Suiker sloopt je gezondheid en maakt je oud ! Hoe en waarom ? Lees er meer over

Standaard

suikerblog snoep header

Maar suiker is eigenlijk nog veel ongezonder dan we denken. Het sloopt je gezondheid op een slinkse manier. Suiker is de grootste verstoorder van het proces van energieproductie in het menselijk lichaam. op de lange duur sloopt het jouw gezondheid door je immuunsysteem onderuit te halen. Maar wat is eigenlijk suiker ? En zijn er ook gezonde suikers ? Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker. Alles wat we écht lekker vinden bevat suiker. Suiker kan verslavend werken. Lees hier meer over het behoudt van je gezondheid en het gebruik van suiker.  Een informatief en duidelijk artikel over suiker. 

Suiker maakt je oud !

Dat geraffineerde suiker erg ongezond is, dat weet je eigenlijk als kind eigenlijk al wel. Want alles wat lekker was, dat was ‘ongezond’. Maar “zoet” zijn betekent ook lief en rustig. Geef een klein kind iets met suiker erin, en het is rustig. Suiker is een

suiker1

   Suiker vinden we verslavend lekker !

soort beloning geworden. Ze lusten geen verse groente, maar wél cola en sinas. Dit probleem begint al bij de baby voeding. Hoe zoeter, hoe lekkerder de kleine het vindt. Dus het eetgedrag van een kind begint al erg jong te ‘ontsporen’. (3)

Jarig ? Taart ! Feest ? Taart met suiker. Lekker toetje met suiker? Gezelligheid. Als een kind verdrietig is, of erg geschrokken, dan krijgt het een snoepje van suiker. Suiker is een beloning voor goed gedrag. Maar is suiker wel zo onschuldig ?

Suiker is de grootste verstoorder van het proces van energieproductie in het menselijk lichaam. Suiker maakt je oud. Daar komen we later op terug. Maar wat is eigenlijk suiker ? En zijn er ook gezonde suikers ? Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker ?

Wat is geraffineerde suiker ?

Suiker zoals het in de natuur voorkomt, is ongeraffineerde suiker. Het is nog niet “schoongemaakt” in de fabriek. Wij willen graag mooie witte suikerkorrels zien, dus wordt de natuurlijke suiker schoon gemaakt, wit gekleurd én er worden conservering middelen

suikerblog pure hapjes suiker

Pure happen alléén maar suiker. En het hele pakje ging léég !

toegevoegd om het lang houdbaar te maken. Bovendien is het alléén maar zoet. En heeft het geen andere bijsmaken. (Zoals honing, die smaakt ook een beetje bitter. Of stevia.). En door dit hele proces van raffineren worden allerlei stoffen uit de natuurlijke suiker gehaald.

Witte suiker bevat géén goede natuurlijke stoffen meer. Dus haalt deze soort geraffineerde suiker de stoffen uit jouw eigen lichaam. Terwijl je lichaam deze stoffen zélf nodig heeft. Die maken je lichaam sterk en zorgen voor een goed werkend immuunsysteem.

Tegenwoordig worden de geraffineerde suikers, die op een etiket horen te staan, verborgen. Er staat nu : “Disachariden” op, maar het zijn de zogenaamde tafelsuikers.  Eigenlijk is het gewoon puur vergif.

Wist je dat kankercellen helemaal dól op suiker zijn ? Zo werkt een PET-scan ook. Een patiënt wordt ingespoten met suikermoleculen met een licht radio actieve marker. De scan volgt de suiker in het lichaam, en kan aangeven waar het naartoe gaat.  De weefsels die het meeste suiker verbruiken lichten op. Vaak is het dan mis. Suiker is puur vergif .

Wat is ongeraffineerde suiker ? 

Deze soort suiker is de natuurlijke vorm van suiker. En het bevat nog allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Want ons lichaam heeft deze stoffen nodig om de suiker goed te kunnen verteren. Honing, kokosbloesemsuiker, ongeraffineerde rietsuiker etc zijn vormen van natuurlijke ongeraffineerde suiker.

Waarom is suiker ongezond  ?

-Wat gebeurt er als je váák en véél suiker eet ?-  

Daar kunnen we u wel een paar steekhoudende redenen voor noemen. Hier komen ze :

 1. Omdat vele  vormen van suiker de activiteit van de witte cellen, die ziektekiemen verteren, remmen.  Dit kan wel tot 5 uren na het eten van een product dat suiker bevat. Je lichaam heeft dan een lage weerstand. Eet je vaak suikerproducten, dan heeft je lichaam op de lange duur geen weerstand meer.
 2. Door het regelmatig eten van geraffineerde suikers moet je lichaam zijn opgeslagen vitaminen en mineralen aanspreken. Zoals Vitamine B, magnesium, zink en koper. Chroom, calcium mangaan en nog veel meer belangrijke stoffen voor onze gezondheid verdwijnen met het verteren van de geraffineerde suikers uit ons lichaam.
 3. Glucose moleculen hebben de neiging aan proteïnen ( eiwitten) in ons lichaam vast te plakken. En deze proteïnen plakken weer aan elkaar vast. Simpel uitgelegd betekent dit ons lichaam in zijn geheel “plakkerig” wordt aan  de binnenkant.  Spiercellen, maagcellen en huidcellen zijn allemaal proteïnen. Het weefsel wordt er “stijver” van,  net als in de keuken suiker ook plakt. Kijk maar eens naar een fles limonadesiroop (ranja) die al langere tijd in de kast staat. Vol en geheel
  suikerblog huid

  “De collageen eiwitten in onze huid worden stijver”→ met andere woorden → je krijgt er rimpels van → doordat je huid minder soepel is

  versuikerd.

 4. De collageen eiwitten in onze huid worden stijver, met andere woorden:  je krijgt er rimpels van, doordat je huid minder soepel is. Als je een langere tijd een laag-suiker dieet zou volgen knapt je huid daar enorm van op. Dit geldt voor alles, ook voor onze bloedvaten. Als de bloedvaten stijver worden, stijgt onze bloeddruk, een veel voorkomend verschijnsel bij het ouder worden. Laat alles waar suiker in zit eens een poos weg.  En kijk hoe je bloeddruk reageert ! Bovendien hebben stijvere bloedvaten sneller de neiging om te scheuren, wat een beroerte of bloeding kan veroorzaken. Suiker is vergif ! Dus alles wat gefrituurd, gebakken, voorbewerkt en uit pakjes/zakjes komt valt ook onder deze categorie.
 5. Suikerverbindingen veroorzaken problemen in het hele lichaam, bijvoorbeeld het hoornvlies in de ogen. Als daar eiwitten gaan samen klitten heet het ‘staar’. Je kunt dat al vrij vroeg opmerken doordat je van die   “draadjes”  in je gezichtsveld ziet verschijnen, in je ogen zitten lange sliertjes. Je kunt ze vaak zien als je  ‘naar binnen  ‘kijkt.
 6. Wat voor een ravage suiker in je lichaam kan aanrichten, valt duidelijk te zien bij mensen die diabetes hebben. Hart, lever, maag en nierproblemen zijn bij diabetici in gevaar.
 7. Ook ernstige doorbloedingsstoornissen in de voeten, handen etc komen door het verstijven en verplakken van de lichaamscellen.
 8. En als  complicatie plakt de suiker graag aan de cholesterol partikels, die overal in ons lichaam zweven. En deze plakt weer aan de vaatwanden. Zo wordt je heel langzaam doodziek van al die suiker. Ons lichaam weet er niet mee om te gaan. Het is een groot probleem voor ons lichaam.

We eten de hele dag suiker

We hebben er vaak geen idee van hoeveel suiker we eten. Omdat het vaak voorkomt in producten waarin we het niet verwachten. Bekijk eens een doorsnee dag: van een ontbijt met een graanproduct, een sneetje brood en een kop koffie of thee zullen tenminste twee -misschien wel drie- onderdelen suiker bevatten. In ieder geval het brood en de ontbijtgranen. De lunch,  het “vieruurtje” en

suikerblog tekening frisdrank

Frisdrank, maar óók alcohol bevat veel suiker !

het avondeten met pasta met saus uit een potje of een kant-en-klaar maaltijd hebben allemaal een hoog suikergehalte. Een ‘snack voor de lekkere trek’. Een paar tussendoortjes. Pindakaas, chocolade pasta en wat we maar op ons brood smeren.

Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker. Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker. En nóg meer suiker. Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker. En suiker. !

Één glas frisdrank bevat ca 8 suikerklontjes. Neem eens 3 glazen frisdrank per dag, dan zijn dat er al 24 ! Water is een beter idee, of gewoon een kop thee.

Hoewel vers fruit zonder enige twijfel een goede bron van antioxidanten en vezels is, moet je het toch met mate eten, als je je suikerspiegel rustig wilt houden. Één keer per dag een fruitmaaltijd, en daarna niet meer.

Suiker maakt je oud !

Een paar maanden geleden hoorde ik een radioprogramma van een professor die onderzoek had gedaan naar verouderings processen bij mensen. Om een lang verhaal kort te houden. Veroudering was het “versuikeren van een lichaamscel”. De lichaamscel maakt hele dunne bruine suikerdraadjes aan en spon zichzelf eigenlijk in. De cellen verloren hun veerkracht en hun zelf reparerende vermogen.

Dit zorgt voor een snellere veroudering van het weefsel. Oogklachten, staar, verhoogd cholesterol gehalte. En een steeds slechter werkend immuunsysteem zijn het gevolg.

De cellen werden ‘moe’. En hoe meer van die suikerdraadjes, hoe ongezonder een mens was.  Hoe minder van die suikerdraadjes, hoe gezonder en fitter en minder klachten een mens heeft. Suiker is vergif en verslavend !

Slecht voedsel ? Dat is  al het eten wat gefrituurd, gebakken, zwart geblakerd, donker ge-BBQ-d , eigenlijk is het versuikerd, donker van het bereiden is,  dat versuikert je lichaam. Dat is wat men bedoelt met ‘versuikerd-eten. Het spint de cellen in kleine suikerdraadjes in. Bruine suikerspinseldraadjes. Daar kwam het eigenlijk op neer.  Het zag er uit alsof de cel “verroest” was. Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker. Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker. En nog veel méér suiker. Ook voor de lekkere trek. Suiker, suiker, suiker, suiker en suiker.

Idee ? 

Misschien zou je nog eens een keertje extra kunnen overwegen om minder suikers te eten ? Als je ouder bent, en je bent nog goed, fit en gezond. Je ziet er nog goed uit. Nou, dan ben je blij met de keuze die je ooit eens gemaakt hebt. De keuze om gezonder te eten. En aanzienlijk minder suiker te nemen. Ik heb die keuze op mijn ca 32e gemaakt. En heb me er aan gehouden. 🙂

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Curcumine & Triphala’ combinatie ? Voor een betere gewichtsbeheersing. ? In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Neem huid masker ? ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34574716/ 
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945139/ 
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28903112/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32936868/ 
 5. “De voedselzandloper”  Kris Verburgh -over afvallen en langer jong blijven- Uitg Bert Bakker ISBN 978 90 351 3758 5
 6. “The Fooddoctor”   V. Edgson&I.Marber -gezond eten voor lichaam en geest- Uitg Veltman ISBN 90 5920 233
 7. “The Truth about Food”   J. Fullerton-Smith -eerlijk over eten- Uitg AW BRUNA-BV Utrecht ISBN 978 90 229 9322 4

Meer artikelen over suiker en frisdrank ? 

Volgende »

 1. Hoi an Tien
  Als echte snoepkonten hebben wij tot tweemaal toe zeer geïnteresseerd dit bijzondere artikel gelezen… werden we wel even stil van
  We werden wakker geschud voor de gevolgen welke ons mogelijk boven het hoofd zouden kunnen hangen.
  We gaan onze ‘behoefte” aan zoetigheid zeker aanpakken.
  Met super dank hiervoor Tineke

  Groetjes
  Henk en Marie
  Wierden

  • Dank je wel voor jullie reactie. We doen nooit ‘moeilijk’ over suiker. En we denken dat het wel mee valt. Maar dat is niet zo. Het probleem is dat iedereen het lekker vindt. Ik hou er niet van om over negatieve dingen te schrijven. Dat laat ik aan anderen over. Maar dit artikel over de uitwerking van suiker was me toch de moeite van het schrijven waard. Met een hartelijke groet van Tieneke. 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.