Kun je iets doen tegen een koortslip ? (15 natuurlijke tips)

Standaard

herpes blog

Wie kent het niet, dat prikkende gevoel in de lip. En een strak opkomende pijn. Een koortslip. Meestal weet iemand, die het herpes virus heeft, precies wat er dan gaat komen. Een dikke lip, waar je dagenlang mee rond kunt lopen.  Het doet pijn en ziet er wat lelijk uit. Wat kun je eraan doen ? Hier vind je een kort en krachtig artikel over het bestrijden en voorkomen van een koortslip. 15 Natuurlijke tips tegen een koortslip. 

Wat is een koortslip, en waarom krijg je zoiets ?

In de regel komt een koortslip door een verzwakt immuunsysteem en verminderde weerstand. Een weekend lekker feestvieren en veel te laat naar bed kan al een ‘trigger’ zijn om het virus weer actief te laten worden. Maar het kan ook zijn dat je jezelf telkens weer ‘her besmet’. We geven een paar tips

Het is geen totaal onschuldig virus. Koortsblaasjes zijn een uiting van het “herpes-simplex” virus. (HSV-1). Je raakt het nooit meerherpes blog foto kwijt als je er eenmaal mee geïnfecteerd bent. En meestal gebeurt een dergelijke infectie in je jeugdjaren. Vooral baby’s en kleine kinderen zijn er vatbaar voor. Kus daarom NOOIT een klein kind  op de mond.  En zeker geen baby’s !

In periode van een verminderde weerstand komt een dergelijk virus weer gemakkelijk opzetten. Er was een poos geleden een vermoeden dat dit virus ook verband hield met de ziekte van Alzheimer, maar dat is nooit hard bewezen. (1). Toch is het verstandig om een beetje voorzichtig te zijn met de uitbraak van dit virus.

Er is dus wel iets te doen aan een koortslip op een natuurlijke manier Er zijn ook chemische bestrijders van een koortslip, maar deze hebben in ons lichaam soms bijwerkingen. (valaciclovir, aciclovir, zovirax en andere).

Wat is een virus ? 

Een virus is geen organisme. Een virus is niet meer dan wat van ons eigen celmateriaal, met daaromheen een eiwitjasje. Een virus is een soort piraat : het kaapt een cel in je lichaam. Het neemt de controle over die cel over, en geeft opdracht om weer nieuwe virussen áán te maken.

virus goed

Een virus leeft niet, het verstopt zich in onze eigen cellen.

Bekende virusziektes zijn hiv, koortslip, hpv, waterpokken en verkoudheid. Verkoudheid komt dus niet door de kou, maar door een virus. En je raakt deze virussen zomaar niet meer kwijt.

Virussen kunnen zich ‘verstoppen’ voor antibiotica. Sommige virussen kunnen zelfs crimineel, voor ons lichaam, worden.

Er zijn ook middelen die virussen sterk zouden kunnen remmen, dit is onder andere, een afgeleide van kurkuma. Namelijk de curcumine C3 ‘Superieur’ (2) (3)

Zijn er natuurlijke remedies tegen een koortslip ? 15 goede tips

Ja, er zijn wel een paar remedies te noemen die een uitbraak van een dergelijk virus kunnen remmen.

 • Vervang je tandenborstel. Tussen de borstelhaartjes kan het herpesvirus dagenlang in leven blijven, zodat je jezelf keer op keer kunt herbesmetten. En dat is gemakkelijk te voorkomen. Als een koortslip namelijk net geheeld is, en de huid nog een zwakke plek is, ben je extra gevoelig voor een herbesmetting
 • Veeg in het besmettelijke stadium van een koortslip óók de spuitmond van je tandpasta goed af. Zeker als je de tandpasta
  tandpasta3

  Zo kun je jezelf keer-op-keer weer besmetten

  direct uit de tube op je tandenborstel smeert.

 • Heb je méér dan 5 maal per jaar een koortslip ? Probeer dan eens een supplement dat dit virus zou kunnen remmen. Dat kan kurkuma of curcumine zijn.
 • Maar ook een supplement waar lysine in zit helpt het virus remmen. Dit zijn, bijvoorbeeld,  zijn vers gekookte aardappelen, zuivelproducten en biergist.
 • Sint-Janskruid (Hypericum Perforatum) helpt ook tegen koortsblaasjes. Het desinfecteert en heelt de huid.
 • Een ijsblokje kan prima helpen tegen het nare prikkende gevoel in het 1e stadium.   Maar het doet niets voor de bestrijding van de zweer.
 • Zoen niets en niemand als je zelf besmet bent. En kijk bij een ander eventjes voorzichtig of hij/zij besmet is.
 • Wist je dat dit herpes virus een aminozuur nodig heeft om tot uitbraak te komen ? Dit aminozuur heet arginine. Door dit aminozuur wint de uitbraak van een koortslip méér aan kracht. Daarom kun je in het voorstadium maar beter voorzichtig zijn met het eten/drinken van chocolade, cola, bier, pinda’s, erwten, gelatine en cashew noten. Daar zit veel arginine in.
 • Je kunt de pijn verminderen door een kompres van een wattenschijfje te maken, gedrenkt in volle melk. Geen koude melk, maar op kamertemperatuur. Het vermindert de pijn en versnelt de genezing. Dit komt door de proteïnen in de melk. Maar na een kwartiertje moet je het wel goed afspoelen, dit is om zure luchtjes te voorkomen.
 • Knoflook zou ook helpen bij een koortslip. Je moet een teentje een beetje insnijden en dan hiermee over je lip wrijven. Kiezen op elkaar, want het is even prikkend pijnlijk. Het sap van de knoflook zorgt ervoor dat je koortslip snel slinkt. Herhaal deze natuurlijk remedie een paar keer per dag.
 • Soms helpt het ook als je op de koortslip een beetje tandpasta aan brengt. Maar niet met de handen er aankomen, pak een wattenstaafje.
 • Zinkzalf of zinkolie kan ook goed helpen, maar dit geeft soms wel vlekken, wees er een beetje voorzichtig mee.
 • De ‘Echinaforce’ crème van Dr. Vogel is ook een goede hulp bij de allereerste symptomen van een koortslip. Smeer elk half uur een beetje crème op een wattenstaafje en smeer het dik op de plek.
 • Vitamine E als lippenbalsem wil ook nogal eens helpen. (4)

Verkoudheid komt dus niet door de kou, maar door een virus. En je raakt deze virussen zomaar niet meer kwijt. Want, nogmaals,  een virus is geen organisme. Een virus is niet meer dan wat van ons eigen celmateriaal, met daaromheen een eiwitjasje. Een virus is een soort piraat : het kaapt een cel in je lichaam. Het neemt de controle over die cel over, en geeft opdracht om weer nieuwe virussen aan te maken. Bekende virusziektes zijn hiv, koortslip, hpv, waterpokken en verkoudheid. Het blijft altijd ‘sluimeren’ ergens in je lichaam.

Veel succes met deze natuurlijke tips. Wil je meer informatie over een koortslip ? Zie de links, onderstaand.

Bronnen : 

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32386801/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33142686/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18191976/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16813459/

Meer informatie over een koortslip ? 

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/07/18/wat-kun-je-zelf-tegen-een-koortslip-doen-met-veel-tips-en-natuurlijke-remedies/ 
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/08/28/helpt-kurkuma-tegen-een-koortslip/
Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of de combinatie van Curcumine C3 ‘Superieur & Triphala ‘Balans” ? Een goede gewichtsbeheersing combinatie  !  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Kurkuma tandpasta ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Tineke heb je ook tips tegen chronische neusverkoudheid ?
  Heb daar al de hele winter last van.
  Dus echt een loopneus.
  Irène Storm

 2. Dag Tineke,

  Dank voor de mooie nieuwsbrief.

  Dit vind ik wel een bijzonder onderwerp.

  Ik heb vanaf 2009 Lyme en vroeger waterpokken gehad. Door de Lyme is een Borrelia bacterie, dus een levendige cel mijn lichaam binnen geslopen en heeft het waterpokken virus wakker gemaakt waardoor ik eens in de paar weken droge gordelroos heb. ( lees: heftige zenuwpijn ) Soms niet vol te houden.

  Ik gebruik geen medicijnen omdat ik daar op tegen ben. Heel af en toe een paracetamol. Ook liever niet. Gebruik heel veel probiotica. Verder zou ik niet weten wat ik er tegen moest doen. Wil zo graag die borrelia de kop in slaan………………..maar hoe?

  Groet van Tiny uit Bourtange en ga zo door.

  • Hallo, Tiny. Dank voor je mail en je vertrouwen. Er zijn 2 mogelijkheden. De eerste is om een paar maanden Curcumine C3 ‘Superieur’ te gaan gebruiken, samen met een Neem ‘Bioniem’ capsule. Dit is een zeer sterke combinatie. De tweede mogelijkheid is om eens een ayurvedisch arts te bezoeken. Eventueel heb ik een uitstekend adres voor je. Vragen ? Mail me even maar op degeneeskrachtigekeuken@gmail.com Met een hartelijke groet van Tieneke

 3. Beste Tieneke,

  Bedankt voor je nuttige informatie. Elke week weer interessant. Vandaag, zondag 22 januari 2023 las ik jouw artikel over de “koortslip” . Een groot deel mijn leven was dit virus een kwelling. Tot diep in mijn neus enorme ontstekingshaarden met pijnlijke korstvorming. Vaak op momenten dat het me zeer slecht uitkwam. Ik dacht dan ook dat er een relatie was met het zenuwstelsel.
  Er kwam een ommekeer toen ik een boekje een tip las om de koortslip te behandelen met T-tree olie uit Australie.
  Dit ben in gaan gebruiken bij de eerste signalen van een beginnende koortslip. Je dept wat pure olie op het gebied en de klachten verdwijnen bij mij als sneeuw voor de zon. Ook als de ontstekingen wat verder gevorderd zijn kun je het uitstekend inzetten.
  Virusontstekingen kunnen snel overgaan in bacteriele ontstekingen.
  Wees allert hierop.

  Vriendelijke groet,
  Gerrit de Vries
  Warffum

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.