Superlekkere ouderwetse stamppot rauwe andijvie met mosterd en azijn (met recepten)

Standaard

andijvie 2 maal

Stamppot rauwe andijvie. Je kunt sommige mensen ervoor wakker maken. Mij ook. Jammer dat het langzaam een vergeten groente aan het worden is. Men weet niet meer zo goed wat je ermee kunt doen. Sommige recepten zijn het beste, namelijk om niets bijzonders met andijvie te doen. Gewoon niets bijzonders, alleen maar ragfijn snijden en door de stamppot. En lekker, lekker !! Echter als kind dachten we héél anders over andijvie.  Hier vind je een leuke artikel over andijvie en hoe gezond het is. 

Andijvie werd vroeger door kinderen gehaat !               

Gekookte andijvie vond ik, als kind, regelrecht grúwel eten. Spinazie ging nog wel. En bruine bonen met spekjes ook nog wel. Maar andijvie ?? Al moest ik daarna voor straf zónder eten naar school, dat was géén probleem. Want andijvie eten was nog véél erger. Vroeger was het anders als nu, als kinderen sprak je met elkaar. Dat doen veel kinderen niet meer, die ‘appen’.

En omdat de meeste kinderen vroeger tussen de middag een warme middagmaaltijd aten, werd er op het schoolplein besproken wat er gegeten was. En als je bij de zielepootjes hoorde die andijvie hadden moeten eten, was er maar één vraag : …”..heb je het ook opgegeten ?..”.. Nee, dat hadden de meeste niet. Ik dus ook niet.

Behalve stamppot rauwe andijvie 

De enige uitzondering op álle andijvie gerechten, voor kinderen, was : ‘stamppot rauwe andijvie’ oftewel “Stimp-Stamp”. De schoolbel ging om 11.45 uur. Dan was het  rénnen naar huis. Het was zeker 3 kilometer. En ik moest ervoor zorgen dat ik eerder thuis was dan mijn zus. Die lustte dat ook graag. En mijn vader, want die at ook gevaarlijk veel van die lekkere stamppot rauwe andijvie. Mijn moeder deed altijd aan de lijn, dus die at niet veel. Daar zat geen gevaar in. En mijn jongste zus was nog een peutertje, die lustte dat nog niet.

Als dan de grote pan met stamppot rauwe andijvie op tafel kwam werd het stil. De azijn kwam ook op tafel. En de mosterd. Smullen tot je geen ‘pap’ meer kon zeggen.

Waarom is andijvie gezond ?

Deze knapperige winterharde boerenplant zou men tegenwoordig eigenlijk wat vaker moeten eten. Het is een stevige en grote plant die op het land gegroeid is. In de regen, wind en zonneschijn. Het is een mineraalrijke plant die veel ijzer, kalium, natrium en koper in zich heeft. ook de vitaminen A en B en C en heel veel chloropfyl.   

andijvie blog tegen de vorst

Andijvie buiten, in weer-en-wind maakt veel vitamine en mineralen áán                 

Ze heeft bitterstoffen als “intybin” en “lactucerol” als stoffen :

 • Deze stoffen maken spijsverterings sappen áán.
 • Zorgen voor een goede eetlust.
 • Zorgen voor een gezonde gal en nierwerking.
 • Werken tégen jicht en reuma.
 • Zorgen voor een goede gezonde doorbloeding van de maag.
 • Zorgen voor een sterk imuunsysteem.

En vanwege haar relatief hoge ijzergehalte zegt men over dit ‘volksmedicijn’ dat het té dik bloed verdunt en innerlijke hitte verdeelt. En als je het als salade gebruikt en er dan óók nog citroensap overheen sprenkelt, zou het tegen heel veel migraine aanvallen kunnen helpen. Ook tegen een sterke bloedstroom naar het hoofd, dus tegen blozen.

Keukentips voor het bereiden van andijvie

In de buitenste bladeren van andijvie zitten extreem bittere stoffen. Dit is waarom kinderen, net als bij spruitjes, een hekel aan dergelijke groenten hebben. Je kunt de bitterheid van de andijvie bladeren een beetje verminderen door de ongesneden bladeren in lauw water te leggen.

En wie een krachtig gebit heeft kan gerust andijviesalade eten, beetje olijfolie erover en peper/zout en citroensap. Mijn vader at dit met een flinke schep suiker. En wij, als kinderen, keken vol afgrijzen en bewondering toe. Want mijn moeder sneed voor ons meestal de andijvie in sliertjes zo groot als grassprietjes. maar mijn vader at de andijvie bladeren  gewoon in grote stukken op.

Azijn en mosterd op tafel 

andijvie blog kersen balsamico

Met een béétje azijn erbij

Wie doet er eigenlijk nog azijn over het eten ? Eigenlijk niemand, en toch maakt dat kleine scheutje azijn gerechten, als stamppot, juist zo lekker. Je kunt verschillende soorten azijn op tafel zetten bij een stamppot.

Wij zijn dól op kruiden azijn, rode wijnazijn, appelazijn, frambozen balsamico en een totale traktatie is (maar enorm moeilijk te krijgen)  kersen balsamico. Je kunt  je het niet voorstellen hoe lekker kersen balsamico is. Gewoon kun je het niet kopen, Maar biologisch is het nóg moeilijker te krijgen.

Het geeft de meeste recepten een geweldige kick ! Bij ons thuis, stond er vroeger ook altijd een flesje op tafel. We hadden een enorme fruit- en groenten tuin. Met appelbomen, pruimenbomen. En kersenbomen. Dus de kersen azijn werd zelf gemaakt. En vlak voor het eten deed iedereen zoveel azijn als hij/zij lustte, over de stamppot.

Wist je dat een beetje azijn gunstig is voor het bloedsuiker niveau ?

Hoe bereid je de rauwe andijvie stamppot

andijvie blog mosterd

Een schepje mosterd hoort bij het oude recept van stamppot rauwe andijvie

Nodig voor ca 3 a 4 personen                                                             

 • 1  a 1   1/2  kg aardappelen
 • 50 gram boter
 • 1 grote eidooier
 • scheutje warme melk
 • 1 eetlepel zachte fijne Franse mosterd
 • peper en zout
 • 650 gram ragfijn gesneden andijvie
 • azijn naar smaak
 • 1 warme (vega) rookworst

Nou deed mijn moeder er ook nog gebakken spekjes over, maar dit is lang geleden.

Bereiden van de stamppot rauwe andijvie

 1. was de andijvie ijskoud en snij het ragfijn.
 2. ZET de andijvie apart, je gebruikt dit pas op het einde !
 3. Laat het goed uitlekker, anders is je stamppot straks lauw en nat
 4. Schil de aardappelen en snij ze in 4 a 6 stukken
 5. Kook ze gaar in ca 30 minuten, giet ze af en laat ze uitstomen
 6. Verwarm de melk in een pannetje, voeg de boter en de eidooier toe
 7. Doe dit bij de aardappelen en stamp alles fijn.
 8. Breng de puree nu op smaak met mosterd, peper en zout.
 9. Als je een dikke puree hebt doe je er de gesneden rauwe andijvie doorheen
 10. Serveer direct met de (vega) rookworst.
 11. En als laatste, als de stamppot op de je bord ligt, doe er dan een paar druppeltjes azijn over.
 12. WOW ! Hiervoor kon je ons, als kind, voor wakker maken.

Printversie :

Eet smakelijk met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of Ashwagandha ?  In milieuvriendelijke brievenbus verpakking of  biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Uitstekende magnesium (citraat) ?  Kurkuma en Curcumine capsules ?  Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Stamppot boerenkool, daar MOET voor mij wat fijn gesneden zoetzure augurk (ook azijnig….) en wat heel fijn gesnipperde rauwe(!) ui doorheen. Dieren eten wij niet, maar een goede plantaardige worst kleingesneden (vivera of vega slager) en idem spekvervanger met vegetarische jus (maggi, zakje) maken het compleet.

 2. Gewoonweg heerlijk! Hier in het Belgische Limburg werd er ook een krebbekessaus bijgegeven. Is spekjes gebakken, en daar dan azijn bij en binden. Hhhhmmmm!!

  • Dank je wel voor je leuke reactie. Ja, dat waren onze “heerlijk ouderwetse Moedertjes van vroeger” die hun kids vers gekookte groente gaven. En we smikkelden het (meestal) lekker op. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.