dergelijke kuur heet “Pancha Karma”. we hebben er vaak een gevolgd (zie 1)

Hoe weet je of dit echt pure en goede Shilajit is ? –Shilajit test-

Ja, uitstekende vraag. Want er zijn meerdere mineralen complexen met de naam Shilajit. Er wordt ook ‘Ozokerite’ verkocht met de naam ‘Shilajit’. Ozokerite heeft géén organische mineraalverbindingen. Daar heb je dus niet zo veel aan. Het wordt (onder andere) in de cosmetische industrie gebruikt.

nb57 lucifer houtjeGoede Shilajit heeft een geur van en smaak die doet denken aan olie en ook iets van teer. Dat is de pure zuivere Shilajit. En zeker géén Ozokerite ! Ozokerite heeft geen organische verbindingen en de goede Shilajit heeft deze wél.

Dat doe je zo : Neem even een luciferhoutje. Maak die een beetje nat aan het einde. Stip het éven in de opengemaakte Shilajit capsule. En proef het. Lekker is het niet, maar je proeft duidelijk de teerachtige- en de olie-achtige substantie. Dan heb je goede shilajit in de handen.

Contra indicaties voor Shilajit ?

Er zijn nauwelijks bijwerkingen of interacties bij het innemen van de Shilajit. Maar er zijn wel een paar redenen om het NIET te nemen ;

 1. Gebruik géén Shilajit tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding.
 2. Er is een interactie tussen urinezuur en ijzer. Omdat Shilajit ‘Vedic’ rijk is aan ijzer, kan dit het urinezuur gehalte verhogen. Dit kan van belang zijn voor mensen met gevoeligheid voor nierstenen of jicht.
 3. Een bijeffect van een teveel aan ijzer is maagpijn, misselijkheid en overgeven.
 4. Als u al ijzertabletten neemt, neem dan geen Shilajit. Dat is teveel van het goede.

Bronnen :

 1. Pancha Karma kuur, hoe gaat zoiets ?  (deel 1) 
 2. https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/32031
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17295385/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21530631/ (mumijo = shilajit)
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23733436/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20532096/
 7. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mumijo
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Shilajit ‘Vedic’ ?  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Geachte,

  Niet de smaak is belangrijk maar de oplosbaarheid in water geeft de kwaliteit aan na het raffinageproces.

  Verschillende samhitas- en nighatus-onderzoeken geven aan dat shilajatu vele kwaliteiten bezit, waaronder Kustha, Vata roga, Dipan, Pachan, Jwara, Osteoporose, Zwangerschap bij onvruchtbare vrouwen, Kracht, ontstekingsremmende, antitumor- en immuno modulerende eigenschappen, evenals het uitoefenen van een invloed op de endocriene, zenuw- en cardiopulmonale systemen.

  Volgens de samhitas en nighantus shilajatu gebruikt men de shilajit in verschillende vorm of soort. Met inbegrip van artritis en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat, en hypertensie.

  Er zijn een paar voorlopige studies beschikbaar over de effecten van WS op het immuunsysteem, het centrale zenuwstelsel, het hemopoëtische systeem en algemene groeibevordering om een basis te vormen voor verder onderzoek, maar er is onvoldoende bewijs om een stevige wetenschappelijke basis te verschaffen voor definitieve therapeutische toepassingen.

  Vriendelijke groeten
  Ronald Van Beneden

  • Dank voor uw reactie, we zijn er blij mee. Wel hebben we het van het Engels naar het Nederlands vertaald. Voor een makkelijker leesbaarheid voor onze lezers. Met een hartelijke groet van uw contactpersoon Tieneke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.