Brahmi, voor het geheugen, het leren en onthouden (een uniek ayurvedisch natuurlijk middel)

Standaard

Brahmi foto

De ayurveda gebruikt veel ongeëvenaarde natuurlijke middelen, sommige al vele duizenden jaren lang.  Sommige daarvan zijn absoluut uniek te noemen.  Brahmi is daar één van. Brahmi, het is een krachtig middel voor onze hersenwerking en geheugen. De Latijnse naam van Brahmi is ‘Bacopa Monnieri’.  Brahmi is een krachtig ayurvedisch middel. Het is ook een erg oud middel. De betekenis in het oude Indiase Sanskriet van het woord ‘brahmi’ is ‘bewustzijn of wijsheid’ . Brahmi heeft een goede werking op ons brein, het is een krachtige zenuwversterker en het stimuleert het intellect en het leervermogen. Het is, zoals zovele ayurvedische middelen, uniek in haar soort. Er bestaan geen chemische gemaakte middelen die de werking van Brahmi kunnen evenaren. Het is een moerasplantje, en hier vindt u een leuk en informatief artikel over een oud ayurvedisch middel, Brahmi genaamd. 

Ingezonden Brief ; 

..”.. Mogen wij jullie iets vragen ? Mijn man wordt steeds meer vergeetachtig. We zijn naar de dokter geweest en daarna een onderzoek in het ziekenhuis. Het was geen Alzheimer of iets dergelijks. De dokter zei dat hij meer moest gaan puzzelen, want dat was goed voor zijn hersentraining. Maar mijn man houdt helemaal niet van puzzelen. Heb jij een idee over iets wat we kunnen doen ? Fietsen en wandelen doen we al graag en veel. We lezen iedere week je artikelen, en…”..misschien weet zij wel iets,..”… zei mijn man. Alvast bedankt, Tieneke. Met een hartelijke groet van de Familie R. en Y. van de Kerkhof..”..

Wat is Brahmi en hoe werkt het ? 

Dank jullie wel voor jullie vertrouwen. Ik snap de vraag. Weet je, ik ben geen arts en pretendeer dit ook helemaal niet te zijn. Ook

hersenblog brahmi

Brahmi (Gotu Kola) is een oud, ayurvedisch natuurlijk middel voor ons denken, leren en onthouden.

niet een ‘klein beetje’.  Echter sinds ongeveer 33 jaren lang ben ik gefascineerd door de Ayurveda. De ayurveda is zó mooi en volledig.  Wij, van de geneeskrachtige keuken,  denken dat de ayurveda dé medische wetenschap van de 21e eeuw gaat worden. Mensen zoeken weer naar natuurlijke middelen, ze willen graag méér weten over dergelijke natuurlijke middelen en kennis.

Niet dat chemische pillen nooit goed zouden zijn, dat is wel héél kort door de bocht. Maar dat bedoelen we ook niet. We bedoelen dat deze náást elkaar zowel de natuurlijke kruidenmiddelen én de chemische middelen elkaar goed kunnen aanvullen. En de ayurveda, sámen met de moderne kennis, kan uitstekend werken.

In India ( In Bangalore) is een kliniek die dit heeft gerealiseerd, Oosters en Westerse kennis verenigd. Er is daar een ziekenhuis waar de Ayurvedische geneeskunde EN de Westerse geneeskunde geïntegreerd zijn. Waar uit beide werelden het beste is gehaald en samen gebracht. Een uniek project. Het is zeker de moeite waard om daar eens een bezoek te brengen.

Hier in het westen is het medische denken anders. Hier vertrouwt men volledig op de kennis en medicijnen van de farmaceutische industrie. Niet dat ik daar iets op tegen heb, maar soms is men hiermee ‘uitgepraat’. En heeft men geen antwoord meer op diepe medische problemen.

Wij denken dat er in deze nieuwe eeuw een tijdperk kan komen waarin we de ‘apotheek van de natuur’ opnieuw zullen ontdekken Daarom hebben we een idee gehad om een nieuwe rubriek te beginnen:  genaamd “Ingezonden”

Eigenlijk zijn er veel natuurlijke middelen op de wereld waar wij, hier in het Westen,  geen ídee van hebben hoe het werkt. Zelfs niet dat er een dergelijk middel bestáát ! Soms is er wél een natuurlijk middel, maar géén chemisch alternatief met dezelfde werking.

Ayurveda en het oude natuurlijke middel “Brahmi”

Brahmi is de naam die de ayurveda heeft gegeven aan het plantje. De ‘gewone’ naam is Gotu Kola. En haar Latijnse naam is “Centella Asiatica”. Laten we het gewoon Brahmi noemen. Brahmi is een klein plantje, dat groeit in moerasgebieden. Het hoort bij een enorme plantenfamilie, die Scrophulariaceae heet. Er behoren ca 300 verschillende planten bij deze familie. Een zeer gevarieerde en grote familie van struiken, heesters, medicinale kruiden en keukenkruiden. Zelfs bomen behoren tot deze familie. En deze familie groeit over de hele aarde, dus niet alleen in warme gebieden.

MF brahmi 1

Brahmi, voor het geheugen, het leren en onthouden. Ongeëvenaard in de ayurveda

Nou is deze Bacopa Monnieri (laten we het vanaf nú gewoon ‘Brahmi’ noemen), een van de oude ayurvedische kruiden die speciaal is bedoeld voor onze hersenen. Het is een ‘neuroprotectieve’ plant. (1) Het is een moerasplant.

In die Brahmi zitten hele bijzondere stoffen die ‘brahmosiden’ genoemd worden. En deze Brahmosiden geven de werking aan de brahmi, bijvoorbeeld de kalmerende werking.

Deze ‘brahmosiden’ zijn de werkzame stoffen. Met Brahmi  wordt de hele plant gebruikt. Dus niet alléén de wortels of de bladeren. Maar álles.

Gezien de complexiteit van Brahmi wordt er in de ayurveda altijd aangeraden om Brahmi in zijn geheel te nemen. Zonder verdere toevoegingen of veranderingen. Dus geen zwarte peper of iets dergelijks erbij. Gewoon zoals de natuur haar heeft gemaakt.

Als deze plant niet in het geheel wordt gebruikt, dan kunnen er ándere belangrijke stoffen verloren gaan. Daarom is de de ayurvedische en pure Brahmi rijk aan de bacosiden A tot en met V. En met name de A en B. Een dergelijke soort Brahmi heeft dan een ‘gold’ kwaliteit.

Brahmi heeft een indrukwekkende staat van dienst

Ja, dat kun je zeker zo stellen ! Het werkt met name stimulerend en beschermend op het hersenweefsel. Al vele tientallen jaren ben ik absoluut fán van de ayurveda. De levensstijl, de voeding, de lessen en inzichten. Maar ook van de verschillende planten met hun werking.

Want in de gewone Westerse geneeskunde ontbreken middelen die ingezet kunnen worden ter verbetering van je concentratie vermogen, je geheugen en je focus op dingen. Precies zoals u me vraagt.

Brahmi is één van de middelen die eigenlijk deze ‘lege plek’ zouden kunnen vullen. (2) . Het  belangrijkste regelsysteem in de hersenen én een klein orgaantje met de naam ‘Hippocampus’ (dit betekent ‘klein zeepaardje’)  reageren goed op Brahmi.

Daarom kan Brahmi zeer nuttig zijn bij veel hersen-gerelateerde problemen. Zoals

 • Brahmi verbetert het geheugen

  Brahmi leren

  Brahmi : voor de concentratie, het leren en het geheugen. En méér,..

 • Brahmi verhoogt het intellect
 • Brahmi versterkt het leer geheugen en leer vermogen
 • Brahmi verheldert de geest en geeft focus
 • Brahmi kalmeert en geeft een rustig gevoel (4)
 • Brahmi wordt in de ayurveda gebruikt als zijnde hartversterkend, vocht afdrijvend en wind verdrijvend in de buik
 • Een ayurvedisch zenuwtonicum voor astma, schorheid en heesheid
 • Ook wordt Brahmi wel als mild slaapmiddel gebruikt
 • Een goed middel voor mensen die véél denkwerk te doen hebben, zoals werkenden, studenten, scholieren en tegen examenvrees
 • Voor gezonde ouderen tegen vergeetachtigheid (3)

Hierbij merkt de ayurveda wél op dat Brahmi niet direct en acuut werkt. Pas na ongeveer 2 tot 4 weken  krijgt het haar volle werking. En Brahmi, samen met Ashwagandha, Brahmi en Curcumine, is een goede combinatie (5) . Wij noemen het een ABC’tje.

Er is de afgelopen jaren véél onderzoek naar deze Brahmi gedaan. Het blijkt dat uit de actieve deel van de brahmosiden het leervermogen, het geheugen en de leer functies ondersteunt. En het  wordt ook wel het “Alzheimer plantje’ genoemd.

Wij denken dat u zoiets als dit zoekt, en er tevreden over zult zijn. Maar,.. zoals opgemerkt, het duur ca een maand totdat de Brahmi ‘Gold’ haar werk goed kan doen.

Interacties met Brahmi en medicijnen ? Ja !

 • Neem geen Brahmi samen met medicijnen die werken op de schildklier hormonen. Het kan de schildklier spiegel verhogen
 • Neem geen Brahmi bij ADhE remmers (Acetylcholine sterase)
 • Neem geem Brahmi bij anti- én cholinergische medicijnen
 • Neem geen Brahmi bij gastrointestinale obstructie
 • Geen Brahmi bij medicatie voor de peptische Ziekte van Ulcer
 • Bij urogenitale verstoppingen neemt men géén Brahmi
 • Er zijn géén bijwerkingen bij andere supplementen en voeding bekend. Het is een veilig kruid.
 • Wel kán het eens voorkomen dat men er wat milde diarree van kan krijgen.

Bronnen :

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35314596/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11498727/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33692683/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18611150/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29861767/
Zoek je de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of uitstekende puur zuivere Brahmi ‘Gold’ ?  In milieuvriendelijke brievenbus verpakking of  biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel je de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Uitstekende magnesium (citraat) ?  Kurkuma en Curcumine capsules ?  Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.