De zoete aardappel is een veelzijdige knol. Ze lijken een beetje op wortelen, met hun prachtige oranje kleur. Het binnenste van de zoete aardappel smaakt zowel een beetje scherp, maar ook zoet. En ze heeft veruit méér vitamientjes en mineralen als de ‘gewone aardappel’. En het is de enige vetarme bron van vitamine E. Bovendien is ze enorm veelzijdig om mee te koken ! Hier vind je een leuk artikel over de zoete aardappel. Met een paar bijzonder lekkere recepten.
Over zoete aardappels
Even een paar leuke weetjes.
- De zoete aardappel bestond al in de pré historie
- De zoete aardappel is een inheemse plant uit Zuid Amerika, en is door Columbus mee genomen
naar Europa.
- China produceert de meeste zoete aardappelen van de hele wereld en deze groente is de op één ná meest gegeten groente op aarde.
- Gele en rood-paarse zoete aardappelen ruiken verfijnd naar noten. Terwijl de oranje variant meer op een pompoen lijkt. Dat komt door de carotenoïden.
- In America noemt men de zoete aardappel een “yam”, maar een yam is een geheel andere soort knol. Een beetje verwarrend.
- Zoete aardappelen zijn de, op één ná, meest gegeten groente ter wereld.
De zoete aardappel als apotheek
- Erg rijk aan anti-oxidanten. Het zijn alleen de wortelen, de kurkuma en de algen die kunnen concurreren met het carotine gehalte van zoete aardappelen. Het is onderzocht en bewezen dat je met het eten van deze groente een heleboel vitamine C en E binnen krijgt. En dus gezond bezig bent, omdat het risico op ziekte en hartproblemen sterk daalt
- Erg rijk aan Vitamine E. Zoete aardappelen bevatten méér vitamine E dan welk ánder vetarme voedingsmiddel. Deze vitamine is belangrijk voor ons hart, onze huid en onze vruchtbaarheid
- Erg rijk aan Kalium. Een hoog kalium gehalte helpt tegen een te hoge bloeddruk, en kan mee helpen om deze te reguleren.
- Erg rijk aan ijzer. Zoete aardappelen zijn een voortreffelijke bron van ijzer. Dit is een goed bericht voor alle vegetariërs onder ons. Wist je dat, hier in het Westen, ongeveer een kwart van het aantal jonge vrouwen een tekort aan ijzer heeft ? De gevolgen hiervan zijn een hoge gevoeligheid voor ontstekingen én een lager prestatie- en efficientie niveau.
Keukentips voor de zoete aardappel
Als je een zoete aardappel koopt, voel dat even of deze stevig aanvoelt. En geen zachte plekken heeft. Ook moet de zoete aardappel een gladde schil hebben, zonder rimpels erin.
Omdat de schil van een zoete aardappel erg dun is, hoef je deze eigenlijk niet te schillen. Voordat je het

Even roosteren en je hebt een zachte salade
gaat bereiden. Maar even grondig wassen en afborstelen is wél de bedoeling.
Hoe feller de oranje kleur van de zoete aardappel, hoe hoger is het carotine gehalte.
Zoete aardappelen kun je het beste koel, donker en op een luchtige plek bewaren. Gewoon op een koele plek in de keuken, of op de warmste plek van de koelkast is goed.
Qua hoeveelheid kun je het beste ca 225 gram per portie nemen. Want deze portie gebakken zoete aardappelen dekken de dagelijkse carotine behoefte. En ruim onze behoefte aan Vitamine E. Het dekt ongeveer de helft van van onze behoefte aan kalium en geeft ons 2 gram puur ijzer. ( dit is 25% van de aanbevolen adh voor mannen, en 15% van de adh voor vrouwen).
Het beste zou zijn, voor een goede bescherming voor onze gezondheid, om regelmatig (om de dag) een portie zoete aardappelen of noten te eten. Of andere carotine rijke voeding. Zoals kurkuma.
Koken en bereiden van zoete aardappel
Zoete aardappelen hebben een uitgesproken zoete, kastanje- achtige smaak. En de bereiding is erg eenvoudig. Natuurlijk naar grootte kun je ze het beste één of twee maal doorsnijden. En dan ca 1 uur in de oven doen. Met wat peper en zout naar smaak en een paar eetlepels olijfolie eroverheen.
Als bijlage zijn ze erg lekker, maar als stamppot of als hoofdgerecht is dit de échte smaakmaker van je maaltijd.
Je kunt ook heel eenvoudig frietjes van een zoete aardappel maken. Beetje zout, peper en kerriepoeder erover doen. Met een theezeefje strooi je dit heel gemakkelijk erover. Bak het 10 a 15 minuutjes. Ik voeg onderstaand even een video bij met uitleg hoe je zoete aardappel frietjes uit de airfryer maakt.
Zoete aardappel smaakt erg lekker met,…
Zachte kaas, zure room, walnoten, walnoten dip, dille, anijs, koriander, kümmel, komijn, kokos, kaneel, olijf, peterselie, selderij, pinda’s, sinaasappel. Met amandelen, rozemarijn, tijm, oregano, salie, provencaalse kruiden, italiaanse kruiden.
Recepten met zoete aardappel :

Zoete aardappel rösti met extra geraspte groente
Wij zijn échte rösti fans. Rösti is een nationaal gerecht in Zwitserland. Het is een aardappelkoek die met name door het Duitstalige deel van de bevolking wordt gegeten. Oorspronkelijk aten boeren het als ontbijt.
Rösti bestaat uit geraspte aardappel die meestal in een ronde koekenpan wordt gebakken. Maar je kunt rösti maken van alle soorten groenten die maar kunt vinden. Ikzelf meng het meestal met een “gewone maat geraspte aardappel” extra erdoor. Dat geeft de rösti een beetje meer stevigheid.
En je kunt de zoete aardappel rösti in één keer als een soort pannenkoek in een grotere pan bakken. Maar ikzelf vind het gemakkelijker om een paar kleinere te bakken. Dus in één keer 4 in een grotere bakpan. Wat iemand maar gemakkelijk vindt.
Hier komen twee héérlijke en ook simpele rösti’s (het zijn ook links naar een printversie)
Heb je zin in iets heel erg simpels en lekkers ? Er zit een link naar de printversie bovenstaand. Hier heb ik een bijzonder snel en gemakkelijk recept voor je. Vaak zie je in de winkel wel die oranje zoete aardappels liggen. Als je die gewoon kookt, is het niet zo bijzonder van smaak. Wat melig.
Maar als je er rösti van maakt,.. Jammie ! Rösti zijn een soort Poolse latkes. Zoete aardappel bevat veel meer magnesium en calcium, in vergelijking met de ‘Hollandse Pieper”. Qua koolhydraten scheelt het nauwelijks. Dit recept kun je ook met de gewone aardappel maken. Met wortel of andere stevige groente is het ook lekker. Wat je maar kiest.
Nodig voor 2 a 3 personen.
- Neem 1 dikke zoete aardappel, of 2 kleinere. Én een kleine gewone aardappel.
Een blokrasp, kies de grove voorkant. Dat geeft het beste resultaat voor de rösti
- Neem 2 eieren
- Neem een flinke eetlepel vol bio volkorenbloem.
- Neem een ca 1/4 theelepel kurkuma poeder ( of vers geraspte)
- Neem een theelepel vol KARWIJ zaadjes. (Dit smaakt écht anders dan komijn ! ).
- Ook : Olijfolie en wat zout en peper naar smaak.
Dan ;
- Daarna schil je de zoete aardappel, en de gewone aardappel. Afboenen en wassen kan ook.
- Met een grove blokrasp, rasp je de aardappel, boven een grote kom.
- Breek de eieren, doe erbij.
- Een flinke eetlepel volkorenbloem, doe erbij.
- Theelepel karwijzaad en kurkuma, doe erbij.
- Peper en Zout, naar smaak, doe erbij.
Rustig en goed door elkaar roeren. Nu is je mengsel klaar om te gaan bakken
- Doe de olie in een grote koekenpan doen.
- Even goed verhitten, maar niet laten ‘roken’ n
- Ikzelf leg in alle 4 hoekjes een platte koek rauw mengsel.
- Soms neem ik 2 koekenpannen tegelijk.
Rustig bakken op een half hoge verwarmings stand. Af en toe de rösti’s omdraaien. Ze zijn in ca 10 minuutjes gaar en klaar.
Dek ze goed af, want anders zijn ze al op gegeten voordat ze op de tafel staan !
Frisse Griekse salade erbij, eet gezond en smakelijk.
Hier komt een recept dat je vaak zult maken. Er zit een link naar de printversie bovenstaand. Het zoete van de aardappel en het zoute van de halloumi zijn een geweldig lekkere combinatie. Ikzelf doe er een extra schepje kerriepoeder doorheen. Dat smaakt uitstekend bij de zoete aardappel.

Halloumi is een kaas die je kunt bakken
Nodig voor ca 2 a 3 personen
- Neem 250 gram halloumi kaas en rasp het met de grove kant van de blokrasp
- Neem ca 225 gram zoete aardappel, schil het dun en rasp het met de grove kant van een blokrasp
- Neem een kleine geschilde aardappel en rasp het met de grove kant van een blokrasp
- Doe hetzelfde met een hele kleine courgette, of neem een kwart van een grotere. Rasp het met de grove kant van een blokrasp
- Neem 2 eieren
- Neem 4 a 5 eetlepels olijfolie per ronde
- Peper en zout naar smaak (halloumi is al zout van zichzelf)
- 1 redelijk volle theelepel kerriepoeder
Doe dit allemaal in een grote kom en roer het tot het een los deeg is geworden. Goed roeren. Doe dan de olie in de pan, en een grote lepel van dit deeg en druk ze plat. Verhit het en bak een grote lepel vol met dit deeg. Bak ze goudbruin aan beide kanten
Je kunt één grote rösti maken. Ik bak zelf liever een paar kleintjes. Dit is heel erg lekker ! Probeer maar eens. Het is in 15 minuten klaar !
Eet smakelijk met een hartelijke groet van Tieneke
Zin in meer lekkere halloumi recepten ?
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma !
.
Pingback: Halloumi kaas bereiden ? 10 Vegetarische snelle en lekkere recepten | De Geneeskrachtige Keuken
Kan niet wachten om ze te planten en oogsten.
Én op te eten,…. met een hartelijke groet van Tieneke