Ayurvedische remedies tegen keelontsteking (met tips, yoga oefeningen en recepten)

Standaard

header ayurveda

Keelontsteking, wie kent het niet. De keel trekt dicht, je kunt steeds moeilijker slikken, alles doet zeer en je voelt je beroerd. We zeggen dan heel snel dat het de griep is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Want de griep wordt door een virus veroorzaakt, maar een flinke keelontsteking wordt door een bacterie veroorzaakt. Daartussen zit een groot verschil. Ons immuunsysteem is verzwakt en de bacterie grijpt zijn kans. Hierdoor kunnen flinke infecties ontstaan. We denken dat anti-biotica altijd helpt, maar dat krijgen we meestal niet meer zo snel van de huisarts. Want antibiotica kan wél helpen tegen bacteriën, maar niet tegen virussen. Toch geeft de ayurveda goed werkende adviezen tegen een flinke keelontsteking. Niet alleen door middel van natuurlijke middelen, maar ook door sterk werkende yoga oefeningen. Hier vind je een interessant artikel over keelontsteking en natuurlijke middelen hiertegen.  Met goede ayurvedische recepten, tips en adviezen. 

Ingezonden brief over keelpijn:

..”.. Hallo, Tieneke, ik vind je blog hartstikke goed. Wát een boel leuk geschreven en duidelijke artikelen. Ik lees het graag en verheug me er ’s zondags op. Mag ik jou een vraag stellen ? Ik heb altijd snel keelpijn. Het is pijnlijk en ik voel me dan écht ziek. Zou jij iets weten waardoor ik sneller van mijn keel ontstekingen áf ben ? Dank je wel. Met een hartelijke groet van Josefien v.d. Z…”..

Dank je wel Josefien, voor jouw mail en jouw vertrouwen. Ja, een lange tijd geleden heb ik ooit eens een artikel over keelpijn geschreven. Ik ga het eens voor je opzoeken en wat “bijschaven”. Want de ayurveda geeft véél en goede adviezen tegen keelontstekingen.

Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie ?

Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Eigenlijk is het een  hele kleine levende cel.

Dat is een virus niet.  Een virus is namelijk géén levend organisme en het heeft ook geen eigen cellen. Het is een klein deeltje met erfelijk materiaal, omgeven door een zogenaamde eiwitmantel. Die kun je dus niet doodmaken, want een virus leeft niet. Een

bacterie

Een bacterie lééft, dus die kun je dood maken. Een virus leeft niet, die kun je dus niet dood maken

bacterie leeft wel.

Je hebt 2 verschillende soorten bacteriën.

 • De ene leeft in een zuurstof rijke omgeving. Dit heten “aerobe bacteriën“. En gaan dood als er géén zuurstof is.
 • Een andere soort leeft in een zuurstof arme omgeving, de “anaerobe bacteriën“, en die gaan dood als er wél veel zuurstof is.

Bij een keelontsteking is er meestal sprake van een bacterie die leeft in een zuurstofarme omgeving. Het is dus een goede zaak om diep in de keel  véél zuurstof te krijgen. Dan gaat deze bacterie dood.

Omdat de bacterie zich goed thuis voelt in een omgeving waar veel slijm is, is het ook een goede zaak om dit slijm te verminderen.

Wat is keelpijn en hoe ontstaat het ? 

Keelpijn wordt ook wel “Tonsillitis” of “Laryngitis” genoemd.

 • Tonsillitus : Deze acute keelinfecties zijn het werk van een bacterie. De amandelen kunnen ontsteken (tonsillitis) en dit gaat samen met opgezette en met pus gevulde amandelen. Deze zorgen weer voor ernstige keelontsteking, moeilijk kunnen slikken, koorts en een algeheel ziek-gevoel.
 • Laryngitis : Dit is een bacteriële infectie of ontsteking van het strottenhoofd. Het geeft klachten als keelpijn die erger wordt door praten, droge hoest, heesheid en koorts.

Eigenlijk zijn onze amandelen bundeltjes lymfe weefsel. Het zijn de ‘poortwachters’ van onze keel. Ze hebben als taak om het bloed van gifstoffen te ontdoen. Chronische amandelontsteking ontstaat wanneer andere uitscheidingswegen overbelast zijn. Dit zijn onze darmen, nieren, huid en longen. Dit zet het lymfesysteem extra onder druk.

Hiertegen kunnen krachtige antimicrobiële kruiden of specerijen helpen. Die helpen méé om ons lichaam te reinigen van het teveel aan afvalstoffen. Ayurvedische middelen zoals ‘Neem’, ‘Boswellia Serrata’, ‘knoflook’ en ‘Kurkuma’ en ‘Curcumine C3 Superieur’ zijn de reinigers voor ons weefsel. En helpen ons lymfesysteem met de reiniging.

Keelpijn kan ook een voorbode zijn van een andere bacterie infectie. En deze keelontsteking kan veroorzaakt worden door tabaksrook, zure oprispingen, droge hitte en schreeuwen. Opgezette lymfeklieren in de keel wijzen erop dat ons lichaam met een lymfe infectie kampt of is overbelast met afvalstoffen en/of gifstoffen. het is dus extra hard aan het werk gezet om afvalstoffen af te voeren.

Ayurvedische remedies en middelen tegen keelpijn

Je kunt ook gebruik maken, tegen acute infecties, van pijnstillende kruiden. Een gorgeldrank van salie en tijm kan goed helpen. Evenals etherische olie van lavendel, tijm of kamille. Ook kunnen de ayurvedische middelen zoals ‘Kurkuma Plus’, Curcumine C3 Superieur’, Knoflook, ‘Boswellia Serrata’ en ‘Neem’ als antimicrobiële kruiden werken.

keelpijn2

Keelpijn is een zeurende pijn, waar je je écht ziek van kunt voelen.

 1. Gorgel : Misschien wel de eenvoudigste en doeltreffendste methode. Ayurveda adviseert hierbij om 1 kop flink warm water (dus niet héét) met 1/2 theelepel kurkuma en een 1/2 theelepel zout erin. Gorgel 2 a 3 maal per dag hiermee
 2. Kurkuma amandelmelk : Breng 1 kop melk (sojamelk, amandelmelk of havermelk) met een 1/2e theelepel kurkuma aan de kook. Laat het afkoelen en drink het op.
 3. Verzachtende keelpijn thee : Een andere remedie die goed kan helpen is gember- kaneel en zoethout thee. Neem van alles gelijke delen, maar van de zoethout ietsje méér. Zet er thee van, laat het afkoelen en drink het 3 x per daags op.
 4. Een beetje honing en wat kurkuma poeder. Doe het in een eierdopje, neem een achterkant van een lepeltje en slik het beetje bij beetje door.
 5. Kruidenthee met kurkuma en kruidenthee met gember zijn allebei prima.
 6. Neem een kop warm water en doe er een paar druppeltjes zuivere kurkuma tinctuur “Kurkumapuur” in. Gorgel er mee of drink het heel langzaam op.

En om de weerstand te verhogen zijn dé aangewezen middelen zoals ashwagandha, shatavari, guduchi, shii-take paddenstoelen, en triphala een goede keuze om allergieën en ontstekingen door irritaties te verminderen. Ook het gorgelen of sprayen met salie, tijm, boswellia serrata en kurkuma zijn een goede remedie. Doe een beetje warm zout water en één van deze kruiden in een spray flacon. En spray het in je mond. Of gorgel er mee.

De vitamine supplementen Vitamine A, Vitamine B en C verhogen ook de weerstand.

Zijn er ayurvedische huismiddeltjes tegen slijmvorming in de keel ?

Ja, die zijn er. Heel veel zelfs. In ons (mooie) maar natte kikkerlandje komt keelpijn in de herfst en winter veel voor. Omdat deze aandoening veel te maken heeft met slijmvorming, zijn er verschillende dieet richtlijnen ter vermindering van deze slijmvorming. Waarschijnlijk liggen ze al in de koelkast of in de keuken kast. Er zijn er vele, we hebben een selectie gemaakt, van de meest

MF curcumine met halo en beker

Curcumine doodt de ‘slechte’ bacteriën, Yoga helpt méé.

‘gangbare’ middeltjes. Hier komen een paar algemene voedings richtlijnen ter vermindering van de slijmvormende klachten

 • Smaken : géén zout, zuur en zoet eten opeten. Behalve citroenen, die zijn prima. Aangeraden zijn scherp, bitter en wrange smaken.
 • Afgeraden worden alle melkproducten. En zeker géén yoghurt, kaas en zure room eten.
 • Eet géén zoetigheid of snoep en ook geen zoete vruchtensappen.
 • Eet géén vette en zware voedingsmiddelen zoals gefrituurde voeding, géén voeding uit de diepvries, en ook geen gebakken voedsel. Het beste is om vers voedsel te stomen, grillen of koken.
 • De slijmvorming wordt érger als je koude dranken drinkt. Drink warm of tenminste op kamertemperatuur.
 • Goed voor je zijn licht verteerbare maaltijden. Zoals veel soepen, warme granen. Eventueel kun je een dag vasten, waarna je weer begint met licht verteerbare maaltijden en warm water.
 • Eet veel gekookte en gestoomde groenten, peulvruchten en gekiemde groenten.

Voel je een ‘algehele malaise en keelpijn’ aankomen ? Ayurveda adviseert ook wát te doen bij de eerste tekenen

 • Heet water :  Een paar maal per dag heet water drinken is een doeltreffende manier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en het sneller te herstellen.
 • Eet géén zuivelproducten : Zuivel verslijmt je lichaam. Vermijd daarom beslist alle zuivelproducten als yoghurt, melk, kaas en hüttenkase.
 • Koude dranken : Vermijd álle koude dranken. Drink alléén warme dranken.
 • Neem rust : Neem voldoende rust. Rust is heel belangrijk bij genezing. Rust, lees en ontspan je zoveel mogelijk.
 • Gematigde lichaamsbeweging :  de Ayurveda adviseert, wanneer je verkouden bent, je het best geen inspannende  lichaamsbeweging kunt nemen. Want daardoor kan de verkoudheid in de borst terechtkomen. Doe alleen wat lichte yoga oefeningen. Ook de voorwaartse buiging voorkomt dat je neus gaat lopen en bevordert de slijmafvoer door de neus.
 • Ademhalings oefeningen : Gebruik de “vuurademhaling” om te helpen je verkoudheid te verbranden. Dit doe je door normaal en rustig in te ademen, en krachtig uit te ademen. Herhaal dit een keer of 20 achter elkaar. En doe alsof je een locomotief bent die op gang moet komen. Deze oefening helpt om slijm uit het ademhalingskanaal te verwijderen. Doe dit 2 maal per dag.
 • Preventie : Neem van tevoren, voor de malaise er aan komt, elke dag wat kurkuma en curcumine. Het helpt mee om de ongewenste bacteriën te doden, voor ze je ziek kunnen maken
 • Doe de “zoemende bij”-oefening (zie onderstaand)

Hoe kom ik het snelst van mijn keelpijn af ? 

Wisten jullie dat er een wondermiddel  tegen keelpijn bestaat ? Het is een Yoga oefening. In een uurtje ben je snel een stuk opgeknapt. Zelfs als je niet meer kunt slikken van de keelpijn. Keelpijn en keelontsteking worden veroorzaakt door zgn “anaerobe” bacteriën. Dit zijn bacteriën die niet op zuurstof leven. Om ze snel te doden moet je ze dus héél veel zuurstof geven. Het ziet er wat mal uit. maar je hebt vanaf nu een probaat wondermiddel tegen keelpijn. Dat doe je zo :

Een Yoga oefening die “De Leeuwenhouding” heet  :

yoga-houding-de-leeuw

Mond open. tong naar buiten en,… âââââââ zeggen. Het trekt veel zuurstof in de keel. En de anaerobe bacteriën gaan dood

 1. Ga ergens naartoe waar niemand je kan zien. Open zover mogelijk je mond en steek je tong ver naar buiten en doe je ogen wijd, wijd open. Het heet “De leeuwenhouding ” in de yoga.  En maak dan een “Aáááááááááhh..” geluid.  Het ziet er totaal mal uit, dus doe deze oefening maar echt privé,  in de badkamer. Of onder je dekbed, als je wakker wordt met keelpijn. Je trekt nu de zuurstof tot diep in het ontstoken gebied. De bacteriën gaan direct dood.
 2. Je voelt de verlichting direct en binnen de kortste keren kun je weer slikken en trekt de pijn weg. Dit is een wonder remedie.   Snel, werkzaam en zeer doeltreffend.
 3. Eet nu een klein eierdopje vol met een mengseltje van honing en kurkuma poeder. Het doodt de laatste slechte bacteriën. Of gorgel met warm zout water en een schep kurkuma erdoor. Kurkuma tinctuur ‘Kurmapuur’ is het beste, maar een  beetje kurkuma poeder kan ook.

En die yoga oefening ? Ik doe dit voor de spiegel, open mijn mond, tong uitsteken als een leeuw, en met mijn gespreide handen naast mijn hoofd en zeg ik “… Aááááaáh…”. En dan schiet ik in de lach.

Wat er nú komt is een kadootje voor jullie allemaal !

(De “Zoemende Bij” oefening)

de-zoemende-bij-yoga-houding

Deze man houdt de handen voor zijn oren. Dat kan ook, maar de originele oefening hoort anders te zijn. Namelijk door zachtjes met je middelvinger de oorflapjes dicht te drukken. dan is het effect dieper

Wat er nú komt is een “soort kadootje”:

Wij leren erg veel op onze meditatie- en ayurvedische cursussen. Ik geef een tip voor één oefening. Je zult er vast wel blij mee zijn. Ik doe deze oefening een paar minuutjes (ca 2 a 3) vóór mijn meditatie.

Want deze volgende oefening helpt mee om je geestelijke rust te geven en het ‘malen van gedachten’ tot rust te brengen. Je energie te laten stromen en je goed te voelen. Angst verdwijnt en je voelt je, na de oefening, verfrist en rustig.

Je doet deze oefening zo :

 1. Ga rustig zitten, sluit je ogen en haal een paar keer rustig adem. Druk nu zachtjes met je middelvingers de flapjes van je oren dicht.
 2. Richt je aandacht op het punt tussen je wenkbrauwen en maak dan een geluid als een zoemende bij.
 3. Je zegt dan rustig “…mmmmmmmmmmmmmmmmm..”… Jij alléén hoort dit nu binnen in je oren en hoofd.
 4. Houd het zachtjes en beheerst.
 5. En hou een paar keer het rustige diepe, constante zoemen aan.
 6. Je hoeft niet te variëren in toonhoogte.
 7. Zoem alléén bij de uitademing, niet bij de inademing.
 8. En 5 minuten is lang genoeg voor deze oefening.

De energie of prana stroomt door je lichaam heen. Je lichaam gaat functioneren als een stroomdraad vol met energie. Of er bijwerkingen zijn ? Ja, die zijn er. Je voelt je nu fijner, gelukkiger en vol met nieuwe energie. Pak daarna heerlijk een leuk boek en een kop warme gemberthee met citroen. Lekker een poosje ziek-zijn-en-weer-opknappen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Bronnen :

 • Dr. V. Lad : “De complete ayurvedische huisapotheek”
 • P.N. Ravindran : “Turmeric, the genus curcuma”
 • A. Shunya : “Ayurveda als moderne levensstijl”
 • Dr. V. Lad : “Ayurveda, de leer der zelfgenezing”
 • A. A. Cavelius : “Gesund und schön durch ayurveda”
 • Dr. R. E. Svoboda : “Your Ayurvedic Constition”
 • en meerdere ayurvedische artikelen

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Triphala, Ashwagandha, Neem of Boswellia Serrata ?  Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze ayurvedische. En met zorg uitgekozen andere supplementen. Bovendien geven zij je 90 capsules van ca 600 mg per verpakking. In plaats van de ‘gangbare’ 60 caps. Scheelt toch even mooi de helft van de prijs. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige producten. Ze zijn goed in uitstekende ayurvedische producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.