Wat is daslook ? En wat kun je ermee bereiden ? (Met keukentips en recepten)

Standaard

daslook bloemetjes2

Verse daslook heet ook wel ‘wilde knoflook’, en heeft práchtige kleine witte bloemetjes. Als sterretjes. Ze groeit vanaf half februari tot eind mei in met heel veel tegelijk aan de randen van beukenbossen. Soms hebben ze daslook te koop in groente speciaalzaken. Daslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De natuurlijke  werking en smaak van daslook lijkt op die van knoflook.  Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin. Daslook groeit veel in het wild. Ooit eens heb ik een klein wortel bolletje gekregen. En onder een beukenboom geplant. Ieder jaar loopt ze uit.  Hier vind je een leuk artikel over een voorjaarsplantje, daslook

Wat is daslook ?

Alle soorten look waren de lievelingskruiden van de oude Egyptenaren. Ze bakten het méé in hun brood. En als je de blaadjes  fijngehakt op een broodje doet, met kaas erover, dan heb je een écht Duits lievelings recept gemaakt. Het geldt als een oppepper. Daarom werden de daslook blaadjes in oude oorlogstijden zelfs aan een helm gehangen.

Ooit eens heb ik een paar daslook bolworteltje gekregen, en onder een boom in de tuin geplant. Die blaadjes groeien als kool.

Inhoudsstoffen van de daslook 

“Daslook” betekent in het Latijn “Allium Ursinum”, wat komt van ‘ursus’  wat wederom weer ´beer´ betekent. De Duitse naam is ‘Bärlauch’.   In het Nederlands  wordt dit plantje soms ook “berenlook” genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten, na hun ontwaken uit de winterslaap. Daslook bloeit dus in het voorjaar.

daslook met zout

Gedroogde daslook met zout is een lekker combinatie. Over een salade of in de soep

Deze looksoort, daslook, bevat een bijzonder soort eiwit, het zeldzame Vitamine B1. Bovendien bevat het extreem veel Vitamine C. Daarom kun het de blaadjes gerust door een rauwkost salade mengen. Bovendien is het écht een voorjaarsplant met een flinke oppepper aan stoffen die we ’s winters niet zoveel vinden. Zoals Mosterdolie, IJzer, Magnesium, Kalium en Calcium.

De daslook is familie van de ui, lente-ui, bieslook en knoflook. De smaak van het blad zit een beetje tussen knoflook en bieslook in. Het groeit in Nederland in beschaduwde vochtige plekken zoals in het bos, park of aan oevers.  Het blad lijkt een beetje op het blad van het lelietje-van-dalen. Maar pas op, dit lelietje-van-dalen blad is giftig. Als er veel in het bos staat, dan komt je al een ui-/knoflookachtige geur tegemoet. Dan weet je dat je het juiste daslook blad te pakken hebt.

Daslook als apotheek ?

Ja, daslook is een gezonde voorjaars plant. Waarom ?

 1. De zwavelhoudende stoffen in alle looksoorten zijn zeer goed voor onze spijsvertering en hebben een regenererende, verjongende, opbouwende en inwendig desinfecterende werking.
 2. De cellulose en plantenslijm reinigen eveneens  de darmen.
 3. En daslook is iets beter in het bestrijden van spijsverterings problemen dan knoflook.
 4. Daslook wordt ook meer gebruikt, als knoflook, voor het verhelpen van spijsverteringsziekten, zoals darmontstekingen.

  daslook mand

               Een mand vol met daslook

 5. De mosterdolie in de look verhoogt ook de afvoer van lever en gal, stimuleert de nieren en heeft een sterk vocht afdrijvend effect.
 6. Daarom zouden eigenlijk alle looksoorten veel  gegeten moeten worden door reuma- en jichtpatiënten.
 7. Maar ook, omdat is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen,  ook door diabetici.
 8. De goede uitwerking van daslook tegen arteriosklerose en hoge bloeddruk is al eeuwen befaamd.
 9. In de volksgeneeskunde wordt het beschouwd als een ‘bloedzuiveraar’ en wordt het ten zeerste aanbevolen bij chronische huiduitslag. Niet om in te smeren, maar om óp te eten.

Keukentips voor wilde daslook 

Pas op met het plukken van wilde daslook, als de vossen er in de buurt gepoept of geplast hebben, kunnen er kleine wormpjes in de daslook zitten. Leg wilde daslook ALTIJD even een minuut of 10 in gezouten water met een scheutje azijn erin. Biologische landbouw is een betere keuze.

Daslook  past bij veel groenten en deze smaken er vaak nog lekkerder door. Wist je dat daslook heerlijk smaakt bij appels en noten. Ook met geraspte verse venkel. Gebruik vanwege het risico op een teveel aan nitraat gebruik dan  liever citroensap dan azijn. En dit is eveneens een goede combinatie omdat de geur en smaak van knoflook lang in je mond en adem kan blijven hangen, daarom wordt er aangeraden om een appel of een salade bij daslook (of knoflook) te eten. Dat helpt tegen de ‘methylallylsulfide’ die tussen de 6 tot 18 uren lang ná de maaltijd nog  te ruiken is.

Je kunt look aan gebakken vis toevoegen of er volkoren pannenkoekjes mee vullen.

Daslook in rauwkost ziet er het mooist uit als hij in kleine reepjes gesneden is.

Je kunt de jonge witte blaadjes van de bloesem plukken en in fijne reepjes snijden. Heerlijk om te eten. Op beboterd brood of in kwark

Zout en gedroogde daslook mengen, lekker !

Je kunt een pesto of kruidenboter maken van daslook, het  rauw in salades verwerken of er een soep van maken..

Heb je geen keukenmachine om de pesto te maken ? Gebruik dan een vijzel. Hak of knip het blad dan wel even eerst fijn. Bewaar je pesto in een superschoon potje met een deksel of in een weckpotje, hierin blijft het zeker een week goed in de koelkast. Wél even een laagje olie eroverheen gieten. Dat sluit af van zuurstof.

Een paar lekkere tips met daslook ?

 • Daslook smaakt heerlijk in een pesto met macaroni. (zie recept)

  daslook pesto1

                 Daslook pesto op een stokbroodje !

 • Mocht je nog wat pesto overhouden, is dit natuurlijk lekker als dip.
 • Of op een tosti
 • Maak er een lekkere saladedressing van. In plaats van cashewnoten kan je ook walnotenhazelnoten, pijnboompitten of amandelen gebruiken.
 • De citroenrasp geeft een lekkere frisheid aan de pesto.
 • Daslook is erg lekker over de asperges en als daslook pesto over de macaroni of spaghetti
 • De smaak van daslook is ietwat knoflook-achtig. Dus daar moet je van houden. Echter is het niet zo zwaar en sterk als gewone knoflook.
 • Als je daslook wilt eten, over de gekookte asperges, dan moet je niet te veel daslook nemen.
 • En beter niet tegelijk met de asperges bakken. Dat overheerst qua smaak het gehele recept, en proef je de asperges nauwelijks meer.
 • Daslook boter is dan een beter idee.

Hondenuitlaat plaatsen en daar daslook zoeken ? Niet doen ! 

daslook bloemetjes2

Daslook ‘sterretjes’ zijn bloemetjes

Het lijkt me ons wat overbodig om te zeggen, maar zoek je groente beter niet in de buurt van druk bezochte ‘honden uitlaat plaatsen’. Het kan natuurlijk zijn dat honden of katten (of andere dieren) ertegenaan geplast hebben.

Ook is het geen goed idee om te zoeken op plaatsen waar vossen gesignaleerd worden. Vossen uitwerpselen kunnen wormpjes bevatten. En hier kun je flink ziek van worden. 

Soms heeft men een goed gesorteerde natuurvoedings winkel ook wel wat van deze soort ‘vergeten groenten’ te koop. Het is echt bijzonder om het eens te kopen en te bereiden.

Recepten met daslook ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke, en veel spannend eetplezier gewenst !

Last van hooikoorts ? En zoek je de beste en zuiverste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Je vindt het bij de kurkuma specialist. Zij zijn de nummer één in kurkuma en curcumine. En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Puur en zuiver. Met een uitstekende kwaliteit producten ! 
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Méér artikelen over daslook ?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.