Ayurvedische ubtans voor een mooie huid (om zelf te maken)

Standaard

Ubtan blog

Men kan huid creme’s kopen in iedere prijsklasse. Maar géén van al deze huid creme’s is, volgens de ayurveda, goed voor onze huid en/of gezondheid. Zelfs niet als ze ons een huid beloven die eruit ziet alsof we weer 18 zijn. Vroeger zei men “.. wat je niet kunt eten, kun je beter ook niet op de huid smeren..”. Huidverzorging volgens natuurlijke richtlijnen, met 10 tips en recepten voor het zelf maken van gezonde middelen voor je huid. Hier vind je een informatief artikel over ayurvedische Ubtans om zelf je huid te verzorgen.  Huidverzorging op een natuurlijke manier, gebruikmakend van natuurlijke ingrediënten. 

Over goede huidverzorging 

We waren op een lezing over huidverzorging op een ayurvedisch centrum. Daar stelde iemand de vraag wat nu écht goede producten zijn, om je huid mee te verzorgen ? Het antwoord was : 

Antwoord van een ayurvedische arts : ..”..Over crème, die we op onze huid smeren.  Als je die crèmes óp

sesamolie

Zachte goudkleurige sesamolie is een weldaad voor de huid

 eet, kun je ernstig ziek worden omdat het heel schadelijk is vanwege zware chemicaliën. Dit is dezelfde crème die ons lichaam absorbeert. Het gaat rechtstreeks in onze bloedbaan. Dus dat zouden we nooit moeten doen. 

Doe niet op je huid, wat je ook niet kunt eten. Dat is de reden waarom elke crème, naast een ayurvedische crème,  niet de moeite waard is om te gebruiken. De ingrediënten in rattengif zijn soms ook toegevoegd aan crèmes, dus als het wordt gegeten, word je ziek. Wanneer het op de huid wordt aangebracht eveneens. 

Vroeger gebruikten we modderpakkingen, room, melk, besan (kikkererwtenmeel), yoghurt en kurkuma. We gebruikten deze allemaal om de huid schoon te houden. Dit is wat we zouden moeten doen. We moeten nog meer producten ontwikkelen die zijn gemaakt van besan en dergelijke dingen die ook kunnen zijn gegeten en toegepast op het lichaam. Gebruik alleen eetbare middelen, zonder toxines, op je huid. En je huid al er stralend uit gaan zien…”.. 

“..Smeer niet op je huid, wat je niet kunt eten..” was de raad van een ayurvedisch arts.  Hij waarschuwde ook specifiek voor bodylotion, om deze beter niet gebruiken vanwege de vele chemische toevoegingen. Bodylotion droogt bovendien je huid uit. Het stimuleert de aanmaak van huidvet, en op een bepaald moment zijn de “voorraad zakjes in de huid” leeg. En heb je de neiging nog meer te smeren. Zo komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Komt een mooie huid dus uit een potje? Nee.

Wat is een ayurvedische ubtan ? 

Een Ubtan is een natuurlijk gemaakt huidmasker of creme of iets anders waarmee je je huid verzorgd. Het  is altijd een natuurlijke geneeskrachtige stof, die wordt gebruikt voor massage op de huid van het lichaam. Ubtan is gebaseerd op een wetenschappelijke, medische en religieuze basis en wordt al vele duizenden jaren gebruikt. Het meeste gebruik wordt gedaan in India, de oorsprong ligt hier dan ook. De meeste recepten voor Ubtan’s zijn duizenden jaren oud en dus al heel lang in gebruik.

De basis van een Ubtan zijn natuurlijke middelen die goed zijn voor onze huid.

Welke soorten Ubtan’s zijn er ? 

Er zijn ontelbaar vele soorten Ubtan beschreven, ieder met haar eigen uitwerking en recept. Om een paar te noemen :

  • Kurkuma Ubtan  : Speciaal voor de ongezonde en/of problematische huid
  • Mosterd Ubtan :  Is een ‘winter ubtan’, het is dus tegen een droge huid. De haarvaatjes worden
    mosterd

    Een biologische mosterd Ubtan

    gestimuleerd en de energie kan stromen. Meng met wat room.

  • Kikkererwten meel Ubtan : Tegen acne en puistjes, meng met gewoon water
  • Yoghurt / room/ melk / amandelmeel Ubtan : Meng bijvoorbeeld met kurkuma en honing tegen heftige acne (let op : kurkuma kleurt de huid geel )
  • Amandelpoeder Ubtan : Tegen puistjes en onzuiverheden. Meng met water en laat een half uur op de gezicht drogen

En zo zijn er duizenden en duizenden Ubtans beschreven. Sommige zijn cosmetisch uitstekend, sommige zijn tegen ontstekingen, sommige zijn voor je gezicht, sommige zijn voor de lichaamshuid. Sommige zijn voor ná een operatie, sommige zijn tegen ernstige brandwonden. De ayurveda is wondermooi. En zuiver. En doeltreffend !

Tips voor een natuurlijke huidverzorging met Ubtan’s 

Dus eigenlijk heb je die dure creme’s  uit de winkel helemaal niet nodig. Zonde van je geld. En het is eigenlijk ook niet goed voor je huid. Zeker is het zo, dat het wel lekker aanvoelt, maar het sluit de huid ook af. Met een gezichtscreme op je huid, zie je soms de druppels transpiratie vocht er dwars doorheen komen. Dan kan de huid niet meer ademen. Dat heb je met de volgende middelen niet.

  • Besanmeel (kikkererwtenmeel) :  geeft een prima huidmasker,
  • Luvos : Luvos is gezuiverd zand, het kost haast niets bij een gezondheidswinkel

    rozen-blad-voor-de-huid

    Rozenblaadjes zijn prima voor de huid

  • Rozenwater of avocado : verzacht de huid
  • Melk, yoghurt, amandelmeel, room : huidverzorgende producten in de ayurveda gebruikt.
  • Thee, gewone zwarte thee : heerlijk voor de huid
  • Kersen : zijn een weldaad voor de huid.
  • Rozenwater : een aanrader als oog compress.
  • Gekookt saliewater : verzachtend en diep zuiverend.
  • Kamille : doet goede dingen voor de ogen.
  • 2 Gewone theezakjes, van zwarte thee : geven de ogen een helder witte kleur.

10 Ayurvedische recepten voor een mooie huid en huidverzorging

Om eens te genieten van een heerlijk warm bad heb je geen badzeep nodig, voor je huid is dat zelfs slecht. Het droogt er van uit. Neem gewoon een handvol grove korrels zeezout, vermeng het, eventueel,  met rozenblaadjes en doe het in een zakje, en in het warme badwater. Of vermeng het zout met een handjevol lavendel. Of neem twee a drie theezakjes en bind ze samen.

De recepten hieronder zijn allemaal geheel natuurlijk in het gebruik, hebben een lange traditie van oude ayurvedische recepten achter zich. . En ze zijn simpel om zelf te maken.

1. Komkommer

Is echt beter voor de huid, dan welke creme dan ook. Schil een stukje komkommer en rasp deze met een grove rasp. Laat het even uitlekken en doe deze op je gezicht, en laat het een kwartiertje inwerken.  Tegen zonnebrand is dit een wondergoed middel, de ‘brand’ is eruit. Je kunt ook gewoon dunne schijfjes snijden, en deze gebruiken, dat is niet zo nat als geraspte komkommer. Het werkt verkoelend, verzachtend en is goed voor de oliebalans in de huid.

  • Komkommer huidmasker recept : voor een wat vettere huid. Neem 1 Eetlepel geraspte komkommer en 1 theelepel volle yoghurt. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng het aan op gezicht en hals. Laat het 15 minuten inwerken. Spoel het dan weer af met lauw water. Dep droog.

2. Honing

Honing op je huid is geweldig goed. Dit wordt zelfs gebruikt bij ernstige verbrandingen.

  • Honing huidmasker recept : Voor een gevoelige huid en/of acne. Neem 2 eetlepels honing, meng het met 1/2 theelepel kurkuma poeder en 1 eetlepel yoghurt. Doe het op je huid. Laat het ca 10 minuten intrekken en was af met lauw water. Dep droog.

3. Kwark

Gebruik het maar eens als masker op je gezicht, hals en decolleté.  Je kunt je verbazen over het zachte resultaat. Kwark is een prima product voor een masker.

  • Kwark huidmasker recept : Neem 2 eetlepels kwark, vermeng het met 1 eetlepel zuivere honing en 1 theelepel olijfolie. Dan afwassen met lauw water. Dep droog.

4. Melk, room en yoghurt

Wat de Ayurveda in het bijzonder aanraadt is een  behandeling van je huid met melk en room en yoghurt. Dit is prima voor de huid. Vooral koemelk werkt verzachtend voor de rijpe of gevoelige huid. Gebruik bij voorkeur biologische producten. Ook is het mogelijk om het te mengen met een beetje honing. Tegen wondjes en verbrandingen.

  • Zuivel huidreinigings scrub recept : Reinigings melk scrub, bij een droge huid, rimpels, rode pukkeltjes en een ontstoken huid. Neem 1 theelepel room van volle melk. ( of biologische zuivere room), en een 1/2e theelepel groene mungbonen meel. meng de room en het bonenmeel door elkaar voor een milde reinigende scrub. ( let er wel even op dat het mengsel niet te dun of te grof is). Breng het aan op je gezicht. Even 30 seconden inwrijven. Laat het dan 10 minuten zitten en spoel het af met lauw water. Dep het zachtjes droog. Eventueel kun je daarna wat zachte olie gebruiken, om het weer te hydrateren.

5. Olijfolie en/of sesamolie 

Ook is het een weldaad voor je huid om deze gewoon met eetbare olie te behandelen. De Ayurveda

ubtan sesam olie

gebruikt veel sesamolie. Ikzelf smeer vaak een druppeltje sesamolie onder mijn ogen als ik naar bed ga. Deze sesamolie moet koudgeperst zijn, en goudkleurig. Beslist géén aromatische sesamolie, maar goede, zachte,  warme en goudkleurige sesamolie. In een goede natuurvoedings winkel hebben ze dit wel.  Creme’s koop ik eigenlijk nooit, mijn huid kan er niet tegen.

  • Zuiver sesamolie huid voedend recept : Neem een eetlepel sesamolie of olijfolie. Breng het aan op het gezicht. Ca 15 minuten in laten trekken en met lauw water weer afwassen. Dep voorzichtig droog. Je huid glanst en voelt soepel aan.

6. Ayurvedische Ubtan voor alle huidtypen 

  • Rijstmeel huid scrub : Neem een halve kop rijstemeel, meng het met een theelepel kikkererwtenmeel en doe er een eetlepel melk (of rozenwater of gewoon water) bij. Maak alle ingrediënten tot een zachte scrub. Breng de scrub met je vingertioppen aan op je gezicht. Masseer de gezichtshuid een minuut lang, met zachte en draaiende bewegingen van je vingers. Wees extra zacht voor je huid ronde de ogen. Spoel daarna de scrub weer van je gezicht met lauw water.

7. Saffraan ubtan voor een stralende huid

Saffraan is het beste middel voor een gave huid en een frisse teint. Havervlokken absorberen veel vocht

saff lepel

Saffraan voor je huid, magic !!

en verzachten de huid. Je kunt het zowel voor je gezicht, alsook voor de rest van het lichaam gebruiken. Voor je gezicht werkt het verzachtend, reinigend en geeft je huid een prachtig stralend uiterlijk.

  • Saffraan ubtan : Neem een 1/2 e kop rode linzen meel, een 1/4 kop gemalen havervlokken, 1/4 theelepel saffraandraadjes en 1 eetlepel koemelk (of genoeg om er een pasta van te maken). Meng alles tot een pasta, en breng deze in een dunne laag aan op je gezicht en eventueel de hals. Spoel het na 10 minuten weer af met koel water. Verbaas je over het resultaat. Let op : Saffraan kan wat geel kleuren op de huid.

8. Rozenblaadjes

Dit is een goed middel voor de oudere en rijpere huid. Het helpt bij een gevoelige huid, tegen roodheid en kleine ontstekingen. Kies wel zuiver vers rozenblad, en niet van ‘langs de weg’.

  • Gezichtsmasker van rozenblad recept : Dit masker helpt goed bij een droge, wat roodachtige en ontstoken huid. Met name van droge warmte of in de herfst. Dit masker heeft geen ‘gladde’ substantie, door de verse gestampte rozenblaadjes. Met andere woorden ; het is niet helemaal egaal
    gember essentie

    Rozen blad met rozen olie

    en bevat stukjes verkruimeld rozenblad. Neem een 1/2e kop vers gestampte rozenblaadjes. Neem een 1/2e kop vers gestampte rozenbladeren (geurig en zonder pesticiden). Neem ook een theelepel volle melk en een 1/2e theelepel kokosolie. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng het aan op je gezicht. Ga 5 tot 10 minuten liggen met het masker op je gezicht. Spoel het af met koele melk of water en dep het droog.

  • Gezichtsscrub  met rozenwater : Een goed recept voor alle huidtypes. Neem 1 theelepel hele fijne suiker, 1 theelepel volle melk, 1 theelepel rozenwater en een 1/2e theelepel honing (voor vettige/hete huid) of ghee (voor droge huid). meng alle ingrediënten door elkaar en breng het aan op je gezicht. Gebruik nu beide handen om je gezicht te scrubben, door het mengsel zachtjes over je gezicht uit te wrijven. Spoel na een paar minuutjes alles af met lauw water. Eventueel kun je hierna nog een vochtinbrengend middel erna nemen. Een druppeltje sesamolie is hiervoor prima.

9. Kurkuma

Is de beste van velen. Het is puur ‘skin food’ ! Het werkt bloedzuiverend, met een verbazingwekkend vermogen de huid te voeden en te laten stralen. Neem niet tevéél kurkuma, want het nadeel is de kleuring van de huid. Kurkuma zalf is een goed ayurvedisch middel tegen huidproblemen. Huidmaskers met kurkuma zijn er in vele soorten-en-maten. De ayurveda schrijft er zo ‘even’ een stuk of 25 op. We zullen er hier twéé noemen. Een kurkuma gezichtsmasker tegen pigment vlekken én een kurkuma masker voor de herfst.

  • Gezichtsmasker met kurkuma tegen pigmentvlekken : Neem 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gestampte verse papaja en 1 theelepel volle melk. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng het op je gezicht (of handen) aan en laat het 20 minuten inwerken. Spoel het af met warm
    Vrije radic kurkuma en neem

    Kurkuma, en Neem, een gouden combinatie voor een probleemhuid !

    water. Kurkuma kan een beetje geel op de huid kleuren, dit kun je met wat olie weg krijgen.

  • Gezichtsmasker met kokos en kurkuma voor de herfst : Neem 2 eetlepels kikkererwtenmeel, 2 eetlepels biologische honing, 1/4 theelepel kurkuma poeder, 1 eetlepel volle yoghurt en 1 eetlepel kokosmelk. Dit moet genoeg zijn om een gladde pasta mee te maken. Meng nu alle ingrediënten door elkaar. Breng het aan op een schone en droge huid. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Spoel het daarna grondig af met lauw water en verzorg je huid verder met een vocht inbrengend middel. Een druppeltje sesamolie kan hiervoor prima gebruikt worden.

10. Kokos 

Kokos is geweldig voor de huid. Hier komt een geweldig zomer huidmasker, omdat het goed hydrateert. Het is een zacht en verfijnd gezichtsmasker recept. Probeer het maar eens.

  • Kokos masker voor de zomer  : Neem 1 eetlepel biologische kokosmelk, 1 theelepel sesamolie, en het vlees van een middelgrote avocado. Meng alle ingrediënten door elkaar, Breng het aan op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Maak dan een schone doek een beetje nat met koud water, en wring deze uit totdat het niet meer druipt van het water. Veeg hiermee het masker voorzichtig weg. Spoel je gezicht nu af met koud water. Eventueel kun je nog wat rozenwater gebruiken of een druppeltje sesamolie om vocht inbrengend te werken.
  • Kokosolie als huidverzorging voor een droge huid Het is een super goede en simpele manier om een droge huid te verzorgen. Neem een héél klein beetje biologische kokosolie. Die kun je gewoon bij een supermarkt kopen. Eerst is het (in de pot) hard. Neem met de achterkant van een theelepeltje een klein beetje van de witte olie/creme. Smeer het op je huid. Neem niet teveel, want dan wordt het plakkerig. Maar een beetje doetje wonderen voor een droge huid. Op je benen of armen

Met een vriendelijke groet van Tieneke, met dank voor het lezen.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?   In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Hallo Tieneke ,
    Hartelijk dank om deze geweldige tips en recepten voor het maken van maskers e.d. te delen . 👍 🤗
    Is het dan ook best om biologische producten te gebruiken ?
    Mvg ,
    Mia

  2. Hallo Tieneke,
    Mag ik vragen of jij iemand kent waar ik alles kan leren (middels een workshop, opleiding of cursus) over Ayurvedische huidverzorging? Zowel om de producten zelf te maken als er mee te werken als huidverzorging/masseur.
    Ik hoor het graag.
    Groetjes, Carla Verkooyen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.