Ayurveda Kuur

Standaard

Vanaf 12 September 2017 gaan wij weer een Ayurveda kuur doen, Pancha Karma heet dit. Dit heet ook wel ‘de koninklijke behandelmethode’ en is een volledige lichamelijke reinigings kuur. Een totale lichamelijke organen reiniging. Het is meer als een detox. Het duurt ongeveer 14 dagen. Het plan is om hierover voor u een paar artikelen te gaan schrijven. We vliegen de 12e september naar Colombo en gaan vandaar naar Hambantota. 

Wat is Pancha Karma ?

pancha karmaPancha Karma is een zeer oude vijfvoudige ayurvedische kuur. “Pancha” betekent 5, en “Karma” betekent behandeling. Dus een 5 voudige reinigings behandeling van het lichaam. Dit gaat in de vorm van massages en andere behandelingen. Deze behandelingen zorgen ervoor dat je je lichamelijk en geestelijk weer helemaal 100 % voelt. Men ervaart geestelijk en lichamelijk meer helderheid. Heel vroeger ondergingen Maharadja’s en priesters jaarlijks deze weldadige kuur. Dit was voor hun spirituele groei en voor het behoud van de lichamelijke gezondheid. We hebben een dergelijke kuur al een paar maal eerder gedaan. Dit is een hele fijne ervaring. Er zijn veel verschillende kuren.

Waarom doet je zoiets ? 

Het is ongeveer 20 a 23  jaren geleden dat wij onze eerste Pancha Karma volgden. Eigenlijk was ik,  in eerste instantie als ‘rechtgeaarde Grunneger’,  helemaal niet zo enthousiast van zoiets. “Wat de boer niet kent, dat vreet die niet”, was een spreekwoord dat zeker voor mij gold. En wou niet aan iets dergelijks beginnen. Al die onzin. Mijn man zag het wel helemaal zitten.

Echter: Ik had een zeer goede kennis in Duitsland. We waren altijd samen op de meditatie cursussen. Toen we eens in India op een meditatie cursus waren zag ik een mevrouw lopen, ze leek sprekend op Ingrid. Alleen zag ze er jaren jonger uit.

Ze kwam op mij af en zei ..’..He, Tien. Wat nou ? Groeten we elkaar niet meer ?..”.. Ik had haar niet herkend. Ze had een Pancha Karma gedaan van 6 weken, en ze zag er zo prachtig uit. Ingrid was toen 63 jaren jong. Ze leek niet ouder als 40. Ze had deze kuur gedaan omdat ze Reumatoïde Artritis had. Ik dacht dat dit misschien toch ook wel eens wat voor mij zou kunnen zijn. Ik had altijd pijn in mijn handen.

Zo gezegd, zo gedaan. “.. Reumatoïde Artritis”..  zei de jonge Ayurvedische dokter na een eerste polsdiagnose. Na onze eerste Pancha Karma was ik ‘helemaal om’ . Mijn pijn in de handen was weg, na 3 weken kuren. En wat ik mee naar huis heb genomen was een liefde voor de Ayurveda en voor kurkuma.  Omdat ik niet stil kan zitten, ben ik in de keuken bij de kok beland, daar is een wereld voor mij open gegaan. Wat een geweldige kennis. Sindsdien heb ik daarover, nu al ca 25 jaren, veel geleerd. En dat gele spul , wat ze me gaven, heette kurkuma. Daar liggen de ‘roots’ , al vele jaren lang. Het heeft sindsdien mijn liefde en is mijn passie.

Tegen suikerziekte, tegen reuma, tegen jicht of een hoge bloeddruk. Tegen chronische vermoeidheid en migraine.

Ayurvedische kruidenmedicijnen

De medicijnen groeien hier gewoon in de tuin. Deze besjes zijn extreem rijk aan vitamine c en goed voor de darmen.

Daarvoor is deze Pancha Karma zeer geschikt .

Maar, zoals gezegd, zijn er vele soorten kuren. Die kuren zijn dus niet allemaal hetzelfde. Het ligt eraan wat er aan de hand is. Men herstelt het lichaam, in plaats van de kwaal te onderdrukken. Een van de bijzondere ervaringen indertijd, was van een jonge vrouw. Ze was ziek, ze had kanker. Ze was zo vreselijk ziek, zo zag ze er ook uit. Ze was kaal en zag er ook doodziek uit. Na 3 weken kuur, was ze stralend en vrolijk. Men weet daar wat men doet. Dat is absoluut waar.

 

Een brief. 

Vorig weekend kreeg ik een hartverwarmende brief van een Mevrouw uit Maastricht. Gewoon om te zeggen dat ze mijn blog erg leuk vond. Omdat ik altijd terug schrijf, heb ik haar geschreven dat we ( weer) een Pancha Karma kuur gaan doen. Zo, eens in de paar jaren, is dat goed voor een mens. Daar kom je echt  jaren jonger van terug. Ook zij had een Pancha Karma kuur ondergaan. Niet op Sri Lanka maar in India.

Ik heb haar gemaild dat wij ook een Pancha Karma doen. En ook gevraagd of het misschien een idee zou zijn om mijn ervaringen op de blog van mij te zetten. Of dat de lezers dat misschien “te zweverig” zouden vinden. Haar antwoord was :

….”.. Hallo Tieneke, bedankt voor je berichtje!

Bestaat toeval? Ik weet zeker van niet!
Ik ben de hele maand juli naar India geweest (voor de 4e keer) om een 1e Panchakarma kuur te doen van 3 weken.
Wát een geweldige ervaring!!! Ik ben met een groep naar Noord-India gereisd. Met deze organisatie zou ik niet meer gaan maar dat is een ander verhaal.
Geniet nog dagelijks van deze bijzondere ervaring, voel me super fit en weer meer bewust van mijn gezonde body, mind en soul 🙂
In jouw geval ligt dat zeker anders, je lezers smullen van je kennis dus ga dit zeker schrijven!
En zweverig? Dat is het zeker niet, want er zijn altijd mensen die over van alles en nog wat iets te zeggen hebben .
Ik zou er zeker over schrijven, onderwerpen genoeg; de dosha’s, de (pols)diagnose van de arts, de holistische benadering, de voeding, ervaringen enz.
Naar welk centrum ga je? Ik kijk uit naar je ervaringen, DOEN ;)…”..
.
Wat doen ze daar dan ? 
.
Als je aan een dergelijke kuur begint, wordt je begeleid door een paar goed opgeleide artsen. Het eerste wat je daar krijgt is een zogenaamde polsdiagnose. Men voelt de pols, dit duurt ca 10 minuten. Daarna Pancha Karma polsdiagnosegaat de arts je vertellen hoe je gezondheid is, op dit moment. Ze kunnen zelfs een totaal verborgen kleine ontsteking voelen. Ik had een fibrolipoom op mijn been, dat wist de arts binnen een minuut.
Dit is een geweldige ervaring, zo’s pols diagnose.
Daarna bespreken ze de behandeling met je.
.
En nu ? 
.
Nu gaan we de koffers langzamerhand pakken. We nemen  veel  wegwerp onderbroeken mee, want als je elke dag helemaal ingesmeerd wordt met olie, dan kun je een dergelijke onderbroek niet meer schoon krijgen. We vliegen van Düsseldorf naar Abu Dhabi. En daar moeten we dan een paar uurtjes wachten. Dan vliegen we verder naar Colombo.
Ik neem twee computers mee, ben on-line voor vragen en voor dekurkumaspecialist.
Als we er zijn, dan schrijf ik verder over de mensen die daar zijn. Waarom ze er zijn en wat we te eten krijgen. Hoe de behandelingen zijn en wat er maar te weten is over een Pancha Karma kuur. Foto’s en alles wat maar leuk ( of misschien ook niet leuk)  is om te weten.
.
Kijkt u over mijn schouder mee ?
.
Tot volgende week, Met vriendelijke groeten van Tieneke .

 

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Voorjaarsschoonmaak in ons lichaam, zes praktische tips. | degeneeskrachtigekeuken

  3. Pingback: Hoe maak ik mijn eigen kruidenmix ? | degeneeskrachtigekeuken

  4. Pingback: AYURVEDA KUUR, DE BEHANDELINGEN. | degeneeskrachtigekeuken

  5. Pingback: AYURVEDA KUUR, PRAKTISCHE TIPS | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.