Jackfruit Curry (naar ayurvedisch recept mét extra curry recept)

Standaard

jackfruit curry blog

Jackfruit is een Aziatische grote vrucht. En deze kan uitgroeien tot wel 35 kilo. Ze smaken eigenlijk naar ‘niets’. Dat betekent dat je ze iedere smaak kunt geven die je maar wilt hebben. Of graag lust. Jackfruit heeft nauwelijks smaak. De grote en rijpe jackfruit smaakt licht zoet. Van oorsprong komt deze enorme vrucht uit India. En heeft daar de naam ‘nangka’.  De bomen waaraan deze vruchten groeien kunnen prima tegen hitte en droogte. En zijn ook bestand tegen insecten en/of ziekten. Daarom is de jackfruit populair in de tropen. En kweekt men deze vrucht nu ook in Thailand,  Vietnam en in Indonesië. De kleine en jonge jackfruit worden vaak als vleesvervangers gebruikt. Vooral in curry’s. De structuur van jackfruit doet wel wat aan een structuur van vlees denken. Hier vind je een leuk en informatief artikel over jackfruit.   

Wat is een jackfruit ?

Soms zie je een jackfruit op de markt liggen, bij de Aziatische groenten en fruit. Hier in Nederland kijken we een beetje vreemd

jackfruit aan de boom

            Een grote jackfruit aan een boom

tegen deze grote vrucht aan. En er zullen niet zoveel Nederlanders zijn die een dergelijke grote vrucht kopen. Wat moet je nou met een vrucht van ca 30 kilo. Ik zie me er al mee lopen, in Groningen. Nangka’s of Jackfruit kan wel tot 40 kilo in gewicht worden.  En met zo’n vrucht van 40 kilo, dan zou je denken dat je héél wat hebt. Valt nogal tégen. Ze bestaan grotendeels uit water.

Meestal hebben we geen idee wat we ermee kunnen doen en hoe het te bereiden. En welke ingrediënten je ervoor moet hebben. Ikzelf zou dus een dergelijke enorme vrucht ook niet kopen, niet omdat ik niet weet wat ik ermee moet doen, maar vanwege de enorme omvang.  De kleine en jonge jackfruit worden vaak als vleesvervangers gebruikt. Vooral in curry’s. De structuur van jackfruit doet wel wat aan een structuur van vlees denken.

jackfruit uit het blikje

Dit zit in het blikje. Snij het in 4 stukjes, en doe dit in de pan

In India en Thailand bereiden ze er van alles en nog wat mee. Van soep tot curry’s. Van toetjes tot snacks. En heeft de tropische naam ‘nangka’.  De bomen waaraan deze vruchten groeien kunnen prima tegen hitte en droogte. En zijn ook bestand tegen insecten en/of ziekten. Daarom is de jackfruit populair in de tropen. En worden ze veel gegeten.

Jackfruits worden ook veel gebruikt in roomijs. Ik heb dat ook eens een keer gegeten. ‘k Vond het niet zo lekker. Roomijs zonder smaak is een beetje vreemd. Als het ijs van rijpe jackfruit is gemaakt, dan smaakt het zoet.

Maar dat kun je aan het ijs niet zien. Het zijn de jonge jackfruits die, met hun planten structuur een beetje aan vlees doet denken.

Jackfruits lijken een beetje op broodvruchten. Ze zijn van dezelfde bomenfamilie. Ze lijken qua structuur op elkaar, en zijn familie van de moerbei en de vijgen. Eigenlijk is het een hele grote verzameling van aan elkaar gegroeide vruchjes met hun pitjes.

Eigenlijk kun je met jackfruit van alles doen. Koken, stoven, bakken, drogen inleggen, inblikken, frituren en wat je er maar mee wilt doen. Of je maakt er een heerlijke jackfruit curry van !

Ik heb een verse jackfruit gekocht, en nu ? 

Wij hebben er ooit ook eens eentje gekocht. Uit nieuwsgierigheid, op een plaatselijke markt in Thailand. De mevrouw, die het ons verkocht, heeft uitgelegd wat we er nu precies mee moesten doen. Één gedeelte hebben we niet begrepen, maar dat leek ons (toen) geen probleem. Ze ratelde maar door in het Thais. En lachte er vriendelijk bij. Wij lachten vriendelijke terug. En namen de ca 5 kg zware jackfruit méé.

 1. Je moet de jackfruit op een schone ondergrond leggen.
 2. Pak een grote kom of pan
 3. Snij de jackfruit doormidden
 4. En haal nu het gele vruchtvlees en de zaadjes uit de jackfruit.
 5. Jackfruit binnenste

  Het binnenste van de jackfruit is vreselijk plakkerig spul. Dat moet je goed wassen

  En het volgende gedeelte hadden we dus niet begrepen. Het is vrésélijk plakkerig spul. We zaten binnen 5 minuten ónder de vliegen. Eigenlijk hadden we huishoud handschoenen aan moeten doen. En de ramen dicht. maar dat was nu te laat.

 6. Want dat gele vruchtvlees moet je eerst goed wassen.
 7. En daarna ook weer open maken, en dan kun je bij het vruchtvlees.
 8. Maar zover zijn wij niet gekomen, we kregen de vliegen niet meer van die plakkerige boel af. Mijn man zat ónder de vliegen. Ik hing schééf.
 9. Mijn man was er toen zát van, want hij vond het ook niet zo lekker smaken. We hebben de hele boel in een grote plastic zak gedaan. Want in Thai land doen ze niet moeilijk over plastic. En mee genomen naar “mijn vriendin”. Dat is een oudere Thaise dame die het niet breed heeft. We kennen elkaar al járen. Ik versta er verder geen woord van, maar ze kan wél heerlijk koken. Ik ging er vaak eens even langs, om haar iets lekkers van de markt te geven. Dus hebben we haar die half schoongemaakte jackfruit gegeven. Ze trok direct handschoenen aan, en vroeg of we vanavond mee wilden helpen met opeten. Yess, dat is een leuk idee, hoe laat ?
 10. Koop dus beter een jackfruit of nangka in blik. Dat scheelt een boel plakkerige rommel. Maar,.. als je het goed bereidt is het héérlijk !

Is jackfruit ook gezond ? 

Nou, best wel een beetje, maar niet extreem gezond. Want er zitten veel koolhydraten in en weinig eiwitten en vetten.

jackfruit boekje 2

Vitaminen  en mineralen ? Ook niet extreem veel. Er zit veel vitamine C in. En kalium en calcium.  Maar er is toch wel iets bijzonders aan de hand met deze jackfruit vrucht.  Er zit namelijk een vitamine in, die ook veel in vlees voorkomt. dat is vitamine B6. Daarom wordt jackfruit ook veel als een soort vleesvervanger gebruikt. Maar het mist weer veel andere vitaminen om als volledig volwaardige vleesvervanger te kunnen dienen. Je hebt ook eiwitten en vetten nodig, en die zitten nauwelijks in jackfruit.  Want in vlees zit ook vitamine B12, Vitamine B1 en IJzer. En in jackfruit niet. Dus jackfruit geeft je weinig energie,. weinig vezels weinig eiwitten en/of gezonde vetten. Dus dat schiet niet écht op.

Er wordt vaak Jackfruit aangeraden als vleesvervanger, dat komt door de ietwat draderige structuur van het vruchtvlees. Dit doet een beetje aan kip, stoofvlees of pulled pork denken. En, omdat het naar niets smaakt, kun je het iedere smaak geven die je wilt.

Met een goed en kruidig recept maak je er de lekkerste dingen mee. Volledig Vegetarisch of Veganistisch.

Foto : Wie wat bewaart, die hééft wat ! Ik bewaar altijd alles als het over eten en koken gaat. Vooral over ayurvedische recepten. Overal vandaan, in India en Sri Lanka opgeduikeld. Vooral op de Pancha Karma kuren. 

Een héérlijke “spitskool met shii-take en jackfruit curry” én een “ayurvedische jackfruit curry”?

Met jackfruit kun je de heerlijkste gerechten maken. Omdat het de smaak van de specerijen volledig in zich op neemt. Ik geef jullie 2 gerechten, het is één van de lekkerste curry’s die ik ken. Maak genoeg, men schept het met grote lepels uit de pan.

Hier komen de twee recepten in een uitprintversie.

 1. Ayurvedische jackfruit curry

 2. Jackfruit curry met spitskool en shii-take.

Eet smakelijk met deze twee héérlijke en gezonde curry’s. Met een hartelijke groet van Tieneke, en tot de volgende week. Een goede en mooie lenteweek gewenst

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of de combinatie van Curcumine C3 ‘Superieur & Triphala ‘Balans” ? Een goede gewichtsbeheersing combinatie  !  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Kurkuma tandpasta ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.